De Duitse Drie: wie verkocht de meeste auto’s in Nederland?

Auteur: , 42 Reacties

Wie komt er dit jaar het sterkste uit de bus?

De Duitse Drie: wie verkocht de meeste auto's in Nederland?

Nu de volledige Nederlandse verkoopcijfers op straat liggen, zijn wij druk bezig met het verzamelen van allerlei interessante statistieken. Naast een compleet overzicht met de verkopen van 2017, die om eerlijk te zijn niet bijzonder indrukwekkend waren, brachten we jullie onder meer stats van Alfa Romeo en Aston Martin. De Duitse Drie kunnen natuurlijk niet ontbreken, dus die pakken we vanavond mee.

Mercedes maakt op internationaal niveau grote stappen en ook in Nederland deden ze het goed. Van de drie Duitse fabrikanten zijn zij de enige die een marginaal percentage weten te ontlopen en een stijging van 3,1 procent verwelkomen. Dit in tegenstelling tot BMW, die hun verkopen met slechts een half procent zag toenemen, en Audi, die zelfs met een daling te maken kreeg.

Merk
Verkoop 2017
Verkoop 2016
Verschil t.o.v. 2016
Audi14.60914.696- 0,6%
BMW18.83018.736+ 0,5%
Mercedes-Benz15.85115.378+ 3,1%

Hoewel het om verschillen van slechts enkele honderden auto’s gaat, zijn ze opmerkelijk genoeg in lijn met de internationale verkopen. Dit wil nog wel eens afwijken, maar in het geval van de afgezette auto’s in Nederland is dit dus niet zo (volgens Bovag). Dit wil echter niet zeggen dat Mercedes ook de meeste auto’s verkocht, want ondanks dat zij procentueel het hardst stegen, mogen we die eer aan BMW toedichten.

Het merk uit Beieren gaat in ons land fier aan de leiding en neemt daarmee een uiteindelijke #8 in op de lijst van autofabrikanten. Hiermee verliezen ze ten opzichte van het voorgaande jaar echter twee posities. Mercedes verliest eveneens, al zij het een enkele plek. De mannen en vrouwen uit Stuttgart komen terecht op #10 en worden op de hielen gevolgd door Audi, die zich op #11 bevinden en daarmee gelijkspelen.42 reacties

Vind de kont van deze samengestelde auto het mooist.
@dijan: volgens mij is dat een Vespa die vanaf 2018 niet meer het centrum in mag… (emissie sjoemelware ofzo)
Misschien een idee als Audi afstapt van hun saaie design, Mercedes is gewoon lekker bezig
-EDIT: Gefeliciteerd! Je staat op de modlist. Check de huisregels even-
@zoef2: ik hebt al 1000x gezegd maar blijf het zeggen..
Geintje @viezefreddyw
@zoef2: dit gaat wel op een vendeta lijken. Pas maar op, want een haas staat aan de verkeerde kant van het geweer.
@barry355gtb: ooooh neeeee
@zoef2: Nu ben ik wel benieuwd wat @zoef2 zei, iets met kechs?
BMW stuurt het lekkerste, maar Mercs rijden fijner en volwassener. Tja wat te zeggen over Audi, ik heb een A4 Avant gehad en ik heb nog steeds spijt van die keuze. Met afstand de auto voor saaie niet genieters.
@barry355gtb: Audi’s zijn de beste allrounders. Het interieur is het beste. Ik ben persoonlijk ook fan van het uiterlijk, en niet te vergeten: Quattro. In Nederland misschien overbodig, maar in veel andere landen een erg fijne bijkomstigheid in de winter.
@pietertjep85d: Een BMW dealer vertelde mij eens dat er meer BMW’s verkocht worden met X-drive dan Audi’s met Quattro.
Weet niet of het waar is..
@hehe: Kan ik me in nederland iets bij voorstellen. Wanneer je op Autoscout kijkt naar Audi’s in Duitsland zijn het vrijwel allemaal quattro’s. Overigens ben ik er groot fan van. Wel is de A6 echt aan vervanging toe.
@hehe: Ik werk bij Audi, en kan me dit heel goed voorstellen. Ik zie er maar heel weinig met Quattro.
@pietertjep85d: is dat interieur van Audi nou echt zo goed? Zij monteren dode knoppen pontificaal in de middenconsole, dat ziet er altijd goedkoop uit. Ook heeft de nieuwe A4 van die doorlopende ventilatieroosters in jaren 80 styling, werkt totaal niet. Audi heeft wel wat probleempjes in het interieurdesign. Maar ze gaan de goede kant op, de strakke interieurs van de A8 en A7 (nagenoeg hetzelfde) hebben minder storende fouten.
@barry355gtb: weet je wat zo goed van een Quatrro is? Sta je bij een stoplicht staat een audi quattro naast je. Dan weet je al dat je geen kans maakt met je achterwielaandrijving. Tja heb het zelf meegemaakt wat een quattro kan . Sindsdien rij ik ook een quattro en lach me helemaal rot als ik bij een stoplicht sta
-EDIT: het begint een beetje kinderachtig te worden. Iets volwassener graag.-
@kermit123: tja in de regen zal dat vast kloppen maar op het droog maakt het geen verschil.
@f31bmw320d:
Droog of regen het maakt niet uit. Je kan niet tegen een 4wiel aangedreven auto je gaat spinnen.
Die 3.1% stijging komt dus door de aanschaf van onze (zakelijke) A klasse? Dat gun ik Mercedes ook net weer niet.. off topic.. iemand een A klasse nodig? Groen, rijdt als een dweil en ZGAN..
@toyotaprius: rijdt als een dweil?

mijn vader heeft er 1 gehad, hij vondt hem opzich heel goed rijden. alleen kon je achteruit geen zak zien. en de passagiers stoel zat kut en was niet goed aan te passen.
Ik weet niet of het al is gezegd, maar denk van een Opel Ascona B. Wat heb ik nu gewonnen?
@centric: Tijd om te gaan slapen merk ik nu
@centric: hahahaha. Jammer, was wel de juiste auto, je bent alleen te laat. Verkeerde artikel ook, maar dat had je al door ;)
Top 3 per merk:
Audi A3 3.988
Audi A4 2.712
Audi A1 2.244

BMW 5-serie 3.243
BMW 3-serie 3.209
BMW X1 2.560

Mercedes-Benz C-klasse 3.336
Mercedes-Benz A-klasse 2.909
Mercedes-Benz B-klasse 2.266

Vooral met de 5 serie doet BMW erg goede zaken tegenover de E-klasse 1.888 en de A6 978
Ook met de vlaggenschepen staat BMW net bovenaan; 7-serie 213, S-klasse 209 en A8 44.
Al vraag ik me daarbij af of hier ook taxi’s bij zitten. Ik zie bijna nooit een A8 als taxi terwijl ik de overige twee erg regelmatig voorbij zie komen.
Vooral bij de S-klasse is het bijna bijzonder als er geen blauwe platen op zitten.
@torsen: Op plek 3 een B-Klasse? Het viel mij juist laatst op dat ik die krengen bijna nooit meer zie en het gaf me een goed gevoel eigenlijk.
Of tellen politieauto’s ook mee? ;)
@720s: Ik lees hier 1250 B-klasses over 4 jaar. Maar denk nog niet dat ze al hard aan het leveren zijn.
Artikel van 30 nov 2017 sprak nog over handtekeningen die gezet moesten worden.
Dus die zullen er nog bij gaan komen ook.

Moet bekennen dat ik aan de B meer gewend ben dan aan de 2 Active Tourer.
@torsen: B Klasse is dan ook al bijna 13 jaar op de markt. En ik moet bekennen: de eerste generatie vond ik altijd wel geinig. Een soort mini R Klasse.
@720s: uiteraard tellen politieauto’s mee. Alle verkochte auto’s tellen mee, daar wordt geen onderscheid gemaakt in kleur, beroep of religie van de betreffende auto.
@torsen: De 5 serie mag het dan goed doen, ze worden ook bijna gratis weg gegeven. Een wagen van 76k mocht voor 59k mee..
@kareljansen: Ik kan uit ervaring vertellen dat Mercedes daar nog een schepje bovenop doet. Ga met een offerte van een ander merk naar Mercedes en zij gaan er ver onder met de prijs.
@kareljansen: vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan…
@kareljansen: dit geldt voor de nieuwe 5?
@e550: jazeker, maar dan moest hij wel in 2017 op kenteken. Ongehoord
@kareljansen: edit; en bijna gratis, dat is natuurlijk wat overdreven maar het was geloof ik 24%. Niet heel priemiejum als je het mij vraagt..
Damn die topic foto! Hoeveel is er aan gesleuteld om dat passend te maken? Geef het 1 kleur en 1 soort velgen en het is een kloppende auto.
Zijn dit verkopen of registraties? Zeker Audi en MB hebben veel nieuw op voorraad staan. En verkoopaantallen zegt niets over marges. Er zijn veel ‘Wegrijweken’, ‘Winterdeals’ en ’10 Day Sales’ geweest…
Geen Volkswagen?
@porsche928: VW behoort niet tot de traditionele Duitse Drie.
Toch knap dat je een header-foto kunt samenstellen uit modellen van deze drie merken en je vervolgens een auto krijgt die prima in alle drie showrooms zou kunnen staan.

Over eenheidsworst gesproken.
De verschillen zijn zo marginaal, waar hebben we het over
Tegenwoordig zijn dit gewoon auto’s voor de massa. Zeker met die enorme kortingen die ze geven.
Afgaand op bovenstaabd plaatje. BMW als motor en aandrijflijn (immers das beste!) Merc als interieur en Audi als koetswerk. Dat zou pas een mooie Duitse combi zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).