Dit horloge is alleen voor zéér welvarende benzinesnuivers

Auteur: , 44 Reacties

En dat menen we.

Horloge voor petrolheads

Op de een of andere manier bestaat er een merkwaardige verbinding tussen autoliefhebbers en horlogefans. Ondergetekende begrijpt het verwantschap nog steeds niet helemaal, maar duidelijk is wel dat het in beide gevallen kan gaan om een dure hobby. De UR111C van Urwerk is een geweldig voorbeeld van wat er gebeurt als deze twee werelden zich mengen.

Hoewel we op het eerste gezicht geen kenmerkende details herkennen, zoals we dat bij merk-gerelateerde klokken eerder wel zagen, is de UR111C wel degelijk geïnspireerd door auto’s. Urwerk heeft naar eigen zeggen namelijk de ambititie de exotische Italiaanse hypercarfabrikant onder de klokkenmakers te worden. Door merkwaardige vormen en onderdelen uit de autowereld in haar horloges te verwerken, willen ze zich onderscheiden van andere mechanische horlogemakers. Hierbij kun je denken aan olietemperatuurmeters en luchtinlaten.

Horloge voor petrolheads

De UR111C is een hypergecompliceerd, zelfopwindend uurwerk dat enigszins lijkt op de bovenzijde van een motorblok. Het horloge heeft niet alleen analoge cijfers waarop je de tijd af kunt lezen, tegelijkertijd heeft hij digitale cijfers om de tijd te weergeven. Het is een ongekend gedetailleerd instrument, bestaande uit talloze onderdelen die slechts enkele millimeters groot zijn. Het ‘glas’ is van saffierkristal en het horloge kan tot 30 meter diep onderwater.

Dit alles komt wel tegen een behoorlijke prijs. Urwerk vraagt 130.000 Zwitsers franken (~ 115.000 euro) voor het horloge.

Horloge voor petrolheads44 reacties

Het zal vast een zeer fascinerend proces zijn om dit horloge te maken maar mooi kan ik het toch niet vinden. En praktisch ook niet.
Krijg je er een cursus klokkijken bij?
@potver7: nee om de tijd te weten kijk je gewoon op je mobiel.
@maferick74: barbaar
@str8six: toch zit er wel een kern van waarheid in. Zo’n automatisch horloge koop je als sieraad en voor ’t vakmanschap. Maar voor de tijd heb je ‘m niet meer nodig, en zelfs al zou je daarvoor een horloge dragen, dan is een quartzklokje van 10,- van de Hema eindeloos veel nauwkeuriger.
@dondeboer: Absoluut niet waar. Je pols optillen is makkelijker dan telefoon uit je zak halen. Dit soort horloges zijn verder supernauwkeurig. Quartz komt echt niet in de buurt.
@momo: Op atoomklokgestuurde horloges na, is er niets zo nauwkeurig als een quartz. Een goede automaat wijkt 10 sec per DAG af, een hele goede 4 tot 6. Een quartz 15 sec per MAAND. Google maar als je me niet geloofd. Ik heb zelf een automaat, en die loopt mooi op tijd in de zomer, maar in de winter loopt ie ietsje langzamer als ie op m’n nachtkastje ligt, omdat de olie dan iets dikker is. Een quartz loopt altijd goed.
@dondeboer: Een goed geregulierde automaat of handopwinder kan gewoon binnen 1 sec per dag blijven. Heb er zelf genoeg die dat doen dus 10sec is onzin. quartz en dan met name de temperature compensated versies ervan zijn wel veel nauwkeuriger, maar het mist gewoon de charme van een mechanisch uurwerk.
@clubbtraxx: ik weet waarom mensen en automaat kopen, gewoon mooi spul. Maar als je bij Schaap en Citroen een automaat laat onderhouden, dan stellen ze ‘m af op maximaal 10 seconden afwijking per dag. Je kan in Zwitserland een officieel certificaat krijgen als ie tussen 4sec te langzaam en 6 sec te snel zit.
Als je zo stellig bent, dan kun je maar beter gelijk hebben. Jammer genoeg is dat niet het geval.. de goedkoopste aliexpress quartz is waarschijnlijk nauwkeuriger dan de gemiddelde rolex, omega of iwc.
@kareljansen: kun je na gaan als je hem bij de Hema haalt.
@kareljansen: precies maar sommige mensen hebben GEEN verstand van techniek en denken dat hun automaat nauwkeuriger is omdat hij 3 rooitjes koste.
@momo:
Je bent duidelijk slecht geïnformeerd.
Trefwoord: urwerk echt iets voor Wouterrrrrr
115 duizend voor zo’n bijzonder horloge vind ik om eerlijk te zijn nog best meevallen. Voor een RM betaal je al snel 170 duizend en die zijn toch een stuk minder bijzonder.
@rvdw: prijs komt mede door de proleten-appeal van Richard Milles. Hebben op bescheidener niveau bijvoorbeeld ook Panerai en Rolex last van (gehad).
@rvdw: RM is voor de mensen die denken dat ze niet meer apart zijn met een JLC master chronograph, Rolex skydweller/day-date of PP Nautilus. Eenmaal afgeladen met diamanten etc zit je namelijk nog steeds onder een ton.
@momo: de echte afficionado’s en mensen die willen uitgeven zitten inde vintage. Waar een daytona 6263 al makkelijk de tonnen in gaat.
Urrrrrrrwerrrk
Kan de relatie tussen beide hobby’s denk ik wel verklaren. Het gaat om de liefde voor techniek. De manuren, vakmanschap en details die komen kijken bij het maken van een dergelijk horloge kun je ook terugvinden in de fabriek van Koenigsegg bijvoorbeeld. Het eindresultaat spreekt de liefhebber van mechanica aan.
@alfaholic: ik vind leuk om zelf speakers te bouwen, en tot mijn aangename verrassing bleken bijna alle audiofanaten, ook autogek. Dus inderdaad de liefde voor techniek.
@dondeboer: hey hier ook een luidspreker bouwer!
Mijn laatste zelfbouw project project was de LXstudio van Siegfried Linkwitz, echt een aanrader.
Hou van de voldoening van het zelf bouwen (heb een Caterham)
@janjansen: Ik heb me tot nu toe nog niet in het hogere segment begeven, ik vind t gewoon leuk om met eigen handen iets te maken. M’n vrouw vindt veel Linkwitz ontwerpen trouwens niet mooi genoeg… Die wil slanke zuiltjes. Caterham is ook gaaf. Ooit… :)
Hmmmm…11 keer duurder dan mijn horloge.
@rufctr01: zo zo, stoere jongen hoor!
@kareljansen: Nee, juist niet, hij legt uit hoe goedkoop zijn horloge wel niet is. Goedkope troep vergeleken bij dit mooie apparaat.
@kareljansen: ja stoer he👍🏻
@rufctr01: hmm. 100 keer duurder dan mijn auto.
@rufctr01: en 2300 keer je moeder, ouwe patser ;-)
@rufctr01: nice, wat heb je?
Kapot lelijk deze zag ik ook een keer op Ali Express.
@e36thuglife: das een andere
Maar goed, hoe hard gaat ie?
Dacht ik dat de mijne ook wel een goede en dure is, maar deze is wel ff een stukje duurder. Mooi? Vindt het eerder een hele aparte. Niet mooi, maar dat is echt een kwestie van smaak.
Binnenkort te koop bij aliexpress voor €6,34
Ik kijk er nu al 10minuten op, en kan nog niet eens zien hoe laat het is?
@breakingpoint: In ieder geval 10 minuten later dan toen je begon met kijken.
Dat moet het nieuwe klokje van Depay worden , die schijnt er een paar kwijt te zijn.
Mooi stukje engineering. Dat is ook meteen een nadeel, dat er een bijkomend bizar prijskaartje aanhangt. Enorme R&D kosten en je verkoopt er een handje vol van.

In praktijk lijkt het me overigens best een raar ding om m’n pols.
115.000 euro en dan is het uiterlijk geinspireerd op de plastic afdekkap van je motorblok…. Apart!
Ligt bij Jetcars volgende week in een vitrinekastje voor 80.000 en 10.000 voor het (pols)bandje.
De link is mijn inziens liefhebberij van status en exclusiviteit. In paradox met meelopen met zij die men (financieel) naar opziet.
Hou je van techniek, dan zoek je de beste oplossing, en echte techniek wordt gemaakt aan een prijs. Liefst doe je het zelf, als het niet gewoon te koop is.

Hier echter is het de marketingafdeling/kunstenaar/bedriegers die uitrekent hoe duur ze iets op de markt kunnen zetten, hoe het eruit moet zien, en dan moet de technieker maar zien dat het technisch niveau ‘imposant’ is voor de leek, zodat ie denkt dat ie zen ‘geld waard is’. Ahum. Zoiets.

Mijn opinie – gratis, niet tevreden geld terug.
Ingenieuze klokken zoals dit vind ik gaaf om te zien maar niet echt mooi. Ik hou meer van klassiekere designs.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).