Lease maar: Mitsubishi Outlander of Renault Koleos

Auteur: , 40 Reacties

Mocht je echt geen Skoda Kodiaq willen, welke opties blijven er dan over? Wat dacht u van deze twee?

Mitsubishi Outlander - Renault Koleos

Laten we meteen de spreekwoordelijke olifant in de spreekwoordelijke kamer benoemen. De Skoda Kodiaq (rijtest) is een leaseknaller van jewelste. De combinatie van ruimte, stoere looks en een redelijke prijs spreken een heleboel Nederlanders aan. Maar is de Skoda Kodiaq wel de geijkte keuze of zijn er ook alternatieven. Dat wil zeggen: auto’s die ook ruim, compleet en betaalbaar zijn. Want als we de de stap naar premium maken wordt het allemaal ineens veel krapper, duurder en kaler.

Er is een oudgediende en een nieuwkomer. De oudgediende is natuurlijk de Mitsubishi Outlander (rijtest). Deze kent iedereen wel, want je buurman heeft er ook eentje. Alleen dat is de Plugin-Hybride uitvoering. Er zijn ook diesel- en benzine-uitvoeringen, maar die worden minder verkocht. Logisch, want met de PHEV was een tijdlang de goedkoopste aanbieding (in de lease + bijtelling).

De Renault Koleos (rijtest) is wel bijna helemaal nieuw. Er is wel eens eerder een Renault Koleos geweest, maar dat was een Samsung SM5 met Renault badge. Niet een zeer slechte auto, maar wellicht niet de beste Renault. Voor 2017 is besloten dat de auto ook in Europese prijslijsten komt te staan. In onderstaande tabel kun je zien hoe de verhoudingen liggen:

Auto:
Mitsubishi Outlander 2.2 Di-D Cleartec Business Edition
Renault Koleos 1.6 dCi 130 Intens
Catalogusprijs:€ 37.900€ 42.790
Fiscale prijs:€ 36.990€ 41.800
Leasetarief:€ 790€ 830
Vermogen:150 pk bij 3.800 tpm130 pk bij 4.000 tpm
Koppel:380 Nm bij 1.750 tpm320 Nm bij 2.000 tpm
Topsnelheid:200 km/u185 km/u
0-100 km/u:10,3 sec.11,4 sec.
Verbruik:4,8 l/100km 4,9 l/100km
CO2 uitstoot:126 gram/km128 gram/km

Wat ons opvalt
De Mitsubishi Outlander heeft een veel grotere dieselmotor. 600 cc is een flink verschil. Als je kijkt naar het vermogen dan lijkt het verschil niet groot te zijn: 20 pk. Maar de Mitsubishi heeft flink meer trekkracht en levert dat ook vroeger. De leaseprijzen liggen dichter bij elkaar dan je zou denken als je kijkt naar de aanschafprijzen. Waarschijnlijk komt dat door de hogere verwachte afschrijving van de Mitsubishi. De markt voor Outlanders is zeker in Nederland behoorlijk verzadigd terwijl de Koleos helemaal nieuw is.

Uiterlijk
De eerste Mitsubishi Outlander was een uitdaging voor de ogen, helaas niet in positieve zin. Dat is eigenlijk heel vreemd, want de Outlander daarvoor was best een knappe kar om te zien. Enfin, niet al te lang geleden heeft de auto een facelift ontvangen en die heeft de auto veel goed gedaan. De neus is aanzienlijk strakker en stoerder, maar met name de achterkant is erop vooruitgegaan. Het lijkt in de verte wel op een Jeep en dat is een compliment. Want je wilt een SUV mede vanwege de stoere uitstraling.

Mitsubishi Outlander Intense

De Renault tapt uit een heel bekend design-vaatje. Dat is absoluut geen schande, want Neerlands trots Laurens van den Acker heeft een uiterst herkenbare designtaal ontwikkeld die eigenlijk op alle type Renaults goed lijkt te passen. Dat is alleen al een staande ovatie waard. In het geval van de Koleos betekent het dat de auto een stoere, hoge variant lijkt te zijn van de Talisman. Je hebt de LED-haak verlichting die die auto ook al kenmerkt. Het is een voorname, kloeke SUV. De Renault is overduidelijk wel meer Europees gestyled dan de Mitsubishi, die onmiskenbaar een Aziaat is.

Renault Koleos

Interieur
Dat geldt eigenlijk ook voor het interieur. De Mitsubishi heeft overduidelijk een iets ouder interieur en komt ook overduidelijk uit Azië. Dat betekent overigens niet dat het een slecht interieur is. Alles zit waar je het verwacht, de navigatie werkt prima en je hebt alle ruimte. Maar het ontbreekt iets aan ‘premium’-gevoel. Nu zijn waar daar niet naar op zoek, maar het mocht wel iets beter worden verzorgd. Als je gaat voor een luxere uitvoering (met lederen bekleding en dergelijke) toont het al een heel stuk beter. Eerlijk is eerlijk.

Mitsubishi Outlander

De Renault is wat dat betreft helemaal bij de tijd. In het midden van het dashboard prijkt een soort iPad waar je alle functies op bedient. Het werkt op zich best goed, niet zo soepel als bij een Volvo of Tesla, maar voor deze klasse meer dan toereikend. Het tellerhuis is gedeeltelijk digitaal weergegeven en komt modern over. Is er dan niets te klagen? Jawel: het scherm werkt niet lekker met Apple Car play. Je kan niet alles hebben.

Renault Koleos

Rijden
Dit is waar de Mitsubishi punten pakt. De diesel is aanzienlijk lichter dan de PHEV uitvoering en dat merk je. De auto is relatief wendbaar en reageert alert. De diesel is niet zo stil als de PHEV, maar storend wordt het nooit. De 380 Nm laat zich gelden. Ondanks dat het de instapper is, zit je qua prestaties gebakken. Maak je veel kilometers, is de diesel een betere keuze dan de PHEV. De topsnelheid ligt hoger en op lange stukken is het verbruik veel lager. Ok, het is een voorwiel aandrijver, maar voor Nederland is dat oké.

Mitsubishi Outlander

De Renault Koleos heeft een kleinere diesel en dat merk je. De 130 pk heeft overduidelijk wat moeite met de auto. De Koleos is 90 kilo zwaarder dan de Outlander en heeft minder power. Maar als je niet veel haast hebt, is het een prima motor. De motor is welgemanierd en redelijk zuinig. Verder is de Koleos een comfortabele metgezel. Dit is typsich zo’n auto waarmee je in één ruk over de Autoroute naar Zuid-Frankrijk knalt.

Renault Koleos

Conclusie
We waren op zoek naar een auto die geen Kodiaq is. Aangezien er geen Skoda-badge op beide staat is de missie geslaagd. Het zijn beide geen perfecte auto’s. Bij de Mitsubishi beginnen de jaren in het interieur te tellen, terwijl de Renault wel een erg klein motortje in het vooronder heeft hangen. Maar er valt ook genoeg voor beide te zeggen. De Mitsubishi heeft een uiterst prettige instap-diesel en de Renault heeft een ruim en strak interieur. Het is dus net wat je belangrijk vindt.40 reacties

-edit: je bent beland op Autoblog.nl, niet Het Lagerhuis-

Maargoed, als het moet, tegen het belang van volk, unie en vaderland.. dan toch de Renault want ik ken geen enkele outlander bezitter die niets te klagen heeft over zn’ hok.
@fiestacruizer: ik ken sowieso niemand met een Outlander Diesel…
@fiestacruizer:

Aangezien de netto catalogusprijs € 21.488,- is en er dus € 15.502,- (!!) aan de Nederlandse strijkstok blijft hangen denk ik zomaar dat Mr. Rutte niet mag klagen.
-edit: de plaat blijft hangen-
-edit: ja, klopt! Is inmiddels gefixt, thanks!-
Ik ga nog liever op de fiets.
Ik hoef gelukkig niet te kiezen uit deze twee wangedrochten. Mocht ik gedwongen worden met een geweer tegen m’n hoofd, dan zou ik uit principe de Mitsubishi pakken. In de Renaults van tegenwoordig rijden namelijk de meest agressieve accountmanagers die men zich kan voorstellen. Hoe die mensen de snelweg terroriseren met hun bijtellings schrapers is gewoon bij de wilde konijnen af.

Maar gelukkig ben ik eigen baas dus ik rijd de auto’s die ik leuk vind.
@cpp1: Audi rijder zeker?!?
@fiscaal: Neen, ik moet je helaas teleurstellen, die staat inmiddels geschorst in m’n garage omdat ik er veel te weinig mee rij.
@cpp1: Ja echt vervelend, altijd maar aan het bumperkleven, te hard rijden en denken dat ze rijkdom uitstralen in hun veredelde VW.

Ohja en Renault rijders heb ik eigenlijk geen ervaring mee.
De Renault met de motor van de Mitsubishi.
@fouadski: doe mij maar de motor van de Mitsubishi met de Renault!
Dat dashboard van die Outloader straalt meer “So 90s” uit dan “DJ Paul Elstak”. Alleen al daarom ga je voor de Renault. Of toch de Skoda.
Die Mitsub doet pijn aan de ogen. Dan maar de Renault… Ziet er een stuk beter uit en zal mogelijk kwalitatief een stuk beter zijn inmiddels dan we van Renault gewend zijn.
Eerlijk gezegd sta ik voor deze beslissing. Ik wil graag een ruime bak, en ik kom tot de volgende shortlist:

Voorkeur:
Kodiaq
Koleos
Disco sport

Vlak erachter:
Espace
S-Max

Mijn budget is €850 p/m, ik wil onder de €52000 blijven ivm bijtelling. Dus ik ben hard mijn best aan het doen om naar de Disco te rekenen, maar rationeel is de Skoda de beste deal. Alleen ben ik wel eens toe aan iets anders dan VAG (verandering van spijs doet eten)

@dunhozzie: die disco sport ga je toch niet redden onder de 52 met een fatsoenlijke navigatie erin?
@freezzr: net te doen: 4wd Pure Urban. Navi interesseert me niet, ik wil airco, cc en parkeersensoren. De rest is allemaal optioneel.
@dunhozzie: een karig uitgeruste premium auto of een overladen bread and butter auto (de Skoda). Eigenlijk is dat dus de vraag kies je de auto voor de buren of voor jezelf?
@mashell: ik snap je punt, en ik kan me best voorstellen dat je dat denkt. Alleen is het niet voor de buren, maar meer omdat ik zelf badgegevoelig voor Jaguar & Land Rover ben. De autosmaak van mijn buren maakt me niet zoveel uit. En FYI, ik rij op dit moment al een Superb dus het is niet dat ik een hekel of aversie voor Skoda heb. Of me er voor schaam oid. Het is meer dat sinds ik als klein manneke achter de TV zat om naar de Camel Trophy te kijken en daar verliefd ben geworden op LR. En de Range is net te duur ;)
@mashell: Of haal je je plezier/confort uit een superieure auto.. of uit de functionaliteit van een eindeloze optielijst.

Zelf ben ik zo’n cheapo die alleen gaat voor full option auto’s van budgetmerken, maar ik snap dat mensen kiezen voor ‘kale kwaliteit’.
Zijn er mensen die vrijwillig in een skoda rijden? In 1 van deze 2 gedrochten wil overigens ook niet gevonden worden.
Dan zeg ik t wel: De Outlander.

Aan t design ben ik allang gewend, courtesy of een Outlander diesel (jawel geen PHEV, vervanger van een 4WD Tucson)
Extra koppel is altijd welkom, lijkt me dus wat relaxter rijden. Helemaal door de riante motor.

En tja… Aziatisch ingesteld…
@toyotafortuner: in de straat, na Outlander diesel
Outlander! Maar dat is niet zo verwonderlijk aangezien ik met de Laguna 2 vaak de knip mocht trekken bij de dealer en Renault schijt heeft aan de klanten.
@stropdas: prima auto, die laguna 2… die van mn ouders was na 15 jaar total loss omdat de koppeling vervangen moest, wat net zo duur was als dat wat de auto had opgeleverd. Verder nooit problemen mee gehad. En nooit zo’n comfortabele auto achterin gehad tot we de Vel Satis kregen ;)
Ben een tijd lang op zoek geweest naar een fatsoenlijke suv, maar ben daar wel van teruggekomen. Het rijden valt tegen, zeker op langere afstanden en de meesten zijn traag (een X1 18da is bij 140km/h aardig uitgekakt) in een betaalbare uitvoering (55k) Je komt dan al snel uit in de joekels vanaf 60k (xc60 of een Q5 met 9mnd levertijd!) Dan kom je in de categorie suv wat ook echt ook te rijden is. De rest is echt voor een autoliefhebber afzien imho.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Zo weinig vermogen in zo’n grote lompe auto, lijkt mij echt geen pretje. Ik pas
Alles behalve een outlander. Dan hoef ik geen auto als dat de keuze is.
De koleos is mooier dan de outlander maar 40€ meer is 4 bakken bier dus voor mij toch maar de outlander.
Lijkt mij ook erg afhankelijk van wat je wilt. Wil je 4wd, 7 personen meenemen en/of zware ladingen trekken dan lijkt de Outlander mij de logische keus. Ga je elke dag forensen en zoek je een hogere gezinsauto, dan zou ik de Renault nemen.
Lelijke hoge hokken. Geen van beide. Vreselijke trend de afgelopen jaren met die lompe hoge hokken. Wat is er mis met een mooie station?
@maxidyne: De benzine is geen €2,- de liter meer en de vergrijzing neemt toe. Omdat iedereen zich ergert aan het belemmerde zicht treedt het principe “if you can’t beat them, join them” in werking.

Wetsvoorstel: pas de MRB aan zodat deze niet op het gewicht wordt berekend maar aan de hand van de hoogte van het voertuig. Moet je eens opletten hoe snel de trend over waait ;)
Toch de PHEV ipv de diesel ivm 16000km/jaar.
Of wachten op de Jaguar I-Pace.
Zo goed is de Outlander nog nooit geweest!
Doe mij de Koleos maar met verlagingsset, de Talisman station dus. Hopelijk scheelt het de nodige pegels om er een fatsoenlijke motor in te laten leggen. Een 2.0 met 180 PK+ bijvoorbeeld.

Indien niet dan ga ik op de koffie bij een dealer die wel iets heeft wat op m’n behoeften aansluit.

De Mitsubishi wordt het sowieso niet, ondanks dat ik principieel niks tegen Japanse merken heb.
Geen van beide, ik ga voor de nieuwe Mazda CX-5.
@pier: als je in dit segment op zoek bent naar een SUV moet je die Mazda inderdaad in de vergelijking meenemen.
Geen van beide
@willeme Is deze generatie Koleos ook niet weer een nieuwe rebadge van Samsung, of vergis ik me?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).