
Mooier hadden de schadeherstellers het zelf niet kunnen bedenken. Een met regelmaat terugkerende periode waarin automobilisten beduidend slechter zicht en minder grip hebben. Winterbanden ten spijt rijden we in de donkere maanden gewoon alles stuk.
Onderzocht door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) dus waar: winter maakt meer kapot dan je lief is. Tijdens vrieskou schieten schadegevallen omhoog. Op drukke winterse dagen komen tot 500 meer auto’s bij schadeherstellers terecht. Die auto’s genereren een extra omzet van €800.000,-. Zelfs relatief warme en rustige winterdagen zorgen landelijk vaak voor 400 extra auto’s bij schadeherstellers.
IJs en auto’s zijn niet elkaars beste vrienden. Nog steeds zijn we met zijn allen (veel) te eigenwijs voor winterbanden, laat staan dat we de rijstijl op een goede manier aanpassen. Bumperkleven als een malle op de snelweg, terwijl Truus op de binnenwegen het verkeer ophoudt met een gangetje van 35 km/u.
Naast koude en minder koude dagen is er vervolgens nog een extra risico-categorie: sneeuwdagen. Dan gaat het los. Valt er sneeuw dan weet geen Nederlander nog wat te doen met soms wel 1000 extra schadegevallen tot gevolg. Als het witte poeder een paar dagen ligt dan gaat de paniek langzaam over en is het aantal schadegevallen ‘normaal’.
Een kleine troost voor garages, dealers en schadebedrijven. Naast wat ‘winterbeurtjes‘ kunnen zij deze inkomsten prima gebruiken. Mensen lijken pas langs te komen als de verzekering het betaalt. Qua verkoopcijfers zit het de meesten niet mee en onderhoud stellen we graag even uit. Nu wachten tot de verzekeraars beginnen te schreeuwen om hogere premies in 3..2..1..
Rijden in de sneeuw zonder winterbanden lukt wel, maar stoppen niet.
@ruudw: gaat ons hier perfect af met achterwielaandrijving en abs als enigste hulpmiddel
@darrock: Maar jullie zijn dan ook een stel Opperbazen!
@darrock:
Juist op sneeuw is ABS niet je vriend, zonder remt beter op sneeuw. In alle andere omstandigheden is het wel beter uiteraard.
@jrk68: ABS helpt je alleen om te sturen tijdens het remmen, stoppen gaat altijd iets meer centimeters kosten of het sneeuwt of niet.
@norge:
Je hebt zeker een punt, helaas is het gros van de automobilisten niet in staat om zonder hulp het maximale uit hun remsysteem te halen.
Daar ik mezelf ook niet tot de coureurs reken staat het ABS gewoon aan als ik niet door verse sneeuw hoef.
Dit natuurlijk alleen bij het Smartje, die andere heeft geen ABS.
@darrock: alsof het met remmen uitmaakt welke wielen er worden aangedreven.. Doe nou maar stoer tot je een x achterop een auto staat met je o zo goede zomerbandjes omdat je even hard moest remmen.
@lambo4all: beloof jij me dat ik met winterbanden in exact dezelfde situatie niet bij die gene achterop knal?
BELOOF het me.. :)
@darrock: enige hulpmiddel……
Hallo, stichting open deur hier.
@faalhaas: Nou, zeg dat wel. Het artikel-gehalte ontgaat me een beetje.
Dus… sneeuw leidt tot schade en vertraging? Het maakt uit of je daar je auto op aanpast? En zelfs je rijstijl lijkt van invloed?
Het moet niet gekker worden! Verklap liever dat vloeibaar frituurvet in de winter vlokt, als je er teveel van door je diesel mengt.
Of wat je doet tegen aangroeiende rijp op je voorruit, de eerste kilometers. Krabben gaat niet (je zit binnen, de rijp buiten), en ruitensproeiers hebben bijwerkingen – tenminste, bij mij wel.
Gaan we weer. Winterbanden zijn beter, maar alleen voor de liefhebber van zijn eigen auto ,euh en kinderen natuurlijk.
Met mijn onervarenheid, eerste auto, geen winterbanden en denkvermogen van een 6 jarige ben ik ook zonder krasje de winter door gekomen..
En in de garage niet het idee dat er meer werk was door het winterse weer.. enkel een paar met startproblemen..
@dennisr: Beginners geluk heet dat.
Die Aero ziet er veel beter uit nu…De Mini-koplampen staan weer recht..:)
Extra schades schieten ze anders weinig mee op. Over het algemeen staat er werk genoeg, het betaald alleen steeds slechter…
@towi1989: betaalT mag ook…..
Allemaal flauwekul dat schadeherstellers hierdoor meer werk binnen krijgen. Er worden wel meer schade-gevallen gemeld, alleen heb je het hier meestal over auto’s die óf niet gerepareerd worden óf door de geringe waarde direct total-loss gaan. Het aantal meldingen die binnen komen bij de verzekeraars betreffen de meldingen voor de sleepdiensten; wil dus niet zeggen dat die allemaal naar herstellers en/of garage’s gesleept worden (ook auto’s met technische problemen worden meer afgesleept tijdens winterse omstandigheden).