Hipster Audi ASF (1993) was ‘chroom’ voordat het cool was

Auteur: , 13 Reacties

Precies twintig jaar geleden, toen we allemaal onze broek achterstevoren droegen, presenteerde Audi op de IAA de voorloper van de eerste A8 (D2), die bovendien de eerste toepassing van het lichte Space Frame markeerde. Derhalve heette het ding Audi Space Frame Concept, oftewel ASF.

Audi ASF Concept 1993

Het ASF Concept glom als chroom, maar in feite had de aluminium carrosserie een flinke polijstbeurt gekregen, wat visueel hetzelfde effect gaf. (dank, @lemans96!) Deze polish-job herhaalden ze op deze A8, die al sinds jaar en dag bij PON in de kelder staat.

Inmiddels zijn we twee decennia ouder en wijzer, en is Audi toe aan de facelift van de derde generatie A8 (D4). Met gepaste trots laten ze weten dat de carrosserie van de nieuwste A8 dankzij ASF en een volledig aluminium koets nu slechts net zoveel weegt als mijn schoonmoeder, een alleszins bescheiden 231 kilogram. Was de body van staal, dan kon je daar zo’n 40% aan gewicht bij optellen, dixit Audi.

Audi A8 Space Frame

Naderhand werd het ASF-principe ook toegepast op de Audi A2 (2000), TT (2006), de R8 (2008), en uiteraard iedere generatie A8. Hiermee staat de teller nu op 750.000 ASF-framepjes. Nu de eerste chromen productie-Audi nog, jongens. De tuners hebben de weg al geƫffend.

Een gelikte video van hoe het onderhuids in elkaar steekt bij de A8 vind je op ASF-junk! Foto’s van zijn glimmende voorvader zijn uiteraard ook toegevoegd.

13 reacties

Niet chroom, gepolijst aluminium. Glimt altijd nog beter dan chroom…
@lemans96: Dat staat er ook.

Staat ook zo’n naakt model van dit model A8 bij de Nederlandse importeur.
Later toegevoegd, dus hij had een punt.
@sir_smokalot: Chique!
Dit grapje heeft Audi vaker gedaan, ook de Avus was gepolijst aluminium.
Zag er zeker strak uit.
http://www.autoblog.nl/archive/2010/08/29/vergeten-concept-car-de-audi-avus-concept
Verchroomd? Als hij van aluminium is, dan is het toch gewoon gepolijst, das toch iets anders dan verchromen, dat gebeurt toch alleenmet gewoon ijzer?!
@rrk147: Aluminium wordt ook verchroomd hoor, o.a. verchroomde velgen
Zelfs als benz liefhebber geef ik toe dat audi’s slogan wel goed bij deze auto past. Heb stiekem ook wel een zwak voor de eerste 2 generaties a8.
Nostalgie! Blijft toch geweldig deze ASF, evenals de eerste generatie A8 die eruit voort kwam.
De D2, naar mijn mening een icoon. Het machtige design welk hij deelt met de Mercedes w140 & de BMW e38, maken dit echte slagschepen uit een decennium waar alles groot, lomp & log moest.

Voor mij echt nostalgisch, zulke auto’s.
@adjudant: Tegenwoordig zijn de limo’s toch wel ietsje groter, alleen leek bijvoorbeeld de W140 wat ‘lomp’ door zijn design.
@bsxc2: Groter ja.. Log en lomp nee.. Alles is te rond en gestroomlijnd..
AlleennZwaar de klos als je schade rijd met je ASF frame…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).