Chinezen faceliften dertig jaar oude Ford Transit

Auteur: , 39 Reacties

Het enige echte Stormtrooper-busje!

Ford Transit Facelift

In 1986 presenteert Ford een geheel nieuwe Transit: modern en gestroomlijnd. Met een tweetal subtiele facelifts mag de besteller door tot 2000, in Europa tenminste. Vanaf 1998 bouwt ook de Jiangling Motorcompany (dat we kennen als moederbedrijf van Landwind) de Ford in licentie. Met nog een subtiele facelift -iets hoekigere en heldere koplampen- leek het Chinese fabrikaat nog altijd behoorlijk op het origineel. Tot nu.

Ford Transit

De hoge heren van JMC hebben namelijk in al hun wijsheid een vierde facelift groen licht gegeven. En deze is iets ingrijpender dan de voorgaande, al hebben ze het nieuwe neusje zo ontworpen dat op de motorkap na al het plaatwerk behouden kan blijven. Ook aan de achterkant bleef alles bij het oude. Het resultaat ziet er recht van voren onwijs modern uit, maar vanuit alle andere hoeken is het maar een lachwekkend geheel. Zou Lapo Elkann hier soms verantwoordelijk voor zijn?

Ford Transit facelift39 reacties

Hebben ze een bepaald bedrag gekregen om hem te faceliften en was het na de voorkant op?
@leandro: €5.
Facepalm…
@kvgorp: Nee dit verdient geen facepalm. De mensen achter het idee voor dit ontwerp zijn juist slim. Volgens mij staan niet veel westerlingen erbij stil maar de reden dat ze auto’s kopiëren en ook zelf bedenken. Auto’s die uiteindelijk bijna altijd lelijk zijn. Is als eerste omdat het Chinezen zijn en die hebben een niet-westerse achtergrond, die missen zodoende ook onze eigen geschiedenis van trial and error als het gaat om design. Als de Chinezen auto’s zouden ontwerpen met een puur Chinees design, waarvan zelfs de Chinezen geen voorstelling kunnen maken, dan zag het er waarschijnlijk niet zo lelijk uit. Alleen omdat de Chinezen zelf, nog niet weten wat ze mooi vinden en ook de universele design regels niet kennen, komen ze met halfbakken designs die in onze ogen foeilelijk zijn. Die gebrek aan kennis en ervaring is er niet alleen bij Chinese ontwerpers maar ook bij het volk. Dat weten Chinezen industriëlen ook en daarom kunnen zo eenvoudig met een zo’n lelijk busje op de proppen komen.

Die facepalm van jouw en andere reacties op dit artikel herinneren mij er ook aan waarom we geen referenda meer moeten hebben. Omdat mensen heel makkelijk iets denken te begrijpen en dan meteen wat roepen of kiezen, terwijl ze er helemaal niets van begrijpen. Een slecht geïnformeerd persoon of iemand met weinig inzicht maar wel met een mening en een stembiljet, is een gevaar voor iedereen.
@meridian: ik begrijp dat jij jezelf slim vind. Maar voor zo’n slim persoon heb jij toch een paar hele belangrijke levenslessen nog niet geleerd, resulterend in een hele domme opmerking.
@meridian: Misschien is het busje een westers design ?
De reden dat de Chinezen dit busje gebruiken is omdat de design ”octrooi” verlopen is en niemand betaald hoeft te worden.

Waardoor het commercieel aantrekkelijk wordt om een beproefde werkpaard uit het niets op de markt te zetten.

En wist je dat ze jaarlijks 303000 stuks produceren ?

Misschien kunnen ze op het gebied van design wel wat aan anderen leren als je eens naar hun moderne steden ging en er achter kwam dat ze voor lopen in die gebieden .
Je zou het kunnen zien als een karikatuur van fords familiegezicht.
Geen vooruitgang, ze hadden nog beter het originele ontwerp uit 1986 kunnen handhaven. Dat was toen een serieus moderne bestelwagen en een verschil van dag en nacht met de generatie ervoor. Net zoals de Sierra en Scorpio ook uit een heel ander tijdperk leken te komen ten opzichte van hun voorgangers.

De huidige Transit vind ik trouwens niet veel mooier dan deze Chinese. De verhoudingen kloppen niet helemaal. Je kan zeggen van Volkswagen wat je wilt, maar dat is één van de weinige merken die over de hele linie representatieve en goed vormgegeven bedrijfswagens bouwt.
@moveyourmind: Ben het met je eens, die uit 1986 is een knappe bestelbus en kan wel eens een klassiekertje worden.
@moveyourmind: als ze nou de Transit 2 nog hadden gebouwd zou dát nou wel iets zijn dat ik uit Azië zou willen halen…
@davelepeef: het is bedoeld voor de Chinese markt misschien dat hun ervaring in het bouwen eens een hele grote marktaandeel in Azië en Afrika gaat opleveren .

Geef ze eens ongelijk voor de prijs van een 2e hands westers product heb je 5 Chinese .
@riri: (ik bedoel eigenlijk dat ik wel een fresse Transit mk2 zou willen hebben…)
@moveyourmind

Een bedrijfsbus heeft als doel je van A naar B te brengen voor het liefst zo min mogelijk kosten.

Ik heb drie jaar terug ook met een schuin oog gekeken naar een VW Transporter.
Reden dat ik voor een andere bus heb gekozen is dat een tweedehands Transporter de hoofdprijs kost , als ze nou superbetrouwbaar zijn oké, maar dat valt ook nogal tegen.
@monsieurleloure: vivaro the best. En dan met een 2.5, die zijn serieus snel. 180,190 geen enkel probleem. En ze zijn een stuk groter qua inhoud (breedte?) dan een transporter.
Helden
Mooi is anders. Maar als er een onverwoestbare bestelbus bestaat…..
@dutchdriftking: dan is het de Renault Master ;-)
@autogedrocht: Nee, ik heb met diverse gereden, maar met een ton of 3,4 is de koek echt op. Dat is bij deze generatie Transit wel anders.
@dutchdriftking: deze generatie transit’s waren echt niet vooruit te branden. Je kunt niet met het verkeer meekomen. Die 2.5l direct ingespoten diesels waren ook echt niet betrouwbaar en maakten een enorme herrie.
@phevtreb: traag waren ze zeker, maar nooit kapot.
@dutchdriftking: ik kan me herinneren dat ik als klein kind mijn hand dwars door het plaatwerk kon steken van de bus van buurman. Toen waren ze nog maar een paar jaar op de markt. Degelijke motoren is één, maar roesten konden ze!
Wat een spuuglelijk hok
@e36m3gt: Dat zeker. Maar over 50 jaar zie je ze nog steeds in Afrika.
@dutchdriftking: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst
Blijft een volk apart..
Dit ga je toch niet menen hè
Hoe triest ziet dit eruit
Ben ik ff blij dat ik niet in china woon wat een afgrijselijk gedrocht
Zijn loeisterke busjes dus waarom niet
Ik vind het er leuk uit zien!
Lijkt mij prima gereedschap! Als de prijs low budget is, zal het iedere ondernemer, ook buiten China aanspreken. Zal om verscheidene regelgeving hier niet meer op markt kunnen verschijnen
Net make up op een vrouw van 80..
Zouden deze ook die diesel hebben met dat herkenbare geluid? Of ja, Meer kabaal.
Star Wars Storm Trooper :p
@rallybanally: haha, moest er ook gelijk aan denken ;)
@ossie: zou dat door de intro van het artikel komen denk je, of misschien door de link naar Lapo Elkann’s Fiat 500?
Tlijkt wel een snoek, zo n vis, weet je wel.
Als Citroen geen retro-HY wil maken, dan doen wij het wel… :)
Grappig idd maar dit busjes is dan ook heel goedkoop en vrijwel onverwoestbaar. Oude Toyota hi-ace wordt ook nog ‘in licentie’ gemaakt door zeker 6 fabrikanten, of King long, golden dragon, jac.
Zit er extra crashveiligheid in die nieuwe voorkant? Hij heeft ineens een stuk meer overhang gekregen.
Ford Q7

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).