Deze spannende supercar is de re-revival van Hispano Suiza

Auteur: , 25 Reacties

De auto weet in ieder geval op de AB-redactie nogal wat verwarring te veroorzaken.

HS Maguari

Voor de tijd van Hispano Suiza moet je even heel ver terug in je geschiedenisboek. Het merk is namelijk vanaf eind jaren ’30 niet meer actief in het bouwen van auto’s. Zo’n 70 jaar later, in 2010, dook het merk weer op omdat ze een nieuwe visie hadden. In plaats van extravagante automobielen gingen ze zich focussen op heftige sportwagens. De auto kreeg een 5,2 liter V10 achter de cabine, in een Audi R8 goed voor zo’n 610 pk, in de Hispano Suiza kwam er 750 pk uit.

Dat project werd weer in de ijskast gezet, tot en met oktober 2018. Dikke, benzine-aangedreven supercars waren het toch niet helemaal, de naam Hispano Suiza gaat prijken op elektrische retromobielen. Tenminste, de naam wel. In realiteit is er iets vreemds aan de hand.

De Hispano Suiza Carmen, zoals de elektrische GT-auto gaat heten, zal verschijnen op de autoshow van Genève. Maar ineens presenteert Hispano Suiza de Maguari. Een heftige supercar met verbrandingsmotor. Precies het tegenovergestelde van wat ze beloofden te doen. De verklaring: twee partijen beweren dat ze de naam Hispano Suiza bezitten. In plaats van een legale strijd gaan ze gewoon zij aan zij de autowereld in als revival. Hispano Suiza, de maker van de elektrische GT-auto genaamd Carmen, en Hispano Suiza, de maker van de benzine-aangedreven supercar genaamd Maguari. Hmm…

Goed, de Hispano Suiza die niet in Genève te vinden is, presenteert hun wapen maar twee weken voor de show. De Maguari dus, die in eerste instantie lijkt op de revival van 2010. Door hem nog heftiger te maken, creëert ‘het’ merk dus een nieuwe revival. Een re-revival, zo je wilt.

Maguari

Onder de bloedmooie koets zit wederom de 5,2 liter V10-motor uit een Audi R8. Dit keer is het blok goed voor 1.085 pk(!) en 1.050 Nm. Het ietwat lompe gewicht van 1.780 kg weerhoudt de auto er niet van om van 0 naar 100 km/u te accelereren in 2,8 seconden. De koek is pas op bij 380 km/u, omdat HS daar een elektronische begrenzer plaatst. Een Veyron, ongeveer even zwaar en krachtig, kan door tot over de 400, misschien dat de Maguari dat ook kan.

Misschien ook niet, de auto heeft in zijn huidige gedaante een vrij hoog luchtkasteel-gehalte. De Maguari van, laten we het linker Twix Hispano Suiza noemen, is daarom niet in Genève te aanschouwen. Rechter Hispano Suiza is daar wel, binnenkort kunnen we genieten van de elektrische Carmen. Haal ze niet door elkaar!25 reacties

Oei. Lelijk ding. Hopelijk wordt de Carmen beter.

Want wie bovenstaand geval op z’n geweten heeft, verdient de naam Hispano Suiza niet…
Het is een gerebodyde R8. Wat knap joh, R8 inscannen, 3D modelletje er overheen leggen, matrijsjes frezen, carbon lamineren, vastschroeven, spuiten, persberichtje verzenden.
@Jochempie: Appeltje eitje, ik ga er morgen ook één maken!
@dirkv: ja, te doen door de schuur-hobbyist!
En zit die ooievaar daar nu serieus tussen die neusvleugels gepropt??

Belachelijk…
Weten jullie zeker dat de begrenser elektronisch is? Die luchthappers aan de voorkant lijken wel op de open bek van een walvishaai, niet normaal…
@gandini: begrenzer… Leer nu eens normaal Nederlands…
@gandini: normaal Nederlands of correct Nederlands?
@jochempie: Zolang correct Nederlands de norm blijft, volstaat voor mij de term “normaal”. Mocht taalverloedering de overhand krijgen, dan zal ik mijn standpunt heroverwegen.
@gandini: de norm is subjectief!
@jochempie: Mooi he?
Hispano Suiza, ooit een merk van weleer..maar als ik dit zie brengt dat mij echt nul emotie..
Wat is dat maffe ding in het midden van de bumper? Docking station voor bezine? Alien hoofdje? Kentekenplaat grijper? Vuiltje op mijn telefoonscherm?
@goodfellar1: Dat maffe ding is het “radiatorbeeldje” van vroegere modellen. Maar dan nu in “moderne” uitvoering. Net zoiets als wat Rolls-Royce op z’n radiator heeft. Het stelt een vliegende ooievaar voor. Ik vind het nu meer een symbool van de brenger van een doodgeboren kindje.
Hispano Suiza klinkt dan wel chique als merknaam, maar niemand die er nog iets mee heeft. Er werden er ook slechts een handjevol geproduceerd (voor WOII!).
Quote, bron Wikipedia: “In 2000 werd de naam Hispano-Suiza nieuw leven ingeblazen door de Mazel group voor auto’s en sindsdien zijn er vier prototypes verschenen, de HS21GTS, de K8, de HS21 en de Granturismo V10 Supercharged. De auto’s zijn nooit in productie gekomen en de Mazel group verkeert in financiële moeilijkheden.” Trek dus maar, -net als ik-, je eigen conclusies.
@9000cse:
…kindje…😂

Het mooiste Duit sePelikanlogo komt op de mooiste Vulpennen ter wereld voor 😉


https://pin.it/mtr6vbkcyzjaat
@wahltiroler: inderdaad. Ik schrijf al jaren met een fraai exemplaar uit 1952.
@sabrerator: Klasse!

ik heb meerdere vulpennen waaronder 2 Pelikan M800

een vriend van me maakt handgemaakte inkten De Atramentis…

PM me ff en ik stuur je een briefje met een paar samples
@9000cse: Dankje, weer wat nieuws geleerd. Doe maar geen radiatorbeeldje!
Ik wacht op de nieuwe Voisin met 1800pk.
@karaya: Voisin! Historisch gezien een nobel en duur merk, maar niemand, die er nog iets mee heeft! Zoiets nieuw leven inblazen kost gigantisch veel geld en is -volgens mijn bescheiden mening- bij voorbaat ten dode opgeschreven. Waarom er dan op wachten? Bekijk alleen maar eens wat Mercedes heeft bereikt met het historisch grote merk Maybach. Dat is toch ook alleen nog maar de naam van een bijzondere uitvoering voor de S-Klasse? En wat te denken van het merk Horch? Het VAG-concern is rijk genoeg om er iets bijzonders van te maken, maar ze zullen wel weten waarom ze zich daaraan de vingers niet willen verbranden.
@9000cse: Je hebt ten dele gelijk.

Een oud merk nieuw leven inblazen kost veel geld en meestal blijft succes uit.

Maar daar je VAG noemt. Uitgerekend VAG heeft succesvol Bugatti doen opleven…

Dat koste idd heel veel geld en de vraag is of ze er winst opmaken

Overigens leeft Horch altijd nog een beetje voort…
maar in een andere taal


Na een strijd moest Alfred Horch Horch verlaten en richtte een nieuw automerk op dat ook

Hoor! heet maar geen Horch! meer mocht heten

Een bevriende gymnasiast was toen creatief en vertaalde

Horch (Duits gebiedende wijs,hoor!)
in Audi! wat in het Latijn Horch! betekent

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Horch#Gr%C3%BCndung_von_Audi

Dat gezegd hebbend. mooi vind ik deze Pimp my R8 niet dus voor mij hoeft Hispano geen nieuw leven in te blazen
@9000cse: Ik maakte een grapje…
Wat verschrikkelijk kansloos.
Zonde van de tijd en het geld.
Überhaupt in een wereld waarin al 54526877423697 ‘supercar fabrikanten’ actief zijn is voor nieuwkomers toch helemaal niks te verdienen? 🤔
Hier.. een echte Hispano Suiza.
https://m.youtube.com/watch?v=2HNflbSwhSE
Van het verleden kan ik geen brood kopen, Facel Vega, Panhard & Levassor, Connie en de Rekels, Bio Tex, ViVo, de Gruijter, Concorde, Prins Bernhard, Earth & Fire, Bassie en Adriaan, Herman Kuiphof, Intertoys, Lancia………..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).