Kuso! Red Bull wil niet dat Mercedes Honda helpt

Auteur: , 23 Reacties

De Honda F1-motor van dit jaar doet wederom geen recht aan het stereotype dat Japanse techniek altijd betrouwbaar is. Mercedes is naar verluidt bereid de helpende hand uit te steken. Maar Max' team heeft daar hele andere ideeën over.

nando

Mocht je denken wat het woord Kuso in de titel betekent: het is een zeldzaam scheldwoord uit de Japanse taal. Dit jaar zouden Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne bijvoorbeeld, mocht het gesprek gaan over hun auto, kunnen spreken over ‘die kuso kuruma‘. Vrij vertaald betekent dat zoveel als schijtauto. Je hoeft niet heel dicht op de materie te zitten om te weten dat dit vooral te wijten is aan de krachtbron. Die is namelijk noch krachtig noch betrouwbaar.

Dat juist Honda verantwoordelijk is voor deze inmiddels al drie jaar falende krachtbron is onbegrijpelijk. Het bedrijf maakt meer motoren per jaar dan welk ander bedrijf ook. In het verleden was het ook in de F1 en andere race-series zeer succesvol. Koppel dat aan dat Japanse cultuur waar gezichtsverlies lijden uit den boze is en je zou verwachten dat ze op zijn minst een redelijke Power Unit moeten kunnen fabriceren. Maar dit optelsommetje blijkt dus tegen alle verwachtingen in niet te kloppen.

Binnen Honda hebben ze kennelijk het idee dat ze nu op rock bottom zitten. Tenminste, dat blijkt uit het feit dat ze van pure ellende hebben aangegeven hulp nodig te hebben. Een pijnlijke affaire voor zo’n trots bedrijf. Maar goed, toegeven dat je een probleem hebt is de eerste stap. Op naar dat zwarte Chesterfield-bankje en enkele welgekozen zalvende woorden van een psycholoog.

In dit geval heet die psycholoog Mercedes. Het merk dat al jaren de dominante Power Unit maakt in de F1 (hoewel Ferrari dit jaar dicht in de buurt lijkt te zitten), heeft er volgens Autosport wel oren naar om Honda hier en daar van wat tips te voorzien. Een beetje inzichtelijk maken welke processen er fout gaan en Honda vertellen hoe ze dat in de toekomst beter aan kunnen pakken, je kent het wel.

Dus, Mercedes helpt Honda een beetje zodat Alonso en Stoffel ook mee kunnen doen tijdens de races. Goed nieuws zou je zeggen. Maar wacht, in de piranha club die de F1-wereld is, komt een idee dat een van de teams helpt nooit zonder slag of stoot van de grond. Red Bull Racing heeft namelijk al aangegeven dat het tegen deze vorm van hulp aan Honda is. Volgens de Oostenrijkse renstal zou voor dit issue hetzelfde moeten gelden als bij het chassis: alle partijen moeten hun eigen spul bouwen.

Aan de ene kant is dat wel begrijpelijk. Red Bull liet na het overnemen van Minardi namelijk Toro Rosso gebruik maken van de ontwerpen van Adrian Newey, maar daar werd tot frustratie van de blikjesboer door de FIA een stokje voor gestoken. De redenatie van Max’ team zal dus zijn: waarom het een verbieden en het ander wél toestaan?

Aan de andere kant heeft Red Bull ook boter op het hoofd. Al jaren pleit het team ervoor om de competitie op het gebied van motoren de ban in te doen. Onlangs herhaalden ze zelfs hun dreigement om de sport te verlaten als ze geen competitieve motor kunnen krijgen. Honda kwalijk nemen dat zij ook meer power willen is in dat licht bezien enorm hypocriet.

In het huidige reglement staat niks dat Mercedes verbiedt Honda uit de brand te helpen. Desalniettemin zal er, mocht dit daadwerkelijk gebeuren, het laatste woord nog niet over gesproken zijn. Red Bull, Renault en Ferrari zullen de ontwikkelingen ongetwijfeld met argusogen volgen. Mocht je meedoen aan onze F1-manager is het overigens verstandig dat ook te doen. Misschien wordt het binnenkort toch eens tijd om dat Honda-blok te kiezen, nu ‘ie nog goedkoop is.23 reacties

Max moet gewoon eens effe normaal doen ..
@lincoln: En wat heeft Max (zijn wel / niet normaal doen?) hiermee te maken?
@basvspr: t is lincoln, meestal reageert ie met grappige dingen, bij deze mis ik em ff… maar ja, als je .. zet in je reactie krijf je likes…
@gwnbmw: je.. Hebt.. Gelijk.. Haha..
@vtechlover: nee, [spatie].. dus: ..
Niet gek. Aangezien RedBull Miljoenen pompt in twee teams en die kosten deels goed kan maken door punten in het kampioenschap te scoren. Wordt McLaren weer een kandidaat voor de podiumplekken dan schaadt dat RedBull en de kansen van hun rijders + de inkomsten van de teams die met Renault motoren rijden.

Overigens.. de Honda bleef de laatste test heel… Het vermogen zal worden opgeschroefd aangezien de vibraties grotendeels opgelost zijn. De lekkages worden opgelost nav de uitkomsten van de test in Bahrein…
De Honda power Unit komt eraan en reken maar dat die op eigen kracht de weg vinden. De vraag is hoe snel.

Deel van het probleem zou zijn dat Honda continue nieuwe “verbeteringen” aandraagt en doorvoert, maar dat het testen in praktijk situaties niet voltooid is. Meer rust in de tent en meer testkilometers (in een oud chassis) toestaan zou een betere stap zijn dan Mercedes die Honda gaat helpen (en wellicht dan zelf opeens nieuwe ideeën krijgt om HUN eigen power unit vooruit te helpen).
Trieste arrogantie van red bull!
Red Bull is goed bezig om hun sympathieke imago om zeep te helpen, 2 jaar geleden huilie,huilie omdat ze met een inferieure krachtbron te maken hadden en nu dit weer!
@toniominestrone: Maar RedBull heeft zelf bijgedragen aan het oplossen door Mario Illien in te huren en naar het blok te laten kijken.
Tegelijkertijd weigerde Mercedes motoren aan het team te leveren, want extra concurrentie.

Ik snap RedBull wel als ze zeggen dat ze er niet blij mee zijn. Hulp is prima, maar dan wel lekker op eigen kracht met onafhankelijke expertise die miet direct gelieerd is aan een andere fabrikant.
Verstappen en Red Bull passen eigenlijk uitstekend bij elkaar. Dat ik dat nu pas zie.
Ze kunnen altijd nog dreigen om uit de Formule 1 te stappen
“Honda kwalijk nemen dat zij ook meer power willen is in dat licht bezien enorm hypocriet.”
Wat een kromme redenatie, er zit een levensgroot verschil in je eigen motorenleverancier een schop onder de hol geven en kritiek op het motorenregelement, en Honda hulp laten toestaan van andere teams. Dat laatste is geen level playing field meer.
Als ik 600 miljoen per jaar in de sport stak zou (RB+TR) zou ik daar ook over gaan zeiken ja. Dan maar een paar knulletje op Autoblog die je arrogant en hypocriet noemen.
Weet iemand waarom mercedes honda willen helpen ?
@hplh:
Kijkje in de keuken van de concurrent is goud waard. Ook al is het Honda blok over het algemeen ruk, er kunnen toch een paar interessante oplossingen inzitten die Mercedes ook zou kunnen toepassen en weer een paar tienden oplevert.
Groot gelijk dat RB hier een stokje voor steekt.
Ach, Max komt vast nog wel bij Ferrari in zijn carierre.
Olav Mol vertelde dit bij de vorige GP al, maar vertelde hij toen ook niet dat Mercedes dit ook had gedaan bij Renault?
@sportevo: Nee, de geruchten waren dat Ferrari hulp van Mercedes heeft gekregen. Renault heeft voor zover bekend alleen hulp gekregen van Mario Illien.
Dit heeft niks met arrogantie of boter op het hoofd van Red Bull te maken. Toen de Renault-krachtbron er om de drie ronden mee ophield moesten Renault en de Red Bull teams ook hun eigen boontjes doppen. Ik snap daarom heel goed dat Red Bull er geen trek in heeft dat Honda nu ineens hulp aangeboden krijgt. Je wilt zo nodig F1 motorleverancier zijn? Dan zorg je er ook zelf maar voor dat de blokken heel blijven en krachtig genoeg zijn.
@edge: precies, en late we eens vanuit de optiek van MB redeneren. Voor hen is het wel aantrekkelijk om Honda te helpen. Daar zal MB niet direct veel last van krijgen. Maar RB en Ferrari misschien wel. De RB auto’s zijn, de afgelopen races, na pitsstops achter Alonso weer op de baan terecht gekomen, in ieder geval Verstappen volgens mij. Als Alonso wat makkelijker die RB’ s achter zich kan houden is dat koren op de molen van de Duitsers.
@pomoek: de Mercedes klanten zullen hier heel anders over denken natuurlijk
Doorontwikkelen van motoren en testen weer vrij geven. Red Bull kan toch gewoon blikjes blijven verkopen aan kinderen. Advies kun je altijd en overal inkopen, zeker in de F1. Wel genoeg centjes meebrengen natuurlijk.
Onzin..

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Lekker onder de tafel adviseren

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).