
Alles kan natuurlijk niet zomaar goed gaan.
Het is grofweg een etmaal geleden dat McLaren de legendarische F1 eindelijk een waardige opvolger gaf in de vorm van de Speedtail. Toegegeven, ook binnen ons eigen kamp zijn de meningen verdeeld over de auto en McLaren’s verkoopstrategie, maar het feit is dat de Britten hiermee wel degelijk een nieuw huzarenstukje hebben gepresenteerd.
Alle exemplaren van de spectaculaire auto zijn immers al lang en breed uitverkocht. Ongeveer een derde van de eigenaren loopt echter tegen de lamp, want niet overal mag zomaar met de auto gereden worden.
Uitgerekend in de Verenigde Staten, een aanzienlijke afzetmarkt van de sportwagenfabrikant, doet de overheid lastig over de Speedtail. Dit blijkt uit een bericht van Motor Authority. Tegenover het medium heeft McLaren laten weten dat zij de Speedtail niet hebben gemaakt met alle (inter)nationale regels in het achterhoofd. Begrijpelijk, want hadden ze dit wel gedaan, dan waren ze niet in staat geweest de auto te construeren zoals zij dat voor ogen hadden.
De onvermijdelijke negatieve bijkomst komt in dit geval voor de rekening van ongeveer 35 klanten. Dankzij de keuze van McLaren om de auto niet naar Amerikaanse standaarden te bouwen, zijn deze 35 exemplaren niet straatlegaal. Door de driezits-opstelling van de ‘Hyper-GT’ heeft McLaren bijvoorbeeld geen zij-airbags kunnen monteren – een vereiste van de Amerikaanse overheid. Daarnaast is het volgens het desbetreffende conservatieve instituut nog altijd verboden om intrekbare, digitale zijspiegels te hebben.
Nu verwacht je misschien dat McLaren zijn Amerikaanse klanten ondersteunt bij het aankoop- en importproces, maar dit is dus ook niet het geval. In plaats daarvan laat de sportwagenfabrikant zijn klanten alles lekker zelf uitzoeken. De kopers zullen de zaken onafhankelijk moeten afhandelen.
Is alle hoop daarmee dan overboord gesmeten? Welnee. Het gaat hier immers om een van de meest geanticipeerde super- of hypercars van dit decennium. Nog belangrijker: voor iedere wet bestaat er wel een of ander loophole om alsnog legaal te kunnen opereren. Hetzelfde geldt voor de Speedtail.
De auto kan namelijk alsnog de weg op, middels de zogenaamde “Show or Display“-regel. Dit is een Amerikaanse wet waarbij auto’s die normaliter niet straatlegaal zijn alsnog de weg op kunnen. Echter, er mag jaarlijks niet meer dan 2.500 mijl afgelegd worden, tenzij het om onverharde wegen of afgesloten terreinen (lees: circuits) gaat. Vooraf moet er flink papierwerk ingevuld worden, maar dit is aan het einde van de dag slechts een formaliteit. Overigens, enkel de eerste persoon die een McLaren Speedtail naar de Verenigde Staten haalt, moet dit proces doorstaan. Wanneer de overheid de eerste Speedtail heeft geaccepteerd, kan de rest van de kopers vrij eenvoudig volgen.
Gezien het feit dat geen van eigenaren daadwerkelijk meer dan 2.500 mijl (~ 4.000 kilometer) per jaar zal gaan rijden, staat slechts dit wettelijke proces ze in de weg om van hun auto te genieten. Eind goed, al goed, dus.
Zelfs in de landen waar er geen problemen zijn zullen deze wagens geen 4000 km per jaar rijden.
@fejjie: Ja dat vind ik altijd zo krenterig. Een auto van een paar miljoen maar dan nauwelijks rijden i.v.m. afschrijving.
@atrak: puur invensteringsobjecten, althans in de meeste gevallen
@atrak: als je een auto van een paar miljoen koopt dan is niet afschrijving maar tijd je probleem. Je moet ook nog in al je andere auto’s rijden, op je jachten feesten organiseren en in je privé vliegtuigen vliegen, sommigen werken er ook nog bij ook.
@mashell: iedereen op AB is rijk. Want tijd is money, dat weten we al. Wat vergeten wordt is dat hoe meer geld je hebt, hoe duurder tijd wordt, en vaak is tijd eenvoudigweg onbetaalbaar…
@fejjie: denk eerder nog dat deze wagens in hun hele levensduur geen 4000 km zullen rijden.
@silverscope: tenzij mr bean er een koopt ;)
Dus eigenlijk is de auto gewoon legaal!? ;)
Lekker boeiend, die dingen verdwijnen toch allemaal in een garage als investering. Diegene die wereldwijd op kenteken worden gezet en daadwerkelijk mee gereden word is op 2 handen te tellen waarschijnlijk.
Ik vind het toch een zwaktebod. Een supercar is in principe een circuit auto die op de openbare weg mag rijden. Overal. Kijk, die spiegels, daar kun je weinig meer aan doen dan ze op de auto te monteren maar die airbags vind ik gewoon raar dat ze dat bij McLaren niet geregeld krijgen.
@pomoek: hoezo is dat raar? Dit is een wagen met de bestuurdersstoel in het midden net als de F1. Wil je hier zij-airbags in bouwen die iets nuttigs doen en geen passagiers verwonden moet je iets heel nieuws ontwikkelen dat nog niet bestaat, dat kost een hele berg geld maar ook een groot aantal crashtests. Dat is voor een kleine serie wagens door een kleine fabrikant de moeite niet waard. De F1 had het stuur ook niet in het midden omdat dat handig was (in tegendeel), of om hip te doen maar gewoon omdat McLaren zo op de kosten voor ontwikkeling van een links- en rechts gestuurde versie kon besparen.
@mashell: nee, is zeker niet raar. Maar wel een beetje nep. Alles wat jij zegt klopt, maar dat is nu juist de uitdaging als je een supercar maakt. Je moet zaken die onmogelijk samen gaan in een pakket samen brengen en werkend krijgen. En daar vraag je dan een hoop geld voor.
@pomoek: het is eerder een ontwerpkeuze. Voor zijairbags heb je ruimte nodig. Hier hebben ze gekozen op de zijstoelen te integreren in het supersterke dragende carbon tub chassis, dwz er zijn geen stoelen, enkel schaalvormige uitsparingen in de carbon structuur zelf. En dus is er geen opening tussen de stoel en het koetswerk waar de zijairbag zich kan ontplooien, nee je zit letterlijk reeds ingekapseld in de structuur zelf. Vermoedelijk is dit aantoonbaar veiliger, net zoals een F1 ook geen airbags heeft.
Zoiets.
Ik denk dat de meeste auto’s er nog geen 10mijl in hun bestaan te verwerken krijgen.
En als je meer wilt rijden, draai je gewoon de teller terug. ;)
Sowieso heeft Amerika aparte regels voor auto’s. In sommige Staten hoef je de eerste 6 maanden geen kenteken te voeren. Daarom bestelde Steve Jobs elke 6 maanden dezelfde Mercedes SL500 omdat hij het mooier vond zonder platen.
Ook bij verschillende bloggers zie je dat ze een reclameplaat van de dealer hebben i.p.v. een kenteken.
Manny Khosbin zal zijn McLaren ook zo gaan rijden dus bovenstaand verhaal heeft hij geen last van.
Vraag me af of dit daadwerkelijk gecontroleerd zal worden. Dan nog, een geldboete zal ze aan hun verwende aars roesten
Zou jay leno er een gekocht hebben? Die wil er vast meer mee rijden
Dear Mr American.
You have purchased a McLaren Longtail but you can not drive it in the US of A. I will be happy to look after your car for you. You only have to build a huge garage for it in the East of Holland (for a promotional video please watch: https://www.youtube.com/watch?v=ELD2AwFN9Nc) pay the insurance, all maintenance and my speeding fines and I will let you drive you car whenever you’re over here and I’m not away driving it. Sounds like a plan!