HEET! Karten wordt een olympische sport

Auteur: , 37 Reacties

Scoor jij de eerste gouden olympische autosport medaille ooit?

Karting

Persoonlijk ben ik een liefhebber van zowel traditionele sporten als basketbal, tennis en voetbal áls van autosport, maar datzelfde geldt vreemd genoeg niet voor iedereen. Sommige voebelliefhebbers vinden dat gerace met ‘die opgevoerde skelters’ maar niks. Tegelijkertijd zijn er individuen die wel van autosport houden, maar mensen die achter een bal aanrennen debiel vinden. Kortom, je zou er een mooi Venndiagrammetje van kunnen maken.

Bepaalde krachten in de autosport-wereld willen de cirkels van de resulterende diagram liefst een stukje in elkaar duwen, zodat er meer liefhebbers van ‘gewone sporten’ ook de autosport serieus nemen en in de armen sluiten. Een van deze krachten heet de Federation Internationale de l’Automobile (FIA). Van een ‘leuke hobby’ voor de (zonen van) rijken, moet beginnen met autosport voor kinderen hetzelfde worden als beginnen met tennis. Een manier waarop zij dit denken te kunnen bereiken, is autosport ‘olympisch maken’. Het idee zingt al een tijdje rond, maar nu wordt het zomaar opeens bewaarheid!

Felipe Massa, de nieuwe kart-honcho van de FIA, heeft het voor elkaar gebokst: bij de olympische jeugdspelen van dit jaar in Buenos Aires zal er een race gehouden worden met elektro-karts gemaakt door Bosch en het Duitse Mach1-kartteam, zo bericht AutoBild. Lang was het feit dat het materiaal zo belangrijk is voor het resultaat een reden voor olympische bonzen om autosport uit hun midden te weren (kennelijk maakt dat bij paardensport niks uit), maar die barrière is weggenomen.

De karts zijn identiek en hebben 27 pk. De deelnemers mogen 14 tot 18 jaar oud zijn, dus ze hebben alvast niks te duchten van oude rot Max Verstappen. Mocht iemand de nationale eer willen verdedigen: hier hebben we vast wat tips voor je. Puike ontwikkeling, of een kansloze PR-stunt?37 reacties

Karten op gelijkwaardig materiaal: leuk. Maakt het ook wat eerlijker.
Karten Olympisch maken: nope. Wat een onzin. Gaat om het leveren van energie door mensen, en ok, dier.
Daarom vind ik dat kleiduifschieten er ook niet bij hoort (energie opgeslagen in een kogel).
Boogschieten: technisch gezien mag dat er dan in blijven. Ook alleen maar leuker zodat die debielen met hun glimshirtjes en pijltjes lekker kunnen ijlen dat hun ‘sport’ ook olympisch moet.
@gregorius: Wat een onzin.
@nelson90: ik zeg niet dat karten niet vermoeiend kan zijn; heb ook wel eens in een kart gezeten en zelfs in een echte kart (itt die dingen die ze op veel indoorbanen in nl hebben).
Echter; dat is niet het motto van de Olympische spelen.
Ik snap best dat een vorm van autosport (of motorsport) commercieel interessant kan zijn voor de Olympische organisatie (ook zij verdienen geld overigens).
En ik snap ook dat alleen ‘faster, higher, stronger’ ook te gelimiteerd is.
Echter, het gaat hier om dat een enkel persoon, of een team, een zo goed mogelijke prestatie geven dmv wat zij doen. Het is wielrennen, niet wielrennen met een motortje. Het is zeilen; maar ook niet met elektrische katrollen. Mens tegen mens; of team tegen team; kijken wie het beste is.

En, wat ook een punt is: als je een kart-event doet (of je nou tot 18 jaar doet, of ook volwassen mensen); ik weet niet of je hier de beste coureur mee gaat krijgen. Het winnen van de olympische spelen zou, in principe, qua eer toch het hoogst mogelijke moeten zijn in je (wereldwijde) sport. Dat ga je met karten ook niet redden.

Dus, naar mijn mening, het toevoegen van karten; motorcrossen, darten, stuntvliegen etc etc; hoe commercieel interessant het kan zijn en ook al zal een potentiele winnaar hier zijn/haar hele leven aan spenderen om de beste van de wereld te zijn –> zit ik toch met een gevoel van: ‘is dan niks meer heilig?’
@gregorius: Die gedachte volg ik wel. De grondlegger van de moderne spelen:

“All sports for all people. This is surely a phrase that people will consider foolishly utopian. That prospect troubles me not at all. I have pondered and studied it at length, and know that it is correct and possible.”

— Pierre de Coubertin, 1919

Je zou dus mogen verwachten dat de Olympische beweging dit multi-interpretabele gedachtengoed steunt, waardoor karting prima in aanmerking zou kunnen komen als Olympische sport.

Maar, persoonlijk en gevoelsmatig, laat het kampioenschappen blijven waarbij de ouderwetse menselijke kracht centraal blijft staan.
@gregorius: Als je een beetje goed je best doet met karten kan dat ook best vermoeiend zijn.
@ippy: 10 minuten op een buitenbaan op stand maximaal en dan ga je je armen best voelen
@gregorius: nog nooit gekart zeker?
@jamesbond007: Haha zo heb ik op de middelbare school samen met een paar jongens eens een discussie gehad met de juf economie. Zij vond dat autosport geen sport mocht heten. We hebben alle argumenten die we konden verzinnen op tafel gelegd maar zij kwam niet verder dan; als ik in mijn auto boodschappen ga doen ben ik toch ook niet moe van het rijden? We kregen het er maar niet aan haar verstand gepeuterd (net als zij andersom met de macro-economische effecten van jarenlang Paars kabinet). Aan het eind van het jaar zijn we met z’n allen gaan karten en hebben we haar uitgenodigd om mee te doen. Na drie heats van intense snelheid en g-krachten op de nek en kramp in al onze ledematen waren we compleet gesloopt. Zij niet, want ze ging niet in op onze uitnodiging :(
@Gulli: prachtig praktijkvoorbeeld! +1
@Gulli: boeie, was ze lekker?
@cloverleaf: omdat je wilt weten hoeveel g-krachten haar nek aankan zeker?
@cloverleaf: euhhh ze was toen al een jaar of 20 ouder dan wij, en dit speelt in 1997 toen ik 16 was denk ik, dus reken maar uit 😋 Of het moet net je categorie zijn
@Gulli: DUS, dan is wielrennen ook geen sport, want van naar de bakker fietsen wordt ik ook niet moe…😂
@renejansie: hangt er vanaf hoe ver je moet fietsen naar de bakker :)
@gregorius: Maar kunnen we dan niet beter elke vorm van sport on-olympisch maken en enkel nog medailles uitdelen voor de wattages die iemand trapt op een hometrainer? Bij de meeste sporten komt veel meer kijken dan enkel het leveren van energie, vooral qua techniek, timing en tactisch inzicht. In dat opzicht doet de autosport niet onder voor voetbal, hockey of boksen.
@edge: klopt.
Echter, bij hockey, voetbal en boksen is het nog altijd alleen man-energie dat erin gaat.
@gregorius: nee curling of dansen met een lintje is fysiek interessante sport
@gregorius: met kleiduiven schieten kan de energie wel opgeslagen zitten in de kogel, de precisie komt nog altijd van de persoon. Je verhaal raakt kant noch wal.
@bespottelijk: Jij slaat de plank anders ook goed mis. Jongleren is toch ook geen olympische sport? Je moet het wel met uiterste precisie doen.
voebelliefhebbers..?

OT: ben benieuwd hoe dit dan “eerlijk” gaan laten verlopen en welke landen de toppers zullen gaan zijn.
Ik kom altijd met een nat ruggetje uit zo’n pak drijven. Je mag het toch wel een fysieke activiteit noemen.
Karten Olympisch? Gaat echt helemaal nergens over..maargoed..dat heb ik ook met curling
Ik ga niet meer karten sinds mijn zus alle mannen van de groep zoek reed vind ik het een vrouwensport.
“Lang was het feit dat het materiaal zo belangrijk is voor het resultaat een reden voor olympische bonzen om autosport uit hun midden te weren (kennelijk maakt dat bij paardensport niks uit), maar die barrière is weggenomen.”

Beetje appel en ei he. Een paard moet je trainen, hopen dat ie niet ziek wordt of geblesseerd raakt en heel veel energie instoppen.

Een kart werkt net ff anders, daar betaal je iemand veel geld voor en die tuned hem volledig. Hoe meer je uitgeeft, hij sneller hij vaak is. Dat is het verschil.
@Stefje: “hoe meer je uitgeeft hoe sneller hij vaak is” . Bij paarden is dat toch net zo?
@larini: mwah. Talent kun je bij een paard niet extra kopen. Een beter doorontwikkelde kart wel.
@stefje: je hebt duidelijk nog nooit gekart.. bij een kart moet je die ook tot in den treure afstellen zodat hij het snelst is op een bepaalde baan, op een bepaald moment, en bij jouw rijstijl passend.. dat is niet louter een kwestie van geld…
@hans75: wat is dit nou voor domme aanname? En dat voor iemand in de 40. Shit man… Afijn, die afstelling, aanpassen op jouw rijstijl, alles wat jij noemt is allemaal tunen. Hoe beter je het wilt doen, hoe meer geld het kost. Het gebeurd nagenoeg nooit dat je zonder budget de rijkste kan verslaan. Kom je gewoon op heel veel vlakken voor te kort. Werkt in de F1 zo, werkt in karten zo.
@stefje: jij doet hier een domme aanname over mijn leeftijd? die is in ieder geval niet correct… 75 staat voor mijn startnummer dat ik gebruikte toen ik nog tweetakt racete op de karts…
natuurlijk betekent meer geld, meer tijd, meer snelheid… dat jij dat niet begrijpt vertelt mij dat je niet weet wat karten is.., dat is geen aanname
@hans75: Ben je nou echt zo dom of doe je nou alsof? Kan mij het eerste haast niet voorstellen maar als je al niet snapt dat mijn verwijzing naar je leeftijd de bedoeling had om je in te laten zien hoe irritant en dom het van iemand is om zomaar aannames te doen, en dan vervolgens een hele post typt waarin je precies herhaalt wat ik de hele tijd zeg en mij dan vervolgens dom noemt…man man man. Jij hebt het echt niet begrepen :)
waar staat ergens dat alleen sporten waarbij de fysiek om ‘maximaal vermogen’ draait olympisch kunnen zijn.. karten is inspannend en conditioneel zwaar, maar geen krachtsport.. maar dat geldt gelukkig voor de meeste sporten.. ik vind het super dat deze sport eindelijk wat meer respect krijgt, al vraag ik me af waarom die leeftijdsgrens er in moet? wat voegt dat toe?
@hans75: omdat het in 1e instantie gaat om de Olympische jeugdspelen
@autoriteit: thankx… had ik niet goed gelezen…
@hans75: geen dank :)
Moet niet gekker worden. Lasergamen als volgende?
@nathoes:
Larpen, bij Adidas en Nike zijn ze al bezig aan de elfen oortjes.
Zeilen doen ze ook in eenheidsklassen, ik vind dit wel vergelijkbaar. Maar voor volwassenen zou ik wel iets groters nemen dan een kart.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).