Deze maagdelijke McLaren F1 gaat records breken

Auteur: , 51 Reacties

Het moet heel gek lopen als dit niet de duurste McLaren F1 ooit wordt.

De McLaren F1 is slechts in een zeer kleine oplage gebouwd: 64 straatlegale F1’s zagen het levenslicht en dit is nummer 60. De driezitter met centrale zitpositie voor de bestuurder is één van de meest iconische auto’s ooit gebouwd en heeft een flinke reputatie opgebouwd. Dit is geen auto voor amateurs, je moet goed weten waar je mee bezig bent als je hierin de blits wil maken. Toch is de zeldzaamheid van de auto voor sommigen geen reden om hem in een loods op te slaan. Zo kennen we Rowan Atkinson (Mr. Bean) die er fanatiek mee reed (en crashte) en ook weten we dat Elon Musk de F1 een tijdlang als daily gebruikte.

Dit exemplaar was een ander lot beschoren: de auto heeft alleen de testkilometers van de fabriek op de klok staan namelijk. Er is sinds de oplevering in 1997 geen kilometer toegevoegd aan de tellerstand van deze gele McLaren F1. Sterker nog: het beschermende folie zit nog in het interieur en er is zelfs nooit een kenteken voor aangevraagd. Nieuwe dan deze McLaren F1 ga je het niet vinden, de vloermatten zitten zelfs nog in hun plastic verpakking!

Bovendien is er bij de auto nog een leuk setje accessoires in dezelfde staat te vinden. Een speciale bagageset bijvoorbeeld, en een fabrieks LM-uitlaat en F1 GTR-style stuurwiel zitten bij de auto. Ook is er een speciaal TAG Heuer horloge met het serienummer van de McLaren F1 op de wijzerplaat gegraveerd bij de auto. De auto werd ooit besteld door een Japanner, die hem dus nooit gebruikt heeft.

Als je bedenkt dat de eerste in de Verenigde Staten geïmporteerde McLaren F1 met 15.500 kilometer op de teller een paar maanden geleden ruim 15,6 miljoen dollar opleverde, durf je dan een voorspelling te doen van de opbrengst voor deze auto? De auto staat te koop in Engeland en met een beetje pech zullen we nooit weten wat hij opbrengt. Het zou ons niet verbazen als hij meer dan 20 miljoen euro opbrengt.

UPDATE: hij heeft al eens eerder te koop gestaan!51 reacties

Staat helaas te koop by kampers 1ste klas
Zouden de verkoper en de nieuwe koper zichzelf auto-liefhebbers noemen?
@gregorius: hoezo niet? sommige mensen genieten gewoon van het kijken en het in bezit hebben van dergelijke auto’s. Niet iedereen hoeft ermee te rijden om van een auto te kunnen genieten… Bij zeer speciale auto’s als dit begrijp ik dat ook wel eerlijk gezegd (als ik het toch kon betalen, zou ik er 2 nemen, 1 om naar te kijken alleen en 1 met “veel” km’s om te rijden…)
@spykerboy: genieten van een auto die voor de helft is ingepakt in plastic…. Wat je zegt kan, maar in dit geval heb ik er ernstige twijfels over.
@garp: en een eventueel verschil zou kunnen zijn of de bediening van de ruitenwissers aan de de linkerkant van het stuur zit of aan de rechterkant. Bij Jappen is dat namelijk omgedraaid.
@sr20det: niet altijd, bij mijn oude rechts gestuurde supra zat mijn lichten bediening gewoon links, en ruiten rechts, net als een LHD auto. (als ik het goed herinner, auto is ook alweer 2 bijna 3 jaar weg)
@garp: tja ik wel hoor, waarom moet het plastic er vanaf? is er alleen maar om het mooier te houden. Sterker nog, in het midden oosten word door klanten veelal gevraagd om al het plastic in het interieur te laten zitten, zelfs op autos die ze dagelijks gebruiken, dit om het allemaal wat mooier te houden in het begin.
@garp: Ach, ik verzamel games en die speel ik ook zeker niet allemaal. Sommige daarvan zitten ook nog in het hoesje. Het is maar hoe je er tegen aan kijkt.
Een van de weinige auto’s waarbij het geen bal uitmaakt of hij uit Japan of Engeland komt, het stuur zit hier nooit aan de foute kant!
@henk123456: In de papieren staat alsnog RHD.
Er zal dus toch wel iets verschillen.
@dragspert: Ik weet ineens al een antwoord zelf. De koplampen.
@dragspert: de pook zit rechts! Altijd even wennen als ik in Engeland een auto moest besturen…
Zal Gordon Murray blij mee zijn… Ontwikkel je zo’n geweldige én bruikbare supercar, worden er maar een handjevol van gebouwd koopt een of andere eppo er een zonder er ooit een meter mee te rijden… Ongelofelijk zonde. Ja meneer heeft enorm veel geld verdiend, maar een F1 gehad zonder er ooit in te rijden… Ding mag trouwens ook wel volledig gereviseerd worden als er nooit meer mee is gereden.
@trustmeiamanengineer: auto als dit worden niet zomaar op kant gezet, ze worden heel goed onderhouden en staan in een optimaal bewaringsklimaat.
ik ken een ferrariverzamelaar, zelf de banden op die dingen worden regelmatig vervangen ook als er niet mee gereden word !
moest je het geld van de wereld hebben en dit kopen als nieuwe mclaren f1 en er dus gewoon mee zou gaan rondrijden, lijkt mij dat perfect mogelijk, een volledige revisie is in ieder geval wel heel sterk aangedikt,
Ik doe een gokje, tussen de 20-25 miljoen zal hij op gaan leveren.
Hij heeft al eens eerder te koop gestaan en werd ook door jullie opgepikt:
https://www.autoblog.nl/nieuws/occasion-van-de-week-mclaren-f1-met-0-km-op-de-teller-58436

De kleur vind ik best geinig maar vooral gewaagd. Wel echt onbegrijpelijk dat er nooit echt in is gereden.
@viezefreddyw: dat heb ik even aan het artikel toegevoegd, dank!
@casperh: Nice. Ik ben benieuwd waarvoor hij toen is weggegaan en voor hoeveel hij nu weg mag.
Jammer. Rechts geschakeld.
Krijg je die makkelijk op kenteken of wordt dat een dingetje?
@pomoek: als alle juiste papieren erbij zitten zou het geen probleem moeten zijn. Alleen omdat deze nooit op kenteken heeft gestaan is het een nieuwe auto en betaal je in Nederland dus de volle mep BPM en dat zal niet gering zijn bij een auto die toen een catalogusprijs van ca. 1 miljoen pond had.
@sportevo: In België (en ik denk europees) is een auto waar langer dan 2 jaar geleden de documenten door de invoerder afgeleverd werden niet nieuw meer.
Ook al is hij nooit op straat geweest.
@wimof: je betaalt hier wel 20% import btw als ie nog geen 6000km reed
Van wie is die krabbel op de achterbumper?
Wel jammer van de kleur, geel oogt goedkoop op de F1.
@harrie: Gordon himself
Zou je 3 Veyrons en een Chiron kunnen inruilen?
Altijd als ik die toerenteller zie moet ik aan de rijtest van Tiff Needell denken toen hij nog voor Top Gear werkte. Hij jaagde toen de F1 over het circuit en dat ding klom zo snel door de toeren en viel net zo snel ook weer terug dat de teller het niet bij kon houden. Mooi om te zien maar tegelijk ook jammer want het leek alsof dat ding kapot was.

Maar goed…..dacht ik deel het ff met jullie…
@rick-dos: het filmpje staat op youtube. Tiff jaagde dat ding goed hard over het circuit ja. Ik zie alleen niks terug over de toerenteller.
@Rick-dos: haha kunnen we vanavond even facetimen zodat je het nog een keer kunt vertellen?
Het probleem met dit ding (en andere onbereden supercars) is dat de waarde voor een groot deel zit in die lage km-stand. Als je in de gelukkige positie bent dat je je zo’n ding kunt veroorloven, en je wilt ermee rijden dan koop je beter een echt gebruikt exemplaar. Van het verschil in aankoopbedrag kun je een aardige servicebeurt betalen (zelfs bij McLaren) en je recente aankoop heeft na het eerste ritje niet al een afschrijving van een paar miljoen achter de kiezen. En als er vandaag toevallig geen andere F1 op de markt is, dan wacht je gewoon een paar weken. Komt vanzelf wel weer voorbij.
@ghengiskhan: deze gele F1 zal dus nooit meer rijden. Helaas.
@ghengiskhan: ik vrees dat je gelijk hebt :-(

Maar stel… een hele rijke gekkie, zeg een €300mln+ gekkie, koopt dit fantastische apparaat. Als ík dat hele rijke €300mln+ gekkie was, dan zou ik ‘m rijklaar laten maken en en net als Rowan Atkinson heul veul kilometers mee gaan rijden! Tonnen! Want: you can’t take it with you when you go!

Maar goed, dit is natuurlijk aan alle kanten zo hypothetisch als de pest want in heb geen €300+mln en ik ben niet gek.

Dit ding zal nooit meer rijden…
@happyhonda1977: helemaal mee eens! Ik snap geen zak van mensen die zo panisch weinig kilometers willen rijden. Ik heb dat heeeeel even ook gehad toen ik net mijn E30 had maar al snel kwam ik er achter, dankzij een vriend die fervent kilometervreter is, dat juist het rijden in een auto je iets oplevert. Iets triviaals als herinneringen en ervaringen. En daar gaat het in mijn ogen om.

Hetzelfde als mensen die bang zijn voor steenslag. Dat wil je toch juist! Rijden met een auto. Daar is hij voor gemaakt.

Deze F1 is voor niets gemaakt. Als deze compleet uitfikt hoeft er geen een autoliefhebber te balen. Alleen wat investeerders die het dan vervelend vinden dat ze een andere bestemming moeten vinden voor hun centjes.
Mocht mijn bescheiden hobby aandelen-portefeuille als een Noord-Koreaanse kruisraket de lucht in schieten…. Ben ik Dankbaar dat er van die mafkezen zijn die zulke auto’s bewaren! Al vast bedankt! en vooral blijven bewaren voor mij! (hoop doet leven wahaha)
@jorden: dan hoop ik voor je dat je aandelenpakket niet na een meter of 50 ook uit elkaar ploft:-)
Ik denk dat je er nooit een kenteken bij krijgt. Auto voldoet niet meer aan de huidige uitstoot eisen.
Mooi om te zien hoe compleet die auto is. Ik heb wel eens begrepen dat wanneer je een nieuwe F1 kocht er ook een gereedschapstrolley bij zou zijn waarmee een monteur van McLaren aan de auto kan sleutelen. Hij hoeft dan slechts vanuit Engeland ingevlogen te worden, het gereedschap is er dan al.

Maar wil je zo’n auto wel hebben om mee te rijden. Volgens mij komt er nog een fikse rekening bovenop om alle onderdelen met een houdbaarheidsdatum (los van de slangen en leidingen) te vervangen voordat je fatsoenlijk de straat op kan.
Plaatje! Kan niet anders zeggen.
Denk dat de prijs relatief nog wel mee gaat vallen als t iemand is die er ook echt een paar km van wil genieten. Stilstand vermoord auto’s alles wat kan uitdrogen/vergaan zal vervangen moeten worden. Tja en dat kost voor een F1 natuurlijk ook al alleen een godsvermogen. Denk dat alles van rubber qua slangetjes, deurrubbers, banden, en plastic delen gewoon enkele tonnen gaan kosten
Tja wat moet je hier nou van zeggen. Het is zo zonde. Ja natuurlijk is de kleur niet perfect en is de waarde absurd, maar het blijft een auto, gemaakt om mee te rijden. In mijn optiek is het compleet respectloos naar de bouwer en naar de auto toe om dat ding te stallen. Had in ieder geval alles uitgepakt zodat het interieur zichtbaar was. Die plakresten van het tape wordt het ook niet beter van…

Ik zie hem liever kortgereden worden dan zo eindigen.
@airc: Je moest men 50 tig jarige DS eens zien, originele terugloopleidingen, deurrubbers nog als nieuw.
Hij is retegaaf. Maar ik zou m’n belegingsgeld toch in wat anders steken. Een Maserati MC 12 bijvoorbeeld. En het liefst eentje die 20 a 30k gelopen heeft. Dan kan je er nog een paar km per jaar mee rijden zonder dat de waarde halveert.
Hoeveel deze auto zal opbrengen? Veel te veel voor wat het is.
Ik vind de auto in het geel niet echt mooi. Maar goed, ik kan hem sowieso niet betalen.
Wat moet je ermee…
Voor een F1 LM zal wel iets meer dan 20 miljoen voor worden betaald. Zijn er maar 5 van en de sultan van brunei heeft er 3 in zijn wagenpark…
De vraagprijs voor deze F1 is 25 miljoen pond. Omgerekend zo’n 28 miljoen euro!
z’n ding in de kelder hebben staan en niet mee rijden
dat is toch hetzelfde als dat Kate Upton iedere avond in bed tegen je aan kruipt en je gaat er niet aanzitten ;)
Tis alsof je een moordgriet hebt als liefje, maar er nooit mee poepte uit een of ander respect
Wat een waanzinnig mooie auto is het toch die McLaren F1.
Wanneer je daar de hedendaagse hypercars tegenover zet is het toch allemaal veel minder interessant, vind ik.
De vormgeving is zo “hyperclean”: alleen het echt noodzakelijke zit erop of -aan, verder niks. Deze auto is ook van een supergetalenteerde ontwerper: Gordon Murray.
De auto ziet er 20 jaar na zijn verschijnen er nog steeds fantastisch uit,
Eigenlijk is dit een schaalmodel 1:1.
Alleen kijken en niet rijden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).