Enorme omzetdaling autobranche in eerste kwartaal 2013

Auteur: , 40 Reacties

Het zat er al een beetje aan te komen en nu is het officieel. In het eerste kwartaal van 2013 heeft de motor- en autobranche bijna 17% minder omgezet dan dezelfde periode vorig jaar. In de handel en reparatie werden zelfs de grootste omzetdalingen ooit gemeten geboekt. Ouch.

Beeld van de nabije toekomst?

Het CBS heeft de cijfers over het eerste kwartaal berekend voor de automotive branche en de cijfers zijn schokkend te noemen. Met bijna 17% daling ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar is dit de grootste daling sinds het rampjaar 2009. De verwachting is daarnaast ook nog eens dat de krimp van de omzetten door zal zetten en dat de personeelsbestanden zullen gaan slinken. Behalve bij Jaguar dan.

Geen enkele tak in de automotive branche wist zich aan de dalende cijfers te onttrekken. De handel en reparatie boekten zelfs verliezen van respectievelijk 17% en 20% ten opzichte van vorige jaar, de grootste omzetdalingen die het CBS ooit gemeten heeft. De importeurs zagen hun opbrengsten maar liefst 23% dalen.

Niet bepaald rozenschijn en manegeur dus. In april 2013 gaf 50% van de ondervraagde bedrijven aan het meest last te ondervinden van een gebrek aan vraag terwijl dat in het najaar van 2011 nog maar 20% was. Maar goed, het is dus allemaal jullie schuld, jullie kopen niet genoeg auto’s.

Ook in de ons omringende landen lopen de omzetten terug: België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk hebben te maken met vergelijkbare trends. Niemand lijkt echt te weten hoe we dit probleem kunnen oplossen, of hebben jullie nog goede ideeën?

Fotocredit: JeroenM840 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Laten we maar de bpm als eerst afschaffen of verlagen.
@michal:
Precies, dat zal de verkoop in alle omgingende landen een enorme boost geven…
(Want daar lopen de verkopen ook hard achteruit)
@Hubert: Tuurlijk wel
Als de verkopen hier stijgen betekend het dat Duitsland (eventjes ervan uitgaande dat iedereen trouw zweer bij de Duitse 3) meer auto’s moet produceren, dus werkgelegenheid, dus meer mensen aan een baan, dus welvaart in Duitsland, dus mensen hebben meer te besteden, bestedingen gaan omhoog, dus de (auto)verkoop in Duitsland zal stijgen. ;)
@bigcar:

Hahaha,
Misschien is heel Nederland gewoon aan het wachten totdat er uit Born allemaal Mini’s komen.
Moet je eens zien wat een boost dat geeft voor de NL automobielsector!
@Hubert: Laten we hopen, maar heb er wel een sceptische blik op: correcct me if I’m wrong, maar volgens mij ben je de ontlopen BPM kwijt aan de (hogere) loonkosten van de Nederlandse werknemers (ivm andere landen), waardoor je slechts een minimale daling zult zien in de prijs..
@michal:
Gaat van ze lang zal ze leven niet gebeuren.
Aangezien Rutte van Europa nog veel meer moet bezuinigen. En aangezien Rutte bezuinigingen niet ziet als snijden in de kosten, maar als lastenverzwaring gaat de BPM er nooit af.
@Rob: waar moeten ze dan in gaan snijden?
@Rob: volgens mij zal die bpm er ooit af moeten zolang we het hebben over 1 Europa, dankzij bpm is vrij verkeer van goederen binnen de eu een illusie. Ik dacht zelfs dat de bpm een doorn in het oog van Brussel was
@papa:
En jij denkt dat als de BPM eraf is, dat de auto’s goedkoper worden?
Dan worden ze gewoon gecorrigeerd door de importeur. Want netto behoren de NL auto’s tot de goedkoopste van Europa.
En natuurlijk vinden we dan weer andere soorten belasting om de weggevallen inkomsten te compenseren.
@michal: Misschien gaat dat ooit nog gebeuren. Als de lease markt instort doordat grote organisaties geen lease auto’s meer geven of ingeleverd moeten worden, wat kan gebeuren aangezien de economie blijft krimpen en de lease auto op de balans een overzichtelijke kostenpost is. Zal de regering toch echt iets moeten ondernemen. De auto in Nederland is een pure melkkoe.
Als je op een openbare markt iets te koop aanbiedt en niemand wil het zijn er 2 mogelijkheden. 1: het is te duur 2: het is rommel
Ik zie in beide gevallen niet in waarom de schuld bij de overheid danwel consument gelegd kan worden. Dit heet gewoon marktwerking.
@hetvijfdewiel:
Precies.

En BPM geneuzel gaat echt niet meer op.
Overal lopen de verkopen terug.
Hier lopen ze extra terug omdat in vergelijking met vorig jaar diverse regelingen zijn afgeschaft / versoberd.
@hetvijfdewiel: Het “te duur” argument gaat niet echt op voor de auto in de context van de constructeur/dealer. Een nieuwe auto is in veel gevallen te duur voor de consument omdat de economische situatie allesbehalve rooskleurig is. Ik ben autoverkoper en de klanten persen er de laatste eurocent uit (waardoor ze letterlijk mijn loon verminderen) en spelen de dealers tegen elkaar uit. Als ik een auto overneem van bijvoorbeeld 1995 , zie ik op die originele factuur prijzen die niet veel lager liggen dan vandaag. Iemand bracht een Mitsubishi Space Wagon binnen met amper airco die in 95 ongeveer 1 miljoen Bfr kostte en reed buiten met een qashqai met alles d’r op en d’r aan voor 22.000€.
@hetvijfdewiel: bull shit… Zelfs Keynes spreekt van de vraag- én aanbodkant! Het probleem zit hem momenteel écht niet aan de kant van de aanbieders. Sterker nog, op een nieuwe auto word gemiddeld 170,- verlies gedraaid! De vraagkant is overduidelijk gemankeerd door een gebrek aan vertrouwen.
De prijzen in Nederland zijn gewoon belachelijk hoog.. Wees slim, verdiep je in de handel en je zal zien dat je met een goede constructie duizenden euro’s bespaard als je je auto in bijv. Duitsland koopt. Ook met invoeren valt er veel te regelen…
Er zijn nog nooit zoveel mensen bij huis gekomen. Als je bij huis zit koop je geen nieuwe auto.
Wen er maar vast aan.
Dit is onze nieuwe economische werkelijkheid.
Geloof niet dat het een crisis is, wat ze ook zeggen.
Na jarenlang boven onze stand geleefd te hebben worden we economisch gewoon keihard op onze plaats gezet.
Heeft ook te maken met de crisis mensen kopen niet zo gauw een nieuwe auto en rijden nog gewoon in hun oude bolide of kopen een kleinere variant
En geen dure merken en letten op de kosten voor onderhoud en APK
Het is niet dat wij niet genoeg auto’s kopen, er zijn gewoon teveel dealers (in een te duur pand).
@slaapmutsje:
Mwaahh, wij Belgen kopen met flink minder inwoners flink meer wagens. Dat kan beter buren!
@StijnB: jullie kopen ze dan ook wel voor een flink lagere prijs!
@ruudw:
Maar dan ook dikkere bakken, dus dat heft elkaar weer op :)
@StijnB: Wij geven ons geld ook graag uit aan treinen. Dan maar wat minder auto’s…
@slaapmutsje: dacht dat we daar in hetzelfde schuitje zaten?
@aventador51: Wij hebben meer treinen gekocht dan de Belgen en ze ook al betaald. Het geld van de Belgen is bij de bank. Als blijkt dat de fabrikant van de treinen volledig verantwoordelijk kan worden gehouden voor de mankementen, krijgen de Belgen hun geld terug. Wij niet. En wij maar denken dat Belgen dom zijn…
Lege showrooms…, alles uitverkocht dus? :)
Heel logisch. Mensen trappen niet meer in geouwehoer van een handelaar. “1 eigenaar, oud vrouwtje” werkt niet meer met de huidige technologie. Je kunt op internet zo zien dat je eigenaar 20 zou zijn. Dit is gewoon terecht, de autobranche dient zich aan te passen.
Het is niet dat wij niet genoeg auto’s kopen, er worden gewoon teveel auto’s geproduceerd…!
En ik verwacht dat het (aantal dat wij kopen) nog wel even zo (laag) blijft. In heel Europa…
Minder modellen uitbrengen en prijzen reduceren
Er zijn op het moment gewoon te weinig mensen die een nieuwe auto durven te kopen. Zakelijk verwacht ik niet dat het gaat aantrekken omdat er vaak minder leaseautos nodig zijn. Dat zijn wel de grote aantallen in de verkoop. Dan zijn de eisen voor financieringen aangescherpt, dus krijgen minder mensen de auto gefinancierd. Kortom kommer en kwel en geen zicht op verbetering. Uitzitten is dan de enige optie
Het vertrouwen van de consument in de economie of de eigen situatie is helaas klein. Waardoor mensen terughoudend zijn met het doen van grote(re) aankopen. Net als met de huizenmarkt wordt de aankoop gewoon uitgesteld.
Geld is er meer dan voldoende, de spaartegoeden zijn enorm!
Te veel aanbod voor te weinig vraag. Marktwerking heet dat. Dat er een aantal decennia lang meerdere (al of niet merkgelieerde) dealers naast elkaar in hetzelfde dorpje naast elkaar konden bestaan was altijd al een luxe. Nu is het van luxe een probleem geworden, terwijl het eigenlijk gewoon een hele gezonde correctie van een overspannen consumptiemarkt is.
oplossen ??

simpel ..
gewoon lease-contracten introduceren met de duur van 1 jaar ..
Logisch, iedereen maakt natuurlijk gebruik van de AutoBlog occasion advies!
Ben of was ook in de markt voor een nieuwe auto.

Heb een aantal offertes opgevraagd, maar kreeg niet idee alsof het slecht ging want niemand deed iets van de prijs af. Ondanks dat ik zei dat ik geen inruiler had. Kreeg hierop als antwoord dat men vandaag de dag liever een inruiler wilden.

Heb geen haast heb er 2, dan wacht ik wel tot er een mooie aanbieding is.

Overheid ka de branche ook stimuleren door de bpm te verlagen

Groetjes
Het heeft niet alleen te maken met de recessie. Er is ook sprake van een enorme overproduktie. Waarom moet je om de haverklap een nieuwe auto kopen? Omdat de buurman dat ook doet? Omdat de fabriek dat zo graag wil omdat ze er 500 per dag uitstampen? Dat houdt een keer op natuurlijk. De afzetmarkt is nu volkomen verzadigd. De levensduur van auto’s wordt langzaam opgerekt naar 20 jaar, dus met 8 miljoen auto’s in Nederland geeft dit een vervangingsmarkt van 400000 stuks. En daarvan komt een groeiend deel uit het buitenland (want hoge BTW en BPM), vandaar dat ze blij mogen zijn als er dit jaar 350000 op de teller komen.
Tsja, minder geld in de knip omdat “Den Haag” alles kapot bezuinigd, extra lasten aan alle fronten, huizenmarkt nog steeds zwaar in de shit, belachelijk hoge accijnzen op brandstoffen, hoge BPM, banken die nog steeds geen geld willen lenen….. kom er maar in Orakel en deel ons uw oplossing mee!

Alleen als je eenbaan hebt als graaier eh bestuurder in de zorg o.i.d heb je voldoende inkomen om een nieuwe auto te bestellen.
Tja het zit hem ook gewoon in het vertrouwen, mensen stellen lange aankopen gewoon uit ivm crisis. Als bedrijven weer lange vaste contracten gaan geven komt het vertrouwen terug en gaat men weer wat makkelijker een huis of een auto kopen.
tevens heb ik wel het iddee dat een auto minder status aan het worden is.
Tel daarbij op dat zowel nieuwe als 2e hands gewoon te duur zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).