F1 in Zandvoort niet toegankelijk met de auto

Auteur: , 102 Reacties

Je zoekt maar een andere manier om naar het circuit te komen.

F1 in Zandvoort niet toegankelijk met de auto

Mócht de Formule 1 daadwerkelijk naar Zandvoort komen, dan staat de gemeente voor een gigantische klus. De infrastructuur rondom het circuit is een drama voor grote evenementen. Gisteren werd een discussieavond georganiseerd in Haarlem om te praten over het verkeer in Zandvoort als het F1-weekend gaat plaatsvinden.

De wegen kunnen tienduizenden Nederlanders, toeristen en dagjesmensen die met de auto komen niet aan. De kans is groot dat de binnenwegen, N-wegen en op-en afritten verstopt komen te zitten. Niet alleen vervelend voor mensen in de omgeving die niets met de F1 te maken hebben, maar ook onwenselijk met betrekking tot de verkeersveiligheid.

Vandaar dat er een discussieavond plaatsvond. Het is nog helemaal niet zeker of de F1 echt naar Zandvoort gaat komen, maar de (omliggende) gemeente wil alvast op de zaken vooruitlopen. Uit de discussie is naar voren gekomen dat auto’s van bezoekers niet zomaar welkom zijn. Mensen die naar de Grand Prix komen en een los kaartje hebben mogen enkel gebruik maken van het openbaar vervoer of de fiets. Je kunt wel met de auto naar Zandvoort komen, maar dit zal dan minimaal een dag of enkele dagen van tevoren moeten zijn in combinatie met een hotelovernachting.

Het inzetten van bussen naar het circuit en extra lange treinen van de NS moeten bijdragen aan een gezondere doorstroming. Ondertussen komt de deadline voor Circuit Zandvoort steeds dichterbij. Eind maart moet het financieel rond zijn, anders gaat het feest voor de kustplaats niet door.

Met dank aan Arjen voor de tip. Fotocredit: @thomcarspotter op Autojunk102 reacties

Grappig; dit scenario schetste ik al een jaar of wat geleden: er zijn 2 wegen naar zandvoort. Aan de andere kant van de wegen heb je dingen als Schiphol en de westpoort: prima te bereiken per auto en een hoop parkeerplekken. Zo kan je met bussen per voertuig zo 50 man meenemen. Zat ruimte om te laden en lossen. Daarnaast een zooi treinen vanaf Adam, Rdam en Haarlem en je hebt er zo 150000 man in Zandvoort.
@gregorius: Probleem is dat ook per trein Zandvoort hopeloos is: bij elke zonnige dag zijn ze overvol. Inmiddels zijn de perrons wel wat verlengd, maar capaciteit moet niet overschat worden.
@inoh: alleen toegang verlenen met een combinatieticket trein+circuit zou kunnen helpen. Dan kun je alleen de dagjesmensen en strandgangers dat weekend niet meer vervoeren
@inoh: ik schat dat de normale dagjesmensen Zandvoort wel mijden áls er F1 is…
@gregorius: De N201 is logischer vanaf schiphol e.d. maar die kan niet superveel hebben, die is op veel stukken maar 1 baans en dan moet je nog door Zandvoort heen om op het circuit te komen.
De Zeeweg is wat dat betreft beter met 2 baans, alleen dan moet je dus nog even Haarlem door.

Ik denk dat je 1 of 2 routes moet kiezen, en dan, eventueel ook door Haarlem heen, voor een paar uur lang wegen compleet in 1 richting moet gebruiken, en even later voor een paar uur lang de andere kant op.
Uiteraard moet je dan of de Zeeweg (N200) kiezen of de N201, want je moet nog wel 1 van de twee open houden om mensen er ook uit te laten kunnen.
@fanboy: alles 1 richting op? Ideaal voor de hulpdiensten…
@gregorius: het enige logische zou zijn éénrichtingsverkeer. Bij Zandvoort erop en bij Bloemendaal er weer af. En alleen pendelbussen en hulpdiensten. Dan moet het best te doen zijn.
@dennisdd: nee logisch zou Assen zijn. Maar ik begrijp wat je bedoelt.
@maferick74: het enige wat Assen heeft is de A28. Wat is erger, vanaf Schiphol 3 uur onderweg naar Assen zijn of een uur in de file naar Zandvoort….
@dennisdd: waarom vanaf Schiphol vertrekken. Nederland bestaat uit meer dan de randstad. Alleen binnen de randstad (den haag) vergeten ze dat nog wel eens.
@dennisdd: ik woon in Groningen… het boeit mij niet hoe lang iemand moet reizen om er te komen. Als ik naar de Dam wil moet ik ook langer reizen dan iemand die in utrecht woont.
Ik zou ze omleiden naar circuit Assen.
NO SHIT!!
Ga nou maar gewoon naar Assen, Zandvoort word een drama.
Helemaal prima toch. Als ik zou gaan, zou ik toch op de motor gaan maar ik denk als je handig bent parkeer je er 10km vandaan en ga je de rest op de fiets.
@tvr1974: ben niet echt handig maar fietsen kon ik al vanaf jongs af aan.
Wat is NL toch een miezerig overgereglementeerd land geworden, triest, zeer triest!
@johnwaters: jup, dit land is al een tijdje kapot door alle wetten en regels, en bovenal belastingen op elk pietluttig dingetje…maar ja, we doen nog altijd niks eraan. Laten het gewoon gebeuren.
@ghost: Wat stel je voor om het op te lossen?
@lotuselises2: gele hesjes aantrekkeb
@johnwaters: Dat er hier teveel regeltjes zijn, ben ik met je eens. Maar dit vind ik juist nuttige regels. Ze proberen te zorgen dat Zandvoort bereikbaar wordt tijdens een F1-race. Wil je het liever aanpakken zoals de Belgen het doen bij Spa? Lijkt me ook niet de bedoeling.
@johnwaters: Moeten ze dit dan organiseren zonder hier een aanpak voor te verzinnen?
Zandvoort staat al vast als het mooi weer is. Laat staan als er een F1 race is.
@fanboy: lees ik dit goed? Verdedigen jullie een regime dat jullie plat bombardeert met regeltjes? Jullie hebben duidelijk nog nooit in een vrij land geweest.
@johnwaters: wat is voor jou een vrij land?
@bluster: in dit geval, een land waarbij ik zelf mijn transport kan kiezen om naar een evenement te gaan.
@johnwaters: Dat moet toch wel het mooiste land op aarde zijn zeg.
@berlinetta: “in dit geval” wel 😉 Dat daar misschien ook minder mooie dingen spelen, maakt “even” niet uit
@johnwaters: Jij moet gewoon je eigen land beginnen, joh! Op Mars is vast nog wel een plekkie voor je vrijheid.
@johnwaters: Ga dan lekker daar wonen. Door al die regeltjes hebben wij het wel een stuk beter dan in die “Vrije” landen…
@jasbelle: dus jij vindt dat je het beter hebt omdat je in een degelijks rat-race onderweg naar een plek waar je liever niet bent. Om vervolgens de helft van je centen aan een overheid te geven die op haar beurt geen kans onbenut laat om jou het vel nog meer over de oren te trekken. Want O wee als je een regeltje overtreedt, dan “hebben we dit met elkaar afgesproken”.
@johnwaters:
Nee het is veel fijner om in een van die “vrije” landen te wonen. Want ja regeltjes bahhh. Dat je kinderen niet veilig naar school kunnen. Dat is natuurlijk niet jouw probleem. Dat je alleen maar de mooie dingen van die “vrije” landen ziet omdat je zelf waarschijnlijk goed boert en daardoor een goed leven kan lijden in die landen.. dat laten we ook even buiten beschouwing. Zolang je Nederland maar kan bashen want dat is grappig en leuk..
@johnwaters: Ik vraag me echt af in welke landen u allemaal geweest bent door deze opmerkingen. Je lijkt wel een beetje op de doorsnee klagende NL-er…
@johnwaters: we verdedigen het minste van allerlei kwaden. Of sta je liever 4 uur in de file om Zandvoort in te komen en daarna 7 uur om er weer uit te komen?
@johnwaters: volgende keer toch maar gaan stemmen, John. Dan heb je ook niks te zeiken als jouw volksvertegenwoordiger niet precies doet wat jij zou willen… het volk krijgt de leiders die het verdient.
@johnwaters: geef eens een voorbeeld van zo’n vrij land, ik ben erg benieuwd.
Heb je het artikel uberhaupt wel gelezen? Het gaat erom dat Zandvoort niet te bereiken is. Fysiek dus, niet qua regeltjes. Er gaan geen fatsoenlijke wegen naartoe.
@lippie: inderdaad, bovendien heeft meneer de vrije keus om wel of niet te komen (als het überhaupt doorgaat)
@bluster: wacht effe, gisteren in een ander topic werd er zo stoer gedaan omdat in NL zulke fantastische wegen liggen en dat elke cent die via de BPM en al die andere rotzooi moet betaald worden, heel goed gespendeerd wordt. Minder dan 24 uur later moet ik lezen dat er zelfs geen deftige weg ligt naar een race-circuit. Iets met 2 maten en 2 gewichten dus.
@johnwaters: dus je verwacht dat er van nationaal geïnde belastingen fatsoenlijke wegen naar een circuit -een locatie voor entertainment voor een relatief kleine groep- gelegd moeten worden… Als je wil dat alles goed geregeld is, zullen we flink meer moeten lappen dan we nu doen. Het alternatief is inderdaad overleg en structurering, sommigen zouden het bijna beschaving noemen…
@davelepeef: voor slechts 1 weekeinde in het jaar….
@johnwaters: Je ‘moet’ niks lezen, we leven in een vrij land gelukkig. Anyway wasn’t me, ik had niet gereageerd op dat artikel 😇 Los daarvan, hieronder wordt aangegeven dat de toegangswegen naar Assen goed zijn, dus ergens heb je toch gelijk 🤔
@johnwaters: En als vervolgens de ambulancediensten hun werk niet kunnen doen omdat alles vast staat is het waarschijnlijk een zooitje ongeregeld bij de overheid.

OT: Volgens mij was het allang duidelijk dat men de kaartjes op deze manier wilde aanbieden.
Niet ideaal, maar lijkt me wel verstandig om het verkeer zo te reguleren. Met de kaartverkoop vooraf kan de NS ook prima inschatten hoeveel toestellen ze moeten inzetten.

Wel een dilemma. Voor de race hoop je op slecht weer. Maar om de race te kunnen zien, moet je er wel komen… En NS i.c.m. slecht weer…. :P
@johnwaters: nee, je moet het niet regelen en gewoon uit de hand laten escaleren…
@johnwaters: Wat is hier precies triest aan dan? Nu is er eindelijk eens een stukje overheid dat een potentieel probleem pro-actief aan lijkt te pakken, en dan is het nog niet goed… Wat stel jij dan voor? Iedereen wel met de auto en een verkeersinfarct krijgen waar ze bij Spa-Francorchamps nog tot ver in de volgende eeuw grappen over zullen maken?
Dat word een gezellige boel in Haarlem dan…….waarschijnlijk zo n weekend geen parkeerplek te vinden ….
File’s heb je naar elke (Formule 1) race, niet alleen bij een eventuele race in Zandvoort. Afgelopen jaar nog naar Abu Dhabi geweest, zelfs daar was het druk en chaotisch. Vrienden van mij vertellen dit ook over de races in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en o.a. Hongarije.

Het probleem is niet per se de infrastructuur, maar het feit dat er 80.000+ mensen tegelijkertijd van en naar een evenement willen, dan krijg je altijd problemen in het verkeer, ook als dit Assen zou zijn of een nieuw circuit op een polder.

Maar ja, je hoort alleen gezeik als het dichterbij komt…
@tvsfotografie: zeker, dit heb in Assen ook. Maar de toegangs/ontsluitingswegen zijn veel beter ingericht en korter. Zo lang de drukte behapbaar is (en dat verschilt per circuit), blijft het leuk. Onderweg auto’s in de drukte spotten is juist van toegevoegde waarde.
@bluster: De laatste keer dat ik naar een auto-evenement op Assen ging (want motoren en auto’s kan je lastig vergelijken in de drukte) was een evenement met Italiaanse auto’s. Nog geen 10.000 mensen en ook files. Ja, ik kom uit Zandvoort, maar ik ben eerlijk genoeg om te zeggen dat de infrastructuur en de pitsvoorzieningen beter zijn in Assen.
Echter, het feit dat er zoveel mensen op af komen is het grootste probleem, daarnaast wilt Zandvoort heel graag veranderen, maar Haarlem wilt dat mensen niet doorrijden en stoppen in Haarlem, hierdoor willen ze de wegen niet verbeteren.

Tegenwoordig zijn er helaas veel mensen die zichzelf geschikt achten om hun mening/ervaring over dit soort onderwerpen te laten lopen (zoals o.a. Johan Derksen) die helaas harder tegengas geven dan de mensen die ervoor zijn.

Stiekem mag van mij de F1 naar Assen, dan houdt het gezeik over Zandvoort op en kunnen wij de echt leuke races en de echte autosport fans weer verwelkomen, i.p.v. iedere F1-expert…
@tvsfotografie: volgens mij zei ik ook dat er files zijn (maar de mate verschilt). Verder helemaal eens!
@tvsfotografie: F1 in Singapore. Helemaal geweldig. Verschillende metrostops vlak naar verschillende gedeeltes van het Circuit. Metro-uitgang tot IN het circuitpark: 5 minuten. En ze hebben er ook een groot veld waar concerten plaatsvinden, rondom de races: ook prima te bereiken.
Het KAN dus wel.
@gregorius: ja, gewoon de Noord-Zuidlijn via Schiphol doortrekken naar Amsterdam Beach…
@tvsfotografie: In Canada loopt het perfect. De race is op een eiland, alleen met de metro te bereiken. Als de race is afgelopen en iedereen tegelijk vertrekt sta je dankzij efficiënte organisatie gewoon binnen een half uur in een bar in het centrum.
@tvsfotografie: ik weet niet waar je in abu dhabi ben geweest, maar wij parkeerden bij de mall, door ferrari world heen, en werkelijkwaar geen ene file gehad.. prima geregeld daar :)
TT Assen!
Er wordt iemand wakker..

Allemaal met de trein dan maar, oooo wacht..dat past ook niet..

..leg anders een brug aan over de Noordzee, vanaf het VK ben je sowieso nog sneller dan dat je er probeert te komen met de auto via Haarlem.
@ghost: Wordt moeilijk met de Brexit ;)
@berlinetta: hahahaha is ook nog niks over zeker. We liggen nog in onderhandeling, we kunnen nog eisen stellen.
Ik zeg, ga met de boot!
@dutchdriftking: dus dat, wat ik hier al zeg, dat is sowieso sneller!
@dutchdriftking: Ik ben niet zo bekend in die omgeving, maar waar moet die boot aanleggen dan?
@berlinetta: gewoon net als D-Day, van die bootjes met een klep voorop. Gewoon plankgas richting de kust varen, landen en klep open. Moeders en kinderen eerst, niet allemaal tegelijk…
@ghost: een armada landingsschepen met van die Max soldaten met oranje F1 zicht brillen in oranje gevechts uniformen. Dat moet een indrukwekkend gezicht zijn.
@mashell: zooo! Jaaa, zie het al voor me! Zou een mooie stunt zijn, en dan de bootjes Jumbo Geel!
@ghost: Zal me niks verbazen als er dan toch een paar Duitsers zijn die het strand dan proberen te verdedigen.
@berlinetta: “das ist mein Kuil!!”
@berlinetta: Reactie van het jaar, nu al!
@ghost: haha
Ik snap de praktische kant en ken ook het gemak van OV. Maar een van de leuke dingen tijdens zo’n evenement is en blijft de sfeer proeven op weg naar het circuit en onderweg auto’s spotten van andere autoliefhebbers. Hetzelfde tijdens de TT: de sfeer meemaken van alle motoren die de race komen bezoeken.
@bluster: juist, moet toch leuk blijven onderweg…
@bluster: auto’s spotten in de file? Je ziet er de hele weg maar een stuk of 5. Die voor en achter je, en een paar op de andere rijstrook.
@sirprize: niet als ik zelf op de fiets kom 😋
@bluster: met de fiets tussen de file door? 😂
@sirprize: voorstellingsvermogen van een 🥜. Check https://goo.gl/images/JYDPR3 voor inspiratie
@bluster: als ik motorfiets had bedoeld, dan had ik wel motorfiets geschreven 🥜
@sirprize: onderwerp was auto’s spotten in de file en de sfeer die het geeft. Volgens de foto kun je goed naast de snelweg zitten om te spotten. En om zelf niet vast te staan, kun je op de fiets. Snappie? 🐊
‘Goedemorgen, u spreekt met stichting Open Deur wat kan ik voor u doen?’
Autoblog wielerteam opzetten?
@Jochempie: jij durft wel heel erg ‘out of the box’ te gaan.
@sirprize: Dat kan ik moeilijk ontkennen.
Ga toch fietsen
@mrgnex: is wel een end fietsen vanuit Brabant.
Leg nou gewoon een tijdelijke aanlegsteiger voor de kust of vaar erheen met hovercrafts!
Ga nou gewoon naar Assen, Zandvoort word een drama.
Prinz Pauper met z’n Peppi & Kokki circuit.

Hou op schei uit.
@karaya: pauper? Weet je wat dat woord betekent? Hij is veel, maar geen pauper.
@sirprize: nummertje 8! : 1) Arm persoon 2) Arme 3) Arme kerel 4) Armelui 5) Behoeftige 6) Clochard 7) Haveloos persoon 8) Stumper 9) Volstrekt arm persoon 10) Zeer arm persoon
@karaya: met een beetje eigen vermogen van van €17 miljoen wil ik hem niet arm noemen.
@sirprize: arm van geest
Verassend…en dat boemeltreintje dat door de duinen rijdt kan nooit die passagierstromen aan. Al vaker meegemaakt met dtm en marlboro masters. Gewoon in assen doen. De enige logische keuze.
Mij zullen ze zeker NIET zien daar in Zandvoort
Dat wordt dan alleen F1 races in de late herfst en winter. Dan hebben ze geen last van mensen die alleen naar het strand willen. Scheelt weer een beetje qua verkeersdruk hahaha.
@lecomte: Je kan je ook afvragen of er mensen zijn die dat weekend naar in Zandvoort op het strand willen liggen terwijl er genoeg andere stranden zijn.
@berlinetta: Getuige de drukte die ik vaak zie richting Zandvoort in de lente en zomer zijn er genoeg (helaas).
Wat een bullshit, laat mensen lekker erheen rijden, goed voor de economie met al die motoren die stationair lopen…. maar nee het enige waar je nl over hoort janken is de veiligheid…. bij STILSTAANDE autos in een file… wat een gevaar moet dat vormen zeg!
En Burger-King niet toegankelijk voor vleeseters.
TT Assen is zoveel beter, zowel qua infrastructuur als tribuneplaatsen
Er komt toch never nooit een F1 race in NL, iets met bomenknuffelaars en milieu.
Hadden we maar een goed, toegankelijk circuit dat van alle faciliteiten voorzien zijn. Oh, wacht…
Toch denk ik dat Assen een veeeeel betere keuze is.
In de jaren 60-70 heeft de overheid Zandvoort bereikbaar gemaakt met de zeeweg en de Dreven door Haarlem, alleen is bij beide toegangswegen slechts de helft gerealiseerd, want de 4-baans Dreven stoppen ongeveer bij station Heemstede en omgekeerd de Zeeweg bij station Overveen. Daarna zijn de gemeente Heemstede, Haarlem en Overveen/Bloemendaal met de hakken in het zand gegaan. Sindsdien is de doorstroming van NL achterland naar het strand cq circuit alleen maar bemoeilijkt. Zo staan er tussen A4 en station Heemstede inmiddels 22 stoplichten, die vaak een groene golf tegenwerken, je hebt er soms 20 op rood en en ben je zonder file 30min onderweg.

Daar zou eens wat een gedaan moeten worden, inspraakrechten beperken voor algemeen belang, ook voor miljardairs die in Aerdenhout en zo wonen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).