Een nieuw jaar betekent een verse lijst met goede voornemens. Ook de Overheid heeft het één en ander besloten, en dat zou wel eens in het nadeel van ons autoliefhebbers kunnen werken.
Vanaf vandaag moeten we met een aantal belangrijke zaken rekening gaan houden op autogebied. Over het algemeen betekent dit “meer betalen”. Omdat we door alle regels de wetten soms niet meer zien, zetten we ze even op een rijtje.
Bijtelling
Met name op Groen7 was hier het meeste om te doen. Wie zijn leaseauto gisteren nog als klap op de vuurpijl op kenteken heeft gezet, heeft mazzel. Door de enorme run op bijtellingswonders, en dan met name plug-in hybrides, is het voor sommigen niet mogelijk geweest om alles op tijd geregeld te hebben. De gevolgen zijn dat je vanaf vandaag waarschijnlijk meer bijtelling moet afdragen dan je van plan was. Stoot de auto minder dan 51 gram CO2 per kilometer uit, dan betaal je 7 procent. Eerst was dit nog 0 procent. Ook voor de andere bijtellingscategorieën zijn nieuwe CO2-limieten van kracht gegaan:
Motorijtuigenbelasting (MRB)
Ter compensatie voor de bijtellingsnaaierij hoef je voor auto’s met een CO2-uitstoot van minder dan 50 gram per kilometer geen MRB meer te betalen. Ook oldtimers van 40 jaar en ouder zijn nog steeds MRB vrij, maar hier komt het: diesels en LPG’ers ouder dan 25 jaar moeten het volledige MRB-tarief ophoesten. De benzineauto’s van die leeftijden komen er dan nog iets beter vanaf met een maximaal bedrag van 120 euro, mits er in december, januari en februari niet wordt gereden.
Accijnsverhoging diesel en LPG
Nog niet genoeg af mogen tikken? Aan de pomp wordt het dubbel feest. Voor benzine betalen we nu per liter 1,5 cent extra, voor diesel rekenen ze +4,5 cent en LPG is zelfs 9 cent duurder.
Strengere boetes
Tenzij je een diplomaat of rijke stinkerd bent die het allemaal niet zo kan boeien, is het wellicht verstandig om je vanaf nu net even iets beter aan de verkeersregels te houden. De prijs voor een boete stijgt gemiddeld 2,8 procent. Reed je in 2013 nog voor 220 euro door rood, nu moet je 230 euro dokken; net als voor bellen zonder handsfree setje. Vergeten je gordel om te doen, al is het maar voor een klein stukje? 140 euro alstublieft.
Prijs en keuringsleeftijd rijbewijs
Wie een nieuw rijbewijs bij het gemeentehuis gaat halen heeft er waarschijnlijk verstandig aan gedaan om even te wachten. Waar eerst de prijs door de Raad werd vastgesteld, wordt er nu overal in Nederland maximaal 38,48 euro voor het roze pasje betaald. Was je eerder aan vervanging toe, dan betaalde je gemiddeld 38,48 voor een rijbewijs, met uitschieters tot 60 euro.
Om te voorkomen dat opa en oma brokken maken door hun slechte gezichtsvermogen, verminderde reactietijd en/of algehele lichamelijke zwakte, is het vanaf nu verplicht om – bij het bereiken van de prachtige leeftijd van 75 jaar – je iedere vijf jaar medisch te laten keuren door het CBR. De ouderen ten dage tussen 70 en 75 jaar hoeven deze administratieve rompslomp niet te doorstaan en kunnen zonder medische keuring een nieuw rijbewijs in ontvangst nemen.
Kentekencard
Sinds de invoering van het rijbewijs in pasvorm was het wachten op dezelfde wijziging voor het kentekenbewijs. Nu is het dan eindelijk zo ver. De moeilijk te vervalsen kaart heeft een chip waarop zowel de gegevens van het voertuig als de kentekenhouder staan. Koop, sloop, schors je een nieuwe (tweedehands) auto, ruil je ‘m in of wordt-ie uitgevoerd, dan krijg je in plaats van een overschrijvingsbewijs een tenaamstellingscode. Gelukkig is de prijs wel hetzelfde gebleven als voor de papiertjes. In 2019 moeten alle vodjes zijn vervangen.
Teller terugdraaien
Vanaf 1 januari is het strafbaar om de teller terug te draaien. Is de teller kapot en moet er een nieuwe in, dan moet er een formulier worden aangevraagd bij de RDW. De auto zal dan te allen tijden de juiste kilometerstand hebben, in ieder geval op papier.
57 reacties
Er staat toch dat je dan NIET mag rijden en alsnog die 120 moet dokken. Die 120 is het probleem ook niet.
Wel bizar dat dit alleen voor benzineauto’s geldt. Je zou bijna denken dat ze een terugval in benzineverkopen moeten goedmaken van de Shell oid.
Ook met poen zat in een oude Range Rover.
Dus met die kosten valt het wel mee.
nog een vraag is dit mighty mike die darter xD
Dat ze nu eindelijk het terugdraaien van tellers strafbaar stellen werd ook wel een keertje tijd. Maar wat is de straf daarop?
Foei?
Of wordt het je gelijk onmogelijk gemaakt om nog in auto’s te handelen?
Het laatste is wenselijk, maar Nederland kennende zal het wel bij foei blijven.
Dus je bent pas een liefhebber als je je klassieker de helft van de tijd opsluit?
Vreemde redenering.
Als liefhebber vind ik het erg leuk om met een dik pak sneeuw en bagger de G uit te laten. Daarvoor heb ik wel een vermogen in de auto gestoken aan laswerk en roestpreventie. De hele buurt is ook blij met mij als ik ze met hun tupperware gebakje uit de sneeuw losgetrokken heb. En als we plezierig gespeeld hebben, krijgt ze een warm hogedruk bad. De 2CV komt alleen buiten als het droog is en minimaal 20 graden Celsius. De W114 Cabrio dito. Ik ben dus geen oldtimer liefhebber?
W114 cabrio, die dingen zijn zeldzaam en prachtig. Heb je toevallig foto’s op AJ staan?
Die is inderdaad behoorlijk zeldzaam. In NL zo ergens tussen de 5 en 10 geregistreerd. Meeste bagger. Die van mij is volledig gerestaureerd. Ik weet niet wat AJ is, maar heb geloof ik nergens foto’s online staan;-)
AJ -> autojunk http://www.autojunk.nl
In alle geval proficiat met die wagen.
Een auto kunnen rijden is nog steeds geen grondrecht maar een luxe.
Als je het niet kan betalen, dan zijn er nog voldoende alternatieven om van A naar Beter te geraken.
Voor elke beurt en apk even een paar duizen km terug zetten en er is niemand die het op valt.
Nu moet je wel meer moeite doen maar het blijft altijd mogelijk.
Mits het verplicht wordt om een verborgen en niet aanpasbare km teller in bijvoorbeeld de ecu in te bouwen. Die ook alleen met dealer uitlees apparatuur. Of nog beter, met een code vanaf de fabriek uit te lezen valt. Voor de universeel zou die code ook op kunnen vragen tegen betaling. Net zoals de universeel nu ook softwear updates kan doen op die manier.
Volgens mij wordt het in moderne auto’s al op meerdere plaatsen opgeslagen. Bijvoorbeeld in je ecu, je tellerhuis en in je versnellingsbak.
Daar heb ik van horen zeggen tenminste. Daarmee zou je er al een stel moeten kunnen pakken, maar dan moet je wel de standen gaan vergelijken.
En dingen als dealercodes gaan niet werken. Daar kan een beunhaas ook prima aan komen
Veel auto’s loggen optredende foutcodes samen met de actuele km-stand.
Leuke verassing als je in de werkplaats komt.
Dat is ook een leuke inderdaad.
Dus u heeft een km stand van 147k, hoe kan het dan dat er een misfire is op 189k?
Daar sta je dan. Alleen maar hopen dat de garage eerlijk genoeg is om dat aan te geven
Voor de lui die zelf het onderhoud doen kan het wel. Dan komt hij alleen een keer per jaar voor de apk
Alleen worden die genaaid door die verschillende opslagmethodes. Een teller uitwisselen is een stukje makkelijker dan zo’n beetje alle elektronica swappen
Bij lease-auto’s gaat het om veel wagens en om veel geld. Dus als ze dat daar doen is het niet een beunhaas die enkele euro’s extra’s wil.
Als er eentje wil kan die het sowieso.
Politiek… Zo belachelijk
Elke werknemer kan eenvoudig onder de bijtelling uitkomen door z’n zakelijke kilometers bij te houden en prive -de- auto kopen die bij zijn of haar autohobby past. Dan hoef je dus helemaal geen 7 of 14% te betalen.
En iedereen die ervoor kiest geen auto erbij te nemen en enkel z’n 1.2tdi gebakje als vervoer heeft is een economische krentenkakker en geen echte autoliefhebber (of op z’n minst, geen actieve beoefenaar van die autohobby).
De enige echt nieuwe autoregeling is het verbod op terugdraaien van kilometertellers.
Dat iemand enkel een zo goedkoop mogelijke leasebak kiest snap ik, maar wat mij betreft is zo iemand geenechte liefhebber; hobbies kosten gewoon geld, en een mx5 oid voor erbij hoeft niet veel geld te kosten als je toch al zwaar gesponserd met je leasebak rondtuft.