Helemaal niemand wil de Ferrari FF’s van Juan Carlos

Auteur: , 37 Reacties

De oud-vorst van Spanje kreeg de twee Ferrari FF's in 2011 geschonken, maar de veiling van de supercars werd afgeblazen wegens een gebrek aan interesse.

Ferrari FF

Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias (hierna: Juan Carlos) heeft de gouden tijden van het koningsschap nog meegemaakt. De fervent olifantenjager, RS6-rijder, en gabber van wijlen Prins Bernhard zat na het eind van het Franco-bewind op de troon, en genoot alle leuke voordelen die dit met zich meebracht.

Een halve eeuw geleden had je geen verantwoordelijkheden meer als koning, maar wel nog bakken met geld en status. Zo kon je lekker de jetsetter uithangen in je je dure auto’s en naar hartelust buitenechtelijke kinderen verwekken zonder dat er ooit een haan naar kraaide. Privileges waarvan de heren royals dan ook dankbaar gebruik maakten. Ze zaten ooit nog (met 2.500 andere gasten) gezamenlijk aan de dis van de sjah van Perzië, voordat de islamitische revolutie een einde maakte aan diens perverse rijkdom.

Maar we drijven af. Diezelfde Juan Carlos, die enkele jaren geelden afstand deed van de troon en afgelopen zondag na de MotoGP van Valencia bijna omver werd gesprongen door de kersverse wereldkampioen Marc Lorenzo (pun intended), kreeg in 2011 een vorstelijk cadeau van Sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premier van de Emiraten en miljardair. Bij een bezoek aan de Formule 1 van Spanje schonk hij Juan Carlos onderstaande zwarte en een grijze Ferrari FF (screenshot: publico.es), gewoon omdat het kon.

Ferrari FF Juan Carlos

In 2012 doneerde de broze vorst de auto’s aan de Spaanse National Heritage, waar ze echter ook maar stof stonden te vangen, en dus werd vorig jaar besloten over te gaan tot veiling. Gezamenlijk moesten ze minimaal 695.000 euro opbrengen (350k voor de zwarte en 345k voor de grijze, die 763 km op de klok had, en lichte schade), maar de enige geïnteresseerde bood in oktober 50% van het minimumbod, en dus zit de overheid nog met de auto’s in haar maag.

Geef ze aan het volk

Ik heb wel een suggestie: als oud-inwoner van Spanje kan ik beamen dat de bureaucratie daar niet altijd even gesmeerd loopt. Benoem daarom als overheid per kwartaal een ambtenaar die het meest excelleeert in zijn/haar taken, en geef deze persoon als beloning een Ferrari FF om mee te rijden. Met een limiet van 10.000 km, en alle kosten (verzekering, brandstof) afgedekt, iets in die trant. Je zult zien dat de productiviteit er met sprongen op vooruit gaat, en de Ferrari’s worden gebruikt waarvoor ze gemaakt zijn.

Of je zet ze weg en wacht totdat ze meer waard worden, maar ik vraag me af of dit voor elke Ferrari op gaat..

Voor de Spaanssprekenden: El País heeft nog een video van de Aries.

Dank voor de tip, Uncivilsum!37 reacties

Wat gek dat deze heer alleen maar namen lijkt te hebben en geen titels.
Als je een cadeautje krijgt is het eigenlijk niet zo chique om dat direct weer openbaar te veilen.
@martinus:
Je bent niet chique als je je chauffeur in het openbaar slaat, of een bestuursfunctie bij het Wereld Natuur Fonds hebt en dan stiekem olifanten gaat schieten, net zoiets als tandarts zijn en een beroemde leeuw het leven uit knallen !
@desjonnies: jij en ik vinden ‘net als’ blijkbaar nogal iets anders. Een hypocriete lul met een bestuursfunctie bij het wnf die olifanten afschiet vind ik nogal wat anders als een burger die toevallig tandarts is die een leeuw dood. Beide zijn klootzakken omdat ze leuke beestjes doden maar de één is gewoon een klootzak en de ander is een hypocriete klootzak. Hypocriet is zegmaar nogal een kwalijke eigenschap, hypocriete mensen mogen ze van mij dus ook figuurlijk aan de hoogste boom ophangen.
@lekbak: Zolang je als WNF baasje zorgt dat er meer Olifanten bijkomen als dat je afschiet lever je een positieve bijdrage aan de wereld.

Dat een koning jaagt, is natuurlijk niet gek laat staan hypocriet. Het is een traditie die al eeuwen leeft in de meeste Europese koningshuizen.

Om een jagende koning als baasje bij het WNF te kiezen is niet gek, een koning is zowel een bestuurlijk zwaargewicht, en daarbij staat hij door z’n hobby meer met z’n voeten in de klei/dichter bij de dieren.. dan een of andere vinex-bobo.

Verder het jagen, is natuurlijk niet alleen recreatief. Maar ook een vorm van fauna-beheer. Zeker overpopulatie van roofdieren wordt wel eens aangepakt om verhongering van een hele groep te voorkomen. Daarnaast leveren dure jachtvergunningen ook nog de noodzakelijke inkomsten die nodig zijn om een dierenpark te beschermen tegen gevaarlijke stropers. Die nuance en dat begrip mist helaas in de vinex en achterstandswijk.

Een prima koning die Spanjaard. Z’n zoon doet het ook aardig. En zo’n koning zorgt gelukkig door de jaren heen ook nog eens voor wat stabiele continuïteit mbt het staatshoofd. Elke vier jaar een andere politieke puppet als ‘president’ is veel duurder, en verzwakt vaak de diplomatieke positie van de staat.

Dit alles neemt niet weg, dat het toch wel een tikkeltje onbeleefd is je cadeautjes zo openbaar te laten veilen.
@martinus:

ik weet het niet.

Ik dacht dat ik kampioen recht-lullen-wat-krom is was.

Op mijn derde lag ik al drie kletspraatjes voor op de buurvrouw

Maar jij, jij bent tig keer beter !

-Ben jij persvoorlichter in de politiek ?

– Advocaat ?

– Spong?
@martinus: het is het toppunt van hypocrietie als je in het bestuur zit van een organisatie die dieren beschermt maar zelf die zelfde dieren afschiet puur voor je vermaak. Hoe kan je in godsnaam denken dat dat niet hypocriet is?

Dat het traditie is dat een koning jaagt slaat ook nergens op. Het is een sport die vroeger vooral door de adel beoefend werd. Adel is niet meer, die sport past ook niet meer bij deze tijd. Daarbij is sport jagen iets totaal anders als jagen voor natuurbeheer. Helemaal als het toch al de massaal gestroopte olifant betreft. Schiet dan een antilope ofzo af.

Ik ben niet tegen jagen. Het kan me eigenlijk zelfs niet zoveel schelen als een tandarts een leeuw dood schiet. Maar mensen, en dan vooral op een hoge positie, die hypocriet zijn gaat mijn bloed van koken. En je kunt niet, zelfs niet een beetje, een goede koning zijn als je je zo gedraagt. Had dan nee gezegd tegen die functie.

Overigens wil ik ook nog wat kwijt over je eerste zin. Een ambulance broeder die voor elke tien levens doe hij red één moord pleegt. Levert die een bijdrage aan de wereld of is dat een klootzak omdat hij toch die mensen vermoord? Extreem voorbeeld maar de denkwijze is het zelfde.
@lekbak: Of u het nou wilt of niet, de Adel bestaat en jagen gebeurt ook nog, in Nederland, Engeland, Oost Europa in Spanje en Afrika.

Daarbij is faunabeheer een woord dat hipper is dan ooit. En daarbij kan ook horen dat je een zieke of oude olifant afschiet. Als mens zijn we ook van nature jagers, en ik kan je een ding vertellen: Zo’n olifant sterft een stuk humaner door een kogel tussen z’n ogen, dan de stieren die sterven tijdens het stierenvechten in arena’s met duizenden Spanjaarden.
Maargoed, onze perceptie en wereldbeeld verschilt. Dat mag’ ik denk in ieder geval dat het genuanceerder ligt dan alleen ‘het is een schande en verschrikkelijk’.
@martinus: Daar is een goede methode voor: zeggen dat de opbrengst naar een goed doel gaat
Als republikein kan ik mij vinden in de wijze waarop je Juan Carlos en zijn collega’s beschrijft maar ik wil toch een kleine nuance aanbrengen: Juan Carlos heeft een belangrijke rol gespeeld in Spanje in de overgang van een fascistische staat naar een democratische rechtstaat. Hij was een beetje de de Klerk van zijn tijd.
@pomoek: Ga een beer vangen of was het een olifant?
@centho: olifant volgens mij…ik zeg ook niet dat hij de Spaanse Nelson Mandela was…
@pomoek: dus jij bent tegen het nederlandse koningshuis?
@sjeppie156: Ik heb en sich niets tegen Willem Alexander en zijn familie maar vind de erfopvolging van ons staatshoofd een middeleeuws systeem. Ik zie Nederland liever met een gekozen staatshoofd. Dat is overigens een Nederlandse traditie, Nederland was een van de 1e republieken in de wereld.
@pomoek: AH oke was niet negatief bedoeld! zit een jongen bij mij op de opleiding die een sympathisant van de NRG is en verder ken ik niet echt mensen die er tegen zijn, vandaar.

Omstreken Breda, Den Bosch.

Dus was meer interesse
Huh? Bureaucratie die niet gesmeerd loopt? Maar dat is toch per definitie zo?
En om de auto’s dan maar uit te lenen aan de best presterende ambtenaar wordt dan sowieso een fiasco, met zo’n niet gesmeerd lopende bureaucratie staan de auto’s de eerstkomende 20 jaar geheid bij dezelfde ambtena(a)r(en) in de garage. Juan van de postkamer maakt in ieder geval geen kans.
Daarom zou je als randvoorwarde kunnen stellen dat de betreffende ambtenaar maximaal 30.000 euro per jaar mag verdienen. Dat is 95% van het apparaat ongeveer.
@potver7: een beetje smeergeld hier en daar doet wonderen.
No shit dat ze die niet kwijt komen. Zelfs hier in co2-taks-Nederland heb je een gloednieuwe FF op de oprit staan vanaf 375k. 350k of 345k vragen voor auto’s die vier jaar oud zijn, wellicht niet in de kleur zijn die je wilt en ook nog eens geruime tijd stil gestaan hebben is wel heel erg optimistisch gedacht.
@Edge: Maarja, de koning heeft er met z’n billetjes in gezeten. Dat drijft de waarde omhoog, althans dat is wat verkopers ons altijd willen doen geloven. Ik zou zelf ook een gloednieuwe kopen die naar mijn wensen is samen gesteld, maar er is vast wel ooit een gek voor te vinden.
Je heb wel een goed voorstel. En ik denk dat het kan werken ook. Als ik een ferrari zou krijgen voor 10000km zou ik misschien ook iets gaan doen op mn werk. Ipv de gehele dag op ab loeren.
@clarkson: I’m with you.

Leuk detail: de baas hier heeft een FF in de garage, onder het kantoor. Naast zn 599-nogwat, een 993 tubro en een SLS met erg lelijke carbon opsmeuk.
Voor zover ik weet, rijdt alleen hij erin.
@gregorius: Heeft dat bedrijf waar jij werkt een ideeënbus?
@clarkson: Goed punt.

Laatst hebben we gestemd over een ‘betaalde Starbucks coffee corner’ in de pauze-ruimte (terwijl we zeer aardige gratis koffie, uit dure machines waar de Illy bonen per 3 kg pak in gaan).
Is m niet geworden.
Van de koning of niet, op een veiling wil je natuurlijk wel waar voor je geld. Een openingsbod van nog geen 200.000 vind ik eigenlijk wel reëel.
Ik vind het ambtenaren beloningssysteem een goed idee. Zouden ze in NL ook eens moeten doen. Gewoon omdat belonen het enige is wat werkt bij honden.
Vind je het gek met dat interieur, man man man…
@Robinveerman42: Dat zijn rooie stoelhoezen. Het interieur is juist prachtig!
@clarkson: dan heb ik niks gezegd ;-)
Geachte Sinterklaas, beste Sint.

Uiteraard bent u degene die in Spanje de baas is !
En dat bent u al eeuwen
Ik heb mijn archief doorgespit en ben genoeg correspondentie van u tegengekomen, in rijm en soms van dichterlijke kwaliteit!, maar alles werkelijk alles komt uit Madrid !
En u bent opgenomen in ons volkslied onder de strofe ‘de koning van Hispanje, heb ik altijd geëerd’ geschreven door een voorvader van Herman Brood, ene Marnix van St Allegonde tot Broodheer !

Daarom wil ik u dan ook voorstellen één van deze Ferrari’s te doneren aan de Autoblog redactie, opdat wij als zonen van eenvoudige schoenlappers, deels Gutmenchen, deels humoristen, deels cynici, deels wereldvreemden allemaal mogen en kunnen genieten van zo een voiture.
U , u hebt er toch nix aan en u bent meer van de schimmels en politiek niet-correcte stoomboten

Wij als ABérs zullen er ongetwijfeld veel plezier aan beleven; stel u voor : die kale (@Casperh samen met @gtwillem in een eerste rijtest, waarin de ene aan het wiel draait en de ander een fontein van weetjes en wetenswaardigheden over deze wagen weet te spuien, tot en met de man die de M6 boutjes van titanium voor de koplampen heeft gemaakt en tijdens dat proces een vinger is verloren – ik bedoel maar.

@sir_smokalot kan samen met @lincoln een legendarische anti-docu maken, waarbij ze het hele ding compleet afzeiken op een manier waar Maarten van Rossum nog wat kan leren ! Ik stel voor dat één van beiden tijdens die rijtest gewoon uitstapt om het statement kracht bij te zetten !

En ik wil graag met @rick-dos een rijtest doen zodat we gigantisch kunnen kibbelen over wereldse en politieke zaken, waarin wij hardgrondig van mening verschillen.

@henkhupelschoten die samen met @9000cse echt de baan opgaan met de Ferrari en de wagen serieus in de praktijk tested door één van @9000cse zijn Europese ritjes te doen.

Op deze manier heeft de auto nut, wordt hij voor educatieve doeleinden gebruikt en zullen sommigen plotsklaps weer blij zijn met hun gewone Ford Focus of ander massa product.

Me dunkt dat bovenstaand genoeg redenen geeft om een aantal gewone Nederlandse stervelingen blij te maken ( sommigen zullen zelfs het woord gelukkig bezigen ) en anderen zullen blij worden omdat ze opeens sjans krijgen, gezeten achter het stuur van deze bolide

Ik mag vurig hopen dat u mijn voorstellen in overweging wilt nemen en hoop dat ik spoedig van u in een rijm mag vernemen !
@desjonnies: ‘amen’ bedoel ik
Ameb
763 km en schade? Hahaha
Zoveel geld voor 2 ferrari’s FF is dat toch niet? Ook nog van ex-adel. Altijd een goed verhaal als je deze nog eens wegdoet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).