Daar is ‘ie dan: de Volkswagen Grand California

Auteur: , 46 Reacties

Klaar voor de eerst volgende vakantie.

De Volkswagen California is een camper in zijn eenvoudigste vorm. Het concept werd bekend door Westfalia, die de T2 en T3 voorzagen van een camper-metamorfose. Nou ja, dat is de kracht van de Westfalia’s: het is geen metamorfose. Het is gewoon een VW Transporter met een uitschuifdak en een keuken. De eenvoudige campers werden als Westfalia California verkocht vanaf 1988, toen VW en Westfalia samen de T3 campers als warme broodjes verkochten. Toen Volkswagen op basis van de Transporter T4 zelf de California in leven riep, werd Westfalia minder tot niet betrokken. Het zal ongetwijfeld meegespeeld hebben in het faillissement van Westfalia.

Maar hoe zit het dan vandaag de dag met de California? Wel die bestaat nog steeds. Ondertussen op basis van de nieuwe Volkswagen T6, is het nog steeds de eenvoudigste camper die VW in hun arsenaal heeft.

California

Voortbordurend op het succes van de kleine camper komt VW daarom op de proppen met de Grand California. En surprise, surprise: het is een California, maar dan groter. Het meest prominente verschil met de normale California is dan ook de basis, waar bij de reguliere California de Transporter als basis dient, is de Grand California een omgebouwde Crafter. Met een kleine opbouw, maar zonder uitschuifdak, want de Crafter is van zichzelf al een ruime jongen.

Grand California

De camper zit vol met slimme snufjes, om zo efficiënt mogelijk de beperkte ruimte te benutten. Zo dient de extra ruimte als badkamer, kan het ‘waterhoofd’ gebruikt worden als slaapruimte en kan er van alles in- en uitgeklapt worden om geen centimeter te verspillen. Ook zit er in de woonaccommodatie een Bluetooth-speaker ingebouwd, die los staat van het infotainment van de bestuurdersruimte. Zo kunnen de kinderen achterin lekker naar Famke Louise luisteren terwijl jij tijdens het rijden gewoon weer kan meeblèren met oude hits. Lichtknoppen zijn niet aanwezig in de Grand California, bewegingssensoren zullen bepalen wanneer het licht aan gaat.

Grand California

Vanaf het voorjaar van 2019 zal de Grand California leverbaar zijn. Net op tijd voor de vakantie dat jaar, dus. Binnenkort zal hij aanwezig zijn op de Caravan Salon te Düsseldorf, waar de prijzen en volle specificaties bekend gemaakt worden.46 reacties

Geef mij maar liever een v classe of een sprinter
@ruben_vandenberg: geef mij maar een crafter met die goeie oude 2.5L Tdi 5 cilinder. Die blokken liepen echt mooi en ze reden aardig wat zoek.
@mikje90: Inderdaad wat zijn dat fijne blokken. Op het werk hebben wij een Transporter met dat blok, weliswaar een beetje gekieteld, maar heb er af en toe aardig wat mensen mee weten te verrassen!
@mikje90: geef mij maar een 7 serie en een fijn hotel…..
@e38ossie: geef mij maar een S-klasse en een fijne hotel:-D
@unknown32: geef mij maar een RS6 en een mooie tent
@iannuzi: mij dan maar een fijn zeiljacht met Volvo Penta
@hehe: juist, mooie X-yacht of Grand Soleil! Kost wat meer dan zo’n camper, maar dan heb je ook wat waar je echt ver mee komt in comfort en sportiviteit ;)
@bennyblisto: Geef mij maar Ryanair en een goedkoop hotel op een B bestemming
@kennone: nog iemand die liever doorwerkt dan opgezadeld zitten met de vrouw?
Man, wat vind ik die dingen duur. Ik vind ze overigens wel heel
mooi. De Beluga uitvoering uitgezonderd.
Wat een vet ding, zal ongetwijfeld veel (wat oudere) mensen onder ons aanspreken. En terecht zo op het eerste oog.
Ik kan ‘m op basis van de Transporter toch meer waarderen. Vooral zo in twee kleuren en die ‘klassieke’ velgen is het gewoon een gaaf ding. Deze Grand California heeft toch wat teveel echt ‘camper’ idee. Wel vreselijk duur in NL.
Prima ding maar wat een naam. Hij had ook gewoon Texas, Florida of California Alspace kunnen heten.
@mashell: Dordogne, Costa brava of Garda had ook wel gepast hor! ;)
En er zijn al teveel campers..
Goeie plek voor het kinderbedje! Lekker naar je ouders kijken terwijl ze bezig zijn!
@fmgarcia: moet je verplicht in een slaapzak gaan krikken aan het snikhete garda meer. Lekker plakken en glijden in elkaars zweet.
@mikje90: Als jij al vies bent van het zweet van je vrouw kun je haar zeker ook geen orgasme geven?
Het is in een camper ’s avonds laat trouwens meestal heerlijk koel en seks gaat dan ook prima.
@evdw: als je airco hebt of op de noordpool slaapt. Volgensmij heb jij nog nooit in een camper geslapen.
@mikje90: Zeker wel, heb al bijna 10 jaar een camperbus.
Tijdens de tour staan er echt 6000 van die dingen langs de weg
@mennok: de gewone dan uiteraard
ZIjn deze dingen nou duurder dan een beetje normale camper die op een Fiat busje staat?

Anyway; het moet je ding zijn. Alles blijft een compromis: ding moet klein genoeg zijn om ergens leuk in een dorpje te kunnen parkeren en/of bij de supermarkt; maar ook groot genoeg zijn om elkaar de hersens niet in te slaan. Lastig; zeker in Europa.
@gregorius: die hem kopen zullen hem deels verhuren (beter rendement dan op de bank) of zelfs dagelijks rijden, want je betaald maar een kwart van de wegenbelasting.
Is that een douche of alleen toilet? Wel vet zo’n ding
Dit is dus echt helemaal niks voor mij. Ik ben niet het type dat een paar weken op de camping gaat staan, en ook niet het type dat een roadtrip met zo’n wagen wil doen. Dan ga ik liever met een normale personenauto op pad en gebruik ik het aankoopbedrag van zo’n Grand California om mezelf enkele jaren van B&B’s en hotelkamers te kunnen voorzien.
@edge: je ziet dan ook vooral gepensioneerden met campers, die zijn vaker op vakantie dan dat ze thuis zijn.
@edge:
ik doe graag festivals en dan ben je echt wel de koning van de festival camping in een busje. Roadtrips met een busje zijn ook wel tof een paar dagen per jaar. Ik snap “the van life” dus wel maar ik snap niet waarom je dat zou doen in een auto van 50-75.000 euro. Een kale T3 koop je al voor 5000 in goede staat. 12V frigo en 2persoons matras er in en wat vlaggen in het ruim, meer heb je niet nodig. Kost iets van een 35 euro wegentaks en 125 euro verzekeringen. De rest van het jaar heb je een bestelwagen om spullen te vervoeren. Als je plaats over hebt kan ik het echt wel iedereen aanraden.
@shiva: dan snap je the van life dus helemaal niet.
@Edge: sommige houden niet van verassingen. Die willen wel reizen, maar niet in het bed van een ander slapen.
Volgens geruchten zijn er vanuit de overheid al 30 van besteld voor nieuwe BOA flitsbussen…
@venividivici: Zoveel ruimte en toch de hand aan jezelf slaan..
“bewegingssensoren zullen bepalen wanneer het licht aan gaat.”

Mooi blijven stilliggen als je slaapt dus…
@esprit_de_flandre: nog erger als die 2 kids van je eindelijk liggen te slapen, terwijl dat blondje daar op de achtergrond al sinds de middag op je ligt te wachten.
Wat een claustrofobische armoe. In zo weinig ruimte je vakantie doorbrengen. Voor je lol? Waarschijnlijk is een camper gewoon niks voor mij.
@mopar70: Je zit dan ook de hele vakantie in die bus🤣 De bedoeling is dat je hem bijvoorbeeld naast een prachtig Fjord of meer in Scandinavië parkeert en er alleen in slaapt en schijt…de rest ben je aanwezig in die grote, wijde natuur.
M’n moeder heeft een T4 California met 2.5 TDI. loopt als een naaimachientje. De Transporter heeft verder alle voor en nadelen van een ‘busje’.
Wat een steriel ding zeg. En wat een techniek, een heuse bluetooth speaker!

Lampjes die automatisch gaan. Prima maar hou de knopjes wel beschikbaar zodat mensen het naar eigen wens kunnen bepalen.

Maargoed, ik ben geen VAG kampeerder verder.
Nou lekker dan. In Duitsland worden de T4 California met de bosjes gestolen. Hoe slecht. En VAG doet er niks aan. Dus als je er een wilt gaan kopen, laat VW dan linksliggen
@drommedaris: ok, vertel meer. Hoe en waarom worden die dingen gestolen? Voor onderdelen of voor Albanie en omstreken? Wat zou VW er aan moeten doen? Is het anders tov RS-modellen voor alternatief-pinnen?
Jammer dat die gekke bult van de achterkant weg is
Geef mij maar de Californië T van Ferrari.
Vlees nog vis. Hij mist de wendbaarheid van een California, maar is niet zo ruim als een opbouwcamper. Een California plemp je nog wel ergens op een parkeerplekje bij een stop overdag, wordt hiermee al weer een stuk lastiger.
California, maar niet verkrijgbaar in Californië.
Gaaf ding!
Toch heeft het meer charme als hij DIY is.
M’n pa heeft een crafter zelf omgebouwd met een vriend: https://www.instagram.com/bert_de_busbouwert/?hl=nl

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).