F1 2016: gehoorbescherming waarschijnlijk weer nodig

Auteur: , 51 Reacties

Joepie! Dit juichen wij alleen maar toe!

Nieuwe uitlaten in de Formule 1; wat te verwachten?

Nascar staat tegenwoordig bekend als de betere sport als het aankomt op spektakel en beleving, dat is dan overigens ook wel het enige. Maar die Amerikanen weten wél hoe je het publiek kunt vermaken; een circuit dat je in één oogopslag ziet, veel verkeer op de baan, auto’s die enkel naar links sturen en zijn uitgerust met de remmen van een sladroger. Sensatie alom.

En precies om dát weer een beetje op te schroeven bij het tarwegras-etende Formule 1, is men al een tijdje in de weer met het motorgeluid van de GP bolides. Het mag allemaal wat luider. Sinds we de sound niet meer van het aantal cilinders moeten hebben, past men simpel het uitlaatsysteem aan. Zo werd in september al aangekondigd.

De wastegate wordt afgezonderd van de hoofduitlaat zodat de turbo minder invloed op het geluid zal hebben. Die wastegate -welke een dempend effect op het geluid heeft- krijgt een eigen uitlaat aangemeten. Dubbele pijpjes dus, waardoor je tenminste weer doorhebt dat Max voorbij raast, ook als je even op de wc zit.

Paddy Lowe van Mercedes sprak zich onlangs uit over de geluidsontwikkelingen in het lab en was ervan overtuigd in 2016 een significant beter/mooier/harder geluid te horen. Dat horen we graag. Na de testsessies in februari zal op 20 maart in Melbourne het seizoen weer starten. We zijn benieuwd!51 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Alleen maar hard geluid om het harde geluid dus. Ik denk dat het uitlaatsysteem nu alleen maar zwaarder wordt. Dit kunstmatige gedoe is blijkbaar de trend van de F1, na het invoeren van het DRS systeem wat ook al compleet belachelijk is…
@gaserop: ik vind de DRS nou niet compleet belachelijk, in ieder geval een verschil met kunstmatig het geluid ‘beter’ maken
@dionijsb:
Tuurlijk is DRS belachelijk. Laat ze maar ronden lang vechten om een positie hogerop te bemachtigen. DRS is pure competitievervalsing!
@Original_Arnoud: Yep, en dat was wat jaren lang gebeurde. Auto’s werden zo gebouwd dat het onmogelijk was er dicht achter te rijden, je kon gewoon niet genoeg snelheid maken. Vonden veel mensen niet leuk. Formule 1 werd een beetje treintjes kijken. DRS is niet de meest elegante oplossing maar beter dan helemaal niets. Nu zie je dat een coureur een ander op DRS inhaalt en er daarna snel afstand neemt. Soms wisselen coureurs in korte tijd regelmatig van positie. Dat vind ik leuker dan dat ze 20 ronden aan een touwtje rijden. Regels zijn tenslotte voor iedereen dezelfde. Dus is er geen sprake van competitie vervalsing.
@Original_Arnoud: dankzij DRS zien we iig inhaalacties. Beter dan die optocht van enkele jaren geleden, dan hoefde je namelijk alleen de start te zien om de uitslag te weten
@87sandyd: Ja want inhaal acties (nouja mag je het wel actie noemen) een passeer moment met 20 km/u verschil op het rechte stuk is iets om voor op het punte van de stoel te gaan zitten??
Je weet nu vaak 3 bochten van te voren al dat het er aan komt en dat het gaat lukken. Nou boeiend!

Ze moeten DRS af schaffen en verplicht de auto’s zo maken dat je weer gewoon op 2 meter er achter kan rijden. En niet zoals bij Merceders dat je op 2 seconden nog loopt te klagen dat je niet dichterbij kan komen door overmatig hinder!
-edit: dank u, is inmiddels gefixt. Goede quote ;)-
@mrhyde: en de banden zijn ook verschillend van diameter rechts is een inch groter als links volgens mij maar dat rijd wel ruk op het rechte stuk maar je gaat zonder al te veel moeite de bocht om
De wintertest zal het uitwijzen want daar staat you tube straks weer vol mee gelukkig👍👍
Mooi, want toen ik op Spa was afgelopen jaar viel het geluid me zeer tegen, was echt gewoon zacht. De Porsche van de SuperCup deden je trommelvlies wél bloeden.
Toch een beetje alsof je het tennis racket van de dames uitrust met een kastje dat kunstmatig Ah geluidjes maakt.
@sketcher: lol!
@sketcher: haha mooi verwoord :)
Ik ben bang dat het vies gaat tegenvallen. Kunstmatig geluid is nooit mooi geluid. Het ergste is nog dat ze minimaal tot 2020 met V6 blokken gaan rijden. Voorlopig geen mooi geluid in de F1 dus.
@viezefreddyw: en de lotus 98t dan? Was ook een V6 turbo en die klonk geweldig!
@bmwm8gc:

Die had dan ook een dubbele uitlaat en twee turbo’s.
Een veel vrijer ademend blok dus, ook omdat ie geen last had van allerlei restricties.
Heeft een F40 niet een soortgelijk uitlaatsysteem? Middelste “uitlaat” is voor de turbo
@hallobanaan: jazeker en de Koenigsegg Regera heeft ook een aparte uitlaat voor de turbo
@ko3n: niet waar, de middelste “uitlaat” van de Regera is een heat exchanger voor de hybride systemen
@wachtmaartotmijnvtecinkicktyo: Jij heb zeker het filmpje van Shmee gezien? :)
@werf76: toevallig wel ja maar dat was voorig jaar op Genève ook al alom bekend
Dit heet toch een “screamerpipe”?
@kennone: geloof van wel inderdaad, word veel gebruikt bij zwaar getunede auto’s
@wimbraber: Lees: Ricer Honda’s.
@jaccovdzaag: nee hoor. Ook bij Subaru’s, Skyline’s, Silvia’s, Supra’s RX-7’s etc. Het ademt gewoon nét wat vrijer dan een wastegate die terug de uitlaat in gaat. En veel mensen vinden dat het gaaf klinkt. Dat heeft niks met rice te maken.
@ej20g: RB26DETT’s met screamer pipe, reed laatst zo’n drifter over zandvoort, wat een bazengeluid komt daar uit!
@kennone: yup!
Omdat er zonder herrie niks aan is? Om te voorkomen dat kijkers in slaap vallen? :-)
@fit4fun: welke kijkers! Om er naartoe te gaan moet je diep in de buidel tasten en je kunt het bijna nergens nog op tv volgen!
@rufctr01: nou nou. Valt allemaal mee. Compleet weekend Spa kost €130’incl camping. Je mag alles meenemen, dus andere uitgaven heb je ook zelf in de hand. En geloof me: er waren heel veel mensen! Ik vind jouw uitlatingen dus een beetje te kritisch!
Ik ben benieuwd!
Stel voor dat ze luidsprekers op de bolides zetten om het geluid beter door te geven ….
Waarom stop je er niet een vuvuzela in? Iedereen heeft dan gehoorbescherming nodig
Hmm niet des formule 1 om nutteloze show elementen toe te voegen. Ik geloof dat de f1 last van een identiteitscrisis heeft wellicht ingegeven door de fans. Die lijken ook in twee kampen verdeeld, het deel die vindt dat het een show moet zijn (kijk dan een Amerikaanse klasse) en het deel wat vind dat het een relevante technologisch gedreven sport is.
@jollykart: de F1 draait om 3 dingen. Races winnen, technologische vooruitgang en het publiek vermaken. Haal één van die drie weg en de F1 is dood. De reden dat ze nu met turbomotoren rijden is vanwege de technologische vooruitgang. De autofabrikanten hebben er niks aan als ze ouderwetse techniek gebruiken dus die zullen er anders uit stappen. Uiteraard is spektakel nodig voor de inkomsten. Logisch dus dat ze wat snelheid laten liggen voor meer spektakel, zolang elk team dat doet is het immers toch wel eerlijk.
@lekbak: natuurlijk hoort publiek vermaken erbij alleen moeten ze duidelijk hebben welk publiek. Een grote groep geniet van de technologie show. Een relatief nieuwe groep wil steeds meer show en spektakel. Beide groepen tevreden stellen leidt tot een vreemde nietszeggende mix waar we nu steeds meer mee te maken hebben. Persoonlijk vind ik de huidige motoren prima, past helemaal bij de tijd. Ook het feit dat ze stiller zijn past.
@jollykart: een kunstmatige oplossing voor meer geluid doet niks af aan de techniek die gebruikt wordt voor de voortstuwing. Ik zie daarom ook geen nadelen anders dan vertraging van de auto’s. Maar dat hebben ze allemaal dus het spelletje blijft kloppen. In mijn ogen bevredigend dit beide kanten.
@lekbak: het is tijd en budget wat niet aan de core business wordt besteed. Ik snap wel waarom ze het doen, het is om die andere groep te bedienen. Persoonlijk vind ik het net zo iets als bierviltjes tussen je spaken. Had ik ook niet ;-)
@jollykart: haha, is eigenlijk wel een goede vergelijking!
DTM heeft anders ook een heerlijk geluid hoor. Anders dan de F1 natuurlijk, maar als een hele kudde na de start langs komt rijden kan ik een big smile op m’n gezicht echt niet onderdrukken…
@wilbertg:

Ook DTM gaat binnenkort naar 2.0 viercilinder turbo’s, dus geniet er nog maar even van.
Toerental omhoog naar weer ongeveer 18.500 RPM. Ja dan moet je waarschijnlijk vaker tanken want dan gaat het verbruik omhoog. Maar meer geluid en ook meer actie in de pitstraat.
@milan0: ik ben zelf meer voorstander van een brandstof limiet per race of vermogens limiet en ze het voor de rest uit laten zoeken. Redline, aantal tankbeurten, aantal turbo’s etc. Meer vrijheid geeft meer kans op totaal verschillende en nieuwe oplossingen. Nu maakt iedereen het zelfde, alleen de één iets beter dan de ander.
@lekbak: meer vrijheid zou bij de sport passen. Brandstof limiet, een motoren limiet en misschien een nox limiet om het lekker actueel te houden. De rest zou toch vrijgegeven kunnen worden. Misschien nog een verbod op wat exotisch materiaal. Dat levert oplossingen op die ook voor ‘normale’ auto’s nuttig zijn
Al die teringherrie, nergens goed voor. Een mooi geluid hoeft helemaal niet hard te zijn.
Even zeur modus maar de wastegate zorgt juist voor het luide geluid
De wastegate klep (die op het uitlaat spruitstuk zit tussen de turbo en motor) gaat open bij bereikte turbodruk waardoor de uitlaat gassen niet via de turbo gaan
Bijkomend is dat dan die gassen via de sreamer pipe naar buiten gaan ipv via de uitlaat dat nog iets van dempende factor heeft
@Bart_V: eindelijk nog eens iemand hier die een greintje autotechnische kennis heeft. Inderdaad, de aparte wastegate-uitlaat zorgt inderdaad voor meer geluid, de drukpulsen die het motorblok verlaten komen nu ongedempt tot buiten, in plaats van door de molen die turbo heeft te moeten passeren.
@fortuna: Als de wastegate open is komen de uitlaatgassen niet (helemaal) door de turbo heen. Of er nou een aparte uitlaat op zit of niet, de wastegate is de bypass klep. Maar ook zonder aparte uitlaat voor de wastegate dempt de turbo het geluid dus niet.
Het zou om 25% gaan
Heb je er ook een performance voordeel aan van je wastegate te scheiden?
Sorry maar het gaat ietsjes beter worden. Maar het verschil zal absoluut niet te horen zijn op tv.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).