Hoe dealt een autonome auto eigenlijk met sneeuw?

Auteur: , 40 Reacties

Want waar is dan de wegbelijning gebleven?

Glibber de glibber

De autonome auto is een nobel streven. Het neemt immers al het werk uit handen van de mens, en doet het ook nog eens een stuk beter en veiliger. Dat is in ieder geval de bedoeling. Tegenwoordig zitten de meeste fabrikanten nog in de zeer uitgebreide testfase. Iedere omstandigheid moet uitvoerig zijn onderzocht en worden getest.

Zo is dat ook met sneeuw, die in staat is het hele wegennet te transformeren naar één grote witte plakkaat waar auto’s overheen zullen moeten rijden. De autonome functies die we tegenwoordig al zien, zoals Lane Assist, Active Cruise Control en Rijbaanwisselassistent, werken voornamelijk met radar- en camera-gestuurde technieken. Allemaal prachtig natuurlijk, maar een bijkomend nadeel is dat de camerafuncties bijvoorbeeld door hevige regenval, sneeuw of laagstaande zon flink kunnen worden belemmerd.

Ford Autonoom

Digitaal wegenplan
Er zijn echter technieken in de maak die laten zien hoe een auto ook bij slechte weersomstandigheden gewoon door kan tuffen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de omgeving in ideaal weer volledig in 3D te scannen, en deze informatie te gebruiken in tijden van slecht weer. Tesla laat al haar auto’s data verzamelen over de weg waarop deze autonoom rijden. Ford is met een soortgelijk iets bezig. Zo krijg je een gigantisch uitgebreid en gedetailleerd, up-to-date en digitaal wegenplan.

Ook kun je dankzij dat digitale wegenplan je locatie zeer nauwkeurig meten. De auto scant real time zijn omgeving en vergelijkt deze met de data van het wegenplan, én de huidige GPS data. Hierdoor kan de auto zich op één centimeter nauwkeurig plaatsen. Met GPS kan dit ongeveer met een precisie van 10 meter.

Regendruppeltjes uitfilteren
Met behulp van zeer krachtige lasers en LiDAR sensoren kunnen sneeuwvlokjes en regendruppels via een algoritme worden uitgefilterd, zodat het ‘beeld’ wat de auto heeft niet kan worden bijinvloed door dergelijke obstructies.

Al met al geen slechte ontwikkelingen omtrent het oh zo gevreesde autonoom rijden. De techniek komt eraan -ook voor als het sneeuwt- de vraag is enkel hoe snel het zijn intrede vindt. Bovenstaande technieken liet Ford aan ons doorschemeren, maar we zullen deze ongetwijfeld terug gaan zien op andere merken.40 reacties

Daarom .. Winterbanden ..
@lincoln: Hap.. Hap.. Winterbanden zijn echt onzin!
@reactief: wel eens opa wintersport geweest?
@keeper1: op*
@keeper1: voor wintersport heb je alleen sneeuwkettingen nodig, winterbanden zijn dan echt overdreven, zonde van de centen
@parker: nou daar ben ik het echt niet mee eens. Toevallig 2 weken geleden was ik er nog. Wij reden zo naar boven en voor ons en achter ons paar Nederlanders op zomerbandjes. Gleden lekker weg
@keeper1: nou nou, poe poe zeg..
@keeper1: hij vraagt met zn niet relevante comment om happers, en ik bijt.
Ik had de gevolgen alleen niet ingeschat. Een winterbandendiscussie is het laatste waar ik zin in heb.

Maar nooit op wintersport geweest. Ook niet met mn opa ;-)
@reactief: haha sorry man. Verkeerd begrepen.
@reactief: in Duitsland zijn winterbanden daarom verplicht bij sneeuwval, vooral omdat winterbanden onzin zijn.
@ghost: daar heb je toch sneeuwkettingen voor, winterbanden zijn voor winter, niet voor sneeuw, anders hadden ze wel sneeuwbanden geheten!
@parker: meen je dit nu serieus of hebben we hier met een übertroll te maken die onder al zijn/haar auto’s een setje winter wielen heeft zitten in dr maanden okt-apr?

Ik heb echt geen idee. Je zou beide kunnen zijn :D
Ach, het gaat toch die kant op en dan kan ik me er maar beter bij neerleggen. Plezier met autorijden is al een paar jaar (voor mij) over.

Zo lang ze maar van de motoren af blijven!
@st220: Zolang autonoom rijden een optie blijft en zelf rijden ook nog mogelijk is, juich ik het alleen maar toe. En van de motoren blijven ze geheid niet af. Die trend is al jaren gaande.
@berlinetta: ik denk dat hij doelde op motorfietsen. Die gaan ze dus echt niet autonoom laten rijden.
@st220: Ik denk dat het net zoals berlinetta zegt ook zo zal zijn. De autonome wagen zal zeker nog een hele tijd manueel bestuurbaar zijn. Institute of Electrical and Electronics Engineers verwachten dat pas tegen 2040 75% van alle voertuigen volledig autonoom kan rijden, dat wil niet per se zeggen dat diezelfde wagens niet manueel bestuurbaar zullen zijn. Nissan liet dit al zien met de IDS, hun visie op de toekomstige autonoom rijden.
https://www.youtube.com/watch?v=9zZ2h2MRCe0

BMW toonde dit ook al met zijn I8 Spyder concept waarbij autonoom rijden volledig uit te schakelen is en dit is ook het geval met de nieuwe concept 100, waar er nog steeds een stuurtje en pedalen aanwezig zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=DLVTSXdEHxI

Volvo met zijn concept 90

https://www.youtube.com/watch?v=fLEeCFELCxw

En ook bij de Mercedes autonome wagens blijven gewoon een stuur en pedalen aanwezig. Voor de constructeurs blijft rijplezier nog steeds belangrijk. Je zal ooit gewoon de luxe hebben om zelf te kiezen wanneer je rijdt. Ben zelf ook een groot liefhebber van het ‘rijden’ en zie autonome technologie ook met een beetje wanhoop aan. Maar zolang de keuze blijft tussen rijden en niet rijden, dan heb ik er niets op tegen. Want als de wagen slim genoeg is om zelfstandig te rijden dan kunnen ze ooit ook de bestuurder laten rijden en tegelijk voorkomen dat jij als bestuurder nog stomme fouten kan maken en dus nooit meer een ongeluk/ aanrijden kan meemaken. (Tenzij de technologie van de wagen faalt, kan ook natuurlijk).
@st220: wat maakt het blok nog uit als je niet zelf rijdt
@st220: dat het plezier weg is, ligt geheel aan jou jongen
Aan de sneeuwketting leggen!
Ideaal dat autonome rijden; als je een dag geen zin hebt om te sturen of je toch je stukken voor devergadering nog door moet nemen zet je hem in de autonome stand. Maar als je dan savonds klaar bent zet je jouw 800PK sterke achterwiel aangedreven elektro auto op manual en boender je naar huis.
Kan hij ook autonoom sneeuwdrifts doen?
Wie zit daar eingenlijk op te wachten? Weer zo een behoefte die ons door de auto-industrie wordt aangepraat.
@geertvn:

Stuurbekrachtiging .. Elektrische ramen .. Airco .. Automaat .. Allemaal idioterie ..
@lincoln: vergeet winterbanden niet!
@lincoln: Geef toe: Het is best ff zoeken naar gadgets die de industrie verzon en die je echt zou missen. Zelf rijd jij geregeld auto’s die het ook zonder deze vier moeten doen – en je mist het dan geen moment.
Als je ze van moderne auto’s af gaat slopen, echter… Een hok van 1500 kg, op 205/60/15. zonder stuurbekrachtiging, maar lekker direct sturende, en met een klein, dik stuurtje – parkeer dat maar eens in zonder bekrachtiging.
Een perfect (geluids-) geïsoleerde wagen, met fraai ontworpen kleine ventilatieopeningen – krijg die maar eens fris zonder airco.
@mout:

220 euro koste mijn laatste aankoop ..
Een Panda ..
Portier sloten kapot ..
Starten met twee draadjes ..
Heerlijk open dak ..
En een hangmat ipv stoelen ..

Het ultieme sportpakketjuhhhh voor hetero’s dus ..
@geertvn: de mensen die nu zitten te facebooken achter het stuur. Een hele hoop dus!
Ach ja, het zal snel komen, en er zal in het begin een hoop gedonder mee zijn. Maar op termijn zal het zeker beter zijn dan de gemiddelde bestuurder. En als gewoon zelf rijden legaal blijft zijn we in ieder geval van alle kansloze onnodig links rijders af.
Je zal ze de kost moeten geven, de mensen die zelf als het sneeuwt ook geen idee meer hebben waar de belijning -of zelfs de stoep- zich bevindt en op de gok een positie op de weg kiezen. Die zien het net zo min als een laser of radar. Alleen heeft deze auto dan het voordeel dat hij de weg tot op de cm kent en dus alsnog de goeie positie kan kiezen. Ik weet wel wat dan beter werkt denk ik :)

Je moet op een flink besneeuwde dag eens op de grote parkeerplaatsen kijken, jaarbeurs ofzo. Een grote chaotische scheve bende omdat niemand meer weet waar de vakken liggen!
via Android app
Ik zag een video van een Tesla die dus zijn voorganger bleef volgen in de sneeuw. Nog wel goed opletten waar je voorganger heen gaat dan ;) Maar op de snelweg lijkt me dat prima werken.
@stfu: lol, zie je één Tesla de sloot in glijden door gladheid, volgt de rest, omdat ze denken de weg volgen :-)
Iets met schapen!?
Levensgevaarlijk voor onvoorziene omstandigheden. die haal je er niet uit met zgn. slimme algoritmes. Het wordt pas iets als de shitware eh software niet voorgeprogrammeerd wordt maar zelfdenkend is en zelfvoorzienend. Dat duurt nog wel even….. Wat er nu gebeurt zijn niets anders dan verdienmodelletjes en waarvoor veel overheids (belastinggeld) wordt besteed. we laten ons als belastingbetaler weer eens heerlijk piepelen als je het mij vraagt.
@sracert:
“……..Wat er nu gebeurt zijn niets anders dan verdienmodelletjes en waarvoor veel overheids (belastinggeld) wordt besteed. we laten ons als belastingbetaler weer eens heerlijk piepelen als je het mij vraagt.”………….
Oh ja! Gewoon verschrikkelijk! De hele Nederlandse autoindustrie vreet ons belastinggeld weg door die nieuwe ontwikkelingen. Straks gaan ze de BPM en accijns op brandstof er ook nog voor verhogen.
Sommige mensen……………..?
En niemand reageerd op de zin
” Tesla laat al haar auto’s data verzamelen over de weg waarop deze autonoom rijden”
Een auto die aan anderen verklikt waar je geweest bent…Gatver..
@norge: zal ik? Ja ik zal wel gewoon.

Ik vind het helemaal best, ik heb toch niks te verbergen. Privacy heb ik niet nodig want ik ben immers geen crimineel.

Nu snel weer van SBS af.
@marc94: Totdat je sociale zorgverzekering je ineens een schaal/aantal schalen hoger gaat plaatsen omdat jij tot de risico groep behoord. Hoe ze dat weten?

Nou, bij Tesla kopen ze jouw data om je rijdgedrag te analyseren. Je whatsapp gesprekken worden bekeken om te kijken hoe vaak je gaat stappen/drugs gebruiken of gevaarlijke activiteiten plant.

En dan zeker gaan mopperen dat je vrijheid wilt, wilt zeggen wat je wilt zeggen zonder dat het (financiele) consequenties heeft? Als heel Nederland deze stelling blijft vasthouden moeten we niet gek opkijken dat we over een paar jaar in een controlestaat leven. De overheid werkt hier namelijk net zo hard aan mee…
@marc94: Ik mag hopen dat dit sarcastisch is maar het feit dat ik het niet meer zeker weet is beangstigend…. Hoe dan ook, er zijn genoeg mensen die dit soort dingen serieus zeggen, ongeloofelijk hoeveel vertrouwen men blijkbaar heeft in “de overheid”.

Ik heb helemaal niks met autonoom rijden als auto liefhebber. Als software engineer vind ik de uitdagingen die het met zich meebrengt dan wel weer interessant. Dillema’s dillema’s…
@norge: en die doorgeeft waar alle drempels liggen en automatisch de rijhoogte aanpast, dat dan weer wel.
@pinut187: da’s wel geniaal. :)
In een nieuwsuitzending zag ik onlangs een reportage over de zelf rijdende Tesla en daar ging het binnen 1 minuut al bijna fout. We blijven juridisch verantwoordelijk en moeten ten alle tijde alert blijven. Zelf rijden is de beste garantie dat dit ook zal gebeuren. Wat is dan de meerwaarde van deze systemen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).