Jinba banzai! De Mazda MX-5 krijgt meer power

Auteur: , 36 Reacties

De Abarth 124 kan wel inpakken.

MX-5

Mazda acht de tijd rijp om de MX-5 ‘ND’ een opfrisser te geven voor het nieuwe modeljaar. Deels lezen de wijzigingen aan de kleine roadster als die aan elke andere willekeurige auto die dezer dagen een facelift ondergaat. Emergency City Breaking, een achteruitrijcamera en integratie van Apple Carplay en Android Auto zijn dingen die elke auto tegenwoordig (optioneel) moet kunnen bieden. Saaaaaai…

Maar er is ook nieuws dat er toe doet: de topper in het gamma krijgt er namelijk wat pk’s bij. Tot op heden levert deze atmosferische 2.0 liter vierpitter 160 pk en dat is te weinig om meerdere redenen. Ten eerste levert de Abarth 124 (rijtest) met zijn turbotor 170 pk. Ten tweede is zeker qua beleving het gat tussen de 2.0 en de kleinere 1.5 die de MX-5 standaard onder de kap heeft te klein. Dat heeft er veel mee te maken dat de lichtere 1.5 een typisch Japans hoogtoerig blokje is, dat je beloont als je ‘m op zijn staart trapt. Voor de 2.0 geldt dat veel minder.

De geruchten dat de topmotor er wat power bij zou krijgen kenden we al een tijdje, maar nu hebben we ook meer details over hoe Mazda de zaken aan gaat pakken. En daar worden we best wel vrolijk van. De focus ligt er namelijk op om de motor een hoogtoeriger karakter te geven. Om dit te bewerkstelligen krijgt de motor lichtere zuigers, kleppen en drijfstangen, gekoppeld aan een nieuwe krukas die is ontworpen om het hogere vermogen en de hogere toeren aan te kunnen. Tevens krijgt de nieuwe 2.0 een nieuwe uitlaat aangemeten.

Het gevolg van dit alles in iets meer vermogen, namelijk 184 pk in plaats van 160 pk, maar vooral ook een hogere ‘redline’. Nu topt de 2.0 bij 6.800 toeren per minuut, maar dit wordt verschoven naar zo’n 7.500 toeren per minuut. Het is dus nog net geen Honda S2000, maar we komen in de buurt. Krijg jij het gevoel dat je net een kom Wasabi hebt verorberd alsof het guacamole was door dit hete nieuws?

Update: Het nieuws is officieel! Meer info lees je hier.36 reacties

Modelconflict met de Abarth 124.
@spidermann: helemaal niet. Fiat koopt aangepaste MX-5’s bij Mazda, en laat ze zelfs ineen schroeven in Hiroshima. Maar er zijn geen afspraken naar strategie gemaakt, dus Mazda kan doen wat het wil.
@spidermann: Zit nog steeds genoeg verschil tussen lelijk en mooi……
Net wat de 2.0 nodig had, iets meer vermogen om een bevredigend gevoel te krijgen. Top gedaan Mazda
Blijft toch een begeerlijk wagentje. Voor mijn gevoel zijn ze altijd snel zat ook. Het geschreeuw om meer vermogen kwam voor mijn gevoel vaak van mensen die hem toch niet kopen.
@viezefreddyw: precies..
@viezefreddyw: helemaal mee eens! Maar goed, Zo werkt t internet…
@viezefreddyw: Mijn moeder heeft sinds begin dit jaar een nb met 140pk. Aangezien de auto bij mij in de schuur mag slapen bestaat de huur uit zo nu en dan een blokje om. Ik ben van mening dat meer vermogen juist minder leuk is. Nu kan je lekker gas geven op de buitenweggetjes en de motor maximaal door de toeren halen. Met meer vermogen is de volgende bocht er veel te snel weer.
@lekbak: Klopt inderdaad. De kracht van dit wagentje bestaat vooral uit zijn wegligging, handling en gewichtsverdeling. Dan is 160 PK ruim voldoende om het een wagentje te zijn die veel fun kan bieden.
@viezefreddyw: Klopt, de 160pk heb je al meer dan genoeg fun mee! Maarja, wij mensen zijn hebberig en willen altijd meer…
@viezefreddyw: Helemaal eens! Echter kan ik me voorstellen dat een hoogtoerig karakter deze auto het best zal passen… Dus ik denk dat dat een belangrijkere verbetering is dan die extra pk’s…
@viezefreddyw: Ik heb een NCFL met de 1.8 (120pk). Meer hoeft echt niet, ik heb met een MX5 absoluut niet de neiging koning van de snelweg te zijn. Bochtige weggetjes draaien, dat is leuk met een MX5! En daar heb je niet meer dan 120pk voor nodig in MX5.
@viezefreddyw: mijn ouders hebben er thuis eentje staan, en ik vind hem puur om mee te rijden. Maar wel traag. Weten dat iedereen met een beetje zwaardere motor je er zo afrijdt, is niet de bedoeling vind ik. Maar miss ben ik een power(to weight) nerd.
@woudloper: Van de MX-5 is het nooit de bedoeling geweest een snelheidmonster te zijn. Het zit hem in het rijgedrag van de auto wat zo goed is en waarvoor hij gewaardeerd word.
De 1.5 is eigenlijk al vlot genoeg..
De Fiat uitvoering is uitgerust met de vier-cilinder multi air van 1.4 liter die o.a. wordt gevruikt in de Mito Veloce met 170pk en de Giuietta, in dd Spider heeft de motor 140 pk, in de Abarth 170.
Zoals @viezefreddy terecht opmerkt, die 140 paarden maken de Spider snel genoeg, en de multi-air motoren van Fiat zijn goed te chippen, 200pk heb je in een hamdomdraai.
@desjonnies: het zou best eens kunnen dat de nieuwe 1,33 l 4 cilinder voor die 1.4 in de plaats komt. Die motor weegt maar 110kg en levert 180 pk…
@desjonnies: volgens squadra tuning is 185 pk de max voor de multi-air. Als je meer wilt zul je met andere turbo’s en/of injectoren (volgens mij was dat de grootste beperking) aan de slag moeten.
@basman147: Met alleen een chip wel ja. Savali gaat naar +/- 190. Pas je het luchtfilter aan, en het uitlaat traject, meet je vaak tussen de 195 en 200 pk. Kennis rijdt met een Abarth Punto Evo Scorpione. Zit op 197 pk met deze setup. Dingetje bij de Multi Air’s is dat de luchtfilterbehuizing te klein bemeten is(standaard airbox heeft al wel een BMC inlegfilter). Die vervangen door een BMC airbox en je hebt tussen de 5 en 10 pk extra.
@viezefreddyw
Helemaal waar, ik heb de 1.5 ruim 2 jaar gehad en nooit behoefte gehad aan meer power…..Ja behoefte aan meer ruimte, wat dan ook de reden was dat ik heb na ruim 2 jaar zat was.
@erik64: Heb moet natuurlijk hem zijn….
Zal zeker welkom zijn die extra pk’s. Met zo’n kleine auto wil je graag zsm op je bestemming zijn.
Wordt tijd dat ze er een turbo op zetten zit hij zo boven de 300pk
@focusrs1: in Engeland doen ze daar goeie zaken meer. Zoek maar eens op BBR Mx5. Leuk spul
Klinkt als een goed idee, 24 pk meer zonder gewichtstoename, maar juist op zeer specifieke plaatsen gewichtsafname..
Leuk ! Behalve de extra power is de manier waarop het behaald wordt voor een sportwagen interessant. Met meer toeren en een (nog) breder toeren bereik.

De Abarth was slechts op papier interessanter vanwege meer pk en meer Nm. Maar volgens velen is de grootste makke van die Abarth Turbo motor zij krappe werkgebied. “No low-end, no high-end, just a very narrow mid-range” heb ik een Amerikaans testert eens horen roepen…
Top! Vooral de manier waarop ze de extra pk’s pakken :-)

Ik hoop dat ze ook het geluid met de nieuwe uitlaat wat aantrekkelijker maken… nu klinkt de MX-5 wat tam/saai…

De Fiat 124 Spider heb ik een dagje gereden. Power is oke, maar wat een saai blok… geen toeren en de sound van een stofzuiger…
@punicaoase: 1.5 vond ik net goed, mss is de 2.0 wat tammer?
Gereden met de 1.5 RF. Was sceptisch (ben gewend aan 2.5 – 6 in lijn). Conclusie: 1.5 is erg leuk en levert voldoende vermogen om plezier aan te beleven.

Apple CarPlay en dergelijke mogen ze weglaten. Ik zou willen dat je de RF in basis-trim zou kunnen bestellen: dus zonder beeldscherm. Back-to-basics.
Leuk autootje, nog wat leuker.

De ND 1.5 is anders de leukste auto waar ik al mee gereden heb in het normale verkeer, ooit, terwijl ik toch wagens met 100-250pk méér gewoon ben…
Gewoon een goed idee !
leuk voor de Amerikanen ..

want die kunnen em wel betalen ..
Ik bezit de Mazda MX-5 ND 1.5 Soul Red ST (=cabrio met stoffen dak). Meer is altijd beter, maar dat credo gaat zeker niet op voor de Mazda.

Alle nuttige/nodige toeters en bellen (leer, navigatie, cruise-controle, auto-airco, metaallak,…) zonder dat het totaalgewicht uit 4 cijfers bestaat met een zeer redelijk verbruik (6,8l/100km gemeten over 2 jaar met rekeningen van het tanken) tegenover toch een zeer enthousiast motorblok dat maar al te graag in toeren klimt en daarvoor je een gulle glimlach in de plaats geeft tegenover een (in België) aanvaardbare aankoopprijs….

Oh en hij heeft de Japanse (Mazda-)betrouwbaarheid (tot dusver 0 issues) en is bovendien zeer veilig zowel voor de inzittenden….

Jawel, ik rij graag sportief en ben geen heilig boontje maar hand op het hart…ik heb tot dusver slechts 1 overtreding…74km/u in zone 70.

Ah, ik rij er zomer en winter open mee, zolang het maar niet regent of er teveel vuil op het dakje ligt.
Blijft altijd een interessante discussie – de één roept heel hard dat je écht meer plezier hebt met de 2.0 terwijl de ander zweert dat een 1.5 genoeg is. Ik ben op zoek naar een leuke 2.0 – na een 1.8 in de NC wordt het tijd voor meer powerrr :-)
@vpowert: Deze discussie is inderdaad al heel vaak gevoerd zowel aan de toog bij pot en alcoholvrije pint en online waarbij krachttermen beleeftijdshalve niet geweerd worden. Je hebt duidelijk liefhebbers en haters van beide.

Citaat Vroom.be:
“Dynamisch rijden met de 1.5 wil zeggen dat je de handen uit de mouwen moet steken: om snel te gaan moet je de naald van de toerenteller boven 5.000 tpm houden. De motor begint dan aan een vrolijke samba, geeft een stevige duw en zet een rauwe stem op tot boven 7.000 tpm!

Met de grotere 2.0 motor gaat het iets anders: de duw in de rug is gelijkaardig, maar daarna verandert de motor niet meer van register. Hij klimt iets gezwinder in de toeren, maar is ook iets vlakker, en boven 5.000 tpm lijkt hij buiten adem te geraken… Een volledig ander karakter dus, minder levendig, maar wel comfortabeler.
Maar ook…
Een MX-5 is ook een geweldige bakbediening, en dat verandert niet: de zes verhoudingen kan je nog steeds snel afhaspelen met een snelle polsbeweging. Maar een MX-5 is vooral een chassis dat op plezier is afgesteld. En met zijn nieuwe sperdifferentieel zou deze versie plezier moeten toevoegen. Maar is dat ook zo?

Ja en nee: met een stevigere ophanging, differentieel en veerpootbrug wordt de MX-5 zeker efficiënter. Hij is sneller en schiet dus met groot gemak van de ene bocht naar de andere. Maar let op voor de limieten: wanneer je een bepaalde grens overschrijdt, wordt het allemaal brutaler. De 2.0 krijgt daardoor een “driftig” karakter dat de 1.5 vreemd is, en vereist dat je anticipeert en betrokken bent achter het stuur. Ervaren sportievelingen zullen het geweldig vinden, anderen minder…”

Ik denk dat Mazda bewust de 1.5 niet voorzien heeft van een sper. Anders krijg je teveel kannibalisme én bovendien heeft Mazda de 2.0 nodig in Amerika (belangrijke markt voor de ‘Miata’!) waar longinhoud belangrijker is dan rij-eigenschappen. Bovendien -heb ik me laten wijsmaken- is de automatische versnellingsbak die Mazda aanbiedt op de MX-5 2.0 niet compatibel met de 1.5. En als je dan weet dat Renault de Alpine enkel met automatische versnellingsbak aanbiedt omdat het té duur is om ook nog een handbak te ontwikkelen omdat deze slechts 10 tot 20% van de verkopen zou uitmaken… dan zal dat zeker ook opgaan voor de MX-5.
@vpowert: Ik zou de 2.0 aanraden. Is in het dagelijkse verkeer net iets fijner te rijden en is veel gretiger uit de startblokken. Na een tijdje 2.0 weer terug naar een 1.5 leenauto en dat was echt wel een ‘downgrade’.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).