‘Fiat overweegt Maserati en Alfa Romeo te verkopen’

Auteur: , 63 Reacties

Wie heeft interesse?

Alfa

Twee merken met historie, sexy modellen en potentie. Er moet alleen wat geld (lees: heel veel geld) in de merken gepompt worden. Fiat Chrysler Automobiles zou hier geen zin (meer) in hebben. In plaats daarvan overweegt het concern om beide automerken in de etalage te zetten. Met een verkoop zou FCA meer volumemodellen kunnen bouwen met de merken die ze nog hebben. Dat valt te lezen in een nieuwe publicatie van Bloomberg, op basis van interne bronnen.

In plaats van een verkoop van Alfa of Maserati, kijk FCA naar andere mogelijkheden om geld te besparen. Zo is het Italiaanse Teksid ook in handen van FCA, net als het eveneens Italiaanse Comau. Teksid is gevestigd in Carmagnola en is gespecialiseerd in de productie van ijzeren onderdelen voor de autoindustrie. Comau, dat staat voor COnsorzio MAcchine Utensili, opereert vanuit Turijn en maakt industriële robots. Deze twee bedrijven kunnen bijvoorbeeld worden afgestoten. Volgens de bronnen hoeven we dit jaar nog geen definitieve beslissing van FCA te verwachten. Het autoconcern weigerde commentaar te geven op de berichtgevingen.

Het rommelt al even bij Fiat Chrysler. Zo kwam het concern de afgelopen periode meerdere malen in het nieuws. Chinese partijen zouden interesse hebben in het concern, maar deze berichtgevingen werden later weer ontkracht. Feit is dat er wat aan de hand is binnen FCA en we vroeg of laat groot nieuws kunnen verwachten.

Foto: Een fraaie 8c Competizione via @zoraul op Autojunk63 reacties

Ja VAG dus…..
Gaat lekker daar bij FCA, geruchten over de verkoop van Jeep, nu dit erbij, kennelijk leveren de aantrekkende verkopen van Alfa onvoldoende op, of valt het simpelweg allemaal een ‘beetje’ tegen met die heropleving van Alfa.
FCA, ik heb die jongens nooit begrepen, voor al die Marchionne niet, of hoe je dat ook schrijft.
Het blijft een wonderlijk concern.
@stationcar: die Alfa aantallen stellen weinig voor. Daarmee gaan ze de oorlog absoluut niet winnen.

De Italianen hebben er gewoon een potje van gemaakt en inmiddels heeft niemand er meer vertrouwen in. Zowel de investeerders als de consument niet.

VAG laat pijnlijk goed zien hoe het wel moet.
@poes: vag laat zien hoe je met sjoemelen bovenaan de lijst kunt staan welcome to the real world. Zo zie je maar weer op een eerlijke manier kun je het vandaag de dag niet verdienen.
@bmwfreak038: bla-bla-bla. Zonder de sjoemeldiesel hadden ze de zaakjes ook veel beter voor elkaar gehad dan het Fiat concern. Beetje suf om die (grote) misstap overal bij naar voren te halen.
VAG heeft simpelweg een veel beter productportfolio weten te creëren. Dat terwijl Fiat over een zelfde variëteit aan merknaam beschikte.
@bmwfreak038: Renault/PSA/FCA liggen allemaal nog onder verdenking van gebruik van sjoemel software, dus niet te voorbarig zou ik zeggen.
@stationcar: idd En Piëch zei een paar jaar geleden; “het gaat Fiat nog niet slecht genoeg, anders hadden wij Alfa al gekocht”… Dus nu wel en misschien heeft VAG ergens nog een sok met wat Euronen
@stationcar: op de Amerikaanse Autoweek wordt inderdaad aangegeven dat er interesse is voor Jeep vanuit China. Maar dan ook alleen voor Jeep. Volgens de Amerikaanse deskundigen stelt FCA niets meer voor als Jeep afzonderlijk wordt verkocht. Dus als ze nu nog even kunnen beuren voor Alfa en Maserati, kan er daarna helemaal de stekker uit. Helaas…….
@stationcar: Laten we het geld spreken, want geld liegt niet. In 2004 bij het aantreden van Marchione was de ‘Market Value’ van FIAT S.p.A. (Inclusief Ferrari en FIAT Industriale) 8 miljard euro. Marchionne heeft vervolgens een aantal besluiten genomen, denk aan het loskomen van GM. GM is in 2008 failliet gegaan en heeft Saab (en in NL Kroymans) hierin meegenomen. Als Marchionne FIAT niet los had gemaakt van GM (GM betaalde hiervoor 2 miljard aan FIAT) had GM FIAT ook meegetrokken in een faillissment. FIAT redt 2008 Chrysler en koopt binnen no time alle aandelen (dat verklaart ook de hoge schuldenlast van FIAT van 5 miljard). Medio 2017 had FIAT Chrysler (FCA) een markwaarde van 14,8 miljard. Ferrari is middels een IPO een beursgenoteerd bedrijf ‘RACE’ met een notering op de beurs en een marktwaarde van 15,7 miljard. Het FIAT industriale heeft Marchionne ook apart naar de beurs gebracht onder de naam CNH en heeft een marktwaarde van 13,5 miljard. De holdings van FCA, Ferrari en CNH zijn juridisch Nederlandse bedrijven en zitten in Amsterdam Zuid. Voor de rekenmeesters onder ons hadden de drie holdings medio 2017 dus een waarde van 44 miljard (t.o.v. 8 miljard in 2004). Marchionne kent de financiële wereld en heeft gebruik gemaakt van deze kennis om een goede structuur neer te zetten en de verschillende holdings interessant te maken voor de aandeelhouders. De waarde van Jeep onderdeel van FCA wordt geschat op een marktwaarde die hoger ligt dan de huidige waarde van Ferrari (actuele beurswaarde is groter dan 20 miljard). Ook RAM een in Amerkia zeer succesvolle pickup truck heeft een marktwaarde van rond de 13,5 miljard (is nu ook ondedeel van FCA). Maserati is de derde cashmachine van FCA en door Maserati naar de beurs te brengen denkt men hetzelfde bedrag op te halen als met Ferrari. Weet dat Maserati dit jaar meer dan 50.000 Ghibli’s, Quattroportes, GranTurismo’s/Cabrio’s en Levante’s weet te verkopen. De aandeelhouders van het oude FIAT S.p.A. hebben in alle holdingen een meerderheidsaandeel (zij trekken nog steeds aan de touwtjes). Marchionne heeft er géén geheim van gemaakt dat hij voor de mainstream merken gezocht moet worden naar schaalvergroting. Het vinden van een bij voorkeur Amerikaanse partner is (nog) niet gelukt. Marchionne heeft aangegeven dat als uit onverwachte hoek een partij uit China interesse heeft in FCA, dat het Italiaanse Maserati en Alfa Romeo hier buiten vallen. Waarom? Het draait om het zeker stellen van de beste prijs voor de aandeelhouders. Bloomberg noemt dit effect van grote waardevermeerdering het ‘Marchionne Effect’.
@ibssr:
ik maak een diepe buiging voor deze post. Serieus waar, en bedankt.
@ibssr: Kijk dat is informatie waar men wat van leert.
Vag heeft er denk ik momenteel de euro’s niet voor?
@dutchdriftking: Ik vraag me ook af wat VAAG ermee zou willen. Waar positioneren ze die merken? Het is nu al een pot nat met alleen andere badges daar.
@berlinetta: Alfa met RWD is ‘echt premium’?
@berlinetta: dat is niet zo moeilijk…. Skoda aan de onderkant, VW veur ’t volk, Audi voor mensen die graag teveel betalen voor het hetzelfde maar dan zonder 4 ringen, Alfa voor een sportieve Audi, Maserati voor degene die wel Italiaanse flair willen en Lamborghini voor hen die ook nog hard willen en Bugatti voor mensen die alles al hebben. Porsche is een entiteit op zich.

Oh ehhhhhh Seat…… Dat was ook al een pain in the ass van Fiat, dus daar kan nu dus echt de stekker uit.
@roppp: Seat heeft met de Ateca een verkooptopper van jewelste. De nieuwe Ibiza is de koning van zijn klasse. Met Seat gaat het best aardig tegenwoordig.
@mashell: de Ateca… 100% tsjechisch. Volledig ontwikkeld op bier, niet op paella. Skoda do-to-ho!
@mashell: in NL misschien. En hoe zeggen ze dat ook alweer….. Eén Seat maakt nog geen zomer en 100 ook niet.
@dutchdriftking: De boete van 20 miljard is vorig zo uit de operationele winst betaald, dus zeg het niet te hard.
VAG is een succes nummer 1e klas ondanks de aanhoudende sjoemel en fraude praktijken, het lijkt ze niet te deren, de klant koopt toch wel een VAG mobiel.
Verkoop beide aan Ferrari zou ik dan zeggen… Zitten alledrie de mooie merken weer onder een paraplu. En ze zouden elkaar perfect kunnen aanvullen.
@trustmeiamanengineer:
Ja, dat is dus ook onderdeel van FCA, schieten ze dus niet zo verschrikkelijk veel mee op, weetjewel.
@stationcar: Hoe zit dat eigenlijk? Ik meen mij te herinneren dat Ferrari op papier geen onderdeel van FCA meer is, maar wel eigendom is van grotendeels dezelfde groep aandeelhouders. Of zit ik er nou volledig naast?
@Edge: Klopt helemaal.
@stationcar: volgens mij is Ferrari momenteel autonoom. Juist gedaan om dat kroonjuweel van de rest van de ellende los te weken. Mocht het schip gaan zinken (en dat gaat het) , dan trekt het Ferrari niet mee.
@stationcar: Ferrari is geen onderdeel meer van FCA. Is afgesplitst en naar de beurs gebracht. Het grootste deel van de aandelen zal nog wel in dezelfde handen zijn als de aandelen FCA, maar dat kan in de toekomst altijd veranderen.

Echter denk ik niet dat Ferrari zich wil wagen aan twee merken die het jaren moeilijk hebben gehad én nog steeds niet echt stevig op hun poten staan. Het hele boeltje zou kunnen omvallen en Ferrari meesleuren. Daarnaast hebben ze gewoon niet genoeg tech in huis om een massaproduct als Alfa te maken…
@Esprit_de_Flandre: hahaha, dat weten ze bij Fiat echt wel en uiteindelijk krijg je die erbij. Ik denk eerder dat het Ferrari aan middelen ontbreekt om zelf massaproductie-auto’s te ontwikkelen. Ze maken wel leuke winsten, maar da’s niet genoeg.
@stationcar: Ferrari is niet meer van FCA, maar opzichzelf staand. FCA heeft nog wel meerderheid aandelen.
Het rommelt al tientallen jaren bij het FIAT-concern!
Aub niet naar VAG, dan worden het ook emotieloze saaie gebakjes.
@rufctr01: Dat is wat overdreven , ducatti en Lamborghini hebben ook hun eigen identiteit behouden en zijn succesvoller en technisch beter dan ooit, wat heb je dan liever dan?? Alfa failliet ??
Alfa is alles behalve succesvol te noemen helaas momenteel.
“…sinds 2004” ontbreekt in de titel.
Misschien is Alfa en Maserati iets voor de Chinese eigenaar van Jaguar & Landrover? Ontwikkel je voortaan het platform voor voor deze 4 merken. De Italianen gericht op sportiviteit en de Britten inzetten op luxe en comfort. Ik denk dat ze daar in betere handen zijn dan bij Fiat…
@dve704: JLR is onderdeel van Tata, uit India. Alleen Volvo staat onder Chinese beheer.
JLR is toch in handen van Tata? India dus.
Misschien Alfa Romeo dus ook. Volgens mij valt de verkoop van de Guilia dus nogal tegen. Het is vloeken in de kerk hier natuurlijk, maar ik vind de Guilia gewoon niet mooi en ook erg anoniem (op de grille na). Verkopen aan een partij die er ook nog de nodige miljarden in moet pompen om een breder modellengamma te krijgen zal niet meevallen. Ik blijf echter hopen op betere tijden voor dit mooie merk, wie de eigenaar dan ook is of wordt.
@snuif: +1 en ik geef je groot gelijk. De Guilia had veel meer alfa kunnen zijn maar is nu een mainstream powersedan met BMW-trekjes
Verkopen aan Kia! Dan kunnen die Koreanen de Italianen laten zien hoe je een mooie opvolger van de 159 sportwagon bouwt ;-)
Maseratie zo zomaar eens (opniew) naar Citroen (PSA) kunnen gaan, die hebben geen aanbod boven de €50k.
@snuif: Maserati natuurlijk, stomkop!
Me dunkt dat idd de opleving van alfa erg tegenvalt. VAG heeft waarschijnlijk wel het geld maar zitten nu al te klooien om al de merken te positioneren
@amersfoorter: in Nunspeet zit Prins. Die zet de nodige Alfa’s weg. Die nieuwe Guillia heb ik verschillende keren voorbij zien komen (nee, hij is nog steeds niet mooi. Dit i.t.t. de ouwe Guilietta). De Stelvio ken ik desalniettemin nog steeds alleen van plaatjes, hoewel Prins claimt er toch al een paar verkocht te hebben.
Renault/Nissan lijkt me wel een goede optie.
Teksid afstoten zou een goede keuze zijn. Het is oude tech, die in de auto’s van de toekomst weinig nut meer heeft.

Comau echter werkt aan robotica, nieuwe tech dus die alleen maar belangrijker zal worden. Vast een mooie prijs voor te krijgen, maar het zou dom zijn volgens mij…
Als ze Maserati’s en Alfa Romeo’s zouden verkopen zouden ze Maserati en Alfa Romeo niet hoeven verkopen…
@benzinehoofd: plusje van mij voor je compacte maar complete analyse.
Het is wel treurig, qua basis zulke mooie merken met historie.
@benzinehoofd: mooier is het niet te omschrijven
Dacia
Snelle beslissers krijgen Lancia erbij
Het modellen programma van Fiat is jarenlang verwaarloost.De enige modellen de aanslaan zijn de 500 en de Panda.
De Tipo doet het ook niet onaardig maar zorgt niet voor aantallen. De Punto had al jaren terug een opvolger moeten krijgen. Het TwinAir verhaal is een flop geworden. Er staan bij de dealers genoeg modellen op voorraad met die motoren die men aan de straatstenen niet krijgt verkocht of alleen met extreem hoge kortingen. De Firefly motoren zitten in Europa nog in geen enkel model. Enkel de modellen die nu in Latijns Amerika verkocht (gaan) worden zijn voorlopig voorzien van deze motoren.
Lancia bestaat uit 1 model en bij Alfa richt men zich op het hogere segment met de Giulia en Stelvio.
Er is, op de Punto en de 500 na, geen enkel model bij de merken wat mij aanspreekt en wat binnen bereik ligt. Ja misschien over een jaar of 15-20 als de modellen langere tijd occasion zijn en financieel wel haalbaar.
Een opvolger van de succesvolle Seicento is er nooit gekomen want de Panda is toch echt ene hele andere auto.
De 500 is daar ook niet de opvolger van omdat dat min of meer een soort van “Premium Panda” is die bovendien nog eens een stuk hoger geprijst is dan die Panda zelf.

Ik mis bij Fiat een soort model als de Up! en er zitten nog steeds veel te veel gaten in het modellenprogramma.
Dus misschien is verkoop van Alfa en Maserati zo’n slechte zet nog niet. Kan er eindelijk gewerkt worden aan een volledig modellen programma van het merk Fiat en wie weet….komt Lancia dan nog eens terug ( Al heb ik daar nog steeds een hard hoofd in)
Fiat Proffesional is een ander verhaal; ik heb niets met bedrijfswagens en wat moet je daarmee als gewone consument?
Modellen van het huidige Chrysler programma ken ik niet. Is dat merk wel te koop in Europa?
@milan0: en de twinair rijdt hardstikke leuk! Mn wagenpark telt nu een 2DOHC, 3OHC, 4OHC, 4DOHC16V, 4OHCjtdm en 8OHV . Zodra je de twinair een schop onder zn kont geeft, gaat ie er als een geschrokken fladderkip vandoor. Dik tevreden.
een model als de up! hadden ze jaren lang. de Cinquecento en Seicento. die verkochten ze best goed….De Sporting versies reden nog leuk ook voor hun debiele vermogens
Alfa naar Volvo (Geely). Dan heb je echt 2 verschillende (niet kannibaliserende) merken met een eigen imago, maar die wel in de zelfde segmenten zitten. Dat is dus makkelijk techniek delen. De VAG aanpak met VW-Seat is gewoon wat dom, Seat komt toch nooit van de grond.

Aangezien een “instap” Ferrari tegenwoordig 600pk heeft. Kan Ferrari een mooi sublabel daaronder beginnen, met Maserati Badges. Dat is absoluut niet Maserati onwaardig.
@jorden: Ik zat al te denken aan een Ferrari Dino met de zescilinder van de Giulia en Stelvio Quadrifoglio in het achteronder.
Zijn de komkommers nog niet op?? #fakenews#isdezomerniksmeertevertellentijdnognietvoorbij ?
@snuif: De Giulia heeft sowieso een groot probleem: het is een Alfa. De concurrentie is al jaren succesvol in dit segment, heeft een bepaalde naam en imago opgebouwd en hebben een trouwe schare kopers. Dat heeft Alfa allemaal niet. Die hebben de laatste jaren weinig interessants in de markt gezet. Alfa moet ook niet verwachten dat ze van de een op de andere dag een geweldig imago hebben en bij de showrooms lange rijen staan, zoiets moet je opbouwen. Zeker als je niet à la Tesla een USP van jewelste hebt.
Misschien interessant voor BMW om deze 2 merken over te nemen. De Alfa verschilt op dit moment niet veel van de 3-serie en kunnen makkelijk op dezelfde platform gebouwd worden. Hetzelfde voor de Maserati’s met de 5 en 7 series.
Als meneer Tata nog 1x de portemonnee wil trekken zie ik dat het liefst. VAG zou een goeie 2e zijn zolang ze het slechte aanpakken maar het goede met rust laten. Als dat een smeltpot van alle merken binnen de groep wordt laat maar zitten. Anders zou ik het ook niet weten. Maar goed, eerst maar eens kijken of het ook echt gebeurt.
Als VAG het over zou nemen zullen er overal zeker VAG motoren in komen, want er worden nu min of meer Ferrari motoren of door Ferrari ontwikkelde motoren gebruikt, en dat zal zo niet blijven vermoed ik, als VAG het over neemt.
Verder zullen het dan gewoon auto worden die op Audi MLB en/of Porsche Panamera platform’s gebouwd gaan worden, dus één pot nat met de rest wat VAG maakt.
FCA wordt dan wel een beetje een leeg geheel, met hooguit FIAT’s, Chrysler’s en misschien Lancia’s, als ze Jeep, Alfa Romeo en Maserati verkopen.
Geruchten.
Maar hoe dan ook, alsjeblieft NIET naar VAG!
@henkp1: waarom niet? lambo en ducatti hebben ook grotendeels hun eigen identiteit behouden en zijn succesvoller dan ooit. Heb je liever een failliet alfa? want je alles zeggen van Alfa, maar succesvol zijn ze helaas niet.
Marchione heeft het tig jaren geleden al geroepen dat er maar plaats over blijft voor een paar autobouwers.
Kwestie van tijd dat dit gaat gebeuren, benieuwd door wie, VAG lijkt me een uitstekende partij.
Van alle merken, Alfa Romeo, Fiat, Maserati en evt Lancia erbij, heb je anders wel een complete line up qua modelprogramma. Noem het met merk voor mijn part F.L.A-R.M. of hou het bij Alfa, hoe dan ook. Kleine instappers van fiat, tuusenmaatje Lancia, D-segmenter Alfa Romeo, en op high end Maserati.
Ik wil het wel kopen. Ik bied een symbolisch bedrag van 1 euro en neem de hele ellende over. Dan gaan we middels een wat minder mediterraans management model kijken of we er nog wat van kunnen maken. Waar kan ik bieden?
Nu kunnen ze voor Alfa Romeo en Maserati wel meer vragen. Beide merken hebben er een aantal nieuwe modellen bij.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).