Max Verstappen: elke GP 1.000 aanpassingen aan auto

Auteur: , 17 Reacties

Max geeft ons een technisch kijkje in de keuken van zijn raceteam.

Singapore

In een column voor sponsor Exact doet toekomstig kampioen Max een boekje open over de wat meer technische details van zijn raceweekend. Daardoor weten we nu bijvoorbeeld dat zijn team gemiddeld zo’n 1.000 aanpassingen doet aan zijn auto voor élke Grand Prix.

Soms kan je die verschillen duidelijk zien, zoals in het geval van de speciale low-downforce achtervleugel die gebruikt werd op Spa en Monza. De meeste wijzigingen zijn echter zo klein dat ze zelfs menig geoefend oog niet opvallen. Op TV of langs de baan zie je in eerste instantie gewoon dezelfde blauw-geel-rode monoposto voorbij blazen.

Toch maken al die kleine wijzingen uiteraard wel verschil, anders zou het team er ook niet aan beginnen. Ieder circuit brengt weer andere uitdagingen met zich mee en een topteam als Red Bull stemt de auto daar helemaal op af. Daarnaast wordt de RB12 sowieso al constant doorontwikkeld op basis van de data die via de telemetrie binnenkomt als de auto over het circuit racet. Voor VES voelt de auto dan ook elke race weer net een beetje anders aan.

Om te illustreren hoe ontzettend hard de ontwikkeling gaat, claimt Max dat de voorvleugel die hij kreeg in Spa na zijn incident met de Ferrari’s een serienummer had van boven de 500. Dat komt niet doordat Max, Daniil en Daniel er al honderden aan flarden hebben gereden, maar omdat het team continu kleine updates doorvoert aan de vleugel net als aan alle andere onderdelen van de auto. Een milligram hier besparen een millimeter daar schaven en hop, weer een stukje carbon de oven in om gebakken te worden. Je gaat bijna snappen waarom het zo’n team een slordige 400 miljoen Euro per jaar moet kosten om twee auto’s 21 races te laten rijden.

Tenslotte stipt MV33 ook nog even de aankomende race in Singapore aan. Hij heeft goede hoop voor de race, omdat hij zich lekker voelt op stratencircuits en omdat de TAG-motor als het goed is 15 pk extra krijgt voor de race. Vorig jaar was Red Bull ook al snel in de straten van de stadstaat, terwijl de Mercedes-coureurs een zwaar weekend hadden. Ricciardo werd in 2015 tweede achter Vettel in de Ferrari. Dit jaar is het doel voor het team om nog een trapje hoger op het podium terecht te komen. Max heeft er naar eigen zeggen in ieder geval vast zin in. Wij uiteraard ook.17 reacties

-edit: nutteloze bijdrage-
Tja, 440 miljoen budget. Moet ergens aan opgaan.
1000 !! Duizend !!
OK .. Als Max het zegt geloof ik die onzin wel ..
@lincoln: ligt natuurlijk ook aan hoe je telt… Is één gearset van 7 versnellingen dan 1 wijziging of 7? Is een andere toe-in of toe-out dan 1 of 2 etc…

Feit is natuurlijk dat er heel veel te halen valt door alle afstellings mogelijkheden.
@w0o0dy: Ze hebben tegenwoordig 8 versnellingen, en juist die mogen niet meer veranderd worden vanwege ”kostenbesparingen’. ;) Teams hebben zgn ”7-post rigs” waar ze afstelling op testen: 7 hydraulische poten onder de auto. Het laatste snufje is een ”full gear” rollenbank, waar ze de auto incluis motor op kunnen testdraaien.

De tijd dat Senna met zn kont moest vertellen of de veren voor zachter moesten, of een rolbar stijver, zijn helaas voorbij.
@john4545: Dat klopt, wordt voor de beste man nog best lastig om 23 jaar na zijn dood ff te komen vertellen hoe de vering en rollbars afgesteld moeten worden
Ben bang dat Mercedes zijn zaakjes dit jaar wel op orde heeft, maar stiekem hoop ik een beetje op zijn eerste pole position. En winst natuurlijk.
@harrie: Goed gezien Harrie. Aangezien Mercedes niet meer in te halen is dit seizoen kan je inderdaad wel zeggen dat ze alle zaakjes op orde hebben. Pole zou leuk zijn… Maar is niet realistisch.
@clarkson: Specifiek dit weekend, captain obvious. Vorig jaar was dit circuit de achilleshiel van Mercedes.
@clarkson: Heeft Mercedes dit seizoen naast Spanje überhaupt al een race gehad waar ze niet wonnen?

#DasbesteOdernichts.
@harrie: dat is geloof ik een van de weinige records die Max nog niet heeft gepakt: de jongste pole seater in een Formule 1 race.
@harrie: En ik ben bang dat Max weer door gretigheid en ongeduld in de (start) problemen komt en zijn teamgenoot Ricciardo alweer gaat stunten!
Ik heb het idee dat dit circuit Max wel ligt. Vorig jaar op plek 8 gestart, stallde z’n auto bij de start, moest ‘ie uiteindelijk met een volle ronde achterstand aan de race beginnen en wist ‘ie toch nog knap achtste te worden. Nu ‘ie bij Red Bull zit moet dat wel beter kunnen. Podium moet mogelijk zijn, en ik sluit het ook niet uit dat een van de Red Bull coureurs de overwinning pakt.
Telt een schroefje vast draaien ook?
Ik hoop heel erg op een 1,2 voor Redbull.
1000 wijzigingen, bla bla bla. Geef ze alle duizend maar op een lijstje. Niet spannender maken dan het is.
Hij is zelf ook al versie 33…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).