Is deze unieke 205 Dimma zijn geld waard?

Auteur: , 43 Reacties

Hij is in ieder geval paars, dat dan weer wel.

Het is niet elke dag dat zulke fraaie occasions ons gezichtsveld betreden, maar wanneer het gebeurt, nemen we er ruim de tijd voor. Het gaat hier om een Peugeot 205 GTI Dimma, die zowel letterlijk als figuurlijk niet heeft stilgezeten. Het wagentje heeft namelijk aan behoorlijk rijke geschiedenis, waar we jullie eens over gaan vertellen.

De Dimma komt oorspronkelijk bij CXA vandaan, de Nederlandse tak van het bedrijf. De Dimma, die hier ook gebouwd werd, was vervolgens ruim 1,5 jaar in het bezit van een vertegenwoordiger van CXA. Nadat het bedrijf haar deuren moest sluiten, kwam hij in handen van de volgende eigenaar, die hem ook niet meer wegdeed. Tot nu dan, want het beestje zoekt ondertussen een nieuw baasje.

Het uiterlijk van de wagen is volledig verzorgd door de een van de oprichters van CXA, die de Dimma een zogenaamde ‘mid-engine look’ gaf. Daarnaast is de binnenzijde van de auto een aantal keer helemaal opnieuw gedaan, maar is hij momenteel uitgerust met kuipstoelen van König en dragen de zwart-gele kleuren bij aan zijn retro-look. Alle delen die voorheen werden gebruikt, krijg je er overigens gewoon los bij.

De Dimma, die de authentieke Porsche-kleur Veilchenblau Metallic draagt, is onderhuids ook aardig aangepakt. Omdat alles vanaf 2008 is bijgehouden, hebben we een redelijk beeld van zijn recente verleden. Zo kreeg het 2-liter Citroën XM blok in datzelfde jaar een turboconversie en produceert het tegenwoordig zo’n 260 pk en 330 Nm aan koppel. In de tussentijd is er echter nog het een en ander gebeurt om dit vermogen te bereiken. Zo werd er in 2012 een uitlaatspruitstuk van DP-engineering opgezet en kreeg hij een andere turbo. Tenslotte werd het onderstel nog aangepast. Hier werden o.a. de schakelstangen geüpgrade en trok iemand de remklauwen van een 306 GTI, om ze vervolgens onder deze fraaie bolide te mikken.

Al met al heeft het wagentje net geen 3 ton op de teller staan. Of dit alles de prijs van € 19.750 rechtvaardigt, mag je zelf bepalen. De advertentie vind je hier

Met dank aan Jeffrey voor de tip.43 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Spaar liever nog ‘effe’ door voor een R5 Maxi Turbo.
@amghans:
Succes, er is er verleden maand eentje in Frankrijk weggegaan voor vier ton Euries.
Onderhands.
@desjonnies:
Was dat de ex-Jean Ragnotti auto, of één met minder “race-cred” ?
@amghans:
Eerlijk gezegd geen idee, niet gevraagd ook.
Maar er zijn er maar een handjevol van gebouwd en maar een paar privateers hebben er mee gereden, kostte destijd bijna twee ton guldens, een gewone Turbo 1 kocht je rond de veertigduizend gebruikt. Een Maxi is uitgebrand tijdens de 24 uur van Ieper, een privateer, ik denk dat er misschien nog 10 – 15 echte Maxis zijn, een Maxi heeft een Turbo 2 in rete-zeldzame en speciale uitvoering als basis, die wordt de 8221 of evolution genoemd, waar een aluminium dakplaat op zit en die wagens zijn de basis voor de Maxi geweest.
@desjonnies:
Dank voor de info.
Die velgen vallen die niet onder de pauper noemer of is dat orgineel?
via Android app
@bmwfreak038: durf eens je eigen mening te vormen in plaats van achter de meute aan te huppelen. Zeg dan gewoon dat je ze geweldig vindt.
@autodrop: de grap is dat als dit niet orgineel zou zijn het een pauper autotje zou worden genoemd, durf het eens te ontkennen.
@bmwfreak038: Al is het origineel, in mijn ogen is dit een grote pauperauto en bij lange na het geld niet waard.
@simonferrari: dank u! Neem dan zo’n donkerblauwe deze kleur en velgen verzieken het geheel gewoon.
@bmwfreak038: zijn volgens mij momo velgen en kon je destijds krijgen met rood hart
Wel een serieus verschil met de gemiddelde sjonniebak die ik jaren geleden, in mijn duister verleden (waar ik niet fier op ben…), op tuningmeetings zag. Bij deze Peu heb je tenminste geen microscoop nodig om het blok te vinden!
Ik kwam laatst ook al een artikel tegen waar Dimma gebruikt werd alsof het een bekende term is. Daarnaast weet ik dat ik mezelf een cargeek zou kunnen noemen, maar het doet geen belletjes rinkelen, dus heb ik hier wat gemist?
@teerdz: ik moest het ook opzoeken, maar Dimma Design is blijkbaar een tuner.

Ik vind het niet om aan te gluren overigens. De velgen, het interieur en de kleur kunnen mij niet bekoren. Terwijl ik normaal gesproken wel van oud en fout ben…
@teerdz: google
Haha wat een grapjas.
Ricer
Hij is niet breed genoeg, volgens mij was die van mattig breder
Wellicht handig om er bij te vermelden wat een Dimma is en waarom dat wellicht de vraagprijs kan rechtvaardigen.
Zo een 20 jaar geleden had iemand uit de groep waar ik vaak mee uit ging ook zo’n 1.9gti met ‘britisch racing green’ Dimma kit, toen best cool, nu komt het wat bejaard over…
Keizer van de Mac. En ik zou er trots op zijn ook! Helemaal laten wrappen als de Group B auto’s van vroegah en klaar. Tof ding! Zij hebben ook een toffe kit voor de 306!
Kan hier geen wekelijks iets van worden gemaakt? Waarbij je kan stemmen of je de auto zou kopen of niet.

De Nederlandse versie van Jalopnik’s Nice Price or Crack Pipe.
Leuke auto en de motor ligt er goed bij. Jammer dat die er van binnen niet uit ziet, raar stuur en vreemde kleuren.
Het zal wel lekker scheuren, laag gewicht, veel vermogen en de kartachtige eigenschappen die de 205 heeft. Al met al een leuk project!
Als de motor er nou daadwerkelijk achterin lag….
Met dank aan @Rachid voor de tip… Huh nee ?? Hoe kan dat nou weer
Testarossa luxaflex. Altijd 1
@drdre1: plus 1
Op kenteken staat toch echt dat de auto zwart zou moeten zijn.
Ik zou m serieus gratis niet eens willen…
Iedereen die deze auto kent weet dat deze het waard is, deze auto komt uit een hele mooie verzameling van dimma’s en degene die dit niet kennen zullen dan ook niet weten wat groep B was….
@cabrioot: ha! Ik wist niet wat Dimma is maar ben wel bekend met groupe b rally. Howbowdah?!
@2wheeler: groep B ->Peugeot 205 T16 -> dimma
1975,- zal die wel bedoelen, en zelfs dat is teveel geld.
Liever een originele(re) GTI. Ondanks dat de prestaties leuk zijn vind ik het verder (Excuus voor de echte liefhebbers) maar een bijeengeraapt geheel.
Ik vind het wel een nette auto om te zien
Vindt het een petjespeus.
Haha wat een absurd lelijk autootje
Erg duur maar ook erg gaaf! Lijkt me echt een kanon om in te rijden
Hahaha wat een grap. Meeliften op de huizenbubbel?
Ik heb deze jaren geleden eens in Gorinchem zien staan. Kan wel 10 jaar terug zijn. Toen was hij gaaf. Nu nog
Ik dacht dat dimma een Luikse carrosserie bedrijf was en nog steeds is die de kit heeft ontworpen en gefabriceerd

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).