Groene waas: Volkswagen elektrificeert praktisch alle auto’s

Auteur: , 32 Reacties

Op weg naar een zuinige toekomst, of zoiets.

Groene waas: Volkswagen elektrificeert praktisch alle auto's

Het hing al een tijd in de lucht, maar vandaag brengt Volkswagen het publieke geheim officieel naar buiten: de Duitsers zullen in de komende jaren praktisch al hun auto’s voorzien van hybride systemen. De nieuwe Golf 8 is de ijsbreker van het front en zal de innovatieve techniek als eerste tentoonstellen, maar vooral inzetten.

Nadat de techniek allereerst op de Golf 8 is verschenen, zullen de nieuwe milde hybride systemen hun weg vinden naar de rest van de Volkswagen vloot. Het is nog niet duidelijk in welke volgorde, maar de Duitsers richten hun pijlen momenteel op het elektrificeren van nagenoeg ieder model dat ze aanbieden.

De reden dat Volkswagen de techniek in de auto’s wil gaan verwerken is van vrij simpele aard. De Duitsers willen hun wagenpark enerzijds minder brandstof laten consumeren en de auto’s minder schadelijke stoffen uit laten stoten. Anderzijds zorgen de 48V hybride systemen voor een dynamischer rijervaring.

Het gebruik van 48V systemen op zich is niets nieuws. Mercedes gebruikt sinds kort een vergelijkbare techniek en Audi vertelt al jaren dat het de techiek in hun auto’s wil verwerken. Het is zodoende een niet meer dan logische zet voor Volkswagen om de techniek allereerst in één van haar meest populaire auto’s te verwerken, alvorens ze de techniek in de rest van haar modellen plaatst.

De 48V milde hybride techniek geeft de motor een soort hulpsysteem, waarbij een 48V starter-generator relatief veel energie kan opslaan, om deze vervolgens te gebruiken voor allerlei verschillende doeleinden. Het systeem fungeert o.a. als starter en dynamo, maar ook als koppelbooster. Daarnaast zou het zo’n 0,3 liter brandstof per 100 kilometer besparen.32 reacties

De electrificatie kan in de ijskast, diesel heeft toekomst door die mooie vinding van Bosch.
Een inferieure accu doos op wielen zit niemand te wachten, enkel onze NIP.
@m54b30: je zit al vroeg aan de drank
@2wheeler: Nou van 0.3L besparing per 100L wordt de wereld echt niet beter, de totale besparing (aan milieuvervuiling) is lager dan een mammoet-tanker per dag aan vervuiling uitspuugt …
@dawwg: nee dat zet ook geen zoden aan de dijk nee.
@dawwg: ik denk dat het hier gaat ok de nieuws waarde, waarmee vw zich als millieu bewist bedrijf wilt proffileren en op termijn kan zeggen dat ze een volledig milli3u bewust gamma hebben. Dit om op die manier al die negatieve nieuws een beetje te relativeren met als antwoord ja maar we hebben ons les eruut getrokken.
@acizane80: gvd @autoblog, aub tis 2018 voeg die edit knop toe. Hoe moeilijk kan dat zijn.
@acizane80: Hoezo? Had je een klein tikvoudje gemaakt dan? :)
@m54b30: doet Bosch dan iets aan de inefficiëntie van de verbrandingsmotor?
Mooi. Alleen jammer dat er een enorm diesel-schandaal voor nodig was om deze koers te zetten..
“Daarnaast zou het zo’n 0,3 liter brandstof per 100 kilometer besparen.”

Tsja, we weten allemaal hoe het zit met de opgegeven brandstofverbruikscijfers van auto’s in de laatste jaren. Voorlopig gaat het echte gemiddeld verbruik nog lang niet omlaag. Kleine turbomotoren die te hard moeten werken, auto’s van minimaal 1300 kg leeggewicht, sjoemelpraktijken bij de zuinigheidstests, moet ’t maar op… Genoeg auto’s van 20 jaar geleden reden al makkelijk 1:14-15, terwijl de kleine auto’s van vandaag de grootste moeite om dat verbruik te halen (nietwaar, Kia Picanto?)
@klojum: Idd: o,3 L/100 km besparing. Wooooow. They made my day! Hoeveel ingenieurs zijn daar mee bezig geweest?
@Klojum: Precies, om jouw verhaal te versterken: laatst was ik onderweg met de laatste generatie VW Polo 1.0 tsi dsg 95pk. Rij je 100 op cruisecontrol dan is verbruik waanzinnig laag. Ongeveer 1 op 21 à 22. Rij je in de stad lekker door? Dan gaat t verbruik gewoon weer richting de 1 op 13. Waar gebruik je een Polo meestal voor? Juist, in de stad.
@straatpiraat: en wiens schuld is het? Die van de bestuurder! Je zegt zelf “je rijdt lekker door”. En daar zit de reden van het probleem. Vroeger was zo’n superlichte kale Polo ook vrij traag. Nu is zo’n luxe zware Polo juist vrij vlot. Je kunt er zuinig mee rijden, maar ook heel vlot. En als je dat dan ook doet dan gaat het verbruik logischerwijs omhoog.
@klojum: Iedereen kan makkelijk LITERS brandstof besparen door eenvoudig een EI tussen gaspedaal en voet te leggen.
Werkt echt.
@wimof: werkt dat dan doordat je wagen na een paar dagennaar rot ei stinkt zodat je liever gaat fietsen ?
@tjorque: Neen, juist om aan te leren dat je dat pedaal met een fluwelen voet moet beroeren.
En verder,
Rij eens met een superdunne zool, zodat je elke verandering kan voelen, en laat de gas los tot op het ogenblik dat de wagen nog dezelfde snelheid rijdt en begint te vertragen als je verder loslaat.
Op dat punt komt je tank terug voller en kan je 25/30% verder rijden.
@wimof: of er een sport van maken. Kilometerstanden noteren. Meten is weten. Ik heb tegenwoordig de relaxe rijstijl aangemeten. Op tijd van huis. Geen stress. Genieten van mijn autorit…
@brutaalaapje: Voila , je hebt het beet. En mocht het een diesel zijn zal er weinig NoX(en) vrijkomen.
Een kleine lichtgewicht auto met een fatsoenlijke atmosferische motor zou onder de streep nog wel eens minder uit kunnen stoten dan een (zware) hybride met een klein geblazen blok en een elektromotor die 30 km ver kan komen. Auto’s worden steeds hoger en zwaarder. Als alle auto’s elektrisch worden, zou 1500 kg nog wel eens de ondergrens van het gewicht van de auto kunnen worden.
@klojum: Dat kleine turbomotoren hard moeten werken ligt vooral aan de bestuurders. De meesten missen het geduld en de finesse om er zuinig en toch voldoende vlot mee te rijden. Doe je dat wel, ben je echt een stuk zuiniger dan met auto’s van 20 jaar terug. Maar ja, we kunnen tegenwoordig niet meer zonder die ‘sportieve’ rijstijl in onze schraapdiesel of instapdownsizeblokje. Dat vermogen bij lage toerentallen moet maximaal gebruikt worden. Vervolgens maar klagen over dat verbruik…
..prachtige auto geworden die Golf 8 hierboven…
@cpp1: Evolutie is goed te zien hè? Lijkt op de vorige generaties, slaat niemand voor ’t hoofd en is toch ” volledig nieuw “. Heel smaakvol en gelukt. Tijd om deze eens naast een Golf van de vorige generatie te zetten en de verschillen te zoeken. Ik denk bijvoorbeeld te zien dat de randjes van het tankklepje wat ronder van lijn zijn, het knipperlicht aan de voorzijde wat organischer vormgegeven is en dat de bodemspeling is toegenomen ten einde een fantastisch unieke nieuwe rijervaring te creëren dichtbij die van een suv en crossover zonder de identiteit van de Golf te verliezen.
@postzegel: Volkswagen doet dat knap en weet perfect hoe het werkt, per slot van rekening hebben ze het zn beetje uitgevonden. Voor en tegenstanders kunnen niet anders dan het eens zijn, met het feit dat Volkswagen het evolueren van een type auto perfect onder de knie heeft. Je ziet dat nu ook met de Polo.. persoonlijk zou ik onze MB A klasse (nog geen half jaar oud) zo inruilen op een Golf, dat is en blijft gewoon een betere auto.
@postzegel: hahahahaha!!!!! Als jij niet in de marketing zit heb je je roeping misgelopen ;)
Lekker hoor, zit je te wachten op de IDCrozz of IDbuzz, gaan die eikels uit Den Haag dit weer verzieken door de bijtelling te verhogen.
0.3l brandstof per kilometer op de tests ja.
Wieweet dat het een beetje scheelt in de file en in een drukke stad.
Weet je wat nog beter werkt voor minder brandstof verbruik? Niet in de file staan of door een drukke stad rijden.
Stukje innovatie hoor, 0.3L per 100 km besparen in een test omgeving.
Dat geeft een hele andere wending aan ‘gehele wagenpark elektrificeren’.
Als ik een keertje goed poep, bespaar ik ook 0,3l/100 km.
Denk dat vooral comfort er mee geholpen is. Electrisch wegrijden zonder tijdverlies en schudden zoals de huidige start/stop systemen, lijkt me wel wat. Of de sail mode. En ook nog iets zuiniger, laat maar komen.
Jemig, wat kansloos weer. Overal even een achterhaald 48V systeempje in knutselen en jezelf op de borst kloppen.
Ik zeg achterhaald want dit biedt echt niks nieuws ten opzichte van een Japanse hybrid uit 1999.
@fanboy: Die al decennialang gewoon beter dan 1:20 rijdt met 120pk in een auto van 1200 kg.

Maar ja Japans is niet Ubergermaans hè?
Van iedereen een satansapwolk naar een Prius voor het volk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).