Mercedes gaat een voorspelbare niche vullen

Auteur: , 32 Reacties

Je raadt het nooit.

E Klasse All Terrain

Op het gebied van technologie en hoe de auto’s in elkaar steken hoef je Mercedes geen bijles te geven. De S-Klasse is bij elke generatie het toonbeeld van wat een luxe auto in de jaren na diens introductie mondjesmaat aan boord gaat krijgen, maar nu ook bij de A-Klasse met het nieuwe MBUX-systeem is het duidelijk dat het Duitse merk techniek van het hoogste niveau in hun schappen heeft liggen. Waar Mercedes af en toe nog wel even bij andere merken moet spieken is het modellengamma. BMW en Audi zijn bij sommige populaire modellen veel eerder met de succesformule op de proppen te komen. Vergeleken met de BMW 1 Serie en Audi A3 kwam de A-Klasse (als middenklasse hatchback) erg laat, de BMW X6 was al aan zijn tweede generatie toe toen Mercedes met de GLE Coupé kwam en ook diens kleine broertje GLC Coupé kwam alleen nadat de X4 het alleenrecht op dat segment had. Een segment (of niche) dat Audi jarenlang ‘bezat’ is de opgehoogde stationwagon. Bij de twee generatie A6 (C5) kwam er naast de Sedan en Avant een smaakje bij: de Allroad quattro. Dat was niet zoals de meeste B-segmenters en de Renault Scenic RX4 wat plastic meuk op een standaard auto, nee, het was een antwoord op het toen nog niet zo premium Volvo en hun V70 XC (die toen pas net als XC70 werd verkocht) maar een auto die echt capabel(er) is op onverharde paden. Audi bouwt ze nog steeds. Pas in 2017 besloot Mercedes dat dit een goed idee was en kwam op de proppen met de 13 jaar jongere E-Klasse All Terrain.

E-Klasse All Terrain

Die kwam net op tijd, want sinds kort is er een extra ‘premium’ speler op de markt die een regelrechte aanval inzet op de A6 Allroad en E-Klasse All Terrain: de spirituele opvolger van die eerdergenoemde XC70 heet nu Volvo V90 Cross Country. Overigens moeten we even vermelden dat de auto’s hier allemaal meer dan 80.000 euro kosten en je er geen steek meer aan hebt dan de standaard E-Klasses/V90’s/A6’en. Elders ter wereld zijn ze populair, maar als er bespaard kan worden, dan doet men dat. Daarom bieden zowel Volvo als Audi de V60 en A4 ook aan als Allroad/Cross Country. Die hebben een iets vriendelijker nummer op de prijskaart staan en zijn daarmee wellicht een betere deal. Hier kan Mercedes nog inspringen. En dat doen ze ook, als we Autocar mogen geloven.

De volgende C-Klasse wordt namelijk een luxe apparaat. Maar los van alle speculaties over dat het een bijzondere auto wordt, komt er dus ook een C-Klasse All Terrain. Een regelrechte aanval op de V60 XC en Audi A4 Allroad. Een logische stap, zoals in het begin al gezegd bedenkt Mercedes dergelijke niches niet zelf: ze maken het alleen beter. Zo komt de E All Terrain standaard met luchtvering en andere zaken die het offroad-rijden bijna zo goed moet maken als een terreinwagen. De C-Klasse zou hier ook geen cent op besparen. We wachten het af!32 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Geschikt voor boeren en boswachters ….
@autodrome: die kunnen daar alleen maar van dromen. Dit zijn een auto’s voor de meer avontuurlijke partners bij advocaten en accountantskantoren. Als het echte durfallen zijn kiezen ze die misschien zelfs wel in een opvallende kleur.
@mashell: dit is met name géén auto voor de NL markt… In Scandinavië bijvoorbeeld hebben dit type auto’s een groot marktaandeel.
@svenska_aeroplan_ab: niet gek natuurlijk, goedkoper dan volwaardige SUVs en wel geschikt voor slecht of ontbrekend wegdek. Pragmatische keuze.
@mashell: Boeren kunnen best rijk zijn en boswachters hebben de staat als sponsor, so.why not ..
Alright. Ik haal wel een Superb combi met 4×4 voor de helft van het geld. Maak je jezelf ook minder zorgen over het beschadigen tijdens je active lifestyle.
@Jochempie: de tijd dat ‘Skoda’s de helft kosten’ ligt echt achter ons. Maar goed, knappe marketing van VAG dat ze de communist toch nog aanspreken.

@eklasse: écht net eens een Superb scout en een C 220d break met 4 matic samengesteld. Beide met vergelijkbare opties aangekleed en dan zit er nog maar ong. 3000 euro verschil tussen…! (in België) Dan zou mijn keuze ook snel gemaakt zijn.
@Jochempie: Je kan ook voor een Yeti gaan …
@autodrome: Die is iets te kort, moet een mountainbike in de lengte inpassen. Ik denk dan eerder aan een Kodiaq.
eigenlijk zijn dit soort auto’s een ” no brainer” voor autofabrikanten. Je plakt er wat plastic op, zet ‘m wat hoger op de wieltjes, AWD is niet nodig (niemand rijdt ermee op het onverhard), een gegarandeerd winstpakkertje. Ik zou alleen de gelegenheid aangrijpen om ook wat plastic strips op de deuren te popnagelen. De wat oudere cliënten van deze auto’s missen inmiddels wat coördinerend vermogen, en ik zie deze mensen regelmatig op de parkeerplaats van de supermarkt de autodeur in een niet zo soepele beweging tegen die van de naast geparkeerde auto tetsen.

Eigenlijk moeten die stootstrips überhaupt weer terug.
@pomoek: jongere mensen met jonge kinderen doen het ook vaak. Ik weet uit eigen ervaring dat je er vaak serieus moeite voor moet doen om je deur niet tegen andermans auto aan te zetten terwijl je een kind vast zet. Weinig ouders houden er dan ook rekening mee.
ho ho, de A6 Avant Allroad heeft in hoogte instelbare luchtvering.
@RutgerK: vast als optie, net als de 16 inch lm velgen.
@tttijn: Nee dat is een van de weinige dingen die standaard extra is tov een reguliere A6
In NL geen succes maar in landen als Noorwegen, Zweden, Finland, maar ook Oostenrijk, Zwitserland, zal dit zeker meer aangeschaft worden. Of ik het mooi vind laat ik nog even in het midden..
Gooi een paar fatsoenlijke bandjes onder een voorwielaandrijver en je komt verder off-road…
De huidige Mercedes modellen zijn spuuglelijk ze lijken op de vorige generatie Opel Insignia en Astra.
Vroegah was Mercedes een merk waar je van droomde, nu is het een doorsnee auto voor Jan en alleman.
@subarudriver: Haha.. Ik ben het compleet oneens met je. Maar toen zag ik je naam, en dan snap ik het.

Smaken verschillen blijkbaar!
De E-klasse sedan is een prachtige en stijlvolle auto. Mijns inziens al jaren de referentie in zijn klasse, net zoals de S-klasse in diens klasse.
De E-klasse station heeft een wat zwakkere achterkant en is wat minder geslaagd. Die zie je ook weinig rijden itt de sedan.
Waar ik het bij de Audi en Volvo vaak wel een stoere uitvoering vind, is het bij de Mercedes toch een beetje een sneu ding….
De Volvo heeft in ieder geval standaard 6 cm extra bodemvrijheid en AWD standaard. Dus niet alleen een stoer wielkastrandje.
Hmm, volgens mij was het toch echt Volvo met de V70 Cross Country die eind jaren ’90 de eerste verhoogde stationwagen aanbood, niet Audi met de A6 Allroad..
@krokant: tekst gelezen?
@720s:
Subaru Legacy Outback was de eerste, vreemd dat men die steeds vergeet te benoemen.
Er zijn nog leuke filmpjes op YouTube te vinden waar Volvo het onderspit delft tegen Subaru.
AWD is echt anders dan 4WD.
@subarudriver: heb mezelf met de auto uit jou naam wel eens in de nesten gewerkt. Een 35% helling met aangestampte sneeuw afgereden om er beneden achter te komen dat diezelfde enorm stijle heuvel de enige weg terug was, en er was geen aanloop want aan t einde stond een hek. Die gekke Subaru kwam erg langzaam maar zeker uit zichzelf boven geklauwd. Een bizar verschijnsel was dat. Dat was met een haldex niet gelukt.
@krokant: Nee joh, de Amerikanen waren veel, maar dan ook veel eerder: https://www.autoblog.nl/nieuws/amc-eagle-de-voorloper-van-alle-moderne-crossovers-74379

En de Russen deden het in de jaren ’50 al:
https://auta5p.eu/katalog/gaz/gaz_m72_01.jpg

Net als Renault trouwens:
https://live.staticflickr.com/783/39636900350_3b38a1e464_b.jpg
De Scenic RX4 is heel wat meer dan wat plastic meuk op een Scenic. Het is een behoorlijk capabele offroader, met een door Steyr ontwikkeld permanent 4WD systeem en een zwaarder uitgevoerde ophanging. Overigens is het de Oostenrijkse awd-techniek die bij gebruikte RX4’s vaak de geest geeft.
Er was vanaf de Audi C5 A6 generatie een Allroad trouwens, niet de C6! Zo vanaf 2000 (MY 01)
Jammer dat jullie de enige échte E Allroad niet nog even hebben aangehaald, want dat is toch wel het summum van een Mercedes stationwagen die nergens voor terugdeinst:

https://www.autoblog.nl/nieuws/het-verhaal-achter-de-mercedes-e-klasse-4×4%C2%B2-prototype-107153
De Mercedes w124 was er al als 4Matic voordat het een niche werd
Ik zou wel eens een mercedes A klasse All Terrain willen zien!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).