Elektrische auto krijgt last van parkeerproblemen?

Auteur: , 37 Reacties

Eind dit jaar zijn er ongeveer 20.000 elektrische auto's in het land. Veels te veel in verhouding tot het aantal oplaadpunten en dus zal de groei van de elektrische automarkt teruglopen, aldus Projectbureau Elektrisch Rijden.

Een vrije oplaadplaats!

Volgens dit bureau zijn er eind dit jaar 20.000 elektrische auto’s in het land en dat is veels te veel voor de -op dit moment- 5000 laadpalen in Nederland. Vooral in steden zou dat problemen gaan opleveren denkt PER. Gemeentes zouden niet bereid zijn genoeg laadpunten voor hun rekening te nemen als de groei explosief toeneemt. Logisch, want elke parkeerplaats waar je voor een eurootje per uur stroom kan tappen kost flink wat euro’s om aan te leggen en levert lang niet zo veel parkeergeld meer op.

Of de groei écht terug zal lopen door een schaarste aan laadpalen is echter maar de vraag. Mensen die een elektrische auto kopen houden al rekening met de beperkte actieradius van zo’n auto en zullen de auto daarnaast voornamelijk op korte stukjes gebruiken. Afhankelijk zijn van openbare laadpalen? Hier op de redactie denken we dat de meeste mensen slim genoeg zijn om dat mee te nemen bij de overweging om een elektrische auto aan te schaffen.

De enige mensen voor wie dit eventueel een probleem zou worden zijn mensen die vanuit de provincie in het centrum van een grote stad moeten zijn en die daar dan moeten laden voordat ze na hun bezoek weer 100+ kilometer naar huis rijden. Naarmate de behoefte aan laadpunten voor dat soort gebruik toeneemt zullen die echter simpelweg meer verschijnen in parkeergarages en dergelijke. Op dit moment valt het met die behoefte echter nog wel mee want hoe vaak zie je alle “elektrisch laden”-plaatsen in een parkeergarage bezet? Precies, nooit. De mensen die in de stad wonen zullen geen elektrische auto kopen als ze die niet thuis kunnen opladen, zullen de auto met name lokaal en voor korte ritjes gebruiken en hebben dus hoogstwaarschijnlijk helemaal geen last van het zogenaamde tekort aan laadpalen. Toegegeven: in sommige stadscentra kan je wellicht niet bij je eigen huis parkeren, maar verreweg de meeste woonsituaties kennen de mogelijkheid om voor de eigen deur te parkeren. Een open raam en een verlengsnoer, meer heb je dan niet nodig.

Parkeerproblemen? Wij denken dat dat wel meevalt. We vermoeden eerder dat mensen die niet zeker zijn van een oplaadpunt zullen besluiten om niet tot aanschaf van een elektrische auto over te gaan. En dat we dan in 2025 de ietwat onrealistische doelstelling van onze overheid om een miljoen elektrische auto’s in ons straatbeeld te hebben niet hebben waargemaakt zal dan misschien mede te wijten zijn aan een gebrek aan oplaadpunten en flexibiliteit voor elektrisch rijden. Laat staan dat we in 2035 emissievrij zijn. Maar dat is iets anders dan dat er parkeerproblemen gaan komen voor elektrische auto’s.37 reacties

Veel electrische auto’s hebben dan ook een range-extender, of zijn plug-in hybrides. Dan is het niet zo erg als er geen laadpaal beschikbaar is.
@potver7: niet zo erg?…die mensen hebben dikke schijt aan opladen
@potver7: haha, zo kreeg een Ampera rijder het voorelkaar om 1 op 6 te rijden, een jaar lang!
@dotternetta: geloof je het zelf? Begin ook nog ff over die Hummer die duurzamer is dan een Prius… Next.
“De enige mensen voor wie dit eventueel een probleem zou worden zijn mensen die vanuit de provincie in het centrum van een grote stad moeten zijn”
Die mensen gaan als ze naar het centrum van een grote stad moeten maar al te graag met de trein. De meeste mensen uit de provincie hebben net als ik helemaal niks met al die drukte in de grote stad, ik bedoel in Amsterdam rijden de treinen gewoon op straat en ze gaan echt geen millimeter aan de kant.
@mashell: je zou eigenlijk eens naar een grote stad toe moeten gaan, rijden de treinen ondergronds.
@mashell: Juist… Ik rijd een EV en ben op dit moment vanuit Middelburg in Amsterdam, gewoon met de EV. Staat nu aan de laadpaal om vanmiddag weer terug te rijden.

Niet alle EV rijders zijn geitenwollensokken liefhebbers.

Het is heel cool om EV rijders maar af te schuiven als idioten en te zeggen dat iedereen benzine moet snuiven om stoer te zijn, maar het feit is wel dat de laad infrastructuur achter loopt.

Jij zou toch ook klagen als je je auto nergens kon vol gooien met peut?
@widodh: je hebt altijd uitzonderingen die hun best doen de regel te bevestigen. Ik ben er van overtuigd dat electrisch rijden te toekomst is maar laden aan de straat is maar een tijdelijk iets, je laadt gewoon thuis of op het werk, daar waar je langer parkeert.
@mashell: Ik ben nu op mijn werk in Amsterdam (tweede kantoor) en daar is een laadpaal aanwezig. Kan 8 uur laden en vanavond weer terug rijden.
@widodh: ja, het lompe aan heel het huidige concept is dat je acht uur móet laden om überhaupt op elektrische aandrijving thuis te kúnnen komen…
Laat me raden: (de leden van) dat projectbureau verdient zijn centjes met het plaatsen van laadpalen?

Tsja, als je een bijeenkomst van EV rijders wilt organiseren in Scheemda, zou je misschien een probleem kunnen krijgen.
Mag je nou eigenlijk gratis laden bij die openbare laadpalen?
@lemster: een eurootje per uur laden ongeveer, geloof ik.
@CasperH: En hoeveel Ellentriek verzamel je eigenlijk in een uurtje? Maw. hoeveel prijsverschil is er tussen thuis volledig opladen en openbaar volledig opladen?
@Esprit_de_Flandre: geen idee, eerlijk gezegd. Ik rijd niet elektrisch dus ik heb nooit zo de behoefte gehad dat uit te zoeken ;-)
@lemster: je krijgt een pasje en die moet je laten scannen als je wil laden zodat ze weten wie er laadt etc mijn vader heeft zich er flink in verdiept vanwege zijn nieuwe outlander phev vandaar
Aggregaat mee in de kofferbak, klaar.
@rotarypowah: haha, vet idee! Dan een hele straat vol brommende oldskool aggregaten. K zie het al helemaal voor me!!
Ik hoop dat er snel een nieuwe accu wordt uitgevonden! Ik stond vanmorgen weer 4 keer stil met mijn versleten accu van mijn Sparta Pickup (fiets). Lion accu, levensduur 3 tot 5 jaar vanaf het moment dat de accu wordt gefabriceerd! Ongeacht hoe je hem gebruikt. Komt er dus op neer dat ik om de 3 jaar een nieuwe moet kopen. Nu valt het met een fiets te doen, maar auto’s hebben hetzelfde probleem.
@dotternetta: Ik denk dat auto’s om de drie jaar wel ingeruild worden. Dan heeft de volgende eigenaar het probleem.
@oxymoron: Ik heb me even ingelezen. Er blijkt een leuke docu te zijn genaamd “who killed the electric car” Gaat over LifePo4 accu’s. Was een groot succes maar plotseling werden die auto’s van de weg gehaald en zijn allemaal vernietigd. Reden: ze waren te duurzaam (maw werd te weinig aan verdiend!)
hoe zat het met de subsidie op zo een oplaadpaal en parkeerplaats dan ? dacht dat je die er bij kreeg ?
Een verbod op projectbureaus zou dit land een stuk mooier maken.
universele accu lijkt me een betere optie….maar daar denken..anderen(fabrikant) anders over

http://tweakers.net/nieuws/89298/accuverwisselaar-better-place-is-failliet-verklaard.html
electrischiteit is voor lampen niet voor auto’s
@pim63amg: Leder is voor paardenzadels, niet voor autostoelen…
@pim63amg:
Prima, dus jij draait in het vervolg je ramen weer met de hand naar beneden, daar is elektriciteit immers niet voor. De motor mag je weer handmatig aanslingeren en neem ook even een krantje mee om te wapperen als je het warm krijgt.
@smartass: vergeet de ruitenwissers niet!
@melkkoe:
De voorruit inspuiten met rain-ex, dan heb je ze niet vaak nodig. Ik had geen zin om er een lang verhaal van te maken, maar hij mag ook zelf gaan zingen.
De moraal van het verhaal, zijn opmerking was knap ondoordacht.
Ik snap niet waarom elke geparkeerde ev aan het opladen moet zijn. Als je er thuis voor zorgt dat je genoeg hebt om heen en weer te gaan lijkt het me onnodig dat elke plek een oplaadpaal krijgt. Straks krijg je dat je met een ouderwetse verbrandingsmotor nergens meer mag parkeren.
@Lennaert: Oh, die ‘das ist meine parkstelle” strijd zal er vast nog wel komen.
of bordjes op parkeergarages/terreinen: “Verbrandingsmotor niet welkom” (of juist EV)
Ff zonder dollen, welke knoop heeft dit niet al jaren geleden aan zien komen?? Las in de krant ‘ieder open raam is een potentieel oplaadpunt’; WTF?? Overal snoeren uit de ramen? Inbraakpreventie?? Achterlijk idee…
Elektrisch rijden is niks zonder duurzame accu’s maar vooral investeren in de magere shit van nu. Uren laden is algemeen onacceptabel, hogestroom laden op grote schaal onbereikbaar ivm capaciteit lichtnet… Sweet dreams. Kijkt er nog wel eens iemand naar waterstofcellen??
@davelepeef: Gewoon een waterdicht stopcontact aan de gevel monteren, eventueel met een slot zodat anderen niet met jouw ‘juice’ gaan lopen. En ook een slot op de kabel, zodat die ook niet plots verdwijnt.

Opgelost.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).