Had Porsche deze 968 Roadster gewoon moeten maken?

Auteur: , 12 Reacties

Het blijft toch een geweldige auto, zo'n 968. Maar deze is net even wat geweldiger.

Heel opmerkelijk, maar veel gewilde Porsches op dit moment komen uit een tijd dat het eigenlijk helemaal niet zo goed ging met Duitse sportwagenmerk. Met de 964, 993, 928 en 968 had Porsche een fraai, maar wel wat verouderd modelgamma. De 911 werd relatief vers gehouden, maar bij de 928 en 968 begonnen de jaartjes overduidelijk te tellen. Beide auto’s waren doorontwikkelingen van auto’s uit de jaren ’70. Porsche had absoluut geen geld om die auto’s te voorzien een opvolger. Daarom werden er allerlei facelifts en aparte uitvoeringen bedacht.

Porsche 968 Turbo RS - 911 Carrera RSR '93

Denk bij de 968 aan de Sport, Club Sport, Turbo S en de Cabriolet. Op basis van die laatste had Porsche dus nóg een variant in gedachten. De 968 Cabriolet was een open auto waarmee je in principe elke dag kon rijden, met een heel praktisch dak en een redelijke bagageruimte. Kortom, een prima cabriolet. Porsche zat te mijmeren om een wat extremere variant uit te brengen van de 968 Cabrio, de 968 Roadster.

Porsche 968 Cabriolet '92

Net als de 911 Speedster was dit een sportievere cabriolet. Het idee is een beetje uit nood geboren. In 1992 was het in Amerika namelijk verplicht dat op elke zitplaats een driepuntsgordel aanwezig moest zijn. Wat de 968 had, was nauwelijks een achterbank te noemen. Met heel veel moeite kon je twee kinderen kwijt voor een kort ritje. Het was vooral handig als aflegruimte voor boodschapjes en dergelijke. Onder de motorkap lag de bekende 3.0 viercilinder met 239 pk.

Sinds 1992 werd de Amerikaanse 968 Cabriolet uitvoering geleverd door Porsche zónder de achterzitjes, zodat het een tweezitter was. Om het gat op te vullen kon er een tonneaucover worden geplaatst. Of die aanpassing de inspiratie is geweest voor de 968 Roadster is niet geheel duidelijk, maar het zou goed kunnen. De 968 Roadster lijkt erg veel op de Cabriolet, maar als je ze naast elkaar zet, zie je toch wel degelijk verschillen. Met name de achterkant is veel fraaier.

Porsche 968 Roadster '92

Dat de auto er uiteindelijk nooit is gekomen, is jammer maar begrijpelijk. Niet alleen waren de 911, 928 en 968 al behoorlijk ouderwets, ze waren ook nog eens peperduur om te produceren. Om te kunnen overleven in die tijd nam Porsche opdrachten aan om maar auto’s te kunnen te produceren, zoals de Mercedes-Benz 500 E en de Audi RS2 Avant. Vervolgens werd de expertise van Toyota ingehuurd om efficiënter auto’s te kunnen ontwikkelen. Het eerste resultaat daarvan is de Boxster. De rest is, zoals men zegt, geschiedenis.

Porsche 968 Boxster Studie Concept '9312 reacties

Hm. Ik weet het niet. Ik hou persoonlijk meer van coupé’s dan van open afgeleiden daarvan. Tenzij de auto in kwestie altijd al bedoeld was als open auto, zoals de Lotus 7 en de Elise, Mazda MX-5, BMW Z1, enzovoort. Alle andere, van coupé’s afgeleide auto’s “oben ohne” zijn toch veelal compromissen.
Ik blijf het bijzonder vinden dat de boxster en de Cayenne Porsche van de ondergang hebben gered. Hulde overigens aan de 968 Clubsport, nog altijd erg lekker en puur
@gokartmozart: Klopt! De 968 CS was heel bijzonder. In meer dan één opzicht voor Porsche. Het was namelijk een lichtere versie van de 968 die GOEDKOPER was dan de reguliere. Tegenwoordig betaal je daar heel veel meer voor. Niet alleen bij Porsche, maar ook bij andere merken…
@jeroenwz: met de code M030 er achter helemaal. Bijna 20 jaar geleden had die code een haast mythische reputatie op een forum.
Ik vind het wel een nette wagen. De kont oogt strak en verder gewoon de neus zoals je hem gewend bent. Ik denk als deze was uitgebracht dat het nu een gewild model zou zijn.
Leuk detail an deze auto is het feit dag hij geen klapkoplampen heeft maar normalen met zoals de 993.
@ko4n: Zoals elke 968 dus…
@mopar70: haha @dizono was me al voor. Maar de 968 heeft dus hetzelfde idee koplampen als de 928 normaal. De units on dit concept zijn uniek want ze klappen niet maar liggen wel in de originele spatborden. Units van de 993 staam rechter op.
Op die headerfoto zou ik zweren dat ’t een 993 sedan cabrio was ;-)
wat is dat grijze ding linksacher op foto drie?
Idd, de sedan op foto 3??

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).