Mercedes toont nieuwe Duitse politievloot, inclusief X-Klasse

Auteur: , 21 Reacties

Het Duitse politiekorps vindt de nieuwe pick-up wél nuttig.

Duitse politie-Mercedessen in 2018

Op zich leuk dat Nederland nieuwe Mercedessen als politieauto’s krijgt, maar er was toch wel teleurstelling onder het volk toen bleek dat het om B-Klasses en Vito’s ging. Een echt leuke Mercedes zoals de C of E-Klasse zou een goed idee zijn voor de snelwegpolitie, maar die krijgen Audi’s. Net zoals de oude Tourans is er qua inzetbaarheid niks mis met een B-Klasse, maar het blijft toch een beetje een oude-mensen-auto.

Mercedes pakt het in hun thuisland anders aan, daar presenteerde men nieuwe voertuigen voor de Duitse politie op de GPEC. Dat is een soort autoshow van Genève voor politiegereedschap. Mercedes nam vier nieuwe modellen mee in politietrim, waarvan de nieuwe X-Klasse een opvallende keuze is.

De X-Klasse gaat ingezet worden voor het ruige werk, daar waar de wegen ophouden. Menig autoliefhebber is sceptisch over de Navara/Alaskan met Mercedes-logo, maar in politie-uitvoering ziet het er niet eens gek uit. Datzelfde geldt voor de overige voertuigen, een GLC 350d voor het universele werk, een E 220d voor iets minder universeler maar wel zuiniger werk, en een Vito, die ook voor inzetbaarheid gaat, net zoals in Nederland. In Duitsland is hij, anders dan in Nederland, uitgevoerd met meegespoten bumpers, wat hem gelijk een wat duurder aanzien geeft. Nou is het niet de bedoeling dat de politie uitstraalt hoeveel belastingcenten er in hun voertuigen zit, maar het oog wil ook wat.

Mercedes GLC 350d Duitse Politie

Als laatste valt op dat de GLC, zoals te zien op bovenstaande afbeeling, voorzien is van een nieuwe stickerset. Het nieuwe(re) design met grote felgroene vlakken is terug te zien op de E en de Vito, de GLC doet er nog een schepje bovenop met extra groene en witte strepen. Voor de rest uiteraard niks mis mee, opvallen hoort erbij.

De nieuwe politieauto’s kunnen al in 2018 op de Duitse autobahns en wegen te zien zijn. Denk je slim te zijn en de wegen te vermijden, dan pakt de politie dus de X-Klasse.21 reacties

Indrukwekkende auto’s zo. Ziet er goed uit!
Dat is even wat anders dan die suffe B-klasses van de KLPD
Leuke set bij elkaar! Beter dan die speelgoedauto’s hier.
lekker hoor alleen jammer dat ze geen AMGs gebruiken
@boss1: Want een AMG is kostenefficiënt natuurlijk bij maximaal gebruik, laag onderhoud, prima verbruik en de banden gaan ook lang mee…
@vonklausenburg: scheelt wel weer in de aanschaf van sirenes. Iedereen hoort je toch al van ver aankomen dus die heb je niet meer nodig.
@berlinetta: Gejank versus gegrom, AMG kom maar door!
@boss1: Ik vind het jammer dat ze voor de plantsoenendienst geen Bentley Bentayga’s gebruiken.
@granlusso: Als ze dat eens gingen doen zou ik meteen een autoradiootje stelen.
Zo zo, Duitse polizei in een Nissan?
Ben ik nog steeds benieuwd welke auto men nou krijgt voor het dagelijkse politiewerk zoals wij de Tourans gebruiken. De 3-serie voldeed bij lange na niet…
Ah prima toch! Enige wat ik moeilijk vind om te begrijpen, is waarom ze haast nooit voor benzinemotoren gaan. Die zijn over het algemeen veel sneller warm bij snelle inzet en qua verbruik is een 1.6 of 2.0 turbomotor ook geen ramp.

Ik weet dat bijvoorbeeld ambulances in Nederland voorzien zijn van voorverwarmingsinstallaties, zodat ze altijd klaar staan om weg te rijden, maar dat zal vast niet bij elk voertuig van politie of ambulance zo zijn (ook in Duitsland).
@granlusso: Omdat diesels toch nog veel zuiniger zijn, vooral onder last. En de vermogensopbouw is gunstiger voor de altijd volgeladen politievoertuigen. Komt nog bij dat de meest gebruikte auto’s toch zelden koud voor de deur staan.
Wat gebruikt de Duitse politie voor op de snelweg als ze wat snellere boefjes willen bij houden, wij hebben sinds kort die A6’jes vroeg me dus af wat hun hebben? Iemand een idee?
@anthwan: een helikopter?
@anthwan: afhankelijk van de regio, mede omdat grotendeels er geen Autobahnpolizei meer is, zijn het de voertuigen die ook in de stad gebruikt worden. Hier in Hamburg zijn het o.a. 5 serie touring en E-Klasse die de dan de snelwegen doen.
@anthwan: cobra 11…
@anthwan: Semir in z’n 3 serie natuurlijk!
@anthwan: is afhankelijk van de regio idd zoals eerder al aangegeven, zo zie je in het noorden vooral veel 5 serie tourings en af en toe E-Klasses estate, voor het stedelijke werk meestal vw’s Passat, in het westen zijn het voornamelijk E-Klasses estate, daar worden voor het stedelijke werk vooral Opels Zafira en Insignia gebruikt.

Een stukje verder zijn het vooral de 3 series touring en oudere passats, in het Zuidwesten zijn het juist weer E-klasses en in de buurt van de Franse grens kun je nog wel eens een peugeot treffen, in Bayern zijn het voornamelijk 3 en 5 series touring, voor de berggebieden wordt daar gebruikgemaakt van BMW’s X3. Voor de stedelijke gebieden kom je daar voornamelijk BMW’s X1, i3 en 3 serie touring tegen, ook zul je daar af en toe 5 series en 5 series sedan tegenkomen, tot slot rijdt daar ook nog wel eens verdwaalde Touran rond.

Ga je wat meer naar het midden en oosten van Duitsland kom je op de snelweg Audi’s A6 en A4 Avant tegen, voor de berggebieden daar kun je staande gehouden worden door audi’s Q5 en VW Tiguan, inde stedelijke gebieden zijn het vooral de VW’s Touran, Golf Variant en Passat variant.

Iets verder naar het noorden kun je wel eens Fords Mondeo en Kuga vinden en Tot slot is men in Berlijn en omgeving vooral gecharmeerd van de Opels Zafira en Renaults Master, ook vind je in Berlijn veel elektrische polizei auto’s als de Opel Ampera, VW Passat GTE, GOLF E, Renault Zoe en volvo V60. Verder kun je in Duitsland ook nog volvo’s V90, Toyota Yarissen en mitsubishi’s Outlander vinden er zijn zelfs gebieden daar zijn Toyta’s Rav4 te vinden maar over het algemeen zijn het allemaal auto’s van Duitse merken die de boventoon voeren.

In Duitsland kijkt men met name naar wat voor hun gebied op dat moment de beste keuze is als polizei auto en daarbij wil het dus wel eens voorkomen dat er vreemde eenden in de bijt zijn die worden ingezet als polizei auto, zo zijn er in het verleden ook Alfa’s 156, Citroëns 2CV en Trabantjes in dienst geweest hopelijk heb je zo een beetje een beeld gekregen van de politie auto’s in Duitsland
Op de GPEC worden allerlei voertuigen in politie uitrusting voorgesteld, dat houdt niet in dat de politie ze ook af gaat nemen. In Bayern zullen het altijd BMW’s en Audi’s zijn en in Baden-Württemberg Benzen. Werkgelegenheid telt primair mee…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).