‘Elon Musk moet aftreden als Tesla CEO’

Auteur: , 40 Reacties

Diverse medewerkers zijn het, op z'n zachts gezegd, zat.

Elon Musk

Het is rumoerig rondom Elon Musk en zijn positie als CEO van Tesla. Keer op keer weet de controversiële topman het nieuws te halen en niet in positieve zin. Het feit dat de CEO onder de loep wordt genomen door de SEC voor koersmanipulatie, het feit dat de CEO een jointje rookt tijdens een radioshow en het feit dat de CEO sociale media gebruikt als uitlaatklep van persoonlijke gedachten helpen niet mee.

Elon Musk kent meerdere kanten. Al op jonge leeftijd was hij betrokken bij succesvolle startups. In de jaren negentig was deze nieuwe Zuid-Afrikaanse ondernemer een baas in Silicon Valley. In 1999 nam de destijds 28-jarige Musk een friggin’ McLaren F1 in ontvangst. Op zakelijk gebied een enorm succesvolle man, maar van mediatraining heeft de ondernemer nooit gehoord. Maffe CEO’s en succes zijn een combinatie die in het verleden vaak genoeg zijn voorgekomen. Denk aan Apple’s Steve Jobs met zijn zwarte truien, spijkerbroeken en harde manier van leiding geven. Zijn opvolger Tim Cook doet het zakelijk gezien prima, maar is een veel minder prominent figuur in vergelijking met Jobs.

Inmiddels is Musk alweer 10 jaar CEO van Tesla Motors. Dat zijn geen makkelijke jaren geweest. De vraag is zelfs of de CEO er nog 10 jaar aan kan vastplakken. Wat diverse Tesla-medewerkers betreft mag de ondernemer een stap terugdoen in het belang van de toekomst van Tesla.

Een Senior Executive bij Tesla is naar de media gestapt om duidelijk te maken dat Elon Musk moet aftreden als CEO van Tesla. In een fictieve brief, naar buiten gebracht door The Drive, deelt de anonieme medewerker zijn zorgen over het autobedrijf met Musk aan het roer. De immoraliteit van Musk wordt onder meer genoemd als zorgpunt.

De kritiek bevat uiteraard een kern van waarheid, maar kleine kans dat Musk daar gehoor aan gaat geven. De man kan echter verrassend uit de hoek komen en persoonlijk kijk ik niet eens gek op als hij zijn aftreden zou aankondigen middels een Tweet. Of dat aftreden ooit gaat gebeuren weet niemand. Bovendien, wie moet de ondernemer opvolgen en wat gaat dit betekenen voor de toekomstige koers van Tesla? Nog niet zo gek lang geleden werd al duidelijk dat geen haar op Musk’ hoofd eraan denkt om zijn dubbele bestuursrol op te geven.40 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Ik denk dat dit inderdaad beter is, niet alleen voor Tesla, maar ook voor Elon zelf. Als je kijkt hoe hij de afgelopen jaren veranderd is zie je dat de stress hem opvreet. Hij heeft een geweldig idee op de markt gebracht, maar nu is het tijd om het iets rustiger aan te doen, eventueel op een andere positie bij Tesla.
@basv: bijvoorbeeld op de testafdeling of bij quality control..
@basv: dat is nou de probleem. Niemand doet zn kindje weg. Ook al weet je dat hett mis gaat lopen
@RubenPriest Ooit van satire gehoord?

edit: dank u, bericht heeft inmiddels ene update gekregen
@bruud: Haha, het staat zelfs in de kop van het artikel! Erg grappig is het overigens niet, maar goed, dat is maar een mening.
@pomoek:
Dit artikel doet me een beetje denken aan sommige oudere vrienden/familie van me die van die nep verhaaltjes delen op Facebook over vaccinaties, immigranten en de regering.
Of is dit hele stukje zelf ook satire…..
@BRuud: wat heeft je link met het artikel te maken?
@gulli:
“Een Senior Executive bij Tesla is naar de media gestapt [..] In een open brief, naar buiten gebracht door The Drive, ”
http://www.thedrive.com/tech/23444/i-am-part-of-the-resistance-inside-tesla
Dat is gewoon een parodie op de brief die iemand uit het witte huis n.a.v. Trump zijn doen en laten heeft geschreven (zie hieronder)
https://www.nytimes.com/2018/09/05/opinion/trump-white-house-anonymous-resistance.html
@BRuud: Inderdaad best pijnlijk om te zien dat @rubenpriest dit stuk serieus overneemt.
Wat een onzin.
Geloof er geen bal van. Daarnaast was het een boeiend interview en een keer lurken aan een jointje stelde niet eens zo heel veel voor.
@redbee5: precies, overal en iedereen drinkt alcohol, ook op TV. maar rook 1 jointje in een podcast (met Joe Rogan, pothead of all potheads) en het is een probleem.
@shogun: als belangrijk figuur van een bedrijf die net naar de beurs is gestapt, komt het niet zo professioneel en zelfzeker over. Zeker niet nadat hij willekeurig mensen beschuldigd van pedofilie.
@boomhauwer: pedofilie en drugsgebruik heeft niks met elkaar te maken, dus ik snap die link niet zo goed.

Is het drinken van een glaasje wiskey dan ook niet zo “zelfzeker”?

Op het moment dat Elon bij Joe Rogan zit als persoon, niet als Tesla, vind ik dat het gewoon moet kunnen dat hij een jointje rookt. het is een woonkamer gesprek van 2:40 uur, het is juist intressant omdat mensen in zo’n omgeving zichzelf zijn, en even uit hun professionele houding kruipen.
@shogun: Helaas, als CEO van een beursgenoteerd bedrijf is het niet meer mogelijk om prive ergens te zitten. Dat geldt overigens voor alle CEO’s, en niet alleen voor Elon Musk, en daar worden ze dik voor betaald. Persoonlijk vind ik dat wanneer je van je werknemers verwacht dat ze sober op hun werk verschijnen (er wordt regelmatig getest bij Tesla) vindt ik het niet kunnen om in het openbaar een joint te roken.
@shogun: het gaat over zijn acties. Hij rookt marihuana live op de radio en beschuldigd mensen van pedofiel te zijn zonder aanleiding of bewijs. Dat zijn tekenen dat het niet al te goed met hem. Je bent ceo, gedraag je er ook naar. Ik zou evengoed ongepast vinden mocht een ongeschoolde arbeider dit doen live op tv./radio.
@boomhauwer: Daar verandert mijn vraag niet van;
Had hij net zoveel commentaar gehad als het om een glas wiskey ging?

overigens was het geen radio, geen TV, maar een podcast. een radio/tv optreden van 10min is anders dan een podcast van meer dan 2,5 uur.
@redbee5: Musk is in totaal 55 kwartalen CEO of Chairman van een beursgenoteerd bedrijf geweest. Nog NOOIT een net positief inkomen gehad. Het wordt tijd dat mensen door hun blinddoek heenkijken, die Musk is geen genius. Het is een praatjes maker en showman.
@basjaski: zo kun je het ook bekijken inderdaad. Ik zie het toch anders. Musk is alles behalve een praatjesmaker hij is juist zeer daadkrachtig itt andere CEO’s. Op sommige momenten misschien te..
Je moet wel meer zijn dan een showman om de gehele auto-industrie in beweging te brengen. Want dat is gaande ik weet niet of je dat doorhebt? Netto winst zegt ook niet zoveel kijk bijvoorbeeld maar naar Amazon. Als het maar winstgevend gaat worden on the long run. Ook daar begint zicht in te komen kijkend naar de productieaantallen. Tevens heb je ook je feiten niet op een rij want Musk is al een kwartaal winstgevend geweest. Overigens geen grote Musk fanboy maar wel iemand die waardering heeft voor een persoon die niet bang is voor verandering en onderneemt ipv praat.
@kevin1989: en zo is het maar net.
@basjaski: Zit Musks voorzitterschap van de BoD van Solar City ook in die 55 kwartalen?
Lekker hypocriet weer die Amerikanen..
@daiko: omdat de ene amerikaan iets doet, en de andere amerikaan iets anders?

Omdat dé amerikaan niet bestaat….

Als je dat eens zou leren zou je minder verbaast zijn over de wereld om je heen
@deeberton: Jij snapt ‘m helemaal. ..

Gevalletje tiet van Janet.
Je suis Elon.
@jaapiyo: in mijn geval klopt dat nog ook.
Ik schrok me rot vanmorgen, maar ik was gelukkig nog gewoon welkom op de zaak.
Ze hebben we een punt. Elon is een visionair maar geen leider of zelfs maar ondernemer. De contouren van Tesla zijn gezet. Nu wordt het tijd voor professioneel management om verder te groeien. Dan kan Elon zich met zijn andere hobbies als SpaceX of Hyperloop bezig houden.
@mashell: geen ondernemer? Zip2 vanuit het niets begonnen, daarna X.com begonnen (fuseerde met Confinity tot Paypal), SpaceX vanuit het niets begonnen (Musk wilde eerst langeafstandsraketten van de Russen kopen, maar die hielden hem aan het lijntje en vroegen te veel, hij is toen raketboeken gaan lezen, ontwierp zelf raketten en is nu nog steeds hoofdontwerper). Overigens ‘professioneel management’ is bij de betere investeerder juist zeer ongeliefd. Die investeert veel liever in bedrijven die geleid worden door hun oprichters.
Deze vind ik wel grappig: “… en het feit dat de CEO sociale media gebruikt als uitlaatklep van persoonlijke gedachten helpen niet mee.”
Ligt het aan mij , of hebben de Amerikanen wel zo iemand verkozen tot hun president ? O ironie … 😅🤔

@haatto: Ik vind alleen de term “persoonlijke gedachten” al mooi.
@shogun: Het gedachtengoed van een bedrijf hoeft niet overeen te komen met iemand zijn persoonlijke gedachtengoed. Dat wordt hier pijnlijk duidelijk. Dus er is wel degelijk verschil, en persoonlijke gedachten kan dus prima.
@airc: Een bedrijf, als zijnde de rechtspersoon, kan geen gedachten hebben daar het geen wezen is, geen brein heeft waarin deze gedachten ontstaan. in dat kader is gedachtegoed dus de ideologie van het bedrijf en niet gedachten zoals gebruikt in dit artikel.

Ik snap wat je zegt, maar in dit geval vinden de gedachten waarover gesproken wordt hun oorsprong in het brein van een persoon, en zullen daarom altijd persoonlijk zijn.
@haatto: ja als je aan groepsdenken doet ja.

Uiteraard bestaat het land uit verschillende individuen met verschillend gedrag.
Neem aan dat dit niet enkel vanwege het roken van een wietje is…
Musk is slim: wilt gewoon de toko verkopen aan een VAG of TOYOTA etc. Alleen staan de aandelen veel te hoog. Door te gaan blowen live of radio is hij al een goed eind in die richting. Volgende week gaat hij coke snuiven van de tieten van Stormy Daniels en de week er op ontkent hij de holocaust op Saturday Night Live. Over 3 weken is de toko verkocht…
@cloverleaf: Aan die voorspelling hou ik je!
Die zogenaamde dubbele bestuursrol is in het Amerikaanse bedrijfsleven heel gebruikelijk. Niets bijzonders. Bijna alle CEO’s van grote Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven zitten ook in de board of directors, meestal als voorzitter. De leden van die board kun je vergelijken met de leden van een raad van commissarissen zoals wie die hier in Nederland kennen. Het zijn zeer zeker geen directieleden, zoals in de link aan het einde van het artikel staat.
Tussen gek en geniaal zit een dunne scheidingslijn…

Ligt er maar net aan hoe je Elon bekijkt.
Jezus man wat een ophef over een klein teugje van een joint. Je ziet t ovetal. Dat hij 2/3 glazen whiskey dronk tijdens de aflevering kan wel gewoon? Laat die man dat in zn vrije tijd doen als die daar zin in heeft.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).