Sterker nog, volgens Advanced Innovative Engineering biedt het blok zelfs de nodige voordelen. Gaan we straks allemaal aan de wankelmotor?
Eind jaren 20 bedenkt Felix Wankel de rotatiemotor, beter bekend als de wankelmotor. Begin jaren ’50 gaat hij bij NSU aan de slag om het concept productieklaar te krijgen, wat uiteindelijk in 1964 leidt tot de NSU Spider, de Mazda Cosmo uit 1967 en de NSU RO80 uit 1967. Mazda en NSU zijn dan ook de grote pioniers, terwijl ook merken als Citroën, Mercedes en Rolls-Royce wankelmotoren ontwikkelen. Hoewel Citroën uiteindelijk twee modellen in zeer kleine oplage bouwt, staken deze merken uiteindelijk de ontwikkeling vanwege de nadelen van de rotatiemotor: te hoog benzineverbruik, slijtage en overmatig olieverbruik, waarbij die laatste twee worden veroorzaakt door de lastige sealing van de roterende schijf en de verbrandingskamer.
Tegenwoordig is de rotatiemotor grotendeels uit de gratie, hoewel Mazda lijkt te werken aan een nieuwe RX-sportwagen, waarvan de RX Vision een voorbode was. Diens wankelmotor zou minder last moeten hebben van bovenstaande nadelen, onder andere door slimme plaatsing van de turbo. Verdere technische details heeft Mazda echter niet vrijgegeven.
Dat doet Advanced Innovative Engineering (AIE) wel. Ze hebben al diverse kleine modellen wankelmotoren (van 5 tot 40pk) ontwikkeld en hebben nu ook een exemplaar klaar dat 120 pk en 108 Nm kan leveren. Op het eerste gezicht niet erg indrukwekkend, tot ik je vertel dat de enkelschijfs 650cc-krachtbron slechts 28 kilo weegt! Dit weekend heeft de fabrikant de nieuwe krachtbron voor het eerst getest in een auto, een Westfield 120R om precies te zijn.
Wat AIE’s wankelmotor bijzonder maakt is het koelsysteem, het gepatenteerde SPARCS (Self Pressuring-Air Rotor Cooling System). Dit systeem is ontwikkeld door David Garside, die destijds bij motorfietsfabrikant Norton aan de wieg stond van de modellen met wankelmotoren. Het systeem zorgt voor een uiterst effectieve koeling, waardoor slijtage sterk afneemt, net als het verbruik, terwijl het vermogen juist hoger uitvalt.
De krachtbron blijkt dus prima in staat om een lichte auto aan te drijven, maar zou ook zeer geschikt kunnen zijn als range extender voor elektrische auto’s. In een toch al zware elektrische auto zijn compacte afmetingen en een laag gewicht veel belangrijkere eigenschappen van een motor dan een hoog piekvermogen.
Supergaaf! Nu nog rijden op olijfolie en we kunnen tesla in de ban doen!
@ghost: olijfolie???? 0,5 liter AH huismerk kost €2,30 word er niet goedkoper op. :)
@isn1981: olijfolie is groen, geen uitstoot ;-)
@ghost: of waterstofgas uiteindelijk.
@ghost: Een tesla accu produceren en uiteindelijk vernietigen kost enorm veel uitstoot,, dus dit is een slechte vergelijking :p
@ghost: huh? Waarom dan? Ben je zo bang voor Tesla?
@tenaci: hoezo bang? Ik mis gewoon motorgeluid?
@ghost: nee hoor. Dat mis je helemaal niet in een Tesla.
@stfu: jij niet. Hij wel, ik ook.
@lekbak: motorgeluid is er zeker wel! Ik hoor de buurman elke dag wegracen naar zn werk met zn tesla! Keihard ruimteschip geluid!
@banaan7: owja dat is ook een motor. En bij het remmen piepen die krengen ook al zo…
@lekbak: ja zo’n zware mammoettanker tot stilstand brengen vergt wat van je remmen!
@ghost: oh joh, maar er zijn nog zat andere auto’s waar je nog motorgeluid hebt. Hoef je Tesla niet voor te verbannen hoor. Hou ik sowieso niet zo van, verbannen. Tesla’s zijn best cool hoor. Ik hou ook van een gorgelende V8 maar kan het prestatiepotentieel van een elektrische aandrijving ook waarderen. Denk zelfs dat we voor een groot deel elektrisch zullen moeten gaan in ons vervoer om de slikkende olievoorraad en stijgende milieubelasting het hoofd te bieden.
@tenaci: haha, precies gewoon allen aan de BMWs lekker motorgeluid uit de speakers.
@tenaci: nee, fan van geluidsbeleving denk ik
@moatie:
koop je toch een harp?
@super: Heb je nog wat te doen in je Tesla terwijl de autopilot aan staat.
120pk en maar 28kg.
Leuk voor in mijn Classic mini
@dedokter: 200pk en 60 kilo is nog leuker!
@lekbak: 1000 pk en 1 kilo das pas leuk ;)
@mrrallycross: of 9999999999 pk en 0.0000000000000001 gram!
Leuk dat er mensen op los gaan nerden en hoop dat ze er iets mee kunnen in commerciele zin. Alleen de geometrie van de wankelmotor verbrandingskamer leent zich slecht voor een optimale verbranding, dus ik betwijfel of ze hoge rendementen halen.
@super: goed punt, maar ik vermoed dat de “Ignition System: Multiple Spark Plug/CDI” (LMGTFY) hier ook korte metten mee maakt.
Ook leuk: “Fuel Type: AVGas, Gasoline, Heavy Fuels”. Dat blok loopt dus op benzine, maar ook op kerosine, diesel en waarschijnlijk zo’n beetje elk ander olie-destillaat, zolang het maar vloeibaar is.
Denk je eens in, deze ontwikkeling stop je in een 3-schijfs Wankelmotor, dan krijg je een atmosferisch blok met net geen 2 liter inhoud, 360 pk / 330 Nm en met een eigen massa van hooguit een kilo of 70…
@rrrobert:
ja, zou kunnen dat ze een of ander trucje uitgehaald hebben, al ben ik een beetje sceptisch puur en alleen al omdat mazda er al zoveel tijd en geld in heeft gestoken en er nog steeds niet echt in geslaagd is om dat ding echt commercieel interessant te maken.
Op zich een goed idee als range Extended. Begrijp nooit zo goed waarom veel hybride auto’s de verbrandingsmotor nog als voornaamste krachtbron gebruiken en de Electro motor als secundaire krachtbron. Je kunt volgens mij met een krachtbron van 50 pk en een krachtige Elektro motor een prima hybride bouwen?
@pomoek:
heb ik me ook wel eens afgevraagd, de enige reden die ik kan bedenken is dat de prestaties enorm af zullen nemen als de batterij leeg is en brandstofmotor alles moet overnemen. Ik dacht dat kopers van de i3 met range extender in de usa daarom bmw aanklaagden (omdat bmw bij de verkoop beweerde dat de prestaties er niet onder zouden lijden als batterij leeg is).
@super: de prestaties zullen er wel onder lijden want 50pk is 50pk, en extra koppel veranderd daar niks aan. Maar in het dagelijks leven is dat genoeg om deel te nemen aan het verkeer, mits de auto niet te zwaar is. Nadeel is wel dat je dan dus je brandstofmotor altijd op volgas hebt loeien.
@lekbak:
Het gemiddeld gebruik in een kleine middenklasser is veel minder dan 50pk als je een beetje normaal rijdt en onder normale omstandigheden. Dat kun je vrij makkelijk uit te rekenen aan de hand van het brandstofverbruik, de energiewaarde van brandstof en een aanname over het rendement van de motor/aandrijflijn. Dat betekent dus dat 50pk meer dan genoeg is om de batterij te laden tenzij je langere tijd veel vermogen nodig hebt (e.g. een berg oprijden).
@super: als de accu’s leeg zijn en je wilt een paar keer een sprintje trekken dan gaat dat dus minder snel. In theorie worden de prestaties dus minder. Om zo snel mogelijk de accu’s weer bij te laden en om dat zo efficiënt mogelijk te doen zal de motor dus hoog in de toeren draaien. Lijkt me niet erg comfortabel. Dan liever een wat groter blok wat veel rustiger loopt.
@lekbak
ja, een v12 loopt inderdaad rustiger.
@super: of gewoon een 4 cilinder die dat vermogen op z’n sloffen haalt…
Die wil ik ook in m’n Locost!
Beeld & geluid: https://youtu.be/AQJsmbzlMM0?t=57s
Zonder nadelen? Dus loopt gewoon op water ipv dure brandstof?
Leuk, maar hoe zit t met deze jongens: http://liquidpiston.com/
@kars: dacht ik ook gelijk aan toen ik ’t stukje las.
Ot: prachtig! Rx vision ook mooi! Maar waarschijnlijk niet (erg) commercieel haalbaar uiteindelijk, zoals tot nog toe bij veel alternatieven voor de bekende zuigermotoren.
Jammer wel, veel leuke alternatieven gezien de afgelopen 20 jaar!
Liquidpiston is er één van.
De drop-in Range extender met turbine is dan veel interessanter. Puur opladen met een fluisterstille turbine die op allerlei brandstof kan draaien en de stroom opwekt voor de elektro motoren. Rendement 35%…. Dat gaat die wankel niet redden denk ik
Vaag.. reactie moet worden goedgekeurd.. nah ja. Artikel over de Delta Motorsports turbine
http://www.autocar.co.uk/car-news/green-cars/new-micro-turbine-tech-could-cure-ev-range-anxiety
British Engineering at it’s best.
@e1000bmw523i:
“its” :-) als je dan toch engels gaat praten, “it’s” is kort voor “it is”
@super: Sorry juffrouw! ;)
Het versnellen van de zuiger en dan weer stoppen en andere kant op weer versnellen en weer stoppen klinkt niet efficiënt dat doet een wankelmotor slimmer ook minder onderdelen. Met dezelfde ontwikkeling heeft het best toekomst denk ik
In 2010 stelde Audi als concept de Audi A1 E-tron voor. Elektrisch aangedreven, met een wankelmotor van 15 kW als range-extender. Nooit meer iets van gehoord daarna…
Als slijtage en overmatig olieverbruik, worden veroorzaakt door de lastige sealing van de roterende schijf en de verbrandingskamer snap ik niet wat een geavanceerd koelsysteem kan bijdragen om dit te verbeteren. Ik kan in deze electrische tijden overigens wel waarderen dat dit concept toch hier en daar doorontwikkeld word.
Klinkt interessant. Nu nog een 3 liter rotatie motor…..
Wankel rijden is de toekomst.
*zucht* nog 1 keertje dan:
Het inherente probleem met de wankel is niet de vorm van de verbrandingskamer (op te lossen met ontsteking) of de olieverbranding (geen probleem, dat is de bedoeling) het is de continue onsteking op dezelfde plek in de epitrichoide en daarmee de hitteopbouw aan 1 zijde. Tenzij je een materiaal gebruikt wat geen vervorming heeft door warmte, kan dit concept niet werken aangezien de hitte je epitrichoide in een andere hoek trekt, waardoor de geometrie van je draaihoek veranderd, blablabla, je snapt waar dit heen gaat.
@dappers: Dat suggereert dan wel weer dat een wankel gebaat is bij een fantastisch koelsysteem. Als zij dat nu gefixt hebben; top!