Flinke stijging boetes voor appende automobilist

Auteur: , 91 Reacties

Het feit dat agenten meer letten op appende automobilisten werpt zo zijn vruchten af.

Flinke stijging boetes voor appende automobilist

Tijdens het rijden spelen met je smartphone. Het mag absoluut niet, maar het komt wel massaal voor. De overheid probeert automobilisten wakker te schudden met allerlei campagnes en nu is er zelfs een speciale flitscamera. Toch heeft een groot deel schijt aan alle waarschuwingen van instanties.

Dat blijkt uit de boetecijfers voor ‘handheld bellen’. Onder die categorie valt niet alleen handsfree bellen, maar ook appen achter het stuur, of een andere vorm van telefoonbediening. Met de opkomst van de smartphone nemen ook het aantal boetes in deze categorie toe. In 2016 werden 59.815 automobilisten op de bon geslingerd voor niets handsfree bellen. Vorig jaar waren dat 74.561 mensen. Een stijging van maar liefst 25 procent, aldus de Telegraaf vandaag.

De kans bestaat dat de cijfers er dit jaar niet rooskleuriger op worden. Ondanks de forse boete van 239 euro spelen duizenden automobilisten met de smartphone in de auto tijdens een rit.

Tevens opvallend is het aantal bezwaren die het Openbaar Ministerie heeft mogen ontvangen. Van de uitgeschreven boetes voor niet handsfree bellen tekenden 10 procent bezwaar aan. Het overgrote deel verdween uiteindelijk in de prullenbak. Van de 6.177 bezwaren werden slechts 184 gevallen geseponeerd. Ter vergelijking, in 2016 tekenden 4.168 automobilisten bezwaar aan. In dat jaar werden 94 van hen in het gelijk gesteld door de rechter.91 reacties

Een boete is nog te mild, mijns inziens. Een tijdelijke rijontzegging is meer op z’n plaats. De reactiesnelheid van iemand die bezig is met z’n telefoon is extreem langzaam en dus levensgevaarlijk. Waar ze de prijzen van bepaalde overtredingen omlaag zouden mogen gooien zijn dit juist de vergrijpen waar keihard op afgestraft moet worden. ‘Wie niet horen wil moet maar voelen’.
@vonklausenburg: maar werkt dat ook echt als afschrikmiddel? Meerdere €100 boete voor een telefoon vast houden achter het stuur. Ik denk dat het app en facebook volk zo verslaafd is de smartphone en al die leuke en ohh zo belangrijke berichtjes dat het niet uitmaakt hoeveel jaar gevangenisstaf je er op opzet ze het blijven doen. We hebben gewoon een afkickprogramma nodig. Een paar maand lang s’avonds tussen 20:30 en 21:30 het internet op zwart en op elke TV en radio zender een psycholoog die een een behandelprogramma uitvoert.
@mashell: Ghehe, mooi plan! Afschrikmiddel zal moeten zijn dat na drie keer je een permanente rijontzegging krijgt. Daar kan je alleen onderuit komen door een inkomensafhankelijke boete die begint bij €2000 en een verplichte nieuwe rijopleiding a €3000 met daarna een verplichte behandeling tegen verslaving.
@mashell: Jouw ideeen zijn altijd wel leuk maar je vergeet altijd dat het geld kost
@vonklausenburg:

Boete is niet nodig, gewoon op het moment zelf staande houden. Telefoon op de grond en de bestuurder er overheen laten rijden. Houd dit een jaartje of anderhalf vol en dan zijn de meeste er van genezen. Je hoeft maar een kennis te hebben die het gehad heeft en je houd waarschijnlijk al in.
@jack_abarth: Onderwijl de dienstdoende agent een selfie maakt om op de Facebookpagina te zetten inclusief naam en toenaam!
@vonklausenburg: slaat toch nergens op, moet iedereen zijn eigen verantwoording zijn of ze wel of niet telefoneren achter het stuur, we hebben al te veel regeltjes hier, laat die lui lekker criminelen opsporen i.p.v. burgertje pesten omdat hij zijn telefoontje vast heeft.
Als die mensen alleen hun eigen auto of zichzelf dood zouden rijden had je gelijk gehad… @gove:
@gove: populistisch gebral van een minder begaafde.
@toniominestrone: nein, ga lekker met de kudde mee, overal ja en amen op zeggen en lekker doen wat de overheid zegt
@gove: Dit heeft niets met regeldruk of betutteling te maken noch met het hebben van een eigen verantwoordelijkheid. Dit heeft te maken met mensen die geen verantwoordelijkheid voelen voor zichzelf of voor anderen. Die mensen moet je aanpakken. Met jouw retorica kunnen we het gehele Wetboek van Strafrecht deponeren in de kliko omdat “verantwoordelijkheid”. Die vlieger gaat niet op. De mens is immers niet instaat tot deugdelijk gedrag vanuit intrinsieke motivatie alleen extrinsieke kwesties zorgen voor goed gedrag. Maar deze filosofische kwestie laat ik nu passeren. Het simplisme dat dwarrelt uit jouw reactie geeft stof tot nadenken, want je bent niet alleen. De vraag rijst hoe we jouw doelgroep bewust kunnen maken van millennia (rechts-)filosofie.
@vonklausenburg: goede redenering en goed verwoord, persoonlijk heb ik een hekel aan regels en autoriteit, niet omdat ik ze niet begrijp meer omdat ik ze niet kan accepteren, danwel vindt ik ze onnodig. ik snap dat de meeste mensen regels en structuur prettig vinden alleen hoor ik daar niet in thuis. o.t. mocht je een ongeluk krijgen door gebruik van je telefoon of whatever dan doe je dat de 2de keer niet (iets met een ezel en z’n kop stoten)
@gove:

Datzelfde kun je ook (of juist niet zeggen) van die fietser die hij/zij heeft doodgereden.

Er zijn en blijven bepaalde risico’s aan het verkeer en vele andere dingen. Telefoongebruik is echter een compleet onnodig risico.
@gove: Die ezel, ja. Maar dan heb je het ook over een kleine groep. En daarnaast gaat het om de collectieve veiligheid. Als jij je alleen tegen een boom rijdt: oké. Maar het risico op andere slachtoffers is te groot. Dus moeten we het collectief beschermen.
@gove: “vindt ik”

Ik heb genoeg gezien…
@gove: inderdaad en zorg dat het veilig kan
Bijvoorbeeld door het bellen verplicht in het rijlesprogramma op te nemen
@jack_abarth: Als je na anderhalf jaar stopt gaat het over twee jaar weer opnieuw beginnen.

Ik stel voor om dit idee naar samsung, apple en huawai te sturen. Dan kunnen zij lobbyen om het voor elkaar te krijgen.
@vonklausenburg: helemaal mee eens. 239 euro schrikt mij niet zo af. ik app overigens niet achter het stuur… maar rijd motor en wil wel eens even het gas opentrekken. als ze dan net op die lege dijk staan te laseren ben je nog veel zwaarder de sjaak… boete verdubbelen en na de 2e keer een rijontzegging…
@vonklausenburg: en als je reactiesnelheid van een hoog niveau komt?
@ff40: die 0.01 seconde zal het verschil niet maken ;-)
@ff40: Dan moet er een test gedaan worden op het gebruik van stoffen die te vinden zijn in de Opiumwet!
Gewoon 1000 euro op zetten. Tevens 1000 euro voor als men iets uit het raam gooit. Probleem verholpen.
@cpp1: ja laten we 1000 euro boete geven als iemand een klokhuis naar buiten gooit! Waarom niet gelijk een heel maandsalaris. Dat zal ze leren. Misschien moeten we gewoon beter opvoeden ipv straffen?
@cloverleaf: typisch een artikel 5 z’n klokhuis dumpen door het open raam, het overige verkeer in gevaar brengen. Minimaal één jaar rijontzegging.
@erik2907: Minimaal!! Laatst liep er trouwens iemand append tegen me aan. Ik heb haar helemaal in elkaar gerost. vrijgesproken want zelfverdediging.
@cloverleaf: In Singapore zijn de boetes voor het gooien van afval op straat zo hoog en, heel verrassend, daar zijn de straten schoon.
@crashingduke: Ja en in Saudi Arabië zijn de straffen voor homofilie heel hoog en daar heb je dus heel weinig bruine kool delvers…

Ik denk dat hoge geldboetes wellicht werkt voor de maatregelen die ze dienen maar daarnaast zorgt voor ergere problemen. Mensen die hun schulden niet meer kunnen aflossen bijvoorbeeld. En uiteindelijk is de agent die die boete uitschrijft de klootzak en en niet de politici. We hebben al hele hoge verkeersboetes in NL. Een zondagje schoffelen is misschien wel een beter werkende straf.

@cloverleaf: wel een over nagedacht wat effect kan zijn van zo’n klokkenhuis? Het lijkt onschuldig en puur natuur, maar echt wel voor gevaarlijke situaties zorgen. Dieren die die appel op gaan eten, zeker zwijnen en herten kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen.
@cloverleaf: als motorrijder vind ik het anders erg vervelend, als er een klokhuis op me af komt
@ewoudhoed: als klokhuis vind ik het anders erg vervelend, als er een motorrijder op me af komt.

Met alle gekheid, je hoeft ook niet per se te mikken op een motormuis. Mag ook best op een vooruit van een appende leaseslet.
@cloverleaf: Gast, jij hebt nog nooit op een motor gezeten zeker? Lekker zo’n afgekloven appel tegen je helm aan!
@lacker: ik heb nog nooit een klokhuis tegen mn helm gehad. Ook niet tegen mn vooruit trouwens. Maar alle zichzelf serieusnemende motormuizen van Nederland hebben waarschijnlijk al de hele schijf van vijf tegen het vizier aangehad. Er wordt hier van niets een probleem gemaakt
@cloverleaf: geld in Californië ook als ik me goed herinner. Overigens is t toch niet zo moeilijk om ff bij je te houden en t in een afvalbak te gooien…
@srthellcat: dat is het ook niet. maar dat heeft met opvoeding en waarden en normen te maken. Ik vind niet dat je iemand een paar honderd euro boete moet gaan geven voor het weggooien van en bananenschil. Dan slaan we door. Altijd maar roepen om hogere straffen. Dat heeft geen enkele zin. Wie zonder zonden is mag nu zijn hand opsteken…
@cloverleaf: slecht voorbeeld! Een klokhuis is in een paar weken afgebroken (vind ik dus zelf acceptabel dat iemand weggooit)
Een bananenschil afbreken duurt tot soms wel 2 jaar.
@cpp1: 2e huis in Singapore?
@cpp1: Telefoon uit het raam gooien helpt nog het best dan denk ik…
@cpp1: lul niet zo dom
@cpp1:

Torenhoge boetes doen niks. Is al meermaals onderzocht. Boetebedragen zijn een ver-van-je-bed show zolang ze niet massaal uitgedeeld worden. De boetes zijn in Nederland sowieso al torenhoog, toch worden er nog massaal regels overtreden.

Pakkans is alles. Maar ja, dat kost natuurlijk weer geld. Een flitspaal is (financieel) effectiever.

een theoretische kans op een torenhoge boete heeft amper invloed terwijl telkens langs de weg een preek te krijgen (zelfs zonder boete) veel meer doet.

Oftewel, idealiter veel meer onopvallende surveillance (sowieso goed tegen verkeershufters) en evt voor de eerste klappers kijken voor zo’n camerasysteem op een paar kritische plaatsen.
@timberleek: Opvallende surveillance werkt nog beter. Niet als je boetes uit wilt delen, maar wel om mensen hun gedrag te laten aanpassen. (Kijk maar eens hoe iedereen opeens netjes 130 rijdt met twee handen aan het stuur als er een gestreepte v70 langsrijd.
@1audi1:

Dat klopt, dat werkt ook. Maar alleen als mensen vaak politie blijft zien. Als het een losse auto is, verdwijnt het goede gedrag direct zodra de auto uit het zicht is.
@timberleek: onopvallende surveillance werkt ook nauwelijks volgens de politie zelf. Daarom hebben ze nu dus die camera aangeschaft.
@ikleesookoverautos:

Snap niet helemaal wat er niet aan werkt. Kan me goed voorstellen dat het relatief veel tijd/moeite kost per aangehouden persoon, maar daar ontkom je niet aan als je algemeen huftergedrag wil aanpakken.

Tegen telefoongebruik kan zo’n camera prima werken, maar de gemiddelde telefoongebruiker die ik tegenkom heeft niks van de omgeving door. Dan zal een onherkenbare surveillancewagen ook wel niet gezien worden. Al is een camera voor die specifieke overtreding vele malen efficienter
@timberleek: Het probleem is dat veel mensen wel aan het appen zijn maar de politie de telefoon niet kan zien. Volgens de wet moet de agent de telefoon moeten kunnen zien om een boete te geven. Aldus de agent tijdens een interview van de NOS over de inzet van de eerder genoemde camera.
@cpp1: Tegen rommel helpt i.m.o. maar 1 ding, de daders een zaterdag verplicht vuil prikken.
Camera’s op plaatsen waar veel rommel licht en iedereen een vrije zaterdag op laten offeren.
@fordnut: ligt,
Vanochtend in de files (A16, A59, A27) weer massaal appende sukkels achter het stuur zien zitten. Gevolgen: plotseling remmen, langzaam links/rechts uit de baan lopen om vervolgens abrupt te corrigeren, grote gaten laten vallen, etc. Wat mij betreft gewoon art 5, rijbewijs afpakken en een educatieve maatregel.
@henk_he: ik pak de telefoon er ook bij in de file. Laat de overheid dat probleem eerst maar eens oplossen
@melkkoe: jij denkt niet dat appende sukkels een onderdeel van het probleem zijn? Ik heb de laatste tijd nog nooit zo vaak en lang in de file gestaan, terwijl er alleen maar asfalt bijkomt. Je gaat me niet vertellen dat een aantrekkende economie dat alleen voor zijn rekening neemt.
Kan natuurlijk ook dat er gewoon nóg veel meer mensen met die telefoon in hun klauwen zitten tijdens het “rijden” hé, dan dat de politie veel meer is gaan controleren. Ik zie vrijwel zelden politie op de snelweg namelijk. En wel altijd meerdere figuren lekker berichtjes lezen/faceboeken….
Dat word nog beter opletten… (rijdend en reagerend tegelijk) moet wel af en toe wat afleiding hebben onderweg..
Juist, appen achter het stuur is levens gevaarlijk. Maar we juichen de immense digitale infotainment systemen (3 miljoen inch Tesla) van harte toe! “Hij rijdt toch vanzelf”.
@detroitv8: En dan krijgen we ook nog verkeerslichten met timer in een app… Alsof ze graag willen dat je je telefoon pakt!
Niet het riibewijs afpakken, maar de telefoon invorderen. Mag de ovj bepalen wanneer hij terug mag.
@dizono: En dan ook gelijk 3 maanden smartphone ontzegging. Is met die nieuwe wiv, die er uiteraard gewoon komt, makkelijk te controleren. Je er niet aan houden is dan een misdrijf natuurlijk, net zoals rijden zonder rbw.
@dizono: ik weet niet hoor maar de gemiddelde Nederlander heeft 2 oude smartphones thuis in de la liggen omdat we zo nodig iedere 2 jaar de nieuwste aaiphone of galaxy willen hebben.
Wauw. Sommige van deze reacties. Wat een nare site zeg. Alles is goed, tot de lefties iets lezen waar ze het niet mee eens zijn en dan is de wereld te klein. Grappig
@loserboi932: het is nu eenmaal beter voor diegenen die het nodig hebben om hier hun gal te spugen dan op de openbare weg met agressief gedrag, het zijn maar letters en cijfers hier.
bah gejank om dat mobieltje, iedereen dr eigen verantwoording, wordt alleen maar gekker hier straks krijg je nog een camera in je auto zodat ze je de hele dag in de gaten kunnen houden.
@gove: Lijkt me een goed plan om met jouw te beginnen dan, aangezien je het blijkbaar normaal vind om met een telefoon in je klauwen te rijden? Ieder z’n eigen verantwoording… heb ik veel aan als iemand zoals jij me van mijn motor rijdt…
@trustmeiamanengineer: We zijn allemaal moraalridders die nooit wat fout doen. Wij niet…
@cloverleaf: een foutje maken is iets anders als bewust onveilig gedrag vertonen. Je telefoon bedienen tijdens het rijden is geen foutje, dat doe je bewust.
@gove: Iedereen hun eigen verantwoordelijkheid? Joh, die hersenlozen die met hun telefoon zitten te spelen zitten op dezelfde weg als jij en ik. Die telefoon kost daadwerkelijk levens in het verkeer, en een hele hoop andere schade.
@gove:

Wiens verantwoording is het dan als diegene met zijn telefoon in zijn hand zich achterin mijn auto boort omdat hij de file niet zag aankomen? Met je telefoon spelen achter het stuur is net als rijden onder invloed gewoon een pauperactie. Je bent een direct gevaar voor je omgeving
@timberleek: jaja allemaal huilen, again eigen verantwoording, als je het niet veilig genoeg vind om deel te nemen aan het verkeer ga dan lekker met de trein.
@gove: 629 doden in het verkeer is toch niks, 1700 doden door medische fouten(in NL), 150 doden door vallende kokosnoten(wereldwijd) op 17.000.000 mensen hiero is dat toch niks
@gove: klassieke voorbeelden van drogredenen. Proberen iets recht te lullen door het te bagatelliseren met totaal irrelevante andere situaties. Jij bent af.
@gove: Niks eigen verantwoording, is wettelijk vastgelegd. Maar als je met je botte hersens nog niet kunt begrijpen dat het gevaarlijk is dan moet je misschien bij voorbaat je rijbewijs inleveren want je bezit niet de kunst een gevaarlijk situatie in te schatten.
@fordnut: juist… kei gevaarlijk, als je alleen op de snelweg zit en een keer op je mobieltje kijkt / broodje eet/ sjekkie pielt/ met je navi klooit enz… als je niet kunt multi tasken ga lekker fietsen (of koop jezelf een NS seniorenpass)
@gove: Eens. Meerderheid hier kan schijnbaar niet goed inschatten wat veilige omstandigheden zijn om bv. je scherm te bekijken. Ik ben wel voor stembediening maar het helpt niet om iedereen met cameras in de gaten te houden. En als we dan toch een totaalverbod op smartphones doen, zullen we dan maar gelijk verbieden om de radio te bedienen, een broodje te eten en te roken, scheren, opmaken… ga zo maar even door?
@gove: Mensen zoals jij mogen wat mij betreft hun verantwoording in het OV nemen.
Gewoon pakkans verhogen. Boetebedrag is op zich wel okee, misschien nog een beetje omhoog. En als je dan meerdere keren in het jaar zo’n boete krijgt leer je het wel af.
@fanboy: Ja want we hebben toch teveel agenten. Inbraken zijn allemaal opgelost, de politie is zelf maar aan het moorden geslagen puur en alleen om werkverschaffing. Daarom is ook die nekklem in het leven geroepen, anders moesten er agenten op straat gezet worden.
6144 gevallen, 184 zaken geseponeerd. 10 procent tekent bezwaar aan. Sepot is voorbehouden aan de uitvoerende instantie dus de cijfers over de beslissingen van de kantonrechter missen we nu.

Daarnaast. Ik ben verre van een moraalridder maar niets is zo irritant dan achter iemand rijden op weg naar huis. Druk in het centrum, files; en dan is het éindelijk groen, zit die pannenkoek in z’n GTE voor je te appen. Weer rood.

Volgende stoplicht. Je kijkt in zijn of haar binnenspiegel. Als blikken konden doden. Maar jouw blik doodt niet. Jouw blik komt niet aan. Want die pannenkoek is weer aan het appen! Weer rood.

Elke fucking avond weer.

@basbasbas: moet je eens op het midden van je stuur drukken de volgende keer.
Is dit ook als je je telefoon in een houder hebt op het raam en dan als navi gebruikt? Ik bedoel dat je dan ook echt niks anders erop doet, is dat ook strafbaar of dan weer niet omdat het dan eigenlijk jetzelfde is als de navigatid?
@peterpann3nkoek: hetzelfde* navigatie*
@peterpann3nkoek: als je door het bedienen van je navigatie of infotainment gevaarlijk rijgedrag vertoont, dan wordt dat inderdaad bestraft. Je telefoon bedienen is sowieso strafbaar, ongeacht welke app je gebruikt.
@henk_he: nee hoor, in de houder mag het..
@draadloos: precies. Want we gebruiken allemaal flitsmeister en navigatie.
@peterpann3nkoek: in de houder maakt het niet. Je mag hem echter niet in je hand houden.
Zelfs het leuke fileflirten is drastisch teruggelopen omdat al die grieten drukke mobiele eenheden zijn geworden :-(
Als ik bovenstaande reacties lees heb ik goede hoop dat over een paar jaar het probleem vanzelf opgelost is…

Dan zijn we helemaal niet meer geïnteresseerd wat de ander te melden heeft en is iedereen elkaar zo spuugzat dat we helemaal niet meer met elkaar willen communiceren…

Dan is het eindelijk afgelopen met dat ge-app.
Als criminaliteit nu eens net zo streng gestraft en gehandhaafd zou worden als alles in het verkeer!

Nee in Nederland mag alles zolang je je in het verkeer maar gedraagt!!!!!!!!
Zit weer heel wat ongenuanceerds tussen de bovenstaande reacties. Hogere boetes helpen niet. Een gedeelte van de Nederlanders maakt geheel bewust de keuze om aan de telefoon te zitten tijdens het rijden. Een rijontzegging bij overtreding is geen optie omdat werkelijk iedere man/vrouw die voor werk het rijbewijs nodig heeft bezwaar gaat maken, en daardoor het rechtssysteem overbelast. Bewustwording is 80% v/h probleem.
@timobac: zijn ze zo bewust (ik kan best een paar appjes beantwoorden tijdens het rijden) of zijn ze verslaafd (de telefoon piept, ik moet snel die appjes beantwoorden)? Dat eerste is veel gemakkelijker te beinvloeden dan het tweede. En ik ben bang dat best veel mensen tegenwoordig een informatie zucht hebben.
@timobac: Een mooie tussenoplossing is gewoon inbeslagname van de telefoon, aangezien dat apparaat als belangrijker wordt geacht dan de auto en verkeersveiligheid. Kan de volgende dag tegen betaling van de boete op het kantoor worden afgehaald.

En ja, inclusief simkaart. Goed voor de bewustwording.
Al is de boete €10.000, je bereikt er niets mee als de pakkans bijna nul is.
Oh man, jaloers. Zou willen dat men dat hier in Northern Virginia (DC) eens ging doen. Onlangs is een wetsvoorstel verworpen wat handheld gebruiken van de telefoon strafbaar zou maken. Je mag nog steeds bellen en allerlei shit doen op je telefoon behalve texting. Dus er word dan ook totaal niet op gecontroleerd.
Werkt perfect.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).