McLaren 720S: rijtest en video

Auteur: , 38 Reacties

De type aanduidingen laten bij McLaren weinig aan de verbeelding over, want 720 is inderdaad het aantal pk’s dat via twee plakjes rubber op het asfalt mag worden overgebracht.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Wat is het?
De tweede generatie van de Super Series, het hart van het gamma van McLaren. Hieronder zit de Sports Series (540C, 570S en 600LT), maar het kan ook nog gekker in de hyper series (Senna, P1). De 720S volgt de 650S op, over de upgrade qua vermogen zou ik je niets hoeven te vertellen.

Het lijkt een kwestie van de turbodruk opvoeren, maar de M480T heeft 41% nieuwe onderdelen ten opzichte van de 3.8 V8 die McLaren in de Sports Series gebruikt. Het slagvolume is vergroot tot 4 liter en daarmee stampt de twin-turbo V8 er 720 pk en 770 Nm uit. Het zijn ongelofelijke waarden die ook tot ongelofelijke prestaties leiden. De sprint van 0 naar 100 duurt 2,9 seconden, naar 200 7,8s en dat McLaren de moeite neemt om een sprinttijd naar de 300 te klokken, geeft aan wat een monster de 720S is. Van stilstand naar 300 km/u duurt namelijk 21,4 seconden… we zouden er bijna een challenge van maken: pak de stopwatch en doe een sprint van 20 seconden en post je snelheid hieronder. De gemiddelde Nederlander zou er zijn rijbewijs niet kwijt mee raken, of wel?

McLaren 720S

Hoe rijdt het?
Simply fabulous. Door de speciale onderstel technologie is een McLaren niet knalhard, maar helt toch niet over. Rara hoe kan dat. Dankzij adaptieve demping kon McLaren traditionele stabilisatoren weglaten. Mocht het nodig zijn, dan “pompt” het computerbrein de dempers op en dan ga je alsnog vlak en hard de bocht door.

Een nieuwe functie voor de 720S is Variable Drift Control, dat belooft op zich wel wat. Door gebrek aan ruimte, lef en vaardigheden (in willekeurige volgorde) durfde ik het niet aan het ESP volledig uit te zetten en een potje ongegeneerd te gaan roken met een 700+ pk en 300k+ euro supercar, maar ook met de nannies actief om de snottebellen op te vangen, is deze functie op de 720S erg vermakelijk. Het laat in ieder geval genoeg wielspin toe om in bochten vette zwarte strepen achter te laten. Rokend dwars ging het niet, maar lollig was het zeker wel.

McLaren 720S

Na een dag sturen blijft vooral de é-nor-me hoeveelheid vermogen in het geheugen gegrift. Een 720S doet nauwelijks onder voor de V12 kanonnen die Italië nog bouwt. Op ieder wegtype in Nederland is het niet heel gek dat je een keer driemaal de maximumsnelheid op de klok zet. Het is lastig uit te leggen aan een agent dat je niet eens zo heel lang het rechterpedaal naar beneden hebt gehouden.

McLaren 720S

Ook retecool is de actieve aerodynamica in de vorm van de grote achterspoiler. Er is een soort DRS stand waarbij de spoiler maar 30% uitklapt en daarmee luchtweerstand verlaagt. Bij normaal hoekwerk komt die 70-80% omhoog, maar bij stevig remmen werkt die als luchtrem. Dat maakt het overigens soms wel spannend. Tijdens het afremmen van iets meer dan in de vorige alinea genoemde snelheid, naar een tempo wat daar was wel was toegestaan, had ik toch even beide handen nodig om de 720S in het spoor te houden. De spoiler klapt agressief omhoog en haalt daarbij wat druk van de vooras. Ondanks stevig remmen werd de vooras en besturing toch wat lichter en ik had even beide banen nodig om de 720S te temmen.

Zijn er nog minpunten?
Alleen een McLaren verkoper snapt nog alle verschillen tussen de modellen en positionering ervan. Gelukkig baseert het merk de modelnaam tegenwoordig op het vermogen, daar valt in ieder geval nog iets uit af te leiden. Hoewel: is een 675LT nou bijzonderder dan een 720S of juist niet? En van welke auto is de Senna een opvolger of is dat een apart model?

McLaren 720S

De niet aflatende stroom nieuwe modellen is in eerste instantie krachtig: voor nieuwe modellen komen de nouveaux riche en oud geld graag de showroom in om die met rokende banden en dito pinpas weer te verlaten. Het betekent ook dat de modellen relatief snel verouderen (en afschrijven), want er is altijd weer een nieuwere en betere McLaren te koop.

Killer features
McLaren was de eerste om met de MP4/1 in 1981 het carbon chassis in de autosport te gebruiken en alle straatauto’s hebben ook een carbon chassis. Sinds de 570S gebruikt McLaren een nieuwe versie van het koolstofvezel chassis, de MonoCell II die minder dan 80 kilogram weegt. De lagere en smallere dorpel maakt een wat makkelijker instap. Met 1283 kg is de 720S een vedergewicht, zeker gezien het vermogen.

Ook bijzonder is het ontbreken van radiator openingen in de deuren. Denk aan de Ferrari Testarossa met zijn sleuven of aan de Audi R8 Coupé met de sideblades en je zou je moeten herinneren dat een middenmotor ook van lucht moet worden voorzien. Alleen via de bovenkant wat lucht aanvoeren is niet genoeg en de 720S heeft stiekem wel luchtinlaten bij de deuren. Ze zijn alleen verborgen in de deur die een unieke “double-skin” aerodynamische vorm heeft. Vanaf boven worden de hoge temperatuur radiateurs van de middenmotor voorzien van de broodnodige frisse lucht.

McLaren 720S

Een leuke gimmick is een scherm, die naast het reguliere centrale infotainment scherm, voor je neus kan omklappen. In de stand voor de weg zie je daar een scherm van normaal formaat waarop diverse informatie kan worden getoond, in de Sport en Track standen klapt het scherm om en verschijnt een veel lager scherm. Die toont alleen de meest essentiële informatie.

Alternatieven
McLaren maakt er een sport van om de concurrentie allereerst te verslaan op vermogen: de Huracan (Performante) en Ferrari 488 lopen daarin dus duidelijk achter, hoewel de Pista een eind komt. Met de Huracan rijd je echter iedere rit door zoveel mogelijk tunnels, qua geluidsbeleving haalt die een 10 en de 720S een mager zeventje.

Qua techniek en rauwe power is Porsches 911 GT2 RS ook een leuke tegenstrever. In de basis is een 911 minder bijzonder, maar het is wel aardig om de aller-aller-allerdikste uit een serie te hebben. Bij McLaren verschijnt er ongetwijfeld snel al weer een LT versie, dan moet je weer met de heer Sterk in onderhandeling over de inruil.

McLaren 720S

Conclusie
Niet de meest gaaf klinkende supercar die verkrijgbaar is, maar wel de snelste van het zooitje. Qua technologie is de McLaren onovertroffen, hoewel niet alles daadwerkelijk wat toevoegt voor de bestuurder. Het is de high-tech keuze in dit segment en ondanks de wat mindere F1 resultaten is McLaren wel een klinkende naam. Filmpje!38 reacties

En ze doen nagenoeg allemaal 800pk als je ze op de bank zet, sneaky Mclaren!

Heerlijk apparaat!
@visje66: 80pk extra is in dit vermogensbereik waarbij uiteraard ook nog de afwijkingen van rollenbank hard gaan tellen toch niet zoveel?
@mashell: denk niet dat hededaagse rollebanken 80pk extra erbij rekenen.
Mooie auto maar mij iets te klinisch, ik mis de flair en emotie van een Italiaans raspaardje…
@maarten020: helemaal eens. Toegegeven, de Mac is een knap staaltje ingenieurswerk, maar als je bijna 4 ton achterlaat wil je kippenvel en een glimlach van oor tot oor, en niet perse 3 tienden sneller naar een 200 km/u… Niet dat ik ’t ooit zou kunnen betalen 😂 maar dat terzijde
@henk_he: precies, jij snapt het!
@maarten020: ik denk dat het er ook aan ligt dat McLaren nog niet zo lang auto’s maakt.

Ze hebben nog niet echt een geschiedenis zoals de Italiaanse merken. Dit helpt wel met een gevoel te krijgen bij een merk.

Kijk maar als voorbeeld naar voetbalclubs, de clubs met sjeiks uit het midden oosten worden afgerekend dat ze geen historie hebben. Ik denk dat dit ook een beetje geld in de autowereld.
Knap staaltje techniek en nog knappere prestaties, maar het weet me niet echt te boeien verder. Uiterlijk vind ik niks, interieur vind ik ronduit lelijk en hij klinkt ook niet heel bijzonder (maar daar hebben wel meer supercars last van).
Als ze nu nog iets aan beleving/emotie (geluid) kunnen doen is dit misschien wel de beste keuze uit het segment.
@pilot1988: Hmm, weet niet precies of dit eerder met Huracan of aventador te vergelijken is. Maar heb dit weekend de 720s een paar keer zien voorbijrijden en het doet me niet bijzonder veel. De Huracan perfomante kwam ook voorbij en dat is qua emotie inderdaad heel wat meer. Dus voor mij dan toch maar de Italiaan.
Beide uiteraard onbegrijpelijk snel. De AMG GT R lijkt misschien nog wel sneller in de spiegel op te duiken, maar het zal wel gewoon aan de bestuurder liggen.
Geweldige prestaties, jammer alleen dat ie niet om aan te gluren is. Wat een verschrikking.
Ik vind hem best om aan te gluren. Maar wel even langs bijvoorbeeld Fabspeed voor een ander uitlaatsysteem.
Mooie foto’s!!
Op de foto’s geen schoonheid, vooral die koplampen staan wat gek.

Maar heb hem voor het eerst gezien dit jaar op vakantie en reed er een tijdje voor, naast en achter. En werd toch wel erg enthousiast. Dusdanig dat ik hem op foto’s ook mooier ben gaan vinden.

Dit zou dan ook zeker mijn keuze zijn als supersporter. Al twijfel ik of ik dan niet liever een MP4 wil met wat upgrades.

Maar goed, eerst maar weer wakker worden en geld verdienen :)
Leuke auto, maar koopt geen hond in NL vanwege kost duur.
@alcantara: gelukkig is de wereld groter dan Nederland
@alcantara: Staan er toch een paar op NL kenteken hoor!
@reactief: een paar ja, maar de Aygo’s en andere truttenschudders voeren veruit de boventoon.
“Wouter wordt gekleedt door Rico Moda” op het einde van het filmpje.
En toen hij zn vingers knipte dacht ik juist: veel aandacht voor zn zonnebril, maar ondertussen vergeten dat hij zn 10 jaar oude zondagskleding met zn mee-ademende GEOX schoenen was vergeten om te wisselen voor iets wat beter bij een presentatie (of een McLaren past).
Maar goed, dure merken maken kleding nu zo dat het er niet alleen ‘kapot’ uitziet, maar ook nog 10 jaar oud?

O ja. Prima auto voor, uhm, als je, uhm, geen idee.
Voor een track-day auto, valt er voor het bedrag vast iets snellers te krijgen, met trailer en trek-diesel erbij.
Voor het geluid is er iets beters.
Voor het uiterlijk: leuk die functionele koplamp-gaten: ik vind ze er nog steeds niet uitzien.
@gregorius: Gekleedt staat er echt niet!
Maar verder heb je gelijk. Ik zou me schamen deze versleten trui naar Afrika te sturen, laat staan zelf nog te dragen.
En het is niet de eerste keer dat Rico onze Wouter trollt met belachelijke kledingstukken waar de gaten gewoon inhangen.
@alcantara: zo is mode, je weettog!
Ik heb in tijden niet zo’n walstaltige manier gezien om je knaken kapot te slaan, wat een verschrikkelijk lelijke auto. Sure, indrukwekkend, maar ik steek liever een roestige spijker in m’n ogen dan naar deze machine te moeten gluren. Op naar de volgende rijtest, liefst iets met een wat esthetischer verantwoord uiterlijk!
@kukuk: Steek jij maar een roestige spijker in je ogen en doe je naam eer aan(foto’s graag posten)! Je kan het zo op de foto niet goed inschatten, het lijkt vrij lelijk zo op het eerste gezicht, maar 2D is geen 3D? Zag je vrouw/vriendin er beter uit op foto of in het echt, ook 2D of 3D?
@autodrome: Hahaha wat een top reactie, losertje, vast heel lang over na moeten denken :) OT: blijft een afzichtelijk ding.
@kukuk: ja maar dan heb je dus al een roestige spijker in je ogen. Kijk maar..
Is er nu echt geen tuner die iets kan ontwerpen zodat het lijkt of die koplampen niet gestolen zijn?

Voor de rest wel een prachtige machine!
En wat een droomjob hebben jullie daar bij AB!!
Vind het een van de mooiste auto’ s van het moment. Komt op de foto’s niet echt over helaas. De LT versie wordt vast een beest. Maar zoals anderen al zeiden, een andere uitlaat kan geen kwaad.
Bij de lancering van dit ding heb ik hier ooit de vergelijking gemaakt tussen een Cayenne met gestolen koplampen en dus dit apparaat. Het lijkt nog steeds zo. En nog steeds vind ik het geen mooie auto. Dat was met de MP4/12C wel anders. Die word ook mooi oud zo lijkt het.

Maar dit ding heb ik al vanaf dag 1 niks gevonden. Wel is hij sneller dan de concurrentie en vaak nog beter ook. Maar het is mij te klinisch. Een McLaren als deze is het perfecte voorbeeld dat sneller en beter niet altijd leuker is.
@viezefreddyw: veel lol kan ook veel goedkoper. Een b of c segmenter met veel pk’s en goede banden kan je misschien nog wel meer lol bieden dan dit
In deze kleur best goed te pruimen
Na 20sec bereikte ik 170
Lekker gassen op de dijk bij Lelystad
Dat is wel een erg fijne kleur!
Grote fan. Want behalve de acceleratie, is ook het bochtengedrag subliem. Een hypercar voor supercar geld.

Geluid wordt veel beter met een aftermarket uitlaat. Maar deze auto is subliem omdat je er dagelijkt heel goed mee zou kunnen leven en er kilometers mee kan maken al was het een gewone 911. Dan past de standaard uitlaat. Terwijl ie sneller is op circuit dan een GT2RS en dat op gewone P Zero bandjes.

Maar dan moet ook gezegd worden, waar kun je er iets mee, behalve op de Autobahn? Ie is gewoon te snel. Dan liever een Alpine A110 als een miniversie van deze, superlicht en veel beleving.
@onehp: *dagelijks

Antwoord op de lezersvraag: 210km/h ongeveer.
Met ongeveer hetzelfde gewicht, helft vermogen, 3 extra zitplaatsen, een grote 600l koffer en ongeveer een 10e van de prijs.
Ik zat na 20 seconden al geruime tijd op mijn begrensde topsnelheid van 152 kilometer per uur…

Is echt niet zo heel stoer, zie ik nu…
Ik begrijp de gefronste wenkbrauwen wel als het gaat om de koplampen als je naar de foto’s kijkt. Ik heb er in het Louwmans een kwartiertje (of was het een half uur?) naar staan kijken en in het echt klopt het wel. Zó mooi. Supersnel en toch ook als een GT te rijden. Ik zou het wel weten.
Wat betreft geluid. Zo een Lambo is leuk voor een keertje, maar als je er vaak in rijdt gaat het vast storen. Het stoort alvast mij als er meer dan dagelijks een luide V10+ (Lambo, R8, Rapide) door mijn straat rijdt, en dan ben ik nog een autofanaat…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).