Koop een Porsche 993 met een wankelmotor voorin

Auteur: , 19 Reacties

Wacht eens, hier klopt het één en ander niet.

Een tijdje geleden stuitte ik op een oude advertentie van de Mazda RX-7 (FC). Hierbij werd de super-Mazda van de jaren ’80 vergeleken met de Porsche 944, waarbij de RX-7 qua specificaties beter uit de verf kwam. Leuk, maar als je het geld hebt voor een Porsche, zegt niemand: doe maar een Mazda. Helemaal niet in 1985.

Datzelfde gold ook wel een beetje voor de RX-7 (FD) en dat is ook naderhand de charme van bijna alle Japanners. Zo’n Mazda is met zijn wankelmotor een veel unieker ding dan de 911 (993) en de 968. Maar als je de keuze had, dan werd het een Porsche. Mocht je het beste van twee werelden willen hebben, dan kun je twee dingen doen. Of, je pakt een Porsche 968 en legt er zelf de 1.3 liter grote rotatiemotor in. Of, je klopt even aan bij RE Amemiya.

Deze Japanse tuner deed veel dingen met de RX-7, dikke bodykits et cetera. De bodykit op deze geïmporteerde RX-7 is raar. Want het ongetrainde oog denkt naar een Porsche te kijken.

Porsche RE Amemiya

Dat komt omdat de voorkant, in plaats van de karakteristieke klapkoplampen, de ronde units van een Porsche 993 heeft gekregen. Ook de voorbumper maakt de illusie compleet: die kreeg de knipperlichten in een oranje strip, ook zoals Porsche dat deed. We moeten zeggen: Als je er echt helemaal geen verstand van hebt, is het moeilijk om er een RX-7 in te herkennen en makkelijk om te denken aan een Porsche. Dan zit wel de motor op de verkeerde plek en ook al is de boxer van een Porsche eveneens niet conventioneel, het is geen wankelmotor. Overigens, aan de achterkant is het ook niet helemaal RX-7, met een kleine uitbreiding was er ruimte voor de achterlichten van een Chevrolet Corvette (C5).

De daadwerkelijk getrainde ogen zullen de proporties, de deuren zonder deurgreep (die zit in de B-stijl verwerkt) en de gebolde achterruit herkennen. De ombouwset is dus geen huisvlijt, RE Amemiya is – vooral in Japan – een bekende tuner. Reken dus op relatief vakwerk.

Mazda RX-7 RE Amemiya

Niet heel veel mensen werden warm van de Porsche RX-7, dus de Japanse sportievelingen die de kit aangemeten kregen zijn op één hand te tellen. De AC987, zoals de set heet, is uniek. Een RX-7 met de set drijft boven op eBay. Het gaat om een exemplaar uit 1993, origineel uit Japan, vervolgens goed verzorgd door een Amerikaans baasje. Door de imitatie-achtige velgen heeft het ding een hoog kitcar gehalte, maar goed, als je het verhaal erachter weet is het een serieus zeldzaam ding. Zeldzaam betekent waardevol en de eigenaar weet dat maar al te goed.

Daarom hoopt hij er nog 39.999 dollar voor de vangen. Nou is een RX-7 in goede staat sowieso al wat waard, maar zo veel, dat betwijfelen we. Je koopt dus iets unieks. En als je even op AliExpress wat badges bestelt, kan hij ook door voor een Porsche. Koop dan!!19 reacties

Niets mis met de looks van een standaard RX-7. Jammer dit
Ik denk dat beide auto’s op zich mooier zijn dan deze ongelukkige combinatie van onderdelen.

Bijzonder is het zeker
@gulli: Eens, een originele RX7 FD welke subtiel verlaagd is en zonder achterspoiler is zo’n fantastisch mooie auto om te zien !
Jimba Ittai…

Twee worden één…
Porsche en Mazda in wankele harmonie…
Drive to the schredder…
Jimba Ittai….
Een gek ding is het zeker!
Erg lelijk dit. De bodykit van de rx7 ooit aangepakt in wheeler dealers vele malen mooier.
@brammetjedeb: Ja maar daar hadden ze een achterlijk lelijk tijgerpatroon op geplakt
@theblazerunner: zo, nogal. Tijgers hebben wel strepen, hè… 😋
Geen 911, geen rx7. Beiden mooier dan deze combi.
Nou wie hier een Porsche ziet moet inderdaad zn ogen gaan trainen. Of überhaupt open doen 😬
Voorkant lijkt meer op een Ford RS200 dan op een Porsche, maar dat terzijde…
@quinn: 😳 mocht die auto willen, RS 200 is 100 keer mooier…
@daniel1975:
Een 993 ook.
Doet me denken aan een Shelby Series 1, vind het nog best een grappig ding eigenlijk.
@sanderb: Ik dacht ook aan een shelby. Komt waarschijnlijk door die verstralers richting het midden van de neus. Die je op meerdere shelby modellen had.
Daar waar ik opgroeide in die tijd was de RX7 toch echt een succes meer dan de 911. Dat men hier zo wild is van de platte kevers….
Ik vind m best tof!
Bij de BBQ heb ik laatst een marshmallow gesmolten, die zag er precies zo uit.
Was ook lelijk, maar toch wel lekker.
Ik vind de achterkant wat van een TVR hebben..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).