De Audi A3 is er nu (weer) als PHEV

Auteur: , 23 Reacties

In de meest letterlijke zin van het woord.

Audi is volop bezig met de elektrificatie van zijn modelgamma. Naast de e-tron BEV, presenteerde Audi de afgelopen weken een flink aantal nieuwe PHEV’s. Denk aan de Audi A6 55 TFSI e en de Audi A8 60 TFSI e. Nu stekkert Audi naar eigen zeggen voort met de Audi A3 Sportback met plug-in hybride aandrijving.

Als we die kop heel erg letterlijk nemen, klopt het ook. Vorige maand stond deze uitvoering niet in de prijslijsten, nu wel. Maar de A3 ’40’ e-tron is natuurlijk oude wijn in een minimaal vernieuwde zak. Het is natuurlijk de Audi A3 e-tron zoals we deze vijf jaar geleden al op de markt zagen verschijnen. Deze was in de zomer van 2018 van de markt gehaald en nu komt ‘ie weer terug.

Audi A3 Sportback 40 e-tron Advance Sport (8V) '19

De reden waarom is vrij eenvoudig. Zoals je weet is de Golf VIII verschenen en komt de nieuwe Skoda Octavia er ook aan. Dan weet je dat een nieuwe Audi A3 niet lang meer op zich laat wachten. De A3 e-tron was een tijdje een grote hit in Nederland, want je kon hem tegen een lage bijtelling leasen. Dat grote voordeel is er nu niet meer en waarschijnlijk werd ‘ie daarom van de markt gehaald.

Audi A3 Sportback 40 e-tron Advance Sport (8V) '19

De auto komt terug als A3 Sportback 40 e-tron Advance Sport. Er zullen ongetwijfeld veel opties mogelijk zijn, maar een S-Line interieur, 18″ velgen, MMI navigatie met virtual cockpit, smartphone interface en S-Line achterspoiler zitten er in elk geval allemaal op. In technisch opzicht is er vrij weinig veranderd. Je hebt een 1.4 turbomotor met 150 pk en een elektromotor met 102 pk. Samen leveren die een systeemvermogen 204 pk en een systeemkoppel van 350 Nm. 0-100 km/u duurt 7,6 seconden en de topsnelheid is 222 km/u. Voor de geïnteresseerden: de A3 e-tron heeft hetzelfde 8,8 kWh accupakket. Op een volle accu kun je 46 km halen volgens de WLTP. Per gereden kilometer stoot de A3 e-tron 46 gram CO2 de lucht in, eveneens volgens de WLTP.

Audi A3 Sportback 40 e-tron Advance Sport (8V) '19

Is deze herintroductie de moeite waard? Tsja, dat hangt van je eisen af. De A3 is wat ouder, maar je ziet het er niet direct aan af. Ook begint het een zeldzamere auto te worden, want de e-trons wordt massaal geëxporteerd. Veel hangt dus af van de prijs. Welnu, deze uitvoering kost 40.360 euro. Is dat nu veel of weinig? Het is best aantrekkelijk, de aanzienlijk kaler uitgevoerde A3 e-tron koste in 2014 namelijk 39.700 euro. Gezien alle prijsstijgingen die je overal ziet, valt het redelijk mee. Concurrenten zijn er eigenlijk niet. De plug-in hybride in het C-segment komt nauwelijks voor. De A3 40 e-tron is per direct leverbaar.23 reacties

En wat is de range / uitstoot / batterijcapaciteit? Hangt namelijk nog steeds veel van af bij Plug-in-hybrids.
@gumz: zie oude Golf GTE
@gulli: volgens mij is die range voor de 2018/19 GTE ook omhoog gegaan.
@stephane8200: nog steeds. 8.8kWh is dat bruto of netto. 46 kilometer. Is de batterij actief gekoeld/verwarmd? En ga zo maar door. Het is niet zo van.. gooi er een batterij in en call it a day. Dit is wel het geval bij de Golf GTE bijvoorbeeld die het echt slecht doet op EV gebied. Daarnaast. Als er maar weinig marge zit tussen bruto en netto kWh en je met kleine accu gaat de accus dus heel snel cycles maken en is hij heel snel… af. Dit vergeten veel mensen. De conditie van de batterij.. o.a. temperatuur en cycles zijn zeer belangrijk voor de levensduur. Heb het gevoel dat ze daar bij VW de klant verneuken. Zou geen tweede handse plugin hybrides durven kopen van VW om die redenen. Hoe geef je EV’s een slechte naam? Zo dus.
@nissanfairladyz: ik heb 4 jaar in een GTE gereden en ik heb de accu haast dagelijks gebruikt.

Werkt nog prima dus ik denk dat je je teveel op theorie baseert.

Jammer dat je je dan zo overdreven deskundig lijkt uit te drukken. Maakt op mij weinig indruk dus ik zou je willen adviseren gewoon even een beetje in te binden voordat je bijdehand gaat doen.
Best slim. Sommige bedrijven schrijven nu eenmaal voor dat er hybride of elektrisch wordt gereden..
Zou VAG echter wel sieren als ze deze zouden aanbieden tegen een nog iets lagere prijs waardoor ‘stekkeren’ ook voor privé rijders aantrekkelijk wordt.
via Android app
@ukbob: het is een bedrijf, geen liefdadigheidsinstelling..
@ukbob: voor een verlaging van de prijs zou ik een briefje naar Den haag sturen in plaats van naar Amsterdam
Tja, het is op zich geen heel gekke deal, maar je rijdt over twee maanden al in het oude model. Maar als je van de baas persé hybride of elektrisch moet, dan liever dit dan een Niro. Al zal de Niro wel goedkoper in de bijtelling zijn natuurlijk.
via Android app
@dutchdriftking: neem gewoon de Model 3. Rijdt beter en nog goedkoper in de bijtelling.
Vroeger kon ik altijd wel lachen om types in dit soort sneue hybrides.
Nu erger ik me dat ze laadpalen bezet houden.
@subzero079: het is wel mede dankzij dit soort ‘sneue types’ die een plug in rijden/reden dat er in Nederland zo ontzettend veel laadpalen staan.
@subzero079: dit lijkt me juist een tophybride, rijdt prima, presteert goed. En zoals er al in de tekst staat, zoveel concurrenten (PHEV in C segment) zijn er niet.
@subzero079: Wat ik mij altijd afvraag in wat voor autos zulle internet helden als jij rijden. De jaloezie druipt er vanaf. En dat zie je niet zo snel bij mensen met een relatief hoog inkomen en fatsoenlijke dikke auto onder de kont.
@nissanfairladyz: bedankt voor de interesse. Ik rij een Model 3 LR en als liefhebberij een Yamaha XSR.
Vandaar ook dat ik me erger aan de GTE’s die de laadpalen bezet houden.
Vwb je opmerkingen ten aanzien van het inkomen; die laat ik voor jouw rekening, maar het is iig voldoende om niet in een Nissan voor de dag te hoeven komen.
Mijn wellicht wat prikkelende comment kan ook verklaard worden uit een gezonde dosis scepsis ten aan zien van alles wat de VAG stal onderneemt op het gebied van duurzame initiatieven.
@subzero079: want die mogen van jou niet opgeladen worden?
@horch: jawel, maar ik zeg dat ik me er aan erger. Mag dat?
@subzero079: je ergert je aan het feit dat er te weinig laadpalen zijn en dat vier je bot op de phev rijders. Klopt die strekking?
@horch: Ik erger me idd aan PHEV rijders die met hun 8kwh accus de hele dag of nacht laadpalen bezet houden en misbruiken als prive parkeerplaats om vervolgens alsnog het grootste deel van hun kilometers op benzine of diesel rijden.
Maar je moet het niet groter maken dan het is;-) ik heb er nu vandaag al meer over gedacht dan de laatste 2 maanden bij elkaar.
@subzero079: zet jij je auto dan wel weg zodra hij vol is? En nee, we moeten het niet groter maken dan het is. Met meer laadpalen is je ergernis verdwenen
Ik wacht wel even op de Q4 e-tron.
In België is deze ook in 2020 nog steeds 100% fiscaal aftrekbaar. Hier kan hij best populair worden.
Love dat retro interieur met dat gameboy navi schermpje zonder carplay

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).