Dit is de gaafste Volkswagen T1 die je vandaag gaat zien

Auteur: , 28 Reacties

Oud ontmoet nieuw.

Denk je aan Volkswagen, dan denk je aan drie auto’s. De Golf, die nu al bijna vijftig jaar ons voorziet van een degelijke middenklasser, diens ‘voorganger’ (hij is nog even parallel verkocht) Kever en de T1. Die laatste, een idee van Ben Pon, is zeer gewild. De originele Bulli, Samba, T1, Typ 2, Microbus, Transporter, Kombi, hoe je hem ook wil noemen: zo simpel, iconisch en doeltreffend worden ze niet meer gebouwd. Tuurlijk kun je bij de VW-dealer nog steeds opteren voor een Transporter, dan krijg je een degelijke T6. Een retromodel van de T1 lijkt VW al jaren een goed idee, maar er is nog niks concreets gekomen. De I.D. Buzz geeft hoop, een nieuw icoon met nieuwe (elektrische aandrijving) zou een geinige knipoog zijn. We smijten hem nog niet per definitie dood, maar echt productierijp is hij ook nog niet.

Om de tijd tussen een potentiële nieuwe T1 en het stokoude model op te vullen, doet VW zelf een duit in het zakje. Ontmoet de Type 20 Concept. Voor wie naar de plaatjes kijkt en direct denkt aan ordinair (doch soms wel gaaf) restomodden van een derde partij: het is echt Volkswagen zelf die met dit project op de proppen komt. Of nou ja, het Amerikaanse technologiecentrum van Volkswagen. Zij hebben een aantal toffe technologische foefjes in de startblokken staan en besloten deze te bundelen in een oude VW-bus.

De verpakking kunnen we daarom kort over zijn: een oude T1 met LED-lampen. De ‘primeurtjes’ die de Type 20 meekrijgt zijn interessanter. Bijvoorbeeld de wielen, de spiegels, het stuur, eigenlijk alles wat op de auto oranje is, is gemaakt met Autodesk. Organische vormen zijn gecombineerd met maximale sterkte. Het resultaat is een retro-achtige look, zonder ouderwets te zijn. Dat is best fraai. De structurele ‘stengels’ lijken op takken van bomen. Een mooie ecologische knipoog.

Spiegel

De motor valt tegen. De batterij heeft een capaciteit van slechts 10 kWh. De motorruimte, een beetje leger dan zijn origineel, ziet er gelikt uit, maar de WLTP-waardes zullen niet mals zijn. Niet dat die relevant zijn voor deze creatie, want het is een concept. VW vermeldt de actieradius daarom niet, hoogstwaarschijnlijk omdat er niks te meten valt.

motor

Om commando’s te geven tijdens het rijden, is de Type 20 uitgerust met verscheidende microfoons in het interieur, zodat iedere inzittende de functies van de bus kan activeren of wijzigen met zijn of haar stem. Volkswagen experimenteert al met een dergelijk systeem in productiemodellen, maar die van de Type 20 is geavanceerder, beter en slimmer.

Interieur

Dan het dashboard. Zoals het origineel is er nauwelijks een dashboard, alleen een stuur wat zo heerlijk klassiek direct via een zichtbare stang door de vloer gaat. Achter het stuur zit iets compleet nieuws: een 3D-holografisch instrumentarium. Zo voorziet de Type 20 je van informatie op een prachtig display. Ook is er voor het scherm samengewerkt met Nvidia, en zitten er zowel in het display als in de deur een set camera’s die je biometrische gegevens kunnen aflezen. Denk aan FaceID op de nieuwste iPhones. Misschien wel de toekomst, rijden zonder autosleutels.

De Type 20 is een vingeroefening, verwacht dus niet dat deze retrotastische bus daadwerkelijk op de straat verschijnt. Maar het moet gezegd worden: het idee is gaaf en de uitvoering is ook gaaf. Bewegend beeld check je hieronder.28 reacties

Uiteraard heeft ieder z’n eigen smaak, maar ik vind dit niks. Geef mij het origineel maar.
@denx: Wat een gezeik, oke die stengels zijn ook niet zo mijn smaak maar dit is toch verder supergaaf en superstrak gedaan?! Reken maar dat je je nek verdraaid als je dit op straat tegenkomt.
Verschrikkelijk… Heb vandaag leukere T1’s gezien!
@risl: Inderdaad, en volgens mij geld dat zo’n beetje voor alle T1’s inclusief Braziliaanse rotzooi
Ik heb vandaag geen andere T1 gezien anders had, hoe slecht deze er ook uit zou hebben gezien het gewonnen.
Inderdaad de gaafste, ik heb vandaag namelijk geen ander exemplaar gezien…
@Volvo_440_turbo: dat klopt
@supercarboy: neen gij, dat klopt als een bus!
@Volvo_440_turbo: ook de lelijkste. Dat dan weer wel.
@beefcake: jij bent wel bij de pinken precies ;)
Ontzettend vet gedaan! Als je graag dit soort projecten wilt zien kijk dan even bij rich rebuilds op YouTube komische gozer die alles doet met elektrische auto’s https://youtu.be/Tto6bglCevA
Die (oranje) frutsels zij veel te modern voor zo’n klassiek apparaat.
Een roestige emmer wint het hier nog van.
Zonde, verpest exemplaar dit.
Die velgen komen uit een 3d-printer?

Echt?
Hallo autoblog jullie bepalen niet voor mij wat de gaafste T1 is die ik vandaag zie ik kijk nu naar dopere dan deze maar ik ga niet zeggen welke.
Mijn panelen hebben vandaag nog meer opgeleverd dan 10 kWh!
Gadverjakkes wat lelijk, bijna knap om het zo te verprutsen qua uiterlijk.
Ik vind ‘t i.t.t. de meesten hier een prachtige vingeroefening, chapeau bas voor VW’s amerikaanse technology centre.
De T1 doet hier simpelweg dienst als ophangrek voor veel nieuwe techniek. De motor en batterij zijn alleen om hem van z’n plek te krijgen en misschien twee blokjes om. Range is niet het doel van de auto, wel het grote aantal nieuwe productieprocessen die hiervoor nodig waren.
Van Amerikanen had ik dan toch minstens een dikke V8 achterin verwacht. Verder; interieur is wel okay, van buiten een beetje too much.
Wel aardig ding, maar er zijn veel mooiere. Als hij wat lager lag was het al beter.
@redactie,
Een kleine aanvulling, Autodesk is geen ontwerp studio of iets dergelijks, Autodesk is een CAD software ontwikkelaar, onder meer bekend van Inventor, een 3D ontwerp/engineering pakket. Ze zullen VW wel gesponsord hebben met software en ondersteuning om nieuwe functionaliteiten onder de aandacht te brengen gerelateerd aan 3D print technologie of het genereren van de organische vormen met voldoende sterkte en stijfheid.
@bakkerst: Je hebt gelijk, heb ik aangepast. Dank!
Veel te weinig vermogen, en lelijke oranje details. Dat kan beter….
Dus wel high tech shit er in proppen maar niet effe 5 minuten werk besteden aan het vinden van een passend bolkopmoertje voor de spiegels…
Ik vind het een vreselijk lelijk ding.. ik ben absoluut geen Volkswagen fan (in tegendeel zelfs) maar de T1 vind ik in vele vormen een prachtige bus. Zelfs een Ratlook kan ik waarderen, maar dit…. brrrrrr

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).