Mercedes EQV, de elektrische MPV van het merk is hier

Auteur: , 42 Reacties

Zo gaat de auto in productie.

De auto komt je misschien bekend voor. Eerder dit jaar presenteerde Mercedes-Benz Vans de Concept EQV als studiemodel op de Autosalon van Genève. Dat was toen nog een concept, maar meteen werd al duidelijk dat de Duitsers de ambitie hadden om de elektrische MPV in productie te nemen.

Welnu, dat moment is hier. Dit is de EQV zoals de auto bij de dealer komt te staan. De elektrische aandrijving (eATS) van de EQV bevindt zich op de vooras. De elektromotor heeft een maximaal vermogen van 150 kW. Daarnaast is er een accupakket van 90 kWh aanwezig. Volgens Mercedes bedraagt de actieradius 405 kilometer. De topsnelheid van de EQV bedraagt 160 km/u. Het systeem vermogen bedraagt 204 pk en 362 Nm koppel.

Met snelladen kan de batterij van de elektrische MPV van 10 tot 80 procent in minder dan een uur worden opgeladen. Het busje, dat in twee verschillende wielbases op de markt komt, is standaard uitgerust met een 11 kW watergekoelde boordlader (OBL). Dit betekent dat de Mercedes kan worden opgeladen met wisselstroom thuis en bij openbare laadpunten. Er kunnen maximaal acht personen vervoerd worden in de EQV.

De nieuwe Mercedes EQV is over een paar weken voor het eerst te zien op de IAA in Frankfurt. Prijzen en beschikbaarheid zijn op dit moment nog niet bekend.42 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Mooi ding en mag er ook een zware aanhanger achter, 150kW lijkt me zat voor 3500kg
@dutchneon: net als bij brandstofauto’s gaat het vaak niet om het vermogen, maar om de carrosserie, remkracht en koeling van de motor.

Een Defender kan met 85 pk ook 3500 kg trekken.
@flutterby: Klopt, alleen dat laatste wil je niet.
@fanboy: 3500kg? Heb liever geen 85pk🤪
@kennone: Ik rij liever met de Defender en 3500kg achter dan een SQ5 met 3500kg erachter…
@laptom: ik liever met een sq5 denk ik
@fanboy: jawel. Het is echt heerlijk rijden als je alles uit een auto moet persen.
@lekbak: Als dat nou een roadster is op een bergachtig weggetje is ben ik het met je eens. Maar ik heb al zonder een trailer heel vaak al het vermogen uit mn diesel geperst en dan nog liep snelheid terug terwijl de weg omhoog ging. En herrie erbij.
@fanboy: ik ben eens met een afgeladen mb 408 met 3,5t kar er achter van Friesland naar de Ardennen (alles gelost) naar Bremen (kar en bus weer vol) en weer terug gegaan. Het was een loodzware dag, maar ik heb nog nooit zoveel plezier gehad terwijl ik zo langzaam ging. Dat is een hele andere manier van alles uit een motor persen dan in een personenwagen.

Die lading uit Bremen was een trein motor die trouwens opgehaald is met een oude defender en een zware kar. Die is met bijna 4,5 ton op de kar weer vertrokken.
@lekbak: Ik weet wel een beetje hoe dat is. Op tijd beginnen met accelereren etc zodat je voldoende snelheid haalt om in te voegen op een snelweg. Niet verkeerd schakelen als je de berg op gaat om geen terugval te hebben in snelheid.
Lijkt me ook leuk om eens met een grote aanhanger te rijden, vooral vanwege het sturen.

Maar het wordt snel vervelend als het zo tergend langzaam gaat dat je nooit de invoegsnelheid kan halen of op de snelweg bij Luik de berg op moet met 40km/u terwijl de rest langs je raast.
@fanboy: haha, optimist, 40kmh? Het was bij een boer waar we moesten zijn. De laatste km zijn we niet uit de eerste versnelling geweest, en dat is een kruip versnelling. Op de vlakke snelweg ging het redelijk goed, maar invoegen was soms ff voorzichtig ruimte pakken. Zodra het omhoog loopt moet je gewoon niet op een snelweg komen. Lekker met de trekkers meerijden.
@lekbak: Nee ik bedoel 40km/u als je op de snelweg zit bij Luik. Dat is toch wel een aardig belangrijke ader. Daar ben ik ook eens overheen gegaan met 75pk en waarschijnlijk zo’n 3000kg. Laagste snelheid was uiteindelijk 60km/u

Voor de laatste steile stukjes inderdaad in z’n 1, ik ken die trage eerste versnellingen van die Mercedes busjes.
Bij onze bus is de 1e versnellings veel normaler, maarja, we hebben er dan ook nog low-gearing bij.
@flutterby: ja dat snap ik, de vraag is of Mercedes de moeite genomen heeft om het mogelijk te maken. Trekken kan ie het wel, net zoals ik niet bang ben dat mijn model-s met gemak 2,5ton kan trekken met 100kg op de kogel….. Maarja er is geen aandacht aan besteed dus het mag niet. Zelfs niet voor een half vrachtje groenafval… #gemistekans
In Europa heeft niet iedereen de mogelijkheid om er een pick-up naast te houden. Gelukkig heb ik Mn range rover nog
@dutchneon: de X kan ook een Boeing trekken en die heeft een identieke aandrijflijn. Wat ik probeerde te zeggen is dat het in beweging en op snelheid krijgen niet moeilijk is, maar veilig op snelheid houden en op tijd stoppen wél.
@flutterby: ja maar ik wil graag meer weten over het trekgewicht.

De basis die jij schetst klopt helemaal, alleen gaan fabrikanten er niet zo mee om, anders zou de model-x met gemak goed zijn voor 3500kg. Een Daihatsu Rocky mag dat bijvoorbeeld ook, maar is daar absoluut niet voor aan te raden als je kijkt naar remmen en stabiliteit.
Het is tegenwoordig maar net hoeveel aandacht en belang er aan gegeven word door een fabrikant.
@flutterby: een defender IS dan ook een vrachtwagen om te rijden (menige vrachtwagen is makkelijker te rijden…)
Dit maakt mij blij. Nu hopen dat alle bezorgdiensten snel overgaan op dit soort auto’s
@fransananas: wat voor een bezorgdienst bezorgd mensen?
@flutterby: Een taxibedrijf?
@edge: Maar die noem je geen bezorgdienst.
@Edge: “mijn vrouw kwam gister met de taxi thuis” of “mijn vrouw kwam gister met de bezorgdienst thuis”. Leer het verschil.
@flutterby: of “mijn vrouw is verdwenen met de bezorgdienst”. Dat wil je al helemaal niet.
@720s: of “mijn vrouw kwam dankzij de bezorgdienst”.
@fransananas: Alleen rijden bezorgdiensten niet met luxe taxibusjes. Dit is een personenuitvoering. De bestelvariant is ook elektrisch verkrijgbaar, maar dan dus met heel andere specificicaties…
@Citrofiel: ik bedoelde meer dat er een grote speler met een mooi elektrisch alternatief komt. Ik zie ook dat dit niet de bestelbus variant is
Toch bijzonder dat deze zulke andere specs heeft dan de eVito Tourer, in de basis hetzelfde ding. 405 vs. 186 km op een lading. Zal wel op een heel andere doelgroep gericht zijn.
@Citrofiel: en een heel ander prijskaartje..
@flutterby: Ongetwijfeld. Maar je zou zeggen dat er ook vraag is naar bestelauto’s met veel range. De techniek is er, de basis is er geschikt voor, waarom is de eVito dan niet ook met deze range te krijgen tegen meerprijs?
@Citrofiel: omdat de accu’s ten koste gaan van de laadcapaciteit. Voor een bestelbus is elektrisch rijden enkel interessant voor korte ritten zoals pakketdiensten en niet voor aannemers in de bouw.
@flutterby: misschien doelmatig om voor volledig elektrisch 4000kg toe te laten ipv 3500kg brutto op B rijbewijs.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ziet eruit als een Mercedes Metris. Ik hoop dat ie niet zo extreem slecht is als een Metris.
https://youtu.be/sa8kHgmZIiQ
@grasvreter: De Metris (VS) is gewoon de Vito (EU), de Vito (bestel) is de V-klasse (personen), en de EQV (elektrisch) is ook gewoon een V-klasse (fossiele brandstof). Volgt u het nog?
Is dit nou de eerste bus met een serieuze range? Meesten bleven steken bij 200km o.i.d.

11KW voor thuisladen (lijkt me prima)

Verder kan hij tot max 100KW laden aan publieke palen. Dat was eigenlijk mooier geweest als dat 175KW of 200KW o.i.d. was geweest als vakantiebus/campertje.
Maar voor de taxichauffeur is het geen probleem. 400km en laden op vaste standplekken.
Leuk… gelijk ombouwen tot camperbusje en PV panelen op het dak.
Laadt traag, maar je kan (moet) dan extra lang van je vakantie genieten 😅
Niks mis met de specificaties, maar wat gaat dit kosten 80.000euro?
@cabriohater: 80.000 zou nog meevallen. Wij hebben op werk een V250d. Dat ding kost een ton.
@berlinetta: incl de CO2 tax? Die is namelijk best fors op personenbusjes en vervalt op een BEV.
Mooi ding om een camper van te maken. Bereik is groot genoeg.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).