Kia pro_cee’d GT: rijtest en video

Auteur: , 134 Reacties

Geen concurrent voor een GTI, ST of RS maar wel een aangenaam warme hatchback, dat is wat Kia met de pro_cee'd GT wil introduceren. Reden genoeg om eens wat uitgebreider kennis te maken met dat opkomende merk: Kia.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Kia is een apart merk. We kennen allemaal wel iemand die zo’n ding heeft, maar toch kennen we het merk niet van een rijke historie of sportieve successen. Dat is ook niet vreemd, want het is pas 21 jaar geleden dat Kia met haar Sephia op de markt kwam, een auto die zo fantastisch was dat een zoekopdracht op deze site (tot het live gaan van dit artikel) nog nul resultaat opleverde. Kia is dus een relatief jong merk dat -gevoed door een opbloeiende Zuid Koreaanse industrie- snel naam wist te maken met betaalbare, praktische auto’s voor Jan Modaal. Niks mis mee, maar het merk mist -bereid u voor op een understatement- een beetje spanning en beleving. En daar moest nodig iets aan gebeuren vond men bij Kia.

Een belangrijke stap in de juiste richting werd in 2006 gemaakt toen Peter Schreyer werd weggekaapt bij Audi. Een move die Volkswagen Group eindbaas Ferdinand Piëch in een interview recent nog de uitspraak ontlokte dat men hem nooit had mogen laten gaan bij VAG. Schreyer was onder meer verantwoordelijk voor de Audi TT. Bij Kia kreeg hij de opdracht om het merk meer design en status mee te geven, design was namelijk iets waarmee Kia dacht de volgende groei van het merk te kunnen realiseren. Tot dat moment waren de ontwerpen inderdaad weinig inspirerend te noemen en als we nog even terugdenken aan die Sephia van toen, en dat vergelijken met wat er nu in de showroom staat, dan kunnen we volgens mij gerust constateren dat het merk wat design betreft op de goede weg is.

Kia pro_cee'd GT

Dit is de eerste keer dat ik plaats ga nemen achter het stuur van een Kia en de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik voor kort een beetje bevooroordeeld was. Kia was ook in mijn hoofd een oerdegelijk, saai, oninteressant merk. Een beeld gebaseerd op het pre-Schreyer tijdperk, wellicht? Natuurlijk heb ook ik gezien dat er steeds meer Cee’ds en Pro_Cee’ds ons straatbeeld kleuren en ik moet zeggen dat het geen lelijke auto’s zijn. Maar toch mistte voor mij altijd nog dat kleine beetje meer. Dat gevoel bij een merk dat een auto spannend of interessant maakt. Ik haat de term maar ik gebruik ‘m toch maar even: ik mistte de X-factor bij Kia.

Kia pro_cee'd GT

En toen waren daar ineens een paar interessante concepts in de vorm van de Track’ster en de Provo Concept. Oh, en laten we de GT Concept niet vergeten, de achterwielaangedreven Audi A5-concurrent die er 99% zeker gewoon gaat komen, zo werd me ingefluisterd door een kleine Koreaanse meneer met donkere zonnebril. Ontwerpen en concepten waar ik best een beetje blij van word. En nu sta ik tegenover de Kia pro_cee’d GT, een auto die moet helpen om Kia dat gewenste stukje beleving te geven. Met het design van de auto die ik voor mij zie staan zit het wat dat betreft helemaal goed. De door Schreyer geïntroduceerde Tiger nose, het fraaie silhouet: de lijnen kloppen. De voor deze GT specifieke honingraat grille, rode accenten, 18 inch wielen, strakke bumpers, dubbele uitlaat en de vierpits dagrijverlichting met hun “Ice Cube” design staan de Pro_cee’d zeer netjes. Voor het eerst zie ik een Kia die me een beetje hebberig maakt, een auto die naar mijn mening mooier is om naar te kijken dan een Mégane of Focus. Maar of die begerenswaardigheid behouden blijft hangt natuurlijk niet alleen af van de looks, die wordt in veel grotere mate bepaald door de rijeigenschappen. Zeker bij een sportieve hatchback, want zoals jullie weten heb ik een zwak voor dit soort karretjes.

Kia pro_cee'd GT interieur is een prettige plek

Tijd om in te stappen en te kijken of het interieur net zo lekker is als de buitenkant. Het eerste wat me opvalt zijn de Recaro sportstoelen. Die stoelen zien er niet alleen goed uit, ze zitten ook lekker. Het stuurwiel ligt goed in de hand, de rode stiksels en het geperforeerde leer laten er geen misverstand over bestaan dat je niet in een standaard auto zit. Het kleinere, ronde schakelpookje van de standaard handmatige zesbak voelt ook goed en verder is het interieur gewoon op orde. Niet spannend, maar ook geen gekke of gezochte designgrapjes. en de gebruikte materialen zijn degelijk. Het voelt hier binnen verrassend Duits allemaal.

Kia pro_cee'd GT: Turbo GDi blok is lekker soepel

So far, so good. Tijd om het ding tot leven te wekken. Met een druk op de startknop begint de motor te lopen. Tenminste, dat lijkt de toerenteller aan te geven, echt horen doe ik de auto niet. Een klein tikje op het gaspedaal, een brommetje in de verte, jep hij doet het. Tijd om te gaan. Eenmaal de parking uit gaan we al snel richting de Autobahn. Het 1.6 GDi Turbo blokje voelt tot nu toe soepel aan, iets dat mede te danken is aan de twinscroll techniek in de turbo: er is altijd wel vermogen beschikbaar. Het blok is, los van de turbo en wat aanpassingen aan de software e.d., hetzelfde 1.6 GDi blok dat we al kennen van Kia. De linkerbaan geeft een klein kansje om gas te geven dus het pedaal gaat naar het tapijt. Nu horen we de motor wel een beetje werken, maar ook niet meer dan dat. Op het stuur zie ik een knopje met daarop de letters “GT”: dat zal waarschijnlijk een sportstand instellen die sportievere settings introduceert en wellicht wat meer uitlaatgeluid? Ik druk erop maar helaas: de look van het tellerhuis verandert wel en toont ineens een turbodruk meter en Nm meter, maar het geluid blijft ongewijzigd. Ook zijn er geen wijzigingen in de rijdynamiek of iets dergelijks: het is puur een gadget en verder niets. De 204 pk en 265 Nm koppel doen hun werk echter prima en we versnellen rap. De pro_cee’d GT moet in 7,7 seconden de honderd halen. De topsnelheid is 230 kilometer per uur en we zijn aardig op weg om die te halen, maar bij een kleine 220 op de teller moeten we (terwijl het blok nog altijd doortrekt) van het gas af. Er staat 120 op de borden en we zitten vlak achter een BMW 5 serie met blauwe lampen op het dak en groene stickers op het plaatwerk. De rest van de prestatietestjes bewaren we maar even voor later.

Al snel worden we de snelweg af gestuurd door de vooraf ingestelde navigatie, maar het is druk op de weg dus we komen niet echt aan het betere trapwerk toe. De pro_cee’d GT ontpopt zich tot precies wat de badge zegt: een prima GT. Een fijne reisauto met voldoende vermogen om af en toe een inhaalactie te maken op een LKW of een bejaarde in een, ehh, Kia. En over die navigatie gesproken: zo lang je het geplande pad volgt is alles prima, wijk je af of mis je een afslag dan klopt er niets meer van geschatte reistijden. Een simpel voorbeeld: op 12 minuten van onze eindbestemming mistte ik een afslag en moest ik ergens een zijstraat in om te keren volgens de navigatie. Geschatte reistijd: 54 minuten. Nu ben ik misschien niet heel goed in keren op de weg, maar zo lang doe ik er ook weer niet over. Een klein minpuntje van een verder overigens prima en intuïtief werkend systeem. Maar goed, de drukte op de weg betekent rustig rijden tot we Zuid Duitsland achter ons laten en Oostenrijk in sturen. We besluiten de navigatie even uit te zetten en de hoofdwegen te laten voor wat ze zijn, om op zoek te gaan naar wat bochtiger wegen met minder verkeer.

Sturen in de GT: leuk!

Kia heeft in de pro_cee’d GT besloten om de in drie standen instelbare stuurbekrachtiging van de pro_cee’d aan de kant te gooien en er een stuurinrichting in te zetten met één stand. De auto reageert goed en alert zonder de scherpte van een écht hete hatchback, maar dit is geen écht hete hatchback dus dat is prima. Toch heb ik verrassend veel plezier: het blokje is alert en de 18 inch voorwielen volgen keurig en alert mijn stuurbewegingen. Het aangepaste, stijvere onderstel doet zijn werk prima en de aangepaste lagers en dikkere anti-rollbar zorgt voor minder onderstuur en bodyroll. Er is wel wat onderstuur te bespeuren, maar voordat dat de kop opsteekt moet je wel écht te hard gaan. Even van het gas en de voorwielen herpakken hun grip zonder gekke verrassingen.

Als ik heel eerlijk ben: het enige waaraan ik eigenlijk écht merk dat deze auto geen Golf GTI / Focus ST / Mégane RS concurrent wil zijn, zijn de remmen. Na wat stevig misbruik bergaf beginnen die op een gegeven moment te faden waardoor ik even verrast wordt. Toch kan ik het de GT niet echt kwalijk nemen, want ik heb de afgelopen 20 kilometer behoorlijk lopen stampen. Maar goed, tijd om het wat rustiger aan te gaan doen. De camera’s gaan uit en de navigatie wordt ingesteld op de oorspronkelijke eindbestemming: tijd voor een uitgebreide evaluatie onder het genot van een ijskoude Weizen.

Kia pro_cee'd GT

Ziet de Kia er goed uit? Wat mij betreft wel. Stuurt hij lekker? Wat mij betreft wel. Maakt hij de verwachting waar? Meer dan dat. Is het een concurrent voor een GTI of ST? Nee, maar dat wil hij ook niet zijn, dus ook daar moeten we zeggen: missie geslaagd. En dan de belangrijkste vraag: wil ik hem hebben?

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat het ding kost. En dat is een mooi rond bedrag: 30k. Nou ja, 29.995 euro om precies te zijn en dan maakt het niet uit of je een pro_cee’d GT kiest of de vijfdeurs cee’d GT. Voor dat geld krijg je een rijk uitgeruste auto: xenon, 18 inch lichtmetaal, parkeersensoren, de lekkere Recaro’s, full map navigatie, climate control en zo kan ik nog even doorgaan. Kies je voor één van de 35 First Edition modellen die naar Nederland komen (wereldwijd komen er 500 van deze First Editions) dan krijg je andere wielen (18 inch), hoogglans zwarte spiegelkappen, een Panorama schuif- kanteldak en als standaard kleur de Tri-coat White Metallic. Ook worden er dan chromen instaplijsten gemonteerd met het Limited Edition nummer erin, krijg je rood verlichte voetenruimtes en luxe GT matten. Dit actiemodel kost 31.595 euro. En of je nu kiest voor de standaard GT of de First Edition: alles wordt natuurlijk inclusief de voor Kia kenmerkende 7 jaar / 150.000 kilometer garantie geleverd. Dat zijn scherpe prijzen voor een C segment hatchback met 200+ pk’s.

Kia pro_cee'd GT

Deze auto doet mij -en dat is een compliment- heel erg denken aan de Golf V GTI die ik een aantal jaar geleden als vervoer had naar mijn wintersport. Het is een moeiteloze, fijn sturende, prettige reisauto zonder écht scherpe randjes, waarmee je als je wilt bovengemiddeld lekker hard kan gaan. Het is geen superscherpe hete hatchback zoals bijvoorbeeld de Mégane RS of Focus ST, maar daar is de prijs ook naar: deze auto vult het gat dat bijvoorbeeld een Leon FR ook probeert te vullen maar die auto heeft wel 20 pk minder en voor een vergelijkbaar uitgeruste auto betaal je zelfs iets meer, mijn keus zou in dat geval op de Kia vallen denk ik. De pro_cee’d GT lijkt een heel goede deal te zijn.

En stiekem kijk ik dan toch even naar die auto’s waarvan Kia niet wil dat ze ermee vergeleken worden: ik word nog nét niet zo hebberig van de pro_cee’d GT als van de krachtiger Ford Focus ST of Renault Mégane RS maar daar staat tegenover dat ik er ook een stuk minder lang voor hoef te sparen. Ik kan natuurlijk ook voor een kleinere Fiesta ST of Clio RS gaan voor zelfs iets minder geld en met vergelijkbare pk’s, maar dat zijn voor de meeste mensen minder geschikte auto’s in dagelijks gebruik. Dillema’s. Het is een lastige afweging, maar het is een afweging die ik een maand geleden nog niet kon -of hoefde- te maken. En dat is een compliment dat Kia in haar zak kan steken. Filmpje!134 reacties

-edit: nutteloze bijdrage-
2 videos op 1 dag. Het moet niet gekker worden!
@JamesBond007: Die andere was reclame
@volvov70: deze niet dan?
@brabantia: Lijkt er wel op ja
@volvov70: @brabantia: sorry heren, ik zal vanaf nu alleen nog negatief zijn over auto’s ook al zijn ze goed gelukt.
@CasperH: je bent me net te snel, wilde net de opmerking maken dat elke autoreview op een bepaalde manier natuurlijk reclame is voor het automerk zelf..
@brabantia: Reclame is niet objectief, een review of rijtest wél.

Het geniale wat Kia heeft gedaan is zelf al roepen dat het geen hothatch is. Als ze dit niet hadden gezegd was de auto meer afgekraakt geweest.

Kia maakt de laatste tijd wel leuke en mooie auto’s… Alleen het blijft een Kia en hoge bijtelling. Voor privé koop wel ideaal.
@CasperH: Maar ergens is het natuurlijk ook wel laf dat ze de concurrentie niet aandurven met de ‘gevestigde orde’…
(desalniettemin leuke reportage!)
@pkgek: tsja, ze hebben nul ervaring met hot hatchbacks dus ik kan ze moeilijk kwalijk nemen dat ze besloten hebben zich daar niet meteen aan te branden.
@JamesBond007: 2 videos op 1 dag en alletwee met een irritante k*t deuntje op de achtergrond.
Het is wel een strakke bak. Lijkt en profil wel op een Astra OPC.
Leuk bakkie, erg gunstig geprijsd. Een nieuwe Clio RS met opties kost ook al 30 mille. Het enige nadeel is dat je in een Kia rijdt, tja…
@kraakensmaak: Anders een Renault… Niet veel “beter” toch?
@kraakensmaak:
Sinds wanneer is Renault ‘premium’ (god ik haat dat woord)?

Toffe bak, maar ik zou voor de scherpere Fiesta ST gaan. Zo’n Fiesta is ook verrassend ruim binnenin, ik gok zelfs haast even ruim als deze Kia…
@StijnB: ik zeg ook niet dat Renault premium is, maar in deze klasse kun je ook gaan voor een kale GTI voor iets meer geld. Mis je wel aardig wat luxe ten opzichte van de Pro Cee’d GT, dus dit is zeker een uniek aanbod.
@kraakensmaak: Zouden GTI kopers geen vrees hebben voor die 1.4 TSI met turbo en compressor? Als je die verhalen op internet leest… Dan schrik je toch echt wel hoor…
@autobart: ongetwijfeld, maar in de gti ligt de 2.0 tfsi.
@kraakensmaak: Ja, dat in de Golf GTI een 2.0 TSI motor ligt weet ik, die is volgens het web uiterst betrouwbaar, in de Golf V GTI waren er wel wat probleempjes met olieverbruik maar in de Golf VI GTI lijkt dit probleem niet aan de orde, met de volgende generatie 2.0 TSI motoren (van TFSI naar TSI)
@StijnB: De Kia is echt een grote auto vanbinnen, ik rijd zelf een vijfdeurs (vanbinnen op de hoofdruimte achterin na even groot als de pro-ceed) en dat is echt een grote auto, veel ruimer dan de fiësta van m’n collega. Daarbij is zijn Fiësta niet echt netjes afgewerkt en de Ceed wel.

Fordje stuurt overigens wel fijner dan de ceed.
@dondeboer: de Fiesta is dan ook een B-segment auto, de cee’d zit in het C-segment en moet je dus qua ruimte vergelijken met een Focus, niet met een Fiesta.
@CasperH: Helemaal mee eens, ik reageerde ook op StijnB, die gaf namelijk aan dat een FIësta bijna net zo ruim was als een Ceed.
-edit: ontopic aub-
Dit is de eerste rijtest die ik helemaal uit lees! Mooie auto! Heeft ook wel wat van de nieuwere Civics. Kia is here to stay!
Leuke en mooie auto. Klaar.
“Als je echt, echt, echt, écht hard gaat trappen.. Dán heb je een klein beetje last van fading.” Ach, perfect is ook maar saai. Dan koop je maar iets van VAG.
Blijft een copy and paste wagen zoals ze erom bekend staan. En die Garantie zijn al wat mensen op hun bek gegaan ermee. Onderhoud ook niet goedkoop en de hoge aanschaf prijs op een lowbudget merk met veel afschrijving.
Liever een Megane Rs in die prijsklasse
@dahlback: een Mégane RS heeft een vanafprijs die 20% hoger ligt.
@CasperH: Kia moet zich daarin tegen nog heel hard bewijzen met zulke wagens. Alternatief is ook nog een 208 gti
@dahlback: als je een B-segment hot hatch wilt vergelijken met een C-segment lauwe hatch wel ja, maar in feite zijn dat geen concurrenten van elkaar. Je zou de pro_cee’d GT qua grootte en prestatie moeten vergelijken met een 308 GTi en die begint ook bij 35k euro.
@CasperH: Ik zou hem eerder vergelijken met een Megane Coupé GT… Iets minder paardjes maar wel ongeveer gelijk geprijsd.
@pleiades: dat is inderdaad een met de Leon FR vergelijkbaar alternatief: iets duurder en iets minder pk’s.
@CasperH: Voor die 1500 euries zou ik het niet laten hoor, vlotte Franse hatchbacks blijven (op de een of andere vage manier) mijn voorkeur hebben.
@CasperH:
Het was je vast nog niet opgevallen maar als het niet van VAG is, is het bij hem per definitie KUT….
OT: Eerlijk verhaal waarbij je over je vooroordelen heen kon stappen. Hulde daarvoor, ik ken weinig journalisten die dat durven.
@jrk68: Niet alleen Vag, Bmw en nog een paar merken hoor ;) niet gelijk in paniek raken.
@jrk68: Ik zal je verbazen, ik vind het een heel mooie auto, die (waarschijnlijk) veel waarde voor zijn geld biedt… Goede zet van Kia! Dit is een goede voorbode van een misschien wel toekomstige hot hatch!
@dahlback: Groot gelijk, jongen.
Neem jij maar een Renault. Dan ben je tenminste zeker van garantie, betaalbaar onderhoud, betrouwbaarheid, lage aanschaf en lage afschrijving!

– Zeg, ik weet iemand die dringend van een Espace af moet. Jij vind het vast niet erg om die over te nemen tegen dezelfde afschrijvingspercentages als een Kia? –
@mout: Ik heb het over die klasse want zal er nooit 1 kopen. Onderhoud bij Kia is duurder dan met een Golf. Garantie zit ook haken en ogen aan waar mensen achterkomen tot dat ene moment.
@dahlback:

nou en .. als je 30 rooitjes kan stukslaan op een auto dan maakt dat ook nix meer uit ..
@dahlback: Wat bedoel je met copy en paste wagen? Ik zie hier weinig van andere auto’s in eigenlijk.. Vind zelfs de dagrij verlichting mooi en origineel vormgegeven, beetje als mistlampen zijnde alleen krijg je hier geen gedonder mee als je ze op een mooie heldere dag voert
@tmenges: oa rode bies in de bumper, zie je alleen niet bij deze kleur. De lijnen van de wagen lijken op van een Astra en nog wat dingen
@dahlback:
Dat doet jouw merk inderdaad veel beter, geen hond die die dodelijk saaie hokken wenst te kopiëren…, zelfs de Chinezen halen daar hun neus voor op.
@jrk68: Ik heb meerdere merken dus je lult onzin eerste klas. Daarbij Chinezen toch vaak Duitse onderdelen gebruiken die bestaan. Dat soort landen staan graag te springen om Mercedes, Bmw, Audi, Vw te rijden, wel raar toch?
@dahlback: Jij leeft écht een decenniumpje terug… Kia heeft 1 van de hoogste restwaardes in elke klasse vrind! Onderhoudsinterval is gewoon 30/60k en garantie heeft alleen een km.beperking en is verder identiek aan elk ander merk…
@Svenska_Aeroplan_AB: Tis gewoon 15k hier in nederland en leuke is dat de consumentenbond een picanto afraad vanwege de hoge kosten en afschrijving.
Onderhoud van een Golf is zelfs nog goedkoper en die hoeft pas bij 30k of als je normaal rijd haal je de 40 zelfs
@dahlback: Cee’d is 30/60. De consumentbond is dat verbruik-geval van de Picanto. Is inmiddels duidelijkdat dat ook allemaal meevalt, zeker in rechtstreeks vergelijk met de Up, Aygo, Etc… Kortom, je verhaal is nergens gefundeerd.
@Svenska_Aeroplan_AB: Ik had het over de Picanto, niet over de de C’eed. Maar bij Kia is het zowiezo raar dat de meeste toch 15K beurt krijgen en een paar 30K.
@dahlback: Het is Cee’d, geen ”C’eed”…
Mooi Audi interieur.
@kaasboerin: Niet vloeken alsjeblieft…. :)
De leuke Cee’d is nu eens met meer oempf te verkrijgen! Nice! Goeie review ook weer!
Al met al is het goed gestolen! Heeft allemaal wel designelementjes van verschillende Europese automerken en hun modellen..
@brabantia: Beter goed gejat dan slecht bedacht :) Het is in mijn ogen wel een samenhangend ontwerp dat je niet snel verwart met andere auto’s. Hoewel ik sommige details de GT wel erg flashy vindt.
@brabantia: begrijpelijk toch, als ze door dezelfde Peter Schreyer ontworpen zijn? :)
@MartijnGizmo: alleen jammer dat er ook designelementjes in zitten van andere merken waar meneer Peter niet voor getekend heeft
Leuke auto, ziet er goed uit en zal vast en zeker snel genoeg zijn. Lijkt me een heerlijke auto om te hebben.
Ik zie vaak de Pro C’eed rijden, niet de GT. Maar die is ook prachtig. Vind de GT een auto met uitstraling, mooier als de 208 GTI bijvoorbeeld.
complimenten @CasperH ..
retegoed gedaan ..

niet dat ik ooit zo,n grafhok koop ..
maar je wist me wel te enthousiasmeren ..
zelfs ik heb nu nix zeiken ..
@lincoln: Fijn voor je…..
@lincoln: dat ik dat nog mag meemaken ;-)
@lincoln: slijmbal
Zou hem best wel willen hebben , goede test @casper alleen jammer dat de “lezers” vasgeroest zitten in een oude VAG die volgens hun 1000 x premium beter is .
Je moet er echt een keer in gereden hebben in zo’n nieuwe Kia voor je begrijpt dat KIA gewoon goede auto’s maakt.
@norge: plus een t ergens…
@norge:

jij bent 1 van de weinige hier (op autoblog) die zo rijk is om een gloednieuwe auto te kunnen kopen van zijn surplus ..
en daarin een vrijwillige keuze te kunnen maken ..

de meeste moeten het doen met leasemeuk of ex-leasemeuk ..
en als je dan toch zo,n VAGhok hebt ..
waarom dan niet maar meteen fanboy worden ??
@lincoln: Het is nu eenmaal moeilijk om te zeggen dat je eigen keuze slecht is geweest. Je moet heel sterk zijn wil je dat toegeven en die mensen die reageren nu eenmaal niet onder dit soort topics. Die mensen dringen namelijk niemand een mening op en roepen niet dat een bepaald merk meer stinkt dan honden feces.

Het tegengestelde daarentegen de fanboy (~venboj) neemt iedere gelegenheid aan om zijn eigen merkvoorkeur in de neuzen van anderen te duwen en met bedorven vis te gooien waar het een ander merk betreft ook al is daar totaal nog geen aanleiding voor geweest. Dit type persoon zie je helaas veel op locaties waar het mogelijk is te reageren op een artikel waarin kritisch gekeken wordt naar een voorwerp.

I rest my case en heb onder ogen gezien dat hier tegenin gaan onmogelijk is, je zou de reacties onder dit soort artikelen niet kunnen lezen, maar daar is het stiekem veel te leuk voor.
@norge: dat vind jij. Mensen willen een mooie wagen en als je bij je vrienden aankomt met een Kia dan lachen ze je hard uit. Is ook een merk voor mensen met grijs haar en die op pensioen zijn. Trekhaak erop met fietsendragers en hoppe de ideeale 70+ auto, zie sportage en picanto maar wat daar vaak inzit
@dahlback:

goed zo knul .. vrienden moet je tenslotte kopen ..
@lincoln: Hoezo? Doe jij mensen betalen om jouw vriend te worden? Geen last van hier, gewoon goede vrienden die goed voor de dag willen komen en niet voor lul willen rijden in een Kia. Kia was vroeger goedkoop maar tegenwoordig te duur waardoor ze niet goed verkopen op de picanto na.
@dahlback:

effe geen zin in geestelijke armoede ..
ga @jrk68 maar vervelen ofzo ..
@lincoln:
Laat mij hier even buiten AUB, ben net de hele dag bezig geweest met kansloze jongeren met een geestelijke beperking….
@jrk68: je bedoelt je kinderen?
@dahlback: Hahaha! Niet goed verkopen! Hahaha! Wat zet jij jezelf voor lul zeg…. Kom maar eens terug als je er verstand van hebt..
@dahlback: you could not possibly be more wrong. Kia is misschien niet de grootste qua verkopen maar ze waren één van de weinige merken die in Nederland fiks groeiden terwijl alle andere merken in de top 10 marktaandeel verloren. En dat was echt niet alleen op basis van de Picanto.

http://www.autoblog.nl/autoverkopen-2012-een-half-miljoen-en-de-megane-wint
@CasperH: precies. En het is Europees én Wereldwijd al niet anders… En het is niet gebaseerd op ‘eenmalige bijtellingstoppers’ als de Renault Mégane ofzo. Steekt allemaal erg goed in elkaar…
@CasperH: omdat ze nieuw zijn op de markt, dan groei je al snel, het gaat om de totale verkopen.
@stirling: In absolute aantallen is Kia inmiddels het 5e merk… Groter dan Toyota, veeeeel groter dan Opel en 2 keer zo groot als Hyundai (even jong merk), om er maar een paar te noemen. En dat in een extreem korte tijd! Ik blijf het een huzarenstukje vinden…
@Svenska_Aeroplan_AB: En ik maar denken dat Toyota de grootste autofabrikant van de wereld was/is, nu blijkbaar niet meer.
@stirling: in Nederland in dit geval.
@CasperH: Maar vertel is eerlijk, jij krijgt vast van Kia nu, na dit geslijm gratis een Kia.
Praat eens met je collega autoblogger over Topgear, ik een overeenkomst.
@stirling: jep, klopt! Prachtige Kia op de stoep hier, wel krap hoor met die R8 V10 Plus, Mégane RS en Fiesta ST al in de straat. Mijn buren balen als een stekker! Moet je nagaan hoe pissig ze waren toen ik in één video 3 Audi S8’s testte en ze allemaal tof vond, toen was de straat echt letterlijk én figuurlijk te klein!
@dahlback:

Jij bent zeker ook zo’n Apple-fanboy omdat je anders geboycot wordt bij je vrinden.

Door die Apple-losertjes heb ik maar een Nokia Lumia 820 genomen.
@monsieurleloure: Apple heb ik gelukkig niet, daar heb ik ander merk voor wat nu de beste smartphone is op het moment, de Htc One
@dahlback: :’)
@dahlback:
Echte kerels geven geen fuck om wat een ander van hun auto’s vindt, wannabees daarentegen….
@jrk68: Ik ben een wannabe ;) ik wil gewoon degelijke auto die lekker rijd en kan ik bij dit merk niet vinden
@dahlback: Hoeveel Kia’s heb je al gereden dan?
@Svenska_Aeroplan_AB: Meer dan jij heel je leven doet. Ik heb 7 jaar daar gewerkt ( voordat mensen gaan zeiken dat ik ook voor andere merken heb gewerkt dat komt dat het klanten van mij waren )
@dahlback:Degelijke auto ? Wat is volgens jou degelijk? Kia maakt prima auto’s tegenwoordig die technisch heel goed zijn…En wil je écht degelijk? koop net als ik een 90’s volvo met 5-cilinder. km-standen boven 3,5 ton geen enkel probleem!!!
@tmenges: Ik ga toevallig donderdag proefrijden in een V60 en V70 omdat ik weet dat ze goede auto’s bouwen en mijn pa er nooit problemen mee heeft gehad. Als het 1 van die 2 niet word zal ik gaan kiezen tussen de Bmw 320D touring of de A4 Avant.
@dahlback:

maakt geen tyfus uit wat je “kiest” ..
want dat kiezen doen je vrienden tenslotte voor jou ..
je komt in alle gevallen thuis met een leasecontract ..

veel plezier met je huurautootje ..
@lincoln: Grappenmaker ben je ook ;) ik betaal gewoon uit eigen zak door hard te werken ervoor. Beetje jaloers zo te zien? Auto van de zaak is er wel hier maar dat is nog de Hyundai i40 die volgende maand eruit gaat en er een Golf Variant voor terug komt. Prive gebruik word straks een van de keuzes die ik net opnoemde.
@dahlback: Vergeet vooral je vrienden niet als je een proefrit gaat maken..
@dahlback: Ok mooie keuze, weet alleen niet hoe goed ze tegenwoordig nog zijn, en die km-stand die ik bedoel is gewoon op benzine en niet diesel ..
@tmenges: voor mij is diesel het beste aangezien er rond de 50k per jaar mee word gereden door mijn vrouw en ik in het weekends vaak weg ben voor mezelf.
Mijn schoonvader heeft nog een oude 740 2.3 en die zit op de 450k en weinig problemen mee gehad.
@dahlback: Agh zo’n kerel die kicked op een merk, je kan je sleutels ook in je broekzak houden als je naar de pub gaat.. Dan hoef je niet bang te zijn voor tuig dat ruzie zoekt
@dahlback: mensen willen een mooie wagen zeg je en vervolgens koop je een 493 in een dozijn VAG product. Duidelijk ja.
@cocksdriveaudi: Er zijn nog meer merken dan vag ;)
@dahlback:
Dus je weet het wel….
@dahlback: Wat is er mis met een niet-dure auto en een trekhaak? Jij bent zeker wel erg stoer als je bij je ‘vrienden’ bent…
@autobart: gaat erom dat er alleen oude mensen in rijden
@dahlback:

Nee, alle oude mensen rijden in Dafjes.
Hoe flikken jullie het toch elke keer om die rijtest om precies 16u online te zetten?
@michelinman: we hebben daar speciaal getrainde ninjahamsters voor. Ik zou je kunnen vertellen hoe die te werk gaan maar dan vermoorden ze me in mijn slaap.
KIA pro cee`d= kekke interessante auto
@beukeltje: My thoughts exactly..!

Mocht ik in de markt zijn had ik hem zeker overwogen. Kia’s zien er steeds beter uit, met zulke modellen zal het imago hopelijk ook wat verbeteren. Ik ben heel benieuwd naar de toekomst.
Iedereen die het over een Mégane RS heeft heeft het echt njet begrepen. De Mégane GT is de directe concurrent van deze auto. Even snel (7,8 tot 100 en 230 max), zelfde prijsklasse (ruim 30k full-options) en zelfde soort onderstelafstelling (soort RS-light). Nou rijden we hier zelf zo’n Mégane, maar ik moet zeggen dat als deze auto er 2 jaar terug was geweest de keuze wel wat lastiger zou zijn geweest. De Kia ziet er naar mijn mening gewoon heel lekker uit, en ook het interieur mag er best zijn. Ik ben alleen benieuwd of deze motor ook de bijterigheid van de Mégane GT heeft, maar verder lijkt het me een zeer goede aanbieding.
@RRenault: Zo’n reply wekt natuurlijk al het vermoeden op dat we hier te maken hebben met een placebo-effectje.
De GT is inderdaad een meer vergelijkbare concurrent dan de RS. Maar de Cee’d onderscheid zich wel degelijk op prijs in combinatie met de uitrusting. Kleed je je RS hetzelfde aan (leren bekleding, blindering, electrische handrem, full-map navi, metallic) dan ben je 4k duurder uit dan de 1st edition. En dan is die Cee’d nog altijd luxer als je naar de details kijkt (14pk, camera, styling)
Ik denk dat dat wel voor de nodige overtuiging had gezorgd wanneer je 2 jaar geleden voor de keus had gestaan.
Leuke geslaagde auto maar ik wil niet in een Kia rijden… Krijg jeuk van dat Koreaanse merk.
Zeer mooie auto.
Als ik een Golf GTI voor bij zie rijden denk ik van: oh.
Maar als ik dan dit zie blijf ik wel wat langer kijken, mooi design en het is eens een keer wat anders. Hoop dat veel mensen dit kopen en even wat verder denken dan dat Kia saai is.
Ik heb er naast gestaan bij Cars and Coffee en ik moet zeggen dat ik het echt een hele leuke auto vind. Lekker scherp gelijnd. Cool ding.
Wauw, ik krijg zowaar een déja-vu. Mensen die op dit soort artikelen reageren met ‘copy-paste’, ‘regelrechte kopie’ en dat soort frasen: doet me sterk denken aan Apple fanboys. Mensen die geen flauw benul hebben van productontwikkeling en overal een kopie in zien. Copy-paste die reacties naar een auto-context en voilá.

Feit is gewoon dat de auto-industrie enorm trendgevoelig is, net als de tech-industrie. En dat is maar goed ook want op die manier doen merken hun stinkende best elkaar af te troeven in plaats van op hun lauweren rusten door eindeloos te teren op vroege successen. Daar heeft Henry Ford zijn lesje mee geleerd, daar heeft Microsoft zijn lesje mee geleerd.

Ik kan deze auto dan ook met de beste wil van de wereld geen kopie noemen en zal veel eerder mijn nek verdraaien voor dit model dan, pak ‘m beet, een Golf of een A3. Maar ja, da’s mijn mening.
Tegenvallende test dit. Klinkt het hele filmpje alsof KIA hoofdsponsor is van Autoblog.

Dit is dus eigenlijk gewoon een slap aftreksel van een GTI, zo’n voorvocht GT. Ik zou even doorsparen voor een GTI/OPC/RS/ST, al naar gelang je voorkeur. En anders is er voor dit geld wat leuks op de tweedehandsmarkt te vinden.
@slaapmutsje:

Voorvocht?!

Jij hebt Theo Maassen gekeken dit weekend, kan niet anders (-:
@slaapmutsje: Ja, want ie-de-reen wil enkel en alleen een GTI. Of een instapper. Er is totaal geen markt voor auto’s tussen een basis uitvoering en hardcore GTI. Zo is er ook geen markt voor auto’s tussen een Dacia Sandero en een Ferrari 458 Italia. Het is of het een, óf het ander.
Want wie wil er nou gezien worden in een auto waar geen GTI op staat geplakt? Begrijp jij het?
@musje83: KIA kan wel leuk GT op de achterkant plakken en roepen dat het geen GTI-achtige is, maar verder heeft dit model wel de agressieve uitstraling van een GTI en een uitgesproken uitlaatgeluid. Een schaap in wolfskleren dus. Deze auto ademt in mijn ogen heel sterk ik-wil-wel-maar-ik-kan-niet uit. Er zal vast een markt voor zijn, maar ik heb het niet zo op poseurs. Had KIA hier GTI op geplakt, had ik er meer waardering voor op kunnen brengen. Dan hadden ze een statement gemaakt hoe een GTI er in hun ogen uit zou moeten zien en hadden ze tegelijkertijd een eigen identiteit gecreëerd. Nu komt het op mij over alsof KIA een GTI wilde bouwen, er halverwege achter kwamen dat ze niet voldoende expertise aan boord hebben en vervolgens maar GT op de achterklep hebben geplakt.

Renault laat met de Megane GT mooi zien hoe wat mij betreft een GT zou moeten zijn. Een subtiel aangepakt uiterlijk, een iets stugger maar nog steeds comfortabel onderstel en meer dan voldoende vermogen.
Erg leuke review! Als de Kia zo goed is mag dat toch ook gezegd worden?

Ik vind die icecube gevallen 4x niks eigenlijk. Kleur rood staat hem goed, al lijkt kanariegeel me ook wel gaaf!
Naast de Saab en de Octavia 2.0 TDI CR 2011 heb ik nog een Kia Pro C’eed 1.6 turbodiesel 2011
Buiten de lullige automaat voelt mijn Kia ook stukken steviger aan qua rijkwaliteiten dan mijn Skoda Octavia én de vervang- Jetta en Golf bouwjaar 2011 waarmee ik gereden heb de laatste jaren.
De Kia is ook stukken beter afgewerkt dan de VAG shit waar ik mee gereden heb.

Ik weet het wel hoor… de naam? I don’t care… Ik moet me goed voelen in een auto en dat is totnutoe enkel gelukt met Japanners en Kia’s

Buiten een enkele BMW hebben nog niet veel europese wagens mij echt kunnen bekoren, en ik heb ondertussen al een 200-tal auto’s gereden…
@Volvo_440_turbo: Welk merk/auto vind je het fijnst, of kun je moeilijk kiezen?
Ik heb al in 2 auto’s gereden…..
Mn pa heeft zat auto’s maar daar mag ik niet in rijden, omdat hij er hard voor gewerkt heeft.
Dat is natuurlijk om mij te kloten, maar ergens klopt het wel;)
@felix1989:

Qua rijplezier bij Europese wagens is de BMW 1 reeks vorige generatie wel de moeite,
Wat betreft de Japanse auto’s is er eentje dat er echt uitspringt, was de Toyota MR cabrio jaren geleden, ok, qua looks niet veel soeps maar heerlijk om mee te raggen! Vol gas door de bocht zonder bang te hebben dat de achterkant de voorkant inhaalt.

Deze twee auto’s zijn zeker niet de krachtigste waar ik mee gereden heb, wel de leukste. Vele mensen denken dat je enkel rijplezier kan hebben in krachtige auto’s…
Ik vind deze auto er gewoon erggg strak uitzien. Echt mooi. De prijs bestaat trouwens voor 46 procent uit belasting….
Allereerst complimenten voor Casper! Schrijfcursus gehad? ik las het in één adem weg!!

Ontopic: van een vriend uit de autobranche heb ik te horen gekregen dat Kia’s tegenwoordig een goede restwaarde hebben. Daarnaast kunnen ze hun auto’s goedkoper produceren omdat ze heel veel van de auto in eigen beheer produceren (staal e.d.)
Kick ding! Mag van mij wel een sportievere variant van uitkomen. GT-R ofzo…..
Ik moet toegeven dat de rijtesten van Casper er op vooruit gaan!
De auto op zich mist mij toch wat emotie. Misschien door gebrek aan ‘heritage’?..
Doe mij in dat segment de Focus ST maar!
Mooi design deze GT, wel jammer dat het ook echt een GT is en niet een echt lekker gepeperde hot hatch qua prestaties… want de looks zijn spot on!
Word voorbij gereden door de eerste beste potente 4 cilinder diesel.
@jeanclaude: Ja, want iedereen rijdt met 200+ pk onder de kap…
Gaat de goeie kant op Casper ! Leuk filmpje zo !

De betrouwbaarheid van Kia is een mooie meevaller ( zeker in vergelijk met menig europese auto ) en ook de onderhoudsprijzen zijn naar mijn idee lang niet zo ruig als bij bijvoorbeeld de Duitsers.
Als het er dan ook nog eens zo goed uit ziet en het ook nog goed rijd dan is er bijna geen reden meer over om ‘m niet te kopen lijkt me ;)

Blijft jammer dat Koreanen zo hard afschrijven.
Als je een jong gebruikt exemplaar weet te vinden heb je goud in handen !
Mooie wagen voor een mooie prijs. Dat rood vind ik niet zó, maar een zwarte met rode accentjes moet erg fraai zijn.
@woot veel verstand heb je er blijkbaar niet van, want er zijn maar weinig 4 cilinder diesels met meer dan 200pk haha, maar met mijn opmerking bedoel ik dieseltjes met rond de 170 180pk.
slechte kopie van Giulietta, slap aftreksel ervan eigenlijk…
@alfista: Nee, dit is beter.
@autobart: hahaha, je hebt nog nooit een Alfa van dichtbij gezien en zeker niet gereden. Het is een lachertje dit met elkaar te vergelijken, daarbij valt dit vehikel waarschijnlijk bij de eerste acceleratie al uit elkaar. Heb diverse mensen in mijn directe omgeving en de klachten over KIA zijn legio. Waardeloze auto’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).