Mazda3 MPS (300 pk) komt mogelijk in 2016

Auteur: , 25 Reacties

De vorige Mazda3 MPS had alles wat een hacthback hot maakt: een motor met een flinke pk-reserve - 260 pk in dit geval - en een top wegligging, gecombineerd met veel feedback. Maar we hebben het wel over een auto uit 2009, en inmiddels is er een nieuwe Mazda3 geserveerd. Kortom, waar blijft de MPS-versie van de huidige 3?

Mazda3 MPS

Daarover houdt Mazda zelf de kaken nog stijf op elkaar, maar als we het Japanse autoblad Holiday Auto mogen geloven, dan is Mazda al bezig met de ontwikkeling van een Skyactiv-G-motor die onder druk gezet wordt door een turbo. Een opvallende zet, want Mazda’s Skyactiv-technologie maakt gebruik van een hoge compressie en brandstofinjectoren met een hoge inspuitdruk (uitleg). Factoren die niet rijmen met drukvulling van een turbo. Toch schijnen ze volgens een insider een manier te hebben gevonden om dit wel werkend te krijgen.

Volgens het blad gaat het om een 2,5-liter motor, die er in tests een vermogen van 320 pk (235kW) uitblaft. De productieversie zal in de Mazda3 MPS uiteindelijk worden teruggeschroefd naar +/- 300 pk. Het schakelwerk wordt verricht door een handgeschakelde zesbak, en het meest opvallende is dat men de Mazda3 MPS vierwielaandrijving toedicht. Als in: aandrijving op de voorwielen en ondersteuning van de achterste wielen indien nodig.

Daarmee wordt het een interessante concurrent voor de Mégane RS, Golf GTI, Astra GTC en de Focus ST. Maar voordat we dit scheurijzertje mogen verwelkomen, dat voor nu slechts een gerucht is, zitten we in 2016.

Mazda3 MPS

Impressies: Holiday Auto25 reacties

Hopelijk komt de MPS. Een schitterende auto zoals de 3 verdient wel een sportievere variant vind ik. Er gaat weer heel wat lekkers uit Japan komen heb ik de indruk, de Civic Type R, deze 3 MPS, een nieuwe kleine sportieve coupé van Nissan, nieuwe MX-5, …
@dimi: Helemaal mee eens. En past ook geweldig binnen de hot-hatch Mazda-geschiedenis met onder andere de 323 Formule 4’s.
Mooi. Mooie concurrent voor de seat leon cupra 280. Gaaf
Iets meer hoofd en beenruimte voor deze viking graag.
Goed zo. Als we over 250+ pk beginnen spreken, vind ik een vierwielaandrijving niet meer dan normaal.
@blootmens: omdat de S3 en Golf R duidelijk sneller over het circuit boenderen dan hun voorwielaangedreven concurrenten? Oh nee, wacht, integendeel…!
@mrs250: De Impreza WRX STI van 2008-2014 was een hatchback die mede dankzij zijn vierwielaandrijving sneller over het circuit (en in real life) was/is dan zijn concurrenten met FWD ;-)
@mrs250: en boenderen mensen met een Golf R of Audi S3 dagelijks over een circuit? Nee, dat doet immers bijna niemand en daarmee is het van onderschikt belang. Wat Golf R en S3 rijders wel doen is met flink tempo leuke weggetjes rijden en daarbij komt de 4WD wel van pas.
@mashell: Leuk, onderstuurd over die bergweggetjes. Heb me weer prima vermaakt in de alpen dit voorjaar. Sper en een goed onderstel maken het gemis aan 4wd meer dan goed. ;)
*gasp* Dit zou echt geweldig zijn.. Zal wel niets van terecht komen maar ik vind hem fraai!
MPSen van Mazda zie je in NL z.g.a. nooit. Zo ook de nieuwe 3 amper, en ook de 6 zie ik eigenlijk vrij weinig. Leuk dat veel zo enthousiast over de Mazda’s zijn, maar koop ze dan ook?!
@utr1984:

Particulier is zo’n Mazda aantrekkelijk, maar om te leasen…
@utr1984: de nieuwe 3 zie ik dagelijks rijden… en nee niet elke dag de zelfde…
Laat het waar zijn… laat het waar zijn!! Dit is toch superdik of niet!
Mijn MX-5 staat heel soms naast een 3 MPS in de straat. Het geluid van het blok, zelfs als het ding rustig wegrijd, laat mij telkens glunderen. Van mij mag de nieuwe MPS komen! Benieuwd hoe SkyActive turbo klinkt.
Na uiteindelijk 7 jaar zal de oude 3 MPS (die er eigenlijk nog steeds best dik uit ziet met zijn 260pk http://www.autojunk.nl/2013/08/mazdaspeed3) dan pas zijn waardige opvolger krijgen. En hoe: nog betere looks en extra peper! Netjes Mazda!
Laat maar komen. Zeker als die net zo goed rijdt als dat ie er uit ziet.
welkom! Ziet er bruut uit hoor.
Erg gaaf! Deze auto kan me wel bekoren als hothatch liefhebber. 2 kleine opmerkingen ricardo. In de eerste zin, hoort dat niet hatch te zijn;). En ten 2de is dit meer een toekomstige concurrent van de astra opc instead of gtc( waar je naar linkt ).
”Een interessante concurrent voor de Mégane RS, Golf GTI, Astra GTC en de Focus ST.”

Moest toch even lachen. Eerder een concurrent van de evo en sti.
@imba:

“…Golf R, Astra OPC en de Focus RS.”

Da´s beter.
@carmasterr: Err. Onderstuur, fwd en fwd. Niet echt dus.
@imba:

Als vergelijkingsmateriaal bedoel ik.
Ook allemaal rond de 300 pk, en de Golf is ook een halve 4WD.
Dat wordt de Mazda volgens het artikel ook namelijk.
Dus geen Evo/STi style permanent systeem.
Ik heb in 2005 een antracietgrijze Mazda 3 MPS mogen rijden.Wat een fantastische auto was dat.Beter dan bv de Astra en Corsa OPC’s die ik daarna heb gehad.
Eindelijk nog eens een Mazda met een deftig aantal pk…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).