
A. De verkopen stegen
B. De verkopen bleven gelijk
C. De verkopen daalden.
Het hing al in de lucht. We zijn afgestapt van NEDC en overgegaan naar WLTP cijfers. Dit betekent dat de consument een veel betere, eerlijke en meer transparanter beeld krijgt van het verbruik dat hij kan verwachten van een nieuwe auto. Dit was hard nodig, want de NEDC zorgde er namelijk voor dat er behoorlijke hiaten zaten tussen het opgegeven verbruik en het daadwerkelijke verbruik. De hiaten zijn nu verleden tijd en de overheid heeft, zoals je mag verwachten, de rekening neergelegd bij de burger.
Aangezien we hier in Nederland extra belasting betalen over auto’s dat gerelateerd is aan de uitstoot, heeft dit voor Nederland grote consequenties. Dit kon je vorige maand zien aan de verkoopcijfers. Die waren extreem hoog. De verwachting was dat er een dipje zou plaats vinden in september 2018 en man, oh, man wat klopte die verwachtingen.
De verkopen kelderden namelijk als een baksteen. Er werden namelijk 29.527 auto’s verkocht afgelopen maand. Voor de goede context, vorig jaar waren dat er in deze maand 35.430 nieuw verkochte auto’s. Dat is een daling van 16,7%! Augustus was erg goed doordat alle NEDC auto’s op kenteken werden gezet (en wellicht nu pas worden verkocht).
Dat is niet het enige dat opvalt. Het is namelijk het Amerikaanse Tesla dat enorm succesvol is geweest deze maand. Sterker nog, Tesla staat in de top 5 van best verkochte modellen en de Model S is de op één na best verkochte auto van de afgelopen maand. De top 5 van best verkochte modellen ziet er als volgt uit:
1. Opel Karl
2. Tesla Model S
3. Kia Picanto
4. Peugeot 108
5. Ford Fiesta
Een aparte top 5: een peperdure elektromobiel, een Fiesta en drie maal kukident-transport. Qua merken ziet de top 5 er als volgt uit:
1. Opel
2. BMW
3. Peugeot
4. Kia
5. Tesla
Verwacht wordt dat de Model S nog wel even goed zal blijven verkopen. Ook is er de verwachting dat de Jaguar I-Pace nog erg goed gaat verkopen. De bijtelling van elektrische auto’s gaat namelijk in 2019 omhoog. Als je je nieuwe elektrische auto na 2019 regiestreert, ga je vanaf 50.000 euro meer bijtelling betalen. Dus tot de eerste 50.000 euro blijft het 4%, daarna gaat het in rap tempo omhoog.
Met zulke top 5 lijstjes zal er wel overgewerkt moeten worden op het Pon hoofdkantoor.
Kut overheid.
@theblazerunner: “ieder volk krijgt de leider die het verdient”
@theblazerunner: Zeuren is ook een kunst. Harder oefenen dus.
Hoe komt BMW nou ineens op twee te staan? Heeft iemand daar een verklaring voor?
@zesinlijn:
Batch nieuwe i3’s?
@zesinlijn: Het is bij bmw niet 1 auto die veel verkocht wordt maar ik denk dat uit hun hele gamma van auto’s er gewoon een hoop verkocht zijn waardoor ze op 2 staan. Qua verkoopcijfers per model niet voldoende verkocht om top 5 te halen.
@zesinlijn: BMW had zijn WLTP typegoedkeuring al veel eerder voor elkaar en had dus niet te maken met noodzakelijke registraties in augustus. Daarnaast compenseren ze eventuele BPM stijgingen.
Ze verkopen en leveren dus alsof er niets aan de hand is en hebben zo geen last van WLTP.
@zesinlijn: Voornamelijk kwartaal doelstellingen behalen, dus alles op kenteken zetten. BMW’s verkopen ook gewoon goed.
met verkocht bedoellen jullie geregistreerd
Heel veel EV rijders kopen nu nog een Model S of X omdat (zoals al beschreven) de bijtelling boven de 50k serieus omhoog gaat.
Begin 2019 zie ik de nieuwsberichten al verschijnen: Verkoop Tesla in Nederland stort in!
Het is vervolgens even wachten tot Maart/April 2019 alvorens naar verwachting Model 3 in grote getalen in Nederland geleverd wordt.
@widodh: waarschijnlijk in december al. De meeste Tesla rijders kopen hun auto liever een maand eerder dan het risico om te laat te zijn.
Nu maar hopen dat ze opschieten met de Model 3…
Ik snap hem wel, ik heb ook een tesla model S (al ruim 2 jaar trouwens) en het is een heerlijk auto. Verder veel voordeel met de bijtelling (4%) en ik rij elektrisch voor maar 25% t.o.v. benzinekosten. Daarnaast al 2 x volledig gratis (gratis laden bij Tesla) naar italie gereden. En niet te vergeten, in de winter eerst lekker opwarmen, ruiten laten ontdooien en dan pas gaan rijden, ideaal! Mijn volgende auto, media 2020 wordt weer elektrisch, ondanks dat de bijtelling dan omhoog (1e 50K =4%, rest 22%) gaat, blijft elektrisch financieel nog steeds aantrekkelijk!
@nownow:@widodh, klopt maar gedeeltelijk. ook in 2019 en 2020 blijft het voor leaserijders boven de 50K aanschafwaarde interessant, zeker tov een benzine/diesel auto. Als ik in 2019 of 2020 een Tesla van 100K ga rijden, dan ben ik nog steeds ‘maar’ 13% (4%x50% + 22%x50% : 2) kwijt en dit is nog steeds veel aantrekkelijker dan een auto van 70K met 22%. Daarnaast zijn de kosten per gerede km, maar 25% tov benzine/diesel auto’s. Verder hoef je je geen zorgen te maken of je in Duitsland of Frankrijk wel bepaalde steden op bepaalde tijden in mag. Daarnaast heb je aparte, eigen parkeerplekken met laadpalen. En niet te vergeten komen er steeds meer elektrische auto’s onder de 50K aanschafwaarde. De bal is gaan rollen en hij is niet meer te stoppen!
@nownow: Zeker! Maar mijn S100D was 128k bij aanschaf vorige maand. Ik zou met de nieuwe regels geen 128k uitgeven omdat de bijtelling simpelweg te hoog wordt.
Een Model 3 zou dan eerder passen. Maar ik had nu de keuze om na 5 jaar weer een nieuwe Model S te kopen, dus dat heb ik gedaan.
Maar zodra deze nieuwe S ook de 5 jaar aan tikt ga ik geen >100k meer besteden aan een EV. Elektrisch wordt het zeker weten, maar er zit een limiet aan wat ik in totaal wil uitgeven.
@widodh: ik snap wat je zegt, maar dat zij ook iedereen toen de hybride van 7% naar 14% gingen en toch was er een ‘run’ op de auto’s van 14%, want daarna gingen ze naar 22%. Dit zal niet veel anders gaan. Jij hebt het er niet voor over, want je hebt andere vergelijkingsmateriaal dan de leaserijders die nu in de 22% zitten. Als zij de komende 2 jaar een nieuwe auto mogen leasen, dan kan het zo maar zijn, dat zij dit toch nog als een voordeel zien. Dezelfde verkoopgroei krijgen wij eind 2020 als dit het laatste jaar is, dat je tot 50K maar 4% bijtelling krijgt.
@widodh: allemaal bijtellingsvluchtelingen die Tesla-rijders. Het bewijs.
@bartsmit: Heerlijk kort door de bocht :)
Een EV blijf ik rijden, een ICE nooit meer. Alleen ben ik er eerlijk in, ik ga geen 128k uitgeven met daarbij óók 25% bijtelling. Dan kies ik liever voor een Model 3 of een andere EV met een lagere aanschafprijs.
Jij lijkt het te stellen alsof ik enkel elektrisch rijd vanwege de bijtelling. Dat is echter niet waar. Heeft het geholpen mij over de streep te trekken? Zeker!
@widodh: het is ook logisch maar het geeft aan dat geen toekomst heeft.
@bartsmit: bijtelling is maar helft van het verhaal. VAMIL doet ook nog mee.
@flutterby: Je bedoelt de MIA. VAMIL is al een aantal jaren niet meer…
@nownow: ja oke, helema waar en ik ben ook zeker positief t.o.v. elektrisch rijden. Maar als je zegt dat je je geen zorgen hoeft te maken over welke steden je in mag, moet je daar wel tegenover stellen dat je toch enigszins moet plannen hoe je je route rijdt i.v.m. bij”tanken” van je accu. Het is niet alleen maar hosanna.
@2wheeler: Je hoeft zelf geen route te plannen. Dat doet het navigatiesysteem. Je ziet hoe vaak je moet laden, hoeveel accu (percentage) je nog hebt, als je aankomt bij de laadpaal en zelfs hoeveel plekken er nog vrij zijn om te laden. Veel relaxter dan dit kan je niet krijgen
@nownow: jawel: tanken aan een pomp en 3 minuten later weer op weg zijn.
@henk_he: Elke 600km minimaal 3 minuten moeten tanken, als je elektrisch rijd hoef je dat praktisch nooit te doen tenzij je op vakantie gaat.
@henk_he: alleen als je voor een 10tje tankt. Een volle 50l tank diesel duurt inclusief afrekenen precies 5 minuten. Als het meisje aan de kassa leuk is, mogelijk wat langer.
@henk_he: Jij staat oom de 2 dagen aan de pomp met stink handen in een plas diesel. Mijn tank is iedere ochtend vol. Alleen op vakantie moet ik soms even extra wachten. Laatste met de Tesla S90d en Audi S6 naar Oostenrijk gereden. S6 deed het in 14uur. Wij met de Tesla 15,5 uur. Zelfde route gereden en op het zelfde tijdstip weggereden. In de Tesla was de reis gratis overigens..
@nownow: Wat een onhandig gedoe… Jij liever dan ik.
Dat het aan de ndec ligt is natuurlijk onzin. Het punt is dat de fabrikanten onder de CO2 druk steeds meer de randen van het toelaatbare zijn op gaan zoeken. 10 jaar geleden hadden we ook de ndec en toen week het verbruik veel minder af. Mijn auto’s uit 2006, 2006 en 2003 zaten allemaal binnen 10% afwijking. Degene die ik nu heb uit 2015 wijkt 35% af.
@eelco74: Ah joh, dat is simpel op te lossen, dat verschil in praktijkverbruik met moderne auto’s.
Gewoon je reservewiel, je krik en je familie thuis laten. Vervolgens tape je alle deurennaden dicht, en ga je via het raam naar binnen.
Daarna mag je ongeacht verkeerslichten of snelweg gewoon 15km/u rijden en laat je hem uitrollen tot stilstand. Dit graag herhalen tot 30 en daarna 50km/u. En zie daar, geen verschil meer :P
@eelco74: het aandeel EV is echt mega klein. Stel dat 50% van het wagenpark elektrisch zou zijn. Hoe vind je dan nog een laadpaal die niet bezet is? Kansloos.
@bartsmit: zou er als er mee vraag is niet ook vanzelf meer aanbod komen van laadpalen? Dan wordt het immers zeer interessant om daar in te investeren. Ik verwacht dat je parkeergarages krijgt waarin elke plek een wallbox heeft. Parkeertereinen bij bedrijven waar elke plek een laadpaal heeft.
@bartsmit: ieder ev eigenaar heeft zijn eigen laadpaal. De tank zit iedere dag vol. Als je het niet haalt op een dag hen je een laadstation nodig. Dat is echt niet voor iedere auto.
@laptom: omdat alle EV eigenaren allemaal redelijk betaalde banen hebben of ondernemers zijn. Maar Jan modaal die schilder, monteur, baliemedewerker of in de fabriek werkt, en een appartementje, of een rijtjeshuis heeft waar de de straat al vol met blik staat heeft die luxe niet. Hier in de wijk staan alleen maar model X en S, GTE’s dikke Duitse/Zweedse hybrides en outlanders op de oprit aan de stekker.
Kukident transport *proest*
@smoked: Dat is het probleem niet. Het gaat om ritten van 400km-500km per dag. Ik rij regelmatig van Den Haag naar de regio Groningen om klanten te bezoeken (eerste bezoek in regio Amsterdam) en dan ga ik na een paar bezoeken in Friesland weer terug. Dat zijn ritjes die je niet op een lading haalt. Je moet dus “tanken” en als het zo druk (omdat iedereen elektrisch rijdt) heb je misschien wel 200 laadplekken nodig. Dat kost veel grond en die is duur (en schaars) in de randstad.
Ik denk dat er van die 29.527 circa 5000 op kenteken zijn gezet door dealers vanwege de hogere aanschafprijs. Die willen er eind van dit jaar van af. Dus:
1. Mega korting
2. In de fik en cashen
Geweldig om te zien dat de overheid een totaal gebrek aan inzicht heeft. Iedereen blijft doorrijden in zijn/haar auto omdat het onbetaalbaar wordt. Nieuwe auto’s vervuilen minder maar worden onbetaalbaar. Op dit moment rij ik het milieu vriendelijkst in mijn Toyota van 2002 en 1998. Niet als uitstoot maar wel met betrekking tot duurzaamheid . Alhoewel de 98’er Corolla gewoon op zijn sloffen 1 op 16 rijdt. En weet je wat: ik blij lekker doorrijden in mijn Toyo’s. Andere opties zijn onbetaalbaar
De diesel is denk ik de winnaar in het CO2 tax verhaal… Benzine zal lastig worden
Den Haag blijft geloven dat wij als land, met het formaat micropenis op de wereldbol, het verschil gaan maken in uitstoot, terwijl China en nog wat grote spelers om ons heen gewoon rustig doorbouwen aan industrie.
Grootste vervuiler blijft de scheepvaart, stookolie wordt niet eens belast, dus we weten allemaal dat de auto melkkoe is en dansen allemaal in de richting die de overheid ons voorschotelt; 7%, 14%, 4%, 0%, we duiken in elk gat.
Allemaal een week alle auto’s/vrachtwagens laten staan, allemaal een weekje schorsen en de Nederlandse economie ligt volledig op z’n reet. Zie het als een grote staking om te laten zien dat we het beleid zat zijn. (Niet dat het ooit zal gebeuren). Denk dat de overheid dan wel inziet dat dit beleid nergens op slaat.
“Dit betekent dat de consument een veel betere, eerlijke en meer transparanter beeld krijgt van het verbruik dat hij kan verwachten van een nieuwe auto”.
Bovenstaand citaat had er beter zo kunnen uitzien.
“Dit betekent dat de consument een veel slechtere, on-eerlijke en veel te hoger prijs betaalt voor het verbruik dat hij kan verwachten van een nieuwe auto”.
Of deze: Dit betekent dat de overheid een veel hogere belasting vangt dan dat hij al deed op een nieuwe auto.
@bartsmit: het vervelende is dat die ome Henken die elke verjaardag weer liepen te jammeren dat hun auto veel meer verbruikt dan het normverbruik nu op elke verjaardag kunnen lopen klagen die nieuwe test de auto’s zo duur maakt!
@mashell: Ome Henk zou eens moeten beginnen met z’n fietsenrek te demonteren…:-) om nog maar te zwijgen over z’n spatlappen.
@bartsmit: ome Henk klaagt ook altijd dat Halfords failliet is, daar kocht hij namelijk van die windgeleiders aan de zijruiten. Want als je die hebt kunnen op de snelweg de ruiten een stukje open, dan kan de airco uit en zo bespaar je brandstof!
VAG is nergens te bekennen in de lijst. Ze waren van plan om voor het begin van de maand nog even snel de laatste software te installeren van voor het gesjoemel. Helaas was die floppydisk onvindbaar