Cadillac CT6: rijtest en video

Auteur: , 58 Reacties

Cadillac. Het merk wat een enorme naamsbekendheid heeft, maar tegelijkertijd in Europa nauwelijks van het bedaagde imago van rijdende sofa afkomt.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Wat is het?
Dat is een terechte vraag. Uit de brei van modelnamen van “bekende” Europese merken wordt de gemiddelde consument niet altijd wijs, dus voor het relatief onbekende Cadillac is een toelichting noodzakelijk. De CT6 is het vlaggenschip van Cadillac en moet hier voornamelijk concurreren met de A8, 7-serie en S-Klasse. Met een Nederlands prijskaartje van minimaal een ton en een lengte van 5 meter en 18 centimeter doet de CT6 niets onder voor de Duitse uberlimo’s. De grote vraag is of de rest ook goed genoeg is, want daar schortte het jaren geleden absoluut aan. Met de ATS en CTS heeft Cadillac laten zien dat ze niet perse kansloos hoeven zijn in Europa, maar anderzijds zijn dat ook geen enorme verkoopknallers gebleken.

Cadillac CT6

Lekker dik
Die voorkant man, die voorkant. Dit vindt Wouter wel leuk. Een muurbloempje is de CT6 zeker niet, hoewel de achterkant wat meer traditioneel Amerikaans lijkt te zijn vormgegeven. In het grijze leasepark met identieke BMW’s en Audi’s hoeft de CT6 rijder zich geen zorgen te maken over zijn positie. Die is aan de bovenkant van de voedselketen, deze Cadillac rijd je ook om een statement te maken.

Cadillac CT6

Het interieur hinkt iets meer op twee gedachten: een streep heel donker hout zit naast de carbon sierstrip, alsof Cadillac zowel de jonge, sportieve koper alsmede de pensionado wil aanspreken. Verder zijn alle goodies aan boord tot aan een fabuleus klinkende stereo installatie van Panerai/ Bose met 34 (jawel) speakers. Duitse engineers kan ik bovendien adviseren om op de achterbank plaats te nemen en te kijken hoe Cadillac daar de schermpjes heeft geïntegreerd. Zo hoort dat.

Cadillac CT6

De Cadillac man of vrouw die verantwoordelijk is voor de stoelen mag nog wel op bijles. Ze zijn te hard, te vlak en bieden veel te weinig zijdelingse steun. Dan nog liever zo’n zachte sofa uit een fifties Cadillac, want deze stoelen zouden een goede reden kunnen zijn om de CT6 te laten staan.

Cadillac en achtcilinders
Het automobiele synoniem van de American Way of Life is de V8, verpakt in een pickup, bestelbus of fullsize sedan. Het goede nieuws is dat acht cilinders verkrijgen in de CT6 geen enkel probleem is, het volstaat om twee exemplaren van de basismotorisering te bestellen. Inderdaad de instapper heeft een 2.0 viercilinder met turbo. Voor in Europa wordt die versie overigens te min geacht, voorlopig krijgen we hier alleen 3.0 twinturbo V6.

Motorinhoud2997 cc
Vermogen307 kW/ 417pk
Koppel555 Nm
Topsnelheid240 km/u
0-1005,7 seconden
Prijs Nederland€ 108.900,-
Prijs België€ 75.700,-

Over de specificaties lijk je nauwelijks te kunnen klagen, maar bij een nadere bestudering valt er wel iets in negatieve zin op. Voor een auto met ruim 400 pk valt de sprinttijd naar de 100 een tikje tegen, de Europese concurrentie is aanmerkelijk vlotter op de sprint. Concurrenten zoals de 740i en S400 hebben 80-90 pk minder, maar zijn sneller (de BMW) of maar 0,2 seconden langzamer (de Mercedes).

Cadillac CT6

De eerste meters komt de CT6 niet vlammend uit de startblokken, eenmaal op snelheid is de acceleratie beter, maar ongenadig doorstampen doet de CT6 niet. Zonder het te kunnen hebben getest, lijkt me dat de CT6 het onderspit zal moeten delven op de Duitse autobahn. Gelukkig probeert niet iedere autokoper de godganse dag 200+ te rijden op de snelweg en verder voldoet de V6 prima. De automatische versnellingsbak met acht verzetten doet prima zijn werk, hoewel de bak soms op een kleine hapering te betrappen was.

Cadillac CT6

Magnetic ride
Diverse Audi’s hebben het, maar het is echt een uitvinding van General Motors. De schokdempers zijn gevuld met een vloeistof voorzien van magnetische deeltjes welke elektrisch zijn te laden. Daarmee kan de weerstand van de vloeistof worden gemanipuleerd en naar gelang de omstandigheden wordt de demping soepeler of juist steviger. Theoretisch klinkt dat als een fijne optie en in de CT6 werkt het in de praktijk werkelijk fenomenaal. De CT6 heeft absoluut geen slappe, flink overhellende koets, maar bijvoorbeeld drempels neemt de Cadillac alsof ze er simpelweg niet zijn. Helemaal top.

Cadillac CT6

Wat sportief een bochtje pakken kan nog steeds. Ondanks standaard vierwielaandrijving en vierwielbesturing mag je van dit formaat auto geen wonderen verwachten en de balans neigt dan ook naar onderstuur. De neus wil in eerste instantie simpelweg niet zo graag richting apex, maar als de koers eenmaal is ingezet dan blijft de CT6 die lang vasthouden. Wat dat betreft geen verrassingen.

Cadillac CT6

Een serieus alternatief?
Deze vraag kan ik niet volmondig met ja beantwoorden. De CT6 is geen prijspakker, hoewel je voor de wat forse prijs wel heel veel goodies krijgt. De Nederlandse vanafprijs is 109 mille, de Platinum uitvoering heeft letterlijk alles wat je zou kunnen willen en kost 132k. Het prijskaartje van een volledig volgehangen Duitse concurrent komt daar meestal best bij in de buurt. Als je in bent voor iets anders en wel kan wennen aan de stoelen, dan heb je met de keuze voor de CT6 in ieder geval altijd iets uit te leggen op een verjaardag. Bekijk de video van deze rijtest op ABHD.nl!58 reacties

Ik neem hem over een paar jaar wel over van Leen.
@gash: Van Frisia?
@phaeton: i can see cleary now
Welkom terug Wouter!
Ik vind het ontwerp erg geslaagd. Als ik in de markt zou zijn voor een dergelijke auto zou ik het toch niet aandurven. Leaseprijzen zullen ook fors zijn vermoed ik.
@graafke: ik zou het ook niet durven, je moet wel gek zijn: 100K stukslaan op een brakke aandrijflijn..
Hoewel ik hem erg fraai vind (interieur iets minder), verwacht ik niet dat het een succes wordt in Europa. Hij is niet beter dan de Duitsers en zelfs als hij dat wel was, kreeg die het nog moeilijk hier. In Europa rijdt men nou eenmaal graag Duits. Erg jammer, want kijk er eens even naar. Wat een slee.

Het valt me overigens wel op dat Wouter positiever is over de rijeigenschappen dan de heren van Autoweek. Uit die rijtest volgt namelijk dat die niet al te best zijn.
@berlinetta: omdat Gorter die test deed in AW. Die knul is erg anti Amerikaans, straalt er ook vanaf in zijn reviews.
@mopar: Ohja ik vroeg me al af wie de test ook alweer deed. Zou goed kunnen dan. Een beetje subjectiviteit in de rijtesten zie je inderdaad meestal wel terug komen bij alle journalisten.
@berlinetta: Ik denk echt wel dat mensen wat anders willen dan de Duitse 3, maar de alternatieven zijn er gewoon niet. Neem nou deze Cadi, dat ding blinkt gewoon nergens in uit, heeft geen goede motoren, geen goede aandrijflijn uberhaupt en is ook duur.

Cadi zou imo prima een concurrent van de a4/3 serie/c-klasse kunnen bouwen. De looks zijn er zeker. Maar dan komen ze weer op de proppen met v6 motoren, geen diesels, is de auto 150kg te zwaar enz enz.

Enige echte alternatief voor de Duitse 3 vind ik Jaguar
In tegenstelling tot een BMW 520d kan je hier wel een mooie lijkwagen van maken………
Ziet er uit als een auto waarvan de bestuurders massaal kunnen gaan klagen over ‘etnisch profileren’.
Allereerst!! Wouter, geweldig om je weer even terug te zien! Casper doet het erg goed, maar de afwisseling is zeer welkom. Eerlijk is eerlijk, je werd gemist. In ieder geval door mij.

En dan nu de auto. Wat een prachtige auto om naar te kijken. Nee, echt waar. Ik vind hem echt mooi! Wat een gigantische slee man, wat een imposant ding! Het interieur vind ik fraai vormgegeven, alleen het materiaalgebruik en afwerking is niet op het niveau wat de Duitsers tegenwoordig halen.

En wat boeit het met de sprinttijd..? Ik bedoel, het is een limo. Onder de zes seconden is gewoon prima. Ja, het kan sneller. Maar is het echt nodig? Tussensprintjes zijn bij dit soort auto’s veel belangrijker en volgens mij zit dat wel goed.

Ik vind hem mooi, echt mooi. Ik zou, mocht ik in de markt zijn voor zo’n auto, hier minstens een testrit in gaan maken.
Ik wens ze goede zaken toe!
@viezefreddyw: Overigens vind ik dit wel een typische auto voor Mareike Fox. Trilling in de stoel vind ze vast prettig.
@viezefreddyw:
ik denk dat het gros van dit soort limousines wordt gekocht/gebruikt voor “vip” vervoer, daar maakt “uitstraling” uit, maar prestaties veel minder. Ik zou wel eens verkoopcijfers willen zien, maar ik vermoed dat de zuinigere/goedkopere motoriseringen het leeuwendeel van de verkoopcijfers voor hun rekening nemen.

dit is een mooie wagen, beetje jammer van de afwerking van het op zich mooi ontworpen interieur inderdaad.
het is dus eigenlijk een auto die nergens in uitblinkt en ook als gulden middenweg niet komt bovendrijven. Weer ééntje die achteraan kan sluiten in de lange rij van geflopte Amerikaanse auto’s in Europa.
Toch wel jammer dat na jarenlange invloed van GM-verschralingsdenken Cadillac niet op het niveau staat waar het zou moeten staan,
Wauuuw kom maar door, hopelijk zien we deze veel vaker dan de bekende saaie duitse concurrenten!
Wouter is terug van weggeweest!
En met die conclusie gaat het in Europa dus geen verkoop topper worden in dit segment.
Ik vind het echt top dat jullie dit soort auto’s gewoon reviewen! Heel cool!
Jammer van de stoelen, dat vormloze is toch wel een dingetje bij GM. Raar dat men daar niks mee doet. De V versies hebben namelijk wel goeie stoelen. Wellicht wat te sportief voor dit segment maar dan zou je toch een compromis moeten kunnen vinden.
Vind het dashboard wel heel clean en opgeruimd. Mooi groot scherm ook. Jammer van de aandrijflijn. Als je het allemaal zo leest zou je zeggen dat de automaat de prestaties een beetje drukt. Ook omdat Wouter aangeeft dat het in de lage versnellingen erger is.
Qua styling vind ik hem prachtig, zowel vanbinnen als vanbuiten. Sowieso die nieuwe lijn. Strak en herkenbaar.
@e34m5touring:
Inderdaad tof dat Autoblog “em op de film zet.
De gedoodverfde concurrent lijkt mij trouwens de hagelnieuwe Lincoln Continental. Kwa uiterlijk vind ik die helemaal perfect. Stuk fraaier als de Duitse toestanden en eigenlijk mooier dan deze Cadillac. En met de allernieuwste Ford techniek moet dat wel een geweldenaar zijn.
Denk alleen niet dat wie die ooit in een Autoblog filmpje gaan terug zien ;-)
@Rob: Zou tof zijn als hij wel voor de lens van Martijn komt te staan terwijl Casper of Wouter een rondje maken. Ben het namelijk met je eens, een pracht van een wagen. Ik vrees net als jij alleen ook het ergste.
@rob: Ja hij heeft in de US last van veel meer merken. Nog buiten de Duitse 3. Hyundai doet het erg goed met de Equus en Genesis, Lincoln zoals je zegt en Lexus natuurlijk. Daarbij denk ik dat ie intern ook nog tegen de Escalade op moet. Zelfde luxe maar meer ruimte en SUV’s doen het nog steeds goed daar. Persoonlijk vind ik dit mooier dan de Lincoln en de Lexus. De Equus vind ik ook een hele fraaie auto. Zeker in R Spec. Die Cadillac gaat het zonder hybride of diesel optie gewoon niet halen hier. Sowieso US brands. In Europa zijn die opties crusiaal voor succes denk ik. Zeker een diesel. Gun het ze van harte hoor, lijkt me super om meer van dit spul op de weg te zien. Maar zo gaat dat niet lukken vrees ik. Jammer genoeg.
@e34m5touring:
Eigenlijk hebben ze het in de VS veel beter voor elkaar met luxe voertuigen. Al het Europese spul aangevuld met hun eigen spul en Aziatische huzarenstukjes (die Hyundai’s zijn helemaal top inderdaad).

Er staat trouwens een plug-in hybride aandrijflijn op de planning voor de CT6. Maar ik vraag me altijd af hoeveel mensen voor een hybride kiezen in dit segment in Europa…. Dat zijn er toch ook niet heel erg veel?
@rob: Ik dacht dat Mercedes nog wel wat van die S hybrids deed. BMW had met de vorige ook een 740H oid. Maar of die veel aantallen deed durf ik niet te zeggen. Porsche wel met de Panamera en Cayenne geloof ik. Zit toch een beetje in die prijsklasse ook. Maar ook het gemis van een diesel zal toch wel schelen. Merc doet enorm veel 350CDI’s en ook bij BMW en Audi zie je toch vaak de 30/40/50d en de TDI’s. In Europa blijft dat toch een dingetje, diesel. Met de BLS hadden ze geluk met het platform. Die was klaar voor diesels. Maar dat model liep ook voor geen meter hier.
Ja als je geen dingen hebt als Co2 tax, Mega accijns, BPM, wegenbelasting etc etc etc. dan kun je nog eens wat leuks rijden. En dan komt de branche wel met mooie auto’s. Zo’n 5.0 V8 R-Spec Equus of Genesis vind ik echt een plaatje van een auto. Goed interieur ook. Je zou toch zeggen dat zoiets wel kans maakt in delen van Europa.
@e34m5touring:
Die ouwe van mij heeft nog heel eventjes een BMW 7 hybride overwogen als opvolger van zijn Audi A8 diesel. Aanbod was toen wel heel erg klein (stuk of wat te koop). Was ook zes jaar geleden alweer. Maar op zich vind ik persoonlijk een hybride in dit segment het overwegen waard. De aandrijflijn van Lexus vind ik namelijk heerlijk. Als de Duitsers ondertussen op dat nivo zitten, waarom niet? Maar een soepele diesel waar je lekker ver mee kan komen, ja, dat blijft natuurlijk een match made in heaven in dit segment….

En betreft die Hyundais (of Genesis tegenwoordig) denk ik ook altijd; dat moet toch best kunnen verkopen in Europa? Zelfde denk ik over Infiniti. Zelfs in Nederland een meer dan keurig motorenaanbod. Benzine, diesel en zelfs hybride. Hebben ook auto’s in allerlei segmenten en zijn bewezen kwaliteitsproducten. Tot nu iets meer dan 160 auto’s verkocht in 2016…. Da’s toch treurig? Ik snap het niet. Zijn ze volledig onbetaalbaar in de lease ofzo?
@rob: Dat is wel een dingetje. Restwaarde is een vrij bepalende factor in de leaseprijs. En daar schaalt de lease dit soort auto’s gewoon laag in. Klein dealer netwerk is ook iets waar naar gekeken wordt. Zeker in geval van Cadillac en Infiniti is dat gewoon een nadeel. Cadillac heeft 1 dealer in NL en Infiniti nauwelijks meer geloof ik (meen 3 ofzo). Dat maakt onderhoud vaak kostbaar (ook al hoeven ze niet zo vaak) maar ook voor berijders is het een nadeel. Als jij in Gelderland woont en de dichtstbijzijnde is Amsterdam oid, is gewoon niet prettig. Denk dat styling ook wel een rol speelt. Zijn toch een beetje hate it or love it auto’s. De Duutsers zijn dan wat conservatiever, werkt hier beter denk ik.
@e34m5touring:
Voor Tesla is het geen probleem dat ze slechts enkele dealers hebben. Die ouwe van mij ging zelfs met de trein (!) zijn wagen ophalen. Was voor het eerst in 20 jaar ofzo dat hij met de trein ging ;-)

Maar goed, dat is natuurlijk wel een ander kaliber auto. Uniek aanbod. Zo’n Infiniti is veel meer “oude wijn in nieuwe zakken”. En wat je allemaal zegt is waar. Had ik niet zo 1-2-3 over nagedacht. Maar met de Q30 hebben ze wel een sterke auto in handen. Die moet vast wat klanten lokken. Denk ook dat die 160 verkochte auto’s voor 80% Q30’s zijn….
(overigens doet Maserati het nóg beroerder dan Infiniti, dat is ook wel een kleine verrassing voor mij…)
@Rob: Maar Tesla update en ‘repareert online’. Die auto’s zien nauwelijks een dealer. Zo’n Infiniti zal rond de 30k wel moeten elke keer. En dan moet er ook veel meer gebeuren. Dan is het lastig dat je steeds een eind moet rijden. Ik snap niet dat Infiniti geen Nissan dealers gebruikt. Je kan daar een soort Maybach systeem op toepassen. Apart gedeelte van je showroom. Afgesloten van de rest. In de Infiniti huisstijl. Dat netwerk ligt er al. Zonde om daar geen gebruik van te maken lijkt mij.
Wat een gave rijtest zeg! Zal, helaas vooral in conservatief NL, geen potten kunnen breken. Jammer. Want het lijkt me toch wel een fijne metgezel. En varatie op de weg mag altijd.
Het lijkt wel of niemand die nieuwe Cadillacs wil hebben. Ook de Amerikanen niet. Ben benieuwd hoe deze het gaat doen.
Erg mooie auto, toch zou ik voor een Duitser gaan. En dan geen 7 serie maar een F10/11 550i met elke optie. Daar wordt je als mens veel gelukkiger van. Wel leuke poging Caddy, hoop hem snel een keer in het echt te zien!
Zit er nu geen automatisch dimmende binnenspiegel op of heeft hij ook nog gewoon het lipje?

Mooie auto, ik vraag me wel serieus af of deze auto mooi oud gaat worden.
@raymster:
Volgens mij kun je met dat lipje de achteruitrijcamera activeren. Die wordt dan weergegeven in de binnenspiegel.
@raymster:
Hier een kort stukje uitleg over de binnenspiegel:
https://www.youtube.com/watch?v=1QcJQ_7VFb0
@Rob: Thanks! Mooi systeem, vond het al apart, de Amerikanen hebben al zo lang een automatisch dimmende spiegel.
Welkom terug Wouter!

Leuke test. Leuke auto. Maar zal geen potten gaan breken in Europa…
Heel wat leuker dan zo’n saaie eenheidsworst van BMW, ook het interieur is niet zo armoedig als bij BMW. Het lijkt mij een prima directiewagen. Dat gezeur over die stoelen lijkt mij nogal overbodig, mercedesstoelen zijn ook niet geweldig.
@grandmasterb: In deze klasse lijkt het me juist van groot belang hoe de stoelen zitten.
@grandmasterb: bij de Duitsers moet je eigenlijk (jammer genoeg) de optielijst induiken om goeie stoelen te hebben…
Om de concurrentie tegen te gaan moet je iets maken wat minstens even goed is en een heel stuk minder duur. Niet gelukt blijkbaar dus dit wordt een verkoopdrama. Restwaarde zal daarnaast ook veel minder zijn dan de bewezen concurrentie. Voorkant vind ik erg geslaagd, zij- en achterkant wat minder. Interieur ook minder. Loopt toch een beetje erg veel achter op de concurrentie. En kom op, zorg in ieder geval dat je stoelen perfect zitten wanneer je in deze klasse een auto gaat bouwen. Je doelgroep zijn toch voornamelijk 50 plussers die wel houden van een uitgebreide lunch/diner met wijn en desert een paar keer in de week. Als je zoveel hebt geïnvesteerd in je buikvet moet dat wel op z’n plaats blijven in een bochtje..
Conpleet overbodige review, wie heeft er zin zoveel belasting te betalen als je voor veel minder een 5-serie, A6 of E-klasse kunt rijden? Mooie auto is het zeker, maar door huidige belastingstelsel fiscaal compleet onrealistisch…
Ja, wie heeft er nu gelijk over deze wagen? De Amerikaanse auto-filmpjes-makers zijn eigenlijk allemaal positief over deze wagen.

Maar goed, ik vind het een indrukwekkende wagen. Beetje opzichtig wel, maar het is wel een wagen die er staat. In het wit is ie helemaal af trouwens. En persoonlijk denk ik dat ik niks te klagen heb over de auto. Overigens weegt de 2.0 Turbo variant hiervan ongeveer 1650kg. Da’s best knap voor zo’n grote luxe wagen.
Sjieke kar en echt wel wat anders. Je zal nooit het gevoel krijgen een slechte koop te hebben gedaan. Maar in Europa wil men gewoon Duits.
Hij ziet er goed uit moet ik zeggen, chiquer dan ik had verwacht. Maar goed dit word gewoon weer een flop in de EU. Het is aan Cadillac om mensen te overtuigen dat ze geen S klasse maar een Cadillac moeten kopen. Als je dan komt met een auto die niet slecht is maar toch een mindere transmissie, mindere stoelen en een minder interieur heeft dan de concurrentie gaat dat je niet lukken, zeker niet in dit segment.
@reistje:
Wat wil Cadillac nu precies in Europa eigenlijk? Want ze hebben een relatief zuinige motor beschikbaar in deze auto (2.0 Turbo). Waardoor ie ook een stuk lichter wordt (1650kg) en denk ik ook goedkoper. Waarom brengen ze die niet naar Europa heen?

Overigens heeft de CT6 in de VS een heel sterk pluspunt: zijn prijs. En ondanks dat Wouter vrij negatief is, als ik ander reviews erbij pak denk ik niet dat dit rommel is. Verre van zelfs.
@rob: Eventjes gezocht en in Amerika kost hij zoals verwacht geen drol. De 3.0 V6 is meer dan $15.000 goedkoper dan een 740i en A8 3l. De 3.6L V6 (die wij niet krijgen) die het zelfde vermogen heeft als de BMW en Audi is zelfs $20.000dollar goedkoper. Daarmee is het meteen een heel ander verhaal.

Ik gok dat de nieuwe 3.0 V6 het beter doet qua emissies dan de oudere 2.0 Ecotec (die doet 174gram Co2 in de ATS). Zo heeft deze motor cilinder uitschakeling wat volgens Cadillac voor het eerst is op een V6.
@reistje:
Ah oja, natuurlijk: het gaat om de CO2 uitstoot in Nederland. Niet zozeer om het praktijkverbruik ;-)
Maar ik dacht dat de 2.0 een hagelnieuwe motor was, niet dus. Thanks voor de info.
Mooie bak, zal best een goede wagen zijn. Heeft wat plus en minpuntjes maar op vlak van design vind ik hem echt mooi. Toch had ik liever typische Cadillac achterlichten gezien. 2 lange verticale led stroken. Als ik voor dat budget een auto zou zoeken zou ik eerlijk gezegt wat doorsparen en voor een CTS-V gaan met de geniale corvette motorblok.
In de VS zeker de overweging waard, daar deze sloep bij $53k start. Daar vergelijk je hem met een E klasse (va $52k), waarbij de Caddy een flink grotere auto is.
Naar mijn mening is dit veel leuker dan één van de Duitse drie.
Welkom terug Wouter!!
Als er 2×1 uitlaten onder kunnen ipv 2×2, er andere stoelen zijn te kiezen liefst ook in een andere kleur en de typeaanduiding achterwege kan worden gelaten, zou ik er zo voor tekenen. De eerste echt mooie Cadillac sinds de STS van zo’n 10 jaar terug.
Ja, deze wil ik, nu nog naar Belgie GVD!
heerlijke vertoning heeft deze bak zeg! sinds de introductie van de chrysler 300c weer eens een lekkere vieze mafia achtige in your face sinistere sedan in het zwart!
Met de vormgeving is niets mis, fantastische auto om te zien.

Jammer dat ze het niveau van een S-klasse niet weten te halen. Dat zou wel het doel moeten zijn wil je in deze klasse een vuist maken.

Hij zal in de VS waarschijnlijk wel wat vriendelijker geprijsd zijn.

Snap die topsnelheid niet. Is de auto op 240 begrensd?!
Ik vind het een super mooie auto!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).