In beeld: de miljarden die Red Bull uitgaf voor F1-succes

Auteur: , 53 Reacties

Bizarre bedragen werden uitgegeven.

In beeld: de miljarden die Red Bull uitgaf voor succes in F1

Menig Formule 1-fan zal zonder meer weten dat de sport een van de duurste is op aarde. Zeker vandaag de dag, dankzij alle hyper-gecompliceerde techniek die erbij komt kijken, is het geen oord meer waarin iedere welvarende zijn geluk kan zoeken. In die zin is energiedrankproducent Red Bull op het verkeerde moment ingestapt. De cijfers weerspreken dit vermoeden geenszins: de Oostenrijkse onderneming gaf in 13 jaar tijd ongeveer 2 miljard euro uit in de sport.

We krijgen deze akelige doch verfrissende kijk op de financiële stand van zaken dankzij een onderzoek van Forbes. De in Groot-Brittannië gevestigde onderneming maakt zijn cijfers jaarlijks bekend, maar nu pas heeft de publicatie een duidelijk overzicht kunnen maken. Daarbij hebben ze ook de cijfers van zusterteam Toro Rosso, dat gevestigd is in het Italiaanse Faenza, inbegrepen.

Uit de cijfers blijkt dat moederbedrijf Red Bull sinds zijn intrede in de hoogste klasse van de autosport gigantische bedragen heeft uitgegeven voor de respectievelijke successen van zijn teams. Sinds de overname van het team van Jaguar in 2004 heeft het bedrijf 1,4 miljard dollar (~ 1,23 miljard euro) in Red Bull Racing gestoken. Zusterteam Toro Rosso, dat een jaar later werd overgenomen van Paul Stoddart (Minardi), kon de afgelopen jaren rekenen op een totaal van 900 miljoen dollar (~ 770 miljoen euro). In het overzicht hieronder is te zien hoeveel geld er doorheen is gejaagd.

In beeld: de miljarden die Red Bull uitgaf voor succes in F1

Het is natuurlijk nog maar de vraag in hoeverre de racende uithangborden van de energiedrankgigant bijgedragen hebben aan de omzet, de winst en de verkopen van de energiedrank. Zeker gezien het feit dat Red Bull in talloze sporten en evenementen actief is, is de bijdrage van de Formule 1 lastig aan te tonen in concrete termen. Het zal in ieder geval niet zozeer tegenwerken, want de afgelopen jaren heeft het bedrijf telkens een stijgende omzet genoteerd. Met de winst zit het eveneens snor.

Er bestaat speculatie dat Red Bull de Formule 1 als een geheel wil verlaten, maar voorlopig hebben ze eerst nog een samenwerking met Honda af te werken. Gelukkig is het team nog hongerig als altijd om wereldtitels binnen te halen. Daarnaast helpen ze Aston Martin buiten de Formule 1 met het produceren van hypercars, zoals de Valkyrie. Tevens bezit de energiedrankgigant een circuit, de Red Bull Ring, in het Oostenrijkse Spielberg. Zodoende zal Dietrich Matechitz’ kindje niet snel uit de autosport verdwijnen.53 reacties

dan vraag ik me wel af wat de bedragen van mercedes zijn, die in 5 (?) jaar nog meer succes hebben behaald.

ook wel leuk om te zien dat, in de minst succesvolle jaren, ze ook het minste uitgaven.
@gwnbmw: ja! Agree! Dat lijkt me ook rete interessant!
@gwnbmw: heeft te maken met hun sterke motor in het V6 era. Die voorsprong hebben ze feitelijk nooit uit handen gegeven. Denk dat dat niet zozeer te maken heeft met meer geïnvesteerd kapitaal.
En dat allemaal met de verkoop van suikerwater.
@johnwaters: Met een jaaromzet van 6,3 miljard wereldwijd en een uitstekend marketing apparaat erachter, niet gek voor een oud Unilever mederwerker!
@johnwaters: ik heb ooit op vakantie met een Red Bull fotograaf in contact gekomen.
Ik maakte een beetje dezelfde opmerking als jij, maar hij zei dat Red Bull meer verdient met het produceren van content (youtube enzo) dan aan de drankjes.
@hehe: dat geloof ik niet. Voor een blikje van 25cl een euro rekenen terwijl coca vola voor een blikje van 33 cl de helft rekent. Ze pakken minimaal 50 cent per blikje extra winst dan coca cola of Pepsi . Je gaat mij niet vertellen dat de ingrediënten can red bull meer kosten dan die van coca cola of Pepsi. Het is puur marketing.
@rolov: als het echt puur alleen om marketing redenen zou zijn, sponsort Red Bull wel erg veel extreme sporten. Ik zou bijna zeggen alle extreme sporten.
Ik beweer niet dat er op de drankjes geen winst wordt gemaakt. Ook weet ik niet of die fotograaf (hij was paragliding gids voor mijn vliegvakantie) echt goed zicht had op de jaarcijfers van Red Bull.
Wel geloof ik dat de ‘sponsoractiviteiten’ niet meer primair bedoeld zijn om meer blikjes drank aan de man te krijgen, maar nu een op zichzelf staand, geld genererend bedrijfsonderdeel is geworden.
Neem aan dat ze ook heel wat binnengeharkt hebben met merchandising
Ik geniet van wat Redbull doet, maar nooit 1 redbull gekocht.
Niet te zuipen.
(Owh, lieg: Thaise sangsom bowl, daar zit blikje redbull in).
@jossebos: groot gelijk, zelfs cocaïne is gezonder dan een blikje RedBull.
@appeltaartislekker: Dit zijn opmerkingen van mensen die nog nooit goede coke hebben gehad. Gezonder zal wel, maar zuip liever elke dag een red bull.
@appeltaartislekker: ieder zijn smaak, ik persoonlijk gruwel van appeltaart!
@toniominestrone: met slagroom gaat het wel
@lekkerlinksrijden: blegh slagroom.
Toeval of niet, maar toen Ricciardo kwam zakten de betalingen als een pudding in en toen Verstappen kwam gingen ze weer als een raket omhoog.
@stuurloos: Verstappen is een geweldige marketingmachine: hij rijdt zichzelf constant in de kijker, mensen praten over hem en hij wordt interessant bevonden. Dat alles levert veel airtime op, dus reclame voor Red Bull.
@stuurloos: het lijkt er op dat salarisonderhandelingen niet het sterke punt van de glimlachende Australiër zijn.
@mashell: als je de geruchten van zn renault contract bekijkt gaat het daar best goed mee…
Aangezien Red Bull rond de 6 miljard per jaar omzet maakt en de marges enorm zijn, kan het er vrij makkelijk vanaf.
Best een goede investering voor brand exposure’
Tevens zei Zak Brown in de Netflix docu:
‘It takes annually $90 million to enter into F1 and another $90 million to be competitive’
Als je het zo bekijkt heeft Red Bull het ‘goedkoop’ gedaan.
Mensen waar zijn we mee bezig. 2 miljard euro! Terwijl hier in dit land Jan minimaal niet eens de benzine kan betalen om naar de voedselbank te rijden!!! Benieuwd hoe zo’n Matechitz dat voor zichzelf goed weet te lullen.
@kunstomdathetmoet:
Precies, het rijk betaald per jaar ongeveer 150 miljard euro aan sociale bescherming (uitkeringen en subsidies)
Dan kan RedBull daar best wel even 2 miljard aan bijdragen, toch?
@dirkv: ja, die 0,11% van Red Bull gaat daar echt een verschil in maken…
@kunstomdathetmoet: Ga ff ergens anders socialist spelen.
@basjaski: socialist? Beschermheer van de beschaving bedoel je. Ik bekommer me om mijn minderbedeelde medemens. Dat zouden meer mensen moeten doen.
@kunstomdathetmoet: ga effe ergens anders de moraalridder uithangen met dat gezever, via de staatstelevisie ,genaamd de NPO word ik dagelijk al gebrainwashed met deze moralistische preken.
@toniominestrone: @toniominestrone: Waarom zo gepikeerd, heb ik een gevoelige snaar geraakt? Je klinkt als een pafferige, sigarenrokende kapitalist. Sjon minimaal mot het met twee pakjes shag per week zien te roken!!! Probeer je te realiseren hoe bevoorrecht je bent.
@kunstomdathetmoet: Ik kan je best wat geld lenen, laten we zeggen tegen een rente van een procentje of 10, trouwens ik rook Havanna’s.
@toniominestrone: Havana’s aan de Waal.
@toniominestrone: kinders, vergeet niet dat door de investeringen van red bull over de hele wereld mensen een boterham verdienen.
Succes is daarnaast niet komen aanwaaien….. hij heeft de risico’s genomen, z’n hele vermogen geïnvesteerd en er verschrikkelijk hard voor gewerkt. Respect voor Dieter!!!
@rve007: precies dat, enig idee hoeveel mensen geld verdienen aan RedBull… personeel, winkels, horeca en toeleveranciers wereldwijd?
@kunstomdathetmoet: als je wel een auto hebt om naar de voedselbank te rijden maar geen benzinegeld dan heb je je prioriteiten sowieso helemaal verkeerd liggen! Verkoop die auto, ga van dat geld een studie volgen en ga aan de slag! Een beter leven krijg je niet van je hand op houden en klagen vanaf de zijlijn met een iPhone in de hand hoe slecht het allemaal wel niet is in NL!
@kunstomdathetmoet: Ze zouden ook gewoon met de fiets moeten gaan ipv een dure auto. Schooiers.
@kunstomdathetmoet: welkom in de grote mensen wereld, onder welke steen heb jij de laatste decennia gezetten?
@toniominestrone: Geen enkele steen. Ik sluit mijn ogen niet voor de ernstige maatschappelijke problemen in onze samenleving. Ik niet. Zo’n Mate(s)hitz doet dat wel! Ik ben diep geschokt
@kunstomdathetmoet: t probleem met jullie linkse debielen is altijd dat je alleen maar naar bedragen kijkt. Die 2.000.000.000 investering is een investering in banen voor eigen mensen / toeleveranciers / etc. Ik denk dat er dankzij die 2.000.000.000 misschien wel 2.000 mensen werk hebben jaarlijks, als het er al niet meer zijn. Hoeveel mensen heb jij ooit werk verschaft met je achterlijke socialistische gezwets?
@panam1: het is best grappig dat je door de term “linkse debielen” als een superieure rechtse persoonlijkheid profileert en dan een verhaal over banen creëren begint… Maar werk verschaffen is juist een socialist ding. Je bent dus een socialist in ontkenning, geeft niks hoor, de meerderheid van de rechts stemmers is eigenlijk voor linkse thema’s.
Maar om banen creëren daar doet een onderneming als Red Bull het niet om, die doen het gewoon om reclame te maken, door een sportief snel en krachtig imago na te streven. Als dat met wat minder kosten (dus banen) kan dan graag zoals de grafiek ook laat zien.
@mashell: je moet niet zo dom
lopen ouwehoeren. Banen creëeren is niet per definitie een socialistisch ding. Dat ze dat team gebruiken voor reclame is duidelijk, maar de investering levert banen op. Verder heb ik heb een grafhekel aan zeikerds die klagen over geld uitgeven van privé-ondernemingen, en vanaf nu hoor jij ook bij dat rijtje met je betweterige reactie.
@panam1: lieverd, die banen zijn bijzaak, een gevolg maar niet het geen doel, dat haalt je argument onderuit.
En gezien je kinderachtige laatste opmerking weet je dat zelf ook wel. Natuurlijk hebben rechtse rakkers het ook telkens over banen creëren, in de hoop dat ze zo de socialisten mee krijgen (en soms tuinen die er nog in ook. Recent hebben we in de discussie rond de dividendbelasting weer gezien dat het argument banen van rechtse politici een schertsvertoning is. Dat Unilever hoofdkantoor zou maar liefst 50 administratieve banen hebben opgeleverd.
@kunstomdathetmoet: brandstof en voedselbank in één zin. Dat strookt niet helemaal he…
Hier staat alleen wat ze hebben uitgegeven maar niet wat ze hebben verdiend aan F1.

Ergens anders las ik dat ze onder de streep een paar miljoen per jaar overhouden aan de hele operatie.

Je hoeft dus geen medelijden te hebben met RB.
Ik vind het trouwens ook niet een bizar bedrag als je bedenkt dat er $2,3 miljard is uitgegeven aan twee teams over een periode van 12 jaar. Als je dan ook bedenkt dat ze 4 kampioenschappen hebben behaald dan is dat helemaal niet slecht.
Och niemand praat eigenlijk meer over de ongekroonedekongin (ooit) der frisdranken : Coca Cola, wat dat betreft zit de marketing van RedBull tig keer beterin elkaar, Pepsi lijkt wel van de aardbodem verdwenen en als je de prijs van een blikje Red Bull ziet, kan ik niet begrijpen dat dze de Formule 1 nog niet gekocht hebben.

Het is overigens niet te zuipem dat spul, maarre als je het never nooit drinkt en ’s nachts achter het stuur door slaap wordt overmand is het een uitstekend pepmiddel om alert te blijven.
Dat helpt niet als je mensen ziet die onderweg naar het werk al aan dat spul zitten.
Wie weet hoeveel seconden TV-reclamekosten ze hebben bespaard in al die jaren? Hoe vaak werd/wordt de naam Red Bull & Torro Rosso genoemd en getoond zonder er voor te hoeven betalen? Hoeveel inkomsten uit de tv-rechten hebben ze al die tijd ontvangen? Hoeveel prijzengeld hebben ze al die tijd bijgeschreven gekregen? De FIA betaald alle logistieke kosten van een team wanneer je dat weekend racepunten hebt gepakt, dus een kostenbesparing voor Red Bull. Hoeveel petjes, shirtjes enz. met Red Bull naam en logo zijn er sindsdien verkocht? Hoeveel hebben andere team sponsoren bijgedragen aan Red Bull/Torro Rosso? Autoblog het is tijd voor een diepteinterview met de boekhoudersopperhoofd van beide teams.
Dit zijn de uitgaven. Maar de inkomsten?
Uitgaven liggen veel hoger. Budget voor dit jaar was alleen al 400 mil. Tel maar uit..
We danken aan RedBull een hele generatie van hyperactievelingen met concentratiestoornissen. Net zoals sigaretten verbieden dat drankje aan jongeren elk geval. Dan eens kijken hoe ver ze komen.
@ericd:
En dan, dan is Brabant daa’lijk vergeven van de illegale Red Bull stokerijen !
@ericd: echt een goede bijdrage.. zeg dan niets
@gjvp: neem nog een energie drankje, knap je van op.
Ach naamsbekendheid en afschrijving belasting.. dus red bull maakt geen moer uit
Even een F1 vraagje voor de kenners: bij welke F1-race bestond de gehele top-vier coureurs uit het land waar deze wedstrijd werd gehouden. De winnaar en de tweede reden bovendien voor dezelfde ploeg uit eigen land, terwijl ook de nummers drie en vier ploeggenoten waren (maar wel bij een buitenlandse ploeg)? En in welk jaar was dit?
@chob: een keertje in Duitsland toen BMW nog mee deed en de broertjes Schumacher?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).