Deze auto had het verschil kunnen maken voor Seat

Auteur: , 31 Reacties

Could have, would have, should have. Koop je niets voor. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Het merkenportfolio van de Volkswagen Group is enorm omvangrijk. Elk merk lijkt nu zijn plek gevonden te hebben, behalve Seat. Seat is nooit een merk met karakter geweest. Het begon met Fiats die in licentie gebouwd werden, om vervolgens over te gaan op gerebadgde Volkswagens. En waar Skoda heel succesvol is als ‘Budget Volvo: voor familie prima te gebruiken en zakelijk inzetbaar bovendien’, zo ontiegelijk zit VW te hannesen met Seat.

In eerste instantie was het de bedoeling om het Spaanse Alfa Romeo te worden. Seat begon aanvankelijk best aardig met modellen als de Ibiza en de eerste Leon, welke meer dan toevallig iets weghad van een Alfasud. Soms heeft het wel degelijk zin om met een hopeloos topmodel te komen. Een auto die je bijna niet zult verkopen, maar het geeft wel aan wat er mogelijk is. Als rockband wil je natuurlijk heel graag radiohits scoren, maar met een kwartier durend meesterwerk kun je aangeven waartoe je in staat bent.

Waar veel merken als Ford (GT), Alfa Romeo (8C Competizione) en zelfs VW (Phaeton) dit succesvol toepasten, is men bij Seat nooit verder gekomen dan een Cupra R versie. Dat Seat wel degelijk andere plannen had, blijkt wel uit deze concept car, de Seat Bolero BT 330. Deze auto werd tentoongesteld op de Salon van Genève in 1998. Inderdaad, deze concept is 19 jaar oud. Maar daardoor niet minder relevant.

Seat Bolero BT 330

De auto was een 5-deurs fastback met suïcide-doors en een typisch concept interieur. Kortom, alles aan de auto was niet echt realistisch. Maar kijk even door al dat concept-geneuzel heen en je ziet een keurige D-segmenter. Rank, slank en gespierd. Precies de kenmerken die je zou verwachten bij een auto van een merk dat pretendeert het alternatief te zijn voor Alfa Romeo.

De techniek was overigens veel minder exotisch, maar mede daardoor wel realistischer. Onder de kap huisde een 2.8 liter grote V6 van Audi origine. Daarbovenop waren twee turbo’s geschroefd om tot een maximum vermogen van 330 pk te komen. Dat verklaart de naam (330 pk, Biturbo). De auto was niet Ferrari-snel, maar van 0-100 in 5 seconden en een top van 273 zijn geenszins waarden waarvoor je je moest schamen in die tijd. Voor de goede orde: de Bolero was net wat sneller dan een Audi S4, een auto die ook erg populair is in het geel.

Seat Bolero BT 330

Uiteindelijk werden maar een paar kleine details doorgegeven aan normale Seats. Denk aan de ’S’ in een soort ‘enkele BMW-esque’ nier, maar dat was het het wel een beetje. Helaas, want dit had gewoon een topper voor Seat kunnen worden. Denk aan de Volvo 850 T-5: die auto heeft Volvo een veel minder belegen imago bezorgt. Bij Seat is het eigenlijk erger. Het had namelijk geen imago.

Seat Bolero BT 330

De naam Bolero bleef overigens wel hardnekkig oprukken. Zo rond 2006 gonsde het van de geruchten dat Seat eindelijk met een D-segment sportsedan zou komen. Nog beter nieuws: de auto zou voornamelijk gebruik gaan maken van Audi techniek, dus met de motor in lengte en vierwielaandrijving. Uiteindelijk weten we allemaal wat voor dode mus dat geworden is. De naam Bolero werd veranderd naar Exeo. Een Audi A4 met Seat grille, niet alleen qua uiterlijk en interieur, maar ook qua rijden. De gehele productielijn werd verhuisd van Ingolstat naar Martorell, om de auto nog een beetje een Spaans tintje te geven.

Seat Exeo

We weten allemaal hoe het is afgelopen met de Seat Exeo. De auto flopte volkomen, en terecht. Ondanks dat het geen slechte auto was, was het wel een opgewarmde drol. In de folder dampte het nog na. Als je erin zat en ermee reed voelde je aan alles dat je in een auto uit 2001 zat, niet uit 2009.

Seat Exeo

Nu wil uw scribent niet beweren dat het met de originele Bolero wel goed was gekomen met het Spaanse merk. Maar tot nu toe heeft Seat het lastig gehad met het vinden van het juiste imago, ondanks dat we betaalbare familieauto’s, die de Ring in minder dan 8 minuten weten te doen wel kunnen waarderen.

UPDATE: we kregen nog wat extra info over de rol van Seat in Spanje. In 2016 heeft het merk 82,4% van zijn productie in Spanje uitgevoerd en zich gevestigd als toonaangevende industriële exporteur, met 2,8% van het totale cijfer van het land. Het bedrijf zal ook de Metropolis:Lab Barcelona inaugureren: een 100% SEAT-faciliteit die geïntegreerd zal worden in het wereldwijde netwerk van digitale laboratoria van de Volkswagen Group. SEAT zal tevens in de komende maanden in Barcelona een winkel openen om de relatie met klanten en met de stad te verbeteren.

Dan is er nog het project ‘SEAT al Sol’ (SEAT in de zon), sinds 2013 in gebruik. Het is de grootste zonnecentrale in de automobielindustrie met een oppervlakte van 276.000 m2, het equivalent van 40 voetbalvelden.31 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Met een beetje onzekere toekomst is het toch wel het Alfa Romeo van VAG?
Die Bolero kijkt zelf ook maar wat onzeker uit zijn koplampen
@hehe: wordt al jaren geroepen maar ondertussen bestaan ze nog steeds
Dat ding kijkt scheel.
Wow. Ik kende hem niet, maar deze had zo in wen rijtje gepast met de alfa 156 en bmw e46, tijdloze achoonheden uit eind jaren 90..
Ik denk dat Seat gewoon bij de verkeerde groep zit. Die hebben met Skoda al een alternatief. Ik denk dat ze onder de vlag van BMW wel interessant zouden kunnen zijn. Dan kunnen ze daar al die 2 serie granny tourer meuk en andere familie modellen onder brengen
@jaymz: waarom zit Seat bij de verkeerde groep? Ze doen het goed. Zie ze geregeld rijden.
@fouadski: Bij VAG is er teveel van hetzelfde. VW, Seat en Skoda bidden in dezelfde vijver. Buiten west Europa zie je trouwens nergens een Seat. Ik heb tijdens mijn reizen nog nooit een Seat gezien in Afrika, Azië of Amerika.
@jaymz: bidden = vissen
@jaymz: het is eigenlijk heel simpel: Seat gaat al heel lang mee. Volkswagen heeft vaker overwogen om merken te laten vallen vanwege non-succes. Dit hebben ze bij Seat nog nooit overwogen. Reden daarvoor is dat Seat het kennelijk nog goed doet.
Er zijn toch wel verschillen tussen het aanbod van Seat, VW en Skoda. Zo is VW aanzienlijk duurder en kunnen Seat en Skoda zulke kwaliteit bieden voor minder geld.
Tussen Skoda en Seat is het heel simpel: waar de Ibiza en Fabia en zeker de Citigo en Mii hetzelfde zijn, houdt het op. Seat heeft de Leon in het Golf segment, als je daarin een Skoda wilt zit je aan de Octavia vast en dat is een Sedan. De Octavia wagon is groter en dus duurder dan de Leon ST. Seat heeft geen grotere niet-SUV dan de Leon, bij Skoda zit daar nog de Superb boven.
Nu zou ik kunnen zeggen dat het slim was om de Arona en Ateca voor Seat aan te bieden en de Kodiaq voor Skoda (deze drie zijn alledrie verschillend van grootte), maar sinds Skoda de Karoq heeft en Seat een grotere SUV krijgt klopt daar ook niks meer van.
De altea xl die we als gezinsauto gebruiken bied ons veel plezier, veel binnenruimte en functionaliteit in een leuke verpakking. We hebben hem gekocht met 120000km en inmiddels 210000 km . De (1.9 ) tdi is nog lang niet moe en de rest van de auto geeft het gevoel dat er nog makkelijk 100000km bij kunnen. Tot nu geen kosten gehad,buiten het standaard onderhoud .
Geen emotie in het merk Seat? Ja en???
@vvti: tja, hier een Seat Leon 2.0 TDI gehad, mijn vrouw had er eentje. Facturen van 1500-1700 euro waren geen uitzondering. Heel eerlijk, de auto reed niet ferkeerd, maar het is mijn merk niet. Nu rijdt ze een C5 Tourer en 0.0 problemen en geen hoge facturen meer.
@rufctr01: dure garage hebben jullie! Weet je zeker dat het een Seat was een geen pagani? Of is dat weer een broodje aap verhaal om je haat jegens vag te kunnen onderbouwen?
“De naam Bolero werd veranderd naar Exeo.”

Bolero was toch vooral een voorbode voor de Seat Toledo?
@stfu: Voor de Exeo werd overwogen om de naam Bolero te gebruiken.
Veyron Prototype lichten.
Seat kan nog best wat worden. Sportiever maken, onderscheidender en minder het imago als Audi voor minderbedeelden. Skoda onder VW, Seat onder Audi.
Zijn dat suicide doors Willem? De achterste lijken me meer schuifdeuren a la Peugeot?
Oei wat een gave bak…

Bijna perfecte verhoudingen, iets gedrongen, breed en laag en het mooie typische Seat front uit de goeie oude tijd.

Erg jammer dat Seat niet het Spaanse Alfa Romeo geworden is. Het had zo’n mooi merk kunnen zijn.
Voorkant doet mij denken aan de Lancia Hyena, achterkant aan de Peugeot 407 Coupe.
@skeletje: Dat van de Hyena had ik ook, maar bleek toch niet toen ik de foto’s erbij pakte.
Maar blijkbaar dus toch!
@skeletje: Peugeot heeft inderdaad goed naar dit ontwerp gekeken en vooral naar de achterzijde, dat kwam mij ook bekend voor. Maar dat van die Lancia Zagato Hyena lijkt ook erg goed. Misschien heeft Walter Da Silva goed naar het ontwerp van Marco Pedracini gekeken.
Midden en eind jaren negentig hadden ze toch best een leuk gamma. Vooral die Cupra’s. Zagen er ook leuk en onderscheidend uit.
@willeme was dit niet de voorloper van de Toledo II?

De nieuwe Toledo was volgens mij ook eerder leverbaar als de Leon.

Deze Toledo heb ik zelf gehad. (Rode i met 110pk TDI )

Veel plezier met deze Toledo gehad
@alloallo: zo een Toledo heb ik ook gehad, uit de eerste 3 productie maanden. Zo’n vergissing maak ik niet meer. Mooie maar uiterst onbetrouwbare auto.
@mashell: shit! diesel of benzine? De mijne was ook relatief vroeg geleverd, maar heeft in 2 jaar (en 200K) geen slag fout gedaan.
Mazda 6 2 modellen geleden meets audi tt ofzo??
@marc94: er zit inderdaad erg veel Audi TT aan dit model.
Mooie auto, alleen beetje rare koplampen
Insert willekeurige mooie concept uit het verleden en insert onsuccesvol model in bovenstaande tekst en je kunt hem 1 op 1 toepassen op elke willekeurig ander merk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).