In beeld: de bizarre verzameling van de Sultan van Brunei

Auteur: , 81 Reacties

Nieuwe foto's die de opulente weelde van de Sultan vastleggen.

In een oliestaatje ver hier vandaan, op het eiland Borneo, woont een Sultan. Als je een frequente bezoeker van deze site bent heb je al eens vaker over hem gelezen. De man heet Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah en hij pleegt de ontiegelijk grote bodemschatten van zijn land om te zetten in honderden exotische auto’s.

Veel van die auto’s zijn one-offs, of liever gezegd x-offs, omdat de Sultan one-offs liefst direct laat maken in een oplage van een paar stuks. Voorbeelden zijn de Ferrari 456 GT Venice, een speciale F50 met een gekke koets en de Argento Vivo. Die laatste is een creatie van Pininfarina, qua techniek baserend op een Mercedes SL73 AMG en met een koetswerk geïnspireerd op een prototype van Honda.

Helaas staat, naar verluidt mede door de flamboyante broer van Hassanal, de collectie van de koninklijke familie langzaam te verrotten in de verzengende vochtige hitte van Borneo. Broeder Prins Joffrey Jefri, vader van 18 kinderen en man van drie vrouwen, was ooit de MinFin van Brunei totdat hij in 1997 verdacht werd van het verdoezelen van 14,8 miljard Dollar. In ruil voor het overdragen van zijn bezittingen aan de staat, werd hij daarvoor uiteindelijk niet verder vervolgd.

De auto’s staan weliswaar in loodsen, maar zijn daardoor niet immuun voor de elementen. Af en toe wordt er weleens wat verkocht, zoals deze gunmetal Ferrari F40. De enige die ooit gebouwd werd met het stuur aan de rechterkant. Tot 1959 bestierden de Britten immers het kleine oliestaatje dat volgens Forbes het vijfde rijkste land ter wereld is.

De mannen van GTBoard hebben nu beslag weten te leggen op nieuwe foto’s van de onvoorstelbare collectie van de rijke familie. We zien een aantal van de one-off Ferrari’s, een drietal Dauer 962’s, McLaren F1’s, Porsche 959’s en een hele zwik andere dure bolides, ruwweg gerangschikt op kleur. Zoals Picasso een blauwe periode kende, heeft de Sultan kennelijk ooit een gele periode gehad. Check welke bijzondere bakken jij kan spotten, in de gallery!

Met dank aan Luc voor de tip!81 reacties

Wat is saaier dan een nieuwe dure auto ??
Heeeeeel veel nieuwe dure auto’s ..

Arme kerel ..
@lincoln: nou gelukkig zijn ze niet allemaal nieuw en niet van jou
@lincoln: als je een collectie met one-offs en ander uniek spul saai noemt, zit je hier duidelijk op de verkeerde site.. Probeer het eens bij de Margriet of de Libelle..succes👍🏼
Wat een verzameling! Hier staan mooie speeltjes tussen, ik denk dat de meeste auto’s nog geen 100 km hebben gereden.
@rufctr01: Ik denk nog geen 50 km.
@rufctr01: snap je punt maar precies daarom weet ik nou niet zo goed of ik dit moet waarderen als autoliefhebber of dat ik het gewoon absurd vind…
Geef mij maar die dauers, kan porsche nog veel van leren
@trolle: zoals wat? Creatief met de regels omgaan?
Ik denk dat dit de droom is van iedere autoblog bezitter om zoveel mooie auto’s te bezitten. Jammer dat ze weg staan te roesten in een loods.
@joba95: nee hoor. Doe er maar een paar waar ik van kan genieten en af en toe wat wisselen
@siemi: wat versta jij onder genieten en wisselen?
Zie daar heel wat collector items tussen staan. Bizar hoeveel auto’s je kunt hebben…
@potjak: je bedoelt dat er ook een paar standaard modellen tussen staan.
Helaas zie je hier meteen de laatste stuiptrekkingen van de Italiaanse vormgevers. Anno 2017 of verdwenen of Chinees. How low can you go….
Hij zit zeker krap bij kas: ik zie alleen maar oud spul op deze foto’s……
@gash: alleen is dat oud spul meer waard dan het nieuwe spul
@gash: komt omdat de foto’s oud zijn
@maarten020: En niet een beetje ook. Iets met komkommers.
@maarten020: zouden ze uit 2001 komen vanwege de notitie 28 1 ’01?
@gash: die foto’s zijn in 2001 genomen…..ik denk dat de collectie redelijk is ge-update inmiddels
Ik tel 4 mclaren f1’s, 7 jaguar xj220’s, 3 standaard f50’s, 3 porsche 959’s en een heleboel one-offs. En dat is alleen maar wat er op deze foto’s te zien is.
geen VAG rommel zo te zien.
@karaya: zie toch duidelijk een Lambo
@dampu020: en een pre-VAG Bugatti EB110
@karaya: of toen was lambo nog geen vag
Hoe arm ben je als je gewoon alles kunt kopen wat je wilt?
Zit helemaal geen spanning aan of in als je alles kunt kopen, je staat gegarandeerd op iedere shortlist van gelimiteerde oplages omdat ze je willen pleasen en ze weten dat jij het hok toch gaat kopen.
Je gaat alleen maar gaan mierenneuken omdat de kleur niet helemaal je-dat is of dat’ie de beloofde topsnelheid niet haalt.
Ik ben absoluut niet van de gütmensch beweging, maar doe dan wat voor je bevolking als alleenheerser gezondheidszorg, gratis studeren ofzo en investeer een groot gedeelte van de tijdelijke olie opbrengsten in iets wat je volk een goede toekomst geeft.
@desjonnies:

Gezondheidszorg en studeren is daar gratis ..
Voedsel en bewoning spotgoedkoop ..

Bij gebrek aan geluks/asielzoekers nergens gebrek aan zal maar zeggen ..
@lincoln: goh werkelijk? 1.100 miljoen vaten oliereserves, 2800 studenten en een bevolkingsaantal minder dan in Den Haag. Sinterklaas zijn is dan makkelijk.
@pomoek:

Een soort van Nigeria dus ..
Maar dan met een blanke president ..
@lincoln: Exact hetzelfde. Behalve dat er in Nigeria 400x zoveel mensen wonen en als de Sultan blank is (hallo 1980!) dan ben ik transparant. Tovaritsj!
@lincoln: Brunei is inderdaad wat voor je Brunei; daar jij blijkbaar buitenlanders overal de schuld van geeft; net zoals de Sultan van Brunei en Adolf Hitler daarvoor. Je bent in goed gezeldschap dus … martel jij toevallig ook homo’s of Christenen ?
@desjonnies: Als ik zo even google is dat precies wat de man gedaan heeft. Gratis zorg voor kinderen – politie en hulpdiensten (etc), div. foundations die kansarmen helpen, enorme bedragen aan liefdadigheid en een hypermodern school en medisch netwerk (1 dokter op 900 man, ruim 2x meer dan in NL). T’is niet allemaal positief hoor, maar ook niet helemaal slecht geloof ik.
@e34m5touring: Nee, homo’s martelen, lijfstraffen, de doodstraf, geen vrijheid van godsdienst en geen vrijheid van meningsuiting weegt uiteraard dik op tegen gratis gezondheidszorg … Niet dat dat laatste de verdienste van de Sultan is, het zwarte goud komt gewoon uit de grond en ondanks het verduisteren van honderden miljarden van overheidsgeld naar prive vermogen door de Sultan en z’n familie, bleef ter toch nog genoeg over om buitenlandse media te sussen ; de bevolking zelf wordt gewoon onder de duim gehouden door de opsporingsinstanties met mandaad & budget waar de Stazi jaloers van zou worden … Die man is helemaal niet netjes, hoogstens excentriek.
@desjonnies: als je dat arm vind, wil ik graag op deze manier arm zijn!
@spykerboy: liever rijk en gelukkig dan arm en ongelukkig!
@rijnounsdoor: of zoals Vanessa ooit zei: ik ben liever verdrietig terwijl ik in een Bentley cabriolet langs de Côte d’Azur rijd dan dat ik verdrietig in een VW Polo in Sexbierum voor het stoplicht sta te wachten.
@roppp:

Ook altijd een pauper gebleven ..
@roppp: juist precies dat ;)
@spykerboy:

15 miljard dollar achterover drukken !!
Ben en blijf je een pauper ..
@desjonnies: haha betrapt! je bent wel een gütmensch!
Die gele auto’s zijn van zijn neef
Ik snap het hele idee van meerdere dezelfde auto’s nooit zo. Ja goed, 2 F50’s oid natuurlijk wel. Maar wat moet je met een treinlading SL’s om maar wat te noemen. Of 40 S klasses van dezelfde generatie. Denk dat Jaguar wel blij was met de aanschaf van zoveel XJ220’s. Die hadden vaak al moeite genoeg om 1 exemplaar te slijten.
Geen bugatti veyron? Stumper😒
@fouadski: Volgens deze lijst heeft ie er wel eentje: http://wikicars.org/en/List_of_The_Sultan_of_Brunei%27s_Cars#Bugatti

Een Bugatti Veyron Grand Sport, naast zijn 5 EB110’s
@smokin: wat moet je met 80x een Bentley Turbo R en 49x een continental GT?
@fouadski: als je een veyron heb, ben je een stumper…
Ondanks dat het land een streng islamitisch bestuur heeft is de man erg gul richting de bevolking. Gratis scholen gratis openbaar vervoer geen inkomstenbelasting. Benzine kost daar omgerekend 0,08 eurocent de liter en dat alles dankzij de beste kwaliteit olie die daar uit de bodem wordt gepompt.
@soulmaster: Hij is ook gul met martelen, doodstraffen, lijfstraffen, gebrek aan godsdienstvrijheid, gebrek aan vrijheid van meningsuiting en zelfs zeer gul met het verduisteren van honderden miljarden aan overheidsgeld …
@dawwg: vrijheid van godsdienst en mening geven die mensen geen bal om. Snap dat nou is een keer. Altijd weer die blanken opmerkingen..
Ik zou graag een hekel hebben aan die kerel omdat hij duidelijk zijn bevolking uitperst en alle rijkdom naar zich toe trekt. Maar volgens mij hebben ze er een prima sociaal systeem en is de bevolking er best goed af, incl pensioenen, gratis medische zorg voor kinderen, ouderen en militairen en meer van zulks. Netjes.
@gulli: Als jij martelen van homo’s, lijfstraffen, de doodstraf en gebrek aan vrijheid van meningsuiting en/of godsdienst en het verduisteren van honderden miljarden aan overheidsgeld (= stelen van de bevolking) netjes vindt, dan wel ja …
Ik vind die 456 GT Venice wel gaaf!

Ander ding: als deze man ineens besluit al zijn auto’s te verkopen omdat hij er genoeg van heeft, dalen de prijzen wereldwijd hard denk ik. Aanbod is ineens vertienvoudigd :)
Hastag TeamGeel
Het zijn wel oude fotos (2001)zeg.. moet je nagaan wat er nu wel niet moet staan..
Dit is obsceen.
Hij heeft ongeveer 7000 auto’s in bezit. Kan de complete lijst even niet vinden.

Deze gast post ook af en toe ook foto’s van de Sultan.

https://www.instagram.com/taffy_c_s_145/
Wat ik mij afvraag; is die collectie nog wel up to date?

Heeft hij ook 40 SL500’s van de R230 en 40 SL500’s van de R231 generatie? En 40 S-klasse Cabrio’s? Alle info die naar buiten sijpelt is meestal al zo’n 15 jaar oud.

Dus, beste Sultan, mocht je meelezen: kun je even van elke auto die je hebt een paar foto’s uploaden op AutoJunk.nl? Thanks!@willeme: Die arme man is 15j geleden begonnen met fotograferen, nooit meer wat van gehoord. Laatste communicatie schijnt een inkomend mailtje geweest te zijn, iets met niet ge-upload en onscherpe foto’s. Afzender heette moderator ofzo, schijnt een vreemde achternaam te zijn in Brunei. :p
@e34m5touring: Hahahaha! Verrek, net toen ik diens t had ;)
@E34M5Touring: geniaal
Wauw, wat een collectie!
En rijden…. Ho maar
“Nieuwe” foto’s is wel heel subjectief want het is duidelijk dat deze foto’s niet recent zijn genomen…
Deze man wilde ooit een RR station.. bouwen wij niet zeiden de hotemetoots bij RR, oke dan koop ik jullie en dan bouwen jullie er wel 1 zei de sultan… Ze wisten niet hoe snel ze een RR-station moesten bouwen .. een one off.

Tussen 1989 en 1995 kreeg de winnaar van het golftoernooi in Brunei een over de top luxe RR als extraatje, hij is jarenlang RR beste klant geweest.

Hoe ik dit weet ? heb bijna 7 jaar in dat land als direction driller bij Sedco Forex (Schlumberger) naar olie en gas geboord en die extreme weelde van dichtbij meegemaakt.
@Soulmaster: lijkt me best een gave baan !
@ghost: er zijn banen die een stuk minder interessant zijn en heel erg veel banen die een stuk minder betalen :)
Jongens jongens die McLarens en Porsches . En de jags. Ik zou daar wel een dagje met rode wangetjes kunnen rondlopen .
4x XJ220, hoezo dan?
@dutchdriftking: als ik dat lijstje mag geloven heeft de beste man dus ook 10 keer een one-77 … zonde.
Die mercedessen is nog tot daaraan toe…maar enkele 959s!! Manman…en er dan nooit mee rijden. Eigenlijk te triest voor woorden he?
Ik snap dit soort sneue figuren echt niet. Zoveel auto’s en 0 km mee rijden puur om te hebben… Bouw dan een prachtige droomstad met een eng standbeeld van jezelf in t centrum.
Dr vraag is, na net een filmpje gezien te hebben van een interview met een oud F1 eigenaar. Zou deze sultan ook netjes ieder jaar ’t onderhoud doen dat Mclaren voorschijft? à 50k per jaar… en dat voor al die supercars/raceautos luxe bakken.

Overigens vind ik ’t maar eng als al die autos niet rijden. Alle rubbers uitgedroogd, etc.
@tmon: nee, zeker niet. Deze wagens staan er, zo op het oog, netjes bij. Er zijn ook auto’s in zijn collectie (hij heeft er meen ik 6000!!) die in gare, vochtige loodsen staan en die keihard staan weg te roesten. Zoals @desjonnies hierboven al terecht opmerkt; Als je alles kan kopen, heb je ook geen waardegevoel en ben je er (meestal) automatisch ook minder zuinig op.
Wat is de ferrari met kenteken bp9111?
@gijspelser: n 456 Venice dacht ik? Soort station
@davelepeef: nog nooit van gehoord, thnx
@gijspelser: daarom is die collectie ook zo bijzonder ;)
Ik heb altijd geloofd dat de DB5, die hier ook onder andere op de foto’s staat, de DB5 is die verdwenen is uit die hangar in Florida. De officiële filmauto zeg maar. Niemand die daar gaat zoeken toch?!
Mooi badkamervloertje… De liefde voor z’n collectie spat er vanaf. Zonde hoor, staat heel wat leuks tussen.
btw, er wordt wel met die auto’s gereden/geraced / ruw omgegaan.
Ik herken geen enkele, zijn allemaal met een smiley onherkenbaar gemaakt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).