Soft, supersoft, ultrasoft, hypersoft. Voor doorgewinterde F1-fans een peulenschil om de banden uit elkaar te houden. Voor rookies en algemene F1-kijkers roept het echter vraagtekens op. Om de Formule 1 wat toegankelijker te maken voor de gemiddelde kijker gaat de Italiaanse bandenleverancier snijden in de keuze. Het merk kreeg al eerder kritiek over het huidige systeem, het zou te verwarrend zijn.
Naar aanleiding van de post-season test in Abu Dhabi, heeft Pirelli de compound voor de eerste races van het 2019 seizoen gekozen. De gehele benaming gaat op de schop. De compound wordt nu met een C-nummer aangegeven. C1 is de hardste band en C5 staat voor de zachtste band. Pirelli neemt afscheid van de hardste bandensoort (Ice Blue Hard) en de oranje harde reserveband. Hierdoor blijven medium tot en met hypersoft over. Paars en roze vertegenwoordigen nog steeds ultra- en hypersoft. Supersoft is geel geworden, wit is vergelijkbaar met soft en blauw vergelijkbaar met medium.
Voor de eerste race in Australië komen C2, C3 en C4 beschikbaar. In Bahrein is dat C1, C2 en C4. In China C2, C3 en C4 en in Azerbeidzjan C2, C3 en C4. Eind november werd bekend dat Pirelli tot zeker 2023 de officiële bandenleverancier van de Formule 1 zal blijven. Of dit systeem ook Olav Mol-proof is, krijgen we in Australië te zien. De bandenstrategie van de races na deze eerste vier wedstrijden krijgen we waarschijnlijk medio februari te horen.
34 reacties
Voor de meer geïnteresseerde kijker moeten de namen overzichtelijk zijn, dus het handigste is; hard, medium, zacht, intermediate en regenband. Dat is genoeg info per race en, of dat in werkelijkheid een medium, soft en supersoft is, of supersoft, ultrasoft en hypersoft, maakt voor de gewone kijker verder niet uit. Die specifieke bandensoorten, dat is voor de teams van belang en voor de puristen een leuke aanvulling.
Voor de eenvoudige kijker is het fijn, als de benaming simpel en duidelijk is.
Is er dan geen probleem? Jawel. Je kan niet (lang) dichtgenoeg op elkaar rijden, want je verneukt je banden. Daardoor moet je echt een stuk sneller kunnen dan je voorganger om ergens langs te kunnen. Met andere woorden: als je in verkeer terecht zou kunnen komen, heeft het weinig zin om een 3 stopper te doen (ook al is ie verwacht 10-20 sneller over een race), omdat je toch niet voorbij je tegenstander kan komen.
Los je dit probleem op, dan zal je een stuk meer interessante bandenstrategien zien.
Tel daar een niet bijster HD kabel signaal van RTL bij op en er is reden genoeg voor een incorrecte waarneming.
Max rijdt er gelukkig niet langzamer van :D
Ik had vooral graag paars behouden gezien omdat dat overeenkomt me de tv-graphics. De iemand die de snelste tijd van iedereen rijdt, rijdt een paarse sector. Om dan ook de snelste band paars te houden had daar goed bij gepast.
Qua kleuren had ik roze laten vervallen. Optisch soms nauwelijks van wit te onderscheiden.
Die blauwe band zegt mij nog steeds weinig, wel die die een soort van Ultrahard of iets dergelijks moet zijn, maar is hij ooit tijdens een Kwalificatie of race gebruikt….?
Ik zou voor de herkenbaarheid en duidelijke zichtbaarheid qua kleuren (van hard naar zacht) wit-geel-rood-paars hebben gekozen. En inderdaad daar zit blauw niet bij. Als hij toch niet gebruikt wordt ;-)
Gaat er ook nog iets veranderen qua kleuren voor de semi regenbanden en volledige regenbanden qua kleur? Dan kan ik mij de komende maanden nog even geestelijk hierop gaan voorbereiden.