Kniel voor deze zeldzame Porsche ‘Reisemobile’

Auteur: , 25 Reacties

Veel meer 'retro' dan dit wordt het niet snel.

Door de jaren heen zijn er Porsche-motoren in heel wat verschillende voertuigen terechtgekomen. De zeldzame Tempo Mikafa Sport camper is zonder meer een van de vreemdere voorbeelden. De meterslange motorhome is technisch gezien geen officieel product van de sportwagenfabrikant uit Zuffenhausen, hij draagt wel degelijk de naamplaat.

De Tempo Mikafa Sport wordt deze zomer geveild door Mecum Auctions, tijdens een evenement in Pebble Beach. Het veilinghuis verwacht tussen de 150.000 en 200.000 dollar voor de wagen te vangen. Dit lijkt hooggegrepen, maar het is allerminst nattevingerwerk. Twee jaar geleden is een dergelijk exemplaar namelijk voor 132.000 dollar verkocht.

De reden dat de camper in kwestie nog een tikkeltje duurder zou zijn is simpel: dit is één van in totaal drie exemplaren met een Porsche-motor. In de tijd dat de motorhome werd geproduceerd, legden Tempo en Mikafa er o.a. motoren van Austin, Volkswagen en BMW in, voor een gelimiteerde oplage wist de fabrikant een aantal boxermotoren van Porsche te strikken. De viercilinder komt oorspronkelijk uit de 356. Het is tevens de reden dat de camper een ‘sport’ badge draagt en er een officieel logo van Porsche op de voorzijde pronkt.

Hoewel het zeker een gave vondst is, is de geschatte prijs allesbehalve een representatie van de staat waarin de camper verkeert. De binnen- en buitenzijden van de Tempo Mikafa Sport zijn bijvoorbeeld duidelijk aangetast. Dat gezegd hebbende schijnt de camper nog volledig origineel te zijn. Dit is met name goed te zien aan het interieur. Zowel de manier waarop de voorwielaangedreven motorhome is ingericht als de apparaten die erin staan; alles schreeuwt jaren vijftig.25 reacties

Wat een fantastisch ding. Restaureren en een jaar mee door de states kachelen
Ik vermoed een voorloper van de Porsche 718 vanwege z’n middenmotor!
Mijn zoontje zegt: lekker knus in de Battlebus!
@rijnounsdoor: zo zie je maar weer, mijn generatie zegt dan; lekker bangen in die bangbus
@lekkaah: die bejaarden van tegenwoordig! Lekker vitaal pik!
Kek dingetje. Maar voorwielaangedreven? Dat lijkt mij niet erg logisch gezien de motor welke achterin ligt.
@realcar:
Volgens mij ligt de motor voorin onder/tussen de voorstoelen.
@harrie: Moet haast wel want op de zijfoto lijk de uitlaat ook ergens halverwege de bus te stoppen.
@realcar: voorwiel gestuurd bedoelen ze misschien 😀
@realcar: Voorwiel aangedreven klopt. Motor ligt achter de voordstoelen.
https://www.auto-motor-und-sport.de/oldtimer/tempo-mikafa-sport-camper-mit-porsche-motor/
Kan ie niet beter achteruit rijden ivm de stroomlijn?
@stuko: Nee technisch gezien is een druppelvorm aerodynamischer dan een spitse voorkant. Al denk ik dat het voor de bus toch weinig uit zal maken.
Voorwielaangedreven? Waar ligt de motor nou? Kan niet veel wijs uit de foto’s.

Het is een gaaf ding, maar ik ben wel benieuwd of het een beetje rijd met die getunede Kever motor. Het hoeft niet snel te zijn, maar als het rijd als een 60pk VW T4 dan nee dankje.
@reistje: De motor zit voorin tussen de voorstoelen.
Als de originele motor uit een Porsche 356 pre-A uit 1955 erin ligt (dat blijkt niet uit de advertentie), dan heeft hij 35pk.
0-100 in… nou ja… nooit, dan haalt de 100 niet.
0-100? Haalt ie niet eens… En dan heb je alles achter de voorwielen al verloren.
Zo volledig origineel is ‘ie niet. De dynamo is bv al vervangen voor een wisselstroom exemplaar. De Porsche 356 motoren hadden dynamo’s net zo klein als de 6 volt Volkswagen dynamo’s maar wekten 12 volt gelijkstroom op. Deze heeft de grootte van een late 12v dynamo. Dus dit betekent dat de dynamosteun, koelkappen en bedrading al niet meer origineel is. Op de dynamo is nu ook een kleine poulie gezet (zonder koelbladen) anders is ‘ie nooit in lijn te krijgen met de krukas.

Mand.
Applaus! Een leesbaar artikel van “ikschrijfookoverautos”. Supergaaf ding overigens.
Zoals de beste man hierboven al zegt: dat blok is 99% zeker VW. 356 had een andere olievulpot, ook de benzinepomp is totaal anders. Dubbele carburateurtjes erop (welke ook niet matching zijn), geen externe oliefilter, gasstangen zijn compleet anders. Een Porsche badge op de wagen maakt nog geen Porsche motor.

En geloof me, ik ben bezig met de revisie van een 356SC blok, dus ik kan het weten.
@madvillain: Nou, ik heb de advertentie ook nagekeken. Daar staat gelukkig in dat hij “Currently equipped is with a Boxer 4-cylinder engine”.

@ikschrijfookoverauto’s: pas jij je verhaaltje even aan?
Je hebt er geen klote aan, maar het is wel een gaaf ding.
Heel simpel gezegd hebben ze motor, versnellingsbak en de hele achterwielophanging gebruikt als de voorwielophanging van een bestelbusje, de Tempo Matador. Het is dus een middenmotor-configuratie geworden. Op basis van dat busje is dit campertje gebouwd.
@capri288: motor, bak en achterwielophangingvan een kever bedoel ik.
Grappig ding. Maar het wordt een stuk meer retro dan dit hoor. Dit is een oude camper. Retro was het als ie er zo uit zou zien, maar zo nieuw gebouwd werd.
Deze zigeunerwagen heeft helemaal geen Porsche motor, dit is een Kever motor.
Die oude porsches zijn van oorsprong platgeslagen kevers, ze hadden dus ook gewoon een iets opgevoerde kevermotor. Het is jammer voor degenen die denken dat porsche een exclusieve achtergrond heeft, maar dat is dus niet zo.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).