Deze mega-populaire SUV is nog strakker én comfortabeler

Auteur: , 35 Reacties

Kijk, als je dat lukt ben je goed bezig.

Een van de interessantere benaderingen voor het concept SUV wordt gehanteerd door het Japanse luxemerk Lexus. In de jaren ’90 waren er wel luxe terreinwagens, waaronder de Mercedes-Benz G-Klasse, Land Rover Range Rover en de Lexus LX470.

Dat waren auto’s met ladderchassis, lage gearing én lederen bekleding. Later pas kwamen er crossover-SUV’s die enkel hoog waren, maar verder meer een personen auto met vierwielaandrijving waren. Die auto’s waren bijna altijd ‘sportief’. Dat was met een zelfdragend chassis inderdaad mogelijk. Wat veel merken leken te vergeten was dat je een auto ook heel verfijnd en comfortabel kon maken met zo’n personenwagenchassis. Dat is precies wat Lexus heeft gedaan met de RX. Leuk weetje, de eerste Lexus RX300 werd aanvankelijk ‘geboren’ als Toyota Harrier.

Toyota Harrier '97

Op dit moment staat van de Lexus RX de vierde generatie (AL20) in de showrooms. Deze is onthuld in 2015, dus hoog tijd voor een opfrisbeurt. In visueel opzicht is de auto strakgetrokken met iets andere bumpers, chroomstrips en lampen aan zowel de voor- als achterkant. Het is nog altijd een ‘love it or hate it‘-design. Als je voorheen geen fan was, dan ben je dat nu ook niet. Wel is het een van de meer origineel vormgegeven auto’s in zijn klasse. Dat is opmerkelijk te noemen, want de eerste twee generaties van de Lexus RX waren juist erg anoniem.

Lexus RX450h (UL20) '19

Lexus is erg trots op de nieuwe koplampen. Volgens de Japanners is de nieuwe RX de eerste auto met een automatisch grootlichtsysteem van het type ‘BladeScan AHS’, waarbij het laatste staat voor Adaptive High-beam System. Het is een ingenieus systeem waarbij LED-licht schijnt op twee bladvormige spiegels die op hoge snelheid ronddraaien. Via die spiegels komt het in de lens, die het licht projecteert op de weg. Laten we vooral even de voordelen benoemen: voetgangers en verkeersborden kunnen eerder worden opgemerkt, terwijl tegenliggers juist minder last ervan hebben.

Lexus RX450h (UL20) '19

De bestseller van Lexus moet ook beter rijden dan voorheen. De stijfheid van de carrosserie werd verhoogd dankzij Laser Screw Welding, spotlassen en nog krachtigere lijm. Ook is het onderstel grondig herzien dankzij nieuwe schokdempers. Deze zijn voorzien van het zogenaamde FCD, wat staat voor Friction Control Device. Dit systeem filtert de hoogfrequente trillingen eruit waardoor de inzittenden een hoger niveau van comfort ervaren. Tevens zijn de dempers ervoor verantwoordelijk dat de hoge crossover nauwelijks overhelt. Verder is de Lexus RX voorzien van ACA: Active Cornering Assist. Hoe het precies werkt, wordt niet gemeld, maar het moet volgens Lexus onderstuur tegen gaan.

Lexus RX450h (UL20) '19

Ook in het interieur werd het en en ander strak getrokken, waaronder het infotainment systeem. Vanaf nu is de bediening beter en kun je Android Auto of Apple CarPlay gebruiken. Wereldwijd is de Lexus RX er in drie uitvoeringen: RX200t, RX350 en RX450h. De eerste twee krijgen wij in Nederland niet, alleen de V6 hybride-uitvoering is bij ons te verkrijgen.35 reacties

-Edit: probeer het eens met meer woorden. Check onze huisregels voor meer informatie.
@loserboi932: dat snap ik nou niet. Mijn comment dat de RX lelijk is wordt verwijderd maar comments zoals “jouw.. vriendin” dan weer niet.
Ach ja. Ik commente toch al bijna nooit meer.
@loserboi932: heb je comment niet gezien. Maar om als eerste vind ik lelijk zonder standpunt neer te zetten waarom zijn comments waarbij meesten wel iets hebben van “reageer dan niet”
@tortuga: kijk eens naar die grille!!! En als daddy Doug Demuro het lelijk vindt dan is het lelijk.
@loserboi932: Hij is gewoon mooi, die grille.
@loserboi932: kijk dat vind ik al beter. En inderdaad die grill trekt op niet veel. Een vrachtwagen heeft zelfs minder grill de dag van vandaag.
@tortuga: loserboi heeft hier wel een punt. Ik heb zijn reactie ook niet gezien maar kijk eens naar de eerste reacties in een BMW topic waarin op dit moment de grille een hot item is. Daar begint men steevast ook over de te grote lelijke nieren. Maar nu men over Lexus gaat zeggen dat de grille een absoluut lelijk en groot ding is dan mag het blijkbaar niet. Autoblog begint wat dat betreft steeds meer op RTL Autowereld te lijken. Positief over alle Aziatische merken en ze maar zoveel mogelijk pluggen.
Nog steeds niet zo straks als….
@87sandyd: jouw.. vriendin…?
BMW’s i-Drive heeft zo te zien ook z’n weg naar dit model gevonden, beter. Mooi model overigens deze Lexus. Toevallig aan het twijfelen tussen een jong gebruikte Infiniti QX70 of deze RX.
@janboel: iDrive zonder twijfel beste systeem die er is!
@neymar: dat.
@janboel: Het multimedia display is in elk geval een touchscreen geworden, in combinatie met de remote touch pad en Alexia/ Android/ Siri voice control. Dat is wel een flinke verbetering, is het enige zeurpunt, de bediening van de multimedia, opgelost!
Hij mist een stukje aan de voorkant! Slordig voor persfoto’s zeg!
Zo’n klein schuifdakje (foto 12) kan toch echt niet meer in deze klasse…
@ruffie: op foto 5 lijkt er wel een panoramadak in te zitten.
@ouwedibbes83: ik gok dat het gewoon een zwart vlak is eigenlijk en het daadwerkelijk glas/raampje zoals op foto 12 is.
@ruffie: nope, je hebt 2 opties, schuif kanteldak en panoramisch dak. Sommigen vinden de lichtinval van pano-dak niet fijn vandaar de keuze.
Lexus kan hier altijd rekenen op positieve reacties, ondanks dat ook dit een oversized hondenhok is net als zoveel SUV’s, maar ja Lexus hè.
@toniominestrone: Overzised SUV’s zijn gewoon vet hoor.
@jules713: Dank voor de info, was mij nog niet opgevallen.
@toniominestrone: hahah nee die krijgt Alfa, beste automerk ooit 😂😂
Doe mij die Harrier maar.
Wat cool. Dit ding heeft gewoon een cd speler !
@roquez: Is een DVD speler. Met name fijn voor de Mark Levinson surround audio. Je kan namelijk nog zo’n mooi audiosysteem inbouwen, als je er vervolgens mp3’tjes op afspeelt is het alsnog ruk…
Was daar maar eens de vliegenlijkjes af van die grille! 😳🤔😰
Hate it
Fijne wagen. De 450h aandrijving is werkelijk subliem.
Nog altijd een fraaie wagen!
Best sturende wagen in zijn categorie. En als ik de upgrades lees wordt het er alleen maar nóg beter!
Het huidige design van Lexus is geniaal. Maar ik zie het liever op een sedan.
Zo futuristisch dat design is, zo oubollig is het interieur. Zonde

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).