Formule 1-auto’s gaan volgend jaar “als op rails”

Auteur: , 34 Reacties

En daardoor gaan de wagens 5 tot 6 seconden sneller het circuit rond.

nieuw

Dat er een heleboel gaat veranderen in de F1 volgend jaar, is geen geheim. We hebben Red Bull en Ferrari en Mercedes al zien testen met de nieuwe dikke banden en de aerodynamica gaat ook flink op de schop. Daardoor zouden de wagens dus 5 tot 6 seconden per rondje sneller moeten zijn. Niet op topsnelheid, want de vleugels verminderen die juist enorm, maar de winst wordt gehaald in de bochten. Alsof ze op rails rijden, zeggen ‘de mensen die het kunnen weten’ tegen Autosport.

Een van hen is Paul Hembéry, de baas van Pirelli.

“If you are cornering with that much grip, and if it’s to be believed up to five or six seconds a lap quicker, that clearly is going to be felt by the drivers in a dramatic fashion,” Hembery told Autosport.

“It could be driving on rails at that point. It could be so high the feeling is the car has such grip that it’s more driving on rails rather than driving on the limit.

“We won’t know until they get to the limits on track to understand where those limits actually are.

“But with that improvement in performance it’s like going into another category of racing.

“It will be like jumping from GP2 into Formula 1, so it’ll be almost like a Formula 1-plus compared to where we are now.”

Volgens de bandenbaas is het wel even wennen voor de coureurs, ze moeten immers hun hele rijstijl aanpassen.

“It’s going to take a while anyway, but I’m sure they will have been driving in the simulator before they get in the car for the first time, so they will already have an idea of what the real impact is going to be,” said Hembery.

“Sometimes something like this can bring out differences in drivers. I’m sure the top guys will say it is what they want – that they want to be challenged more.”

Het is de bedoeling dat de aanpassingen aan de wagens ervoor zorgen dat er weer wat meer spektakel is te zien. Vooral de coureurs klaagden dat het allemaal te makkelijk ging en dat er eigenlijk geen moer weer aan was. Volgens kenners wordt het vooral voor diezelfde coureurs een ontzettende uitdaging om de wagens met een noodgang over de baan te jagen. De limiet van de auto’s ligt veel verder weg, maar als die eenmaal wordt bereikt, dan is het ook onherroepelijk afgelopen met de race, dan schuif je eraf. Die scheidslijn schijnt veel dunner te zijn.

Maar goed, laten we eerst gaan genieten van de tweede helft van dit seizoen. Zondag gaat Max winnen op Spa, wisten jullie dat al? ;-)34 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Ja, Max gaat weer tot de max en gaat gewoon weer winnen..
@pinut187: Die wordt gewoon WK! :-)
Ja, dat hebben we eerder gezien. En toen hebben de fabrikanten het weer teruggedraaid omdat de auto’s er te onvoorspelbaar van werden. Tenminste, dat las ik in dat boekje van ene Olav. Dus ben benieuwd..
@depsycholoog: is dat dat boekje wat onlangs verscheen en waarin een aantal feitelijke onwaarheden en fouten in staan?
Ik vrees dat inhalen niet wordt bevorderd met de nieuwe regels, ondanks dat het idee is om meer actie op de baan te hebben. Waar ik wel heel erg benieuwd naar wie er het beste met de nieuwe regels omgaan, mijn geld zou ik dan toch op Red bull zetten, eind van het seizoen 15 punten boven Mercedes. Ferrari zal wel weer veel beloven wat ze niet waar kunnen maken.
@mrB: ervaringsdeskundige ?
Ik ben benieuwd.
Ziet er iig best goed uit. Alleen verbaas ik me altijd over hoe erg de aerodynamica bij die auto’s veranderen. Je zou verwachten dat na jaren en jaren de basis gewoon goed is en dat je die tweaked e.d. Maar om de zoveel jaar is de complete koets totaal anders qua spoilers, splitters en koelgaten. Bijzonder.
@stfu: heeft met de regelgeving te maken. Daar staat in hoe de auto’s eruit moeten zien. En op een gegeven moment gaan ze te hard en wordt de boel weer terug gedraaid. En toen konden ze niet meer inhalen. En zijn de regels weer veranderd. Dan komt er een slim iemand en die vind een maas in de regels en je raad het al. De regels worden weer veranderd.
Zoals altijd worden de regels veranderd net op het moment dat het veld in elkaar schuift, met als gevolg dat het hele veld weer uit wlkaar getrokken wordt en er een team flink bovenuit gaat steken. Ik hoop McLaren (wordt weer eens tijd) maar vrees Red Bull/Mercedes
@tkoote: Ik hoop dat McLaren zich ook zal melden om de derde positie van Ferrari over te nemen, en zich zal kunnen mengen in de strijd om het kampioenschap.

Ze hebben twee top coureurs en anders ook nog een talentvolle belg op de bank. Een titel en constructeursstrijd strijd tussen de coureurs van RBR/Merc/McLa lijkt mij heel spannend.

En McLaren Honda lijkt op dit moment als Team beter in elkaar te zitten dan Scuderia Ferrari dat nauwelijks nog een functionerend team is te noemen.
@martinus: Wat zou dat mooi zijn! Mercedes, Red Bull, Ferarri & McLaren die met ze vieren (dus 8 coureurs) allemaal strijden om plaats 1. In gelijkwaardige auto’s zodat er echt gestreden wordt om die grid plaatsen. Dat zou zo maar het mooiste seizoen in jaren kunnen zijn.
Over een paar jaar hebben ze een drukpak nodig net als piloten
Kijk maar uit… Straks heb je een bandenwisselstoring…
@850t5r: Bij blaadjes op het circuit kan je gratis kopje koffie bij de Kiosk halen
@metalmike: wil niet weten wat er gebeurd bij sneeuwval… :)
Klinkt niet perse als een heel logische beredenering. In motorsport zie je vaak juist het omgedraaide, minder grip, of minder aerodynamische grip als het te makkelijk en te saai word. Op rails rijden klinkt niet echt spannender. Maar ik ben benieuwd hoe het gaat lopen.

5-6 seconden is trouwens wel echt enorm.
Zijprofiel van de 2017 wagen lijkt wel wat van een A1 GP wagen!
@maxidyne: idd lijkt die aardig op. Nu het geluid van de A1gp graag. En dan vooral de eerste generatie A1gp. Man wat kwam daar een lekker geluid uit.
MAX 1e, silverpfeilen weer in de clash?
@wildbeest: Volgens mij stonden Spa en/of Monza op de Agenda voor Lil’Lewis om wat strafposities te pakken in verband met een extra motorwissel.

Dat Max BabyRosberg achter zich kan laten ondanks minder materiaal is ook al bewezen.. dus zo’n crash is niet eens nodig.
5 seconden is wel heel veel. Ben ben. Auto’s zien er op de tekening ook wel heel bruut uit voor volgend seizoen! Hopelijk kan Max wat oefenen met de nieuwe techniek op de simulator.
@cossiekiller: Ben benieuwd.
Ben bang dat door de bredere wagens banen zoals Monaco nog meer een optocht worden, aan de andere kant bredere wagens en brede spoilers zien er wel beter uit dan wat er nu rondrijdt
Ik ben benieuwd tot hoe ver dit allemaal mogelijk is. Of dat de neerwaardsedruk het wel mooi vind? Maar het ziet er goed uit allemaal. Alleen nu nog een 1500pk blok aub.
Kansloos! Hartstikke mooi dat alles sneller gaat maar daardoor wordt aero nog belangrijker. Auto’s kunnen elkaar straks nog slechter volgen en het resultaat: nog minder inhalen. Waarom zie je in GP2, Moto GP, NASCAR en Indycar wel veel meer inhaalacties? Juist, standaard aero of aero die weinig invloed heeft.

Ik zou het motorregelement veel ruimer maken! Deze innovatie komt ook nog door op de weg en dan kan er via standaard banden en bodywork ook nog eens lekker ingehaald worden. (Uiteraard loop je dan wel het risico dat 1 motor dominant is maar dan kunnen gebruikers van dezelfde motor in dat geval wel met elkaar vechten.)
@nerekop: ik weet niet maar op dit moment heeft red bull veruit de beste areo, en Mercedes veruit de beste motor. En wie wint elke race dik, en staat sik boven aan??? Juist ja, Mercedes.
@thefmanl: 2 dingen; Red bull heeft niet veruit de beste aero maar is marginaal beter/gelijk aan die van Mercedes. Het heeft ook veel met mechanische grip van het chassis te maken. De bochtsnelheid van RB is soms hoger dan die van Mercedes maar lang niet altijd. Mercedes heeft simpelweg een ontzettend goede auto gebouwd, ook op aerodynamisch vlak.

Williams had begin 2000 ook duidelijk de krachtigste motor met BMW maar zij wonnen ook lang niet alles. Ene M. Schumacher deed dat.

Daarnaast bevestig je mijn punt, omdat Mercedes een flinke motorische voorsprong heeft op andere motoren, zou het met standaard aero veel spannender zijn tussen Mercedes, Williams, Force India etc.

De aërodynamica moet zo worden ingericht dat je elkaar dicht kunt volgen in bochten en niet zo hypercomplex dat heel de balans naar de klote is zodra een duif langs de baan een scheet laat.
Zijn er trouwens nog meer F1 fans van AB op Spa dit weekend? Ik zit het hele weekend zilver, en heb voor de vrijdag nog twee bronzen kaartjes (€10) over (tegenwoordig heeft ook brons een ‘grand stand’ om te zitten.
@martinus: helaas geen spa komend weekend. Volgende week wel Monza ?
Ik zie, een grotere diffuser, grotere bredere achterspoiler, skirts die voor meer downforce zorgen, aangepaste voorspoiler + bredere banden. Ik geloof we in die 5 seconden. het zijn flinke aanpassingen. En op basis van de looks zien ze er ook beter uit. Ik ben zeer benieuwd naar het volgende seizoen.
@kilum: Ik geloof wel* + nog een hoofdletter ergens aan het begin van de zin*.

Iets met een edit knop.
Dat Mclaren z’n huiswerk dan maar doet, die kunnen het zich echt niet permiteren van jaren op rij bagger te zijn.
Qua resultaten zal 2017 mogelijk een mooi jaar worden (lees Max) maar het racen zal bijna niet meer bestaan. De toename in aero leidt er toe dat men niet meer dicht achter elkaar kunnen rijden wat inhalen veel moeilijker maakt. Daarnaast is de toename in grip een natuurlijke traction control die foutjes van rijders elimineert.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).