Met deze 15 albums kun je boetes ontwijken

Auteur: , 87 Reacties

Op veler verzoek, het lijstje waarvan je wist dat 'ie ging komen.

Best hip hop albums for driving

Het leuke van de comment-sectie van AutoBlog is dat we soms weleens willen afwijken van het onderwerp of juist er verder op in gaan. Ondanks dat we de artikelen zo compleet mogelijk maken, blijft er altijd ruimte over om aanvullende informatie ter tafel te laten komen. Waarvoor dank!

Wat een paar keer voorbij kwam is het onderwerp ‘muziek’. Uiteraard komt muziek geregeld voorbij op Autoblog in de vorm van de auto’s van beroemde muzikanten of de rol die de vierwielers spelen in de videoclips. We konden het ons er erg gemakkelijk van afmaken door een lijstje te posten van de 14 gaafste auto’s in videoclips. Een lijstje dat er overigens gewoon nog een keer gaat komen.

Maar muziek is zoveel belangrijker dan dat. Zeker in de auto. Als je aan het rijden bent heb je niet zoveel keuze qua activiteiten. Je moet op het verkeer letten, je auto heel houden en verder kun je vrij weinig. WhatsAppen, alcohol drinken, je Facebook status checken, je baard trimmen (m/v) en een copieuze lunch nuttigen zijn niet aan te raden en in veel gevallen (gelukkig) strafbaar. Wat je wel kan doen, is naar muziek luisteren in je auto. Maar ja, op de radio wordt constant hetzelfde gedraaid en die standaard Spotify-lijstjes ken je op een gegeven moment ook wel.

Daarbij, de muziek moet ook weer niet te opwindend zijn. Veel muziek zorgt er juist voor dat je te hard gaat rijden. Naast het feit dat dat onveilig is, kan het ook leiden tot boetes. Iets wat je niet wenst. Om jezelf de belangrijke pecunia te besparen, hebben wij een lijst samengesteld met de meest relaxte hip hop platen. Platen waardoor je juist opschakelt en relaxter gaat rijden. Dat betekent een lagere snelheid en minder boetes. Tegelijkertijd kun je genieten van de betere rap muziek die is voortgebracht. Voor dit lijstje mocht ondergetekende de samenstelling bepalen. Het gaat om ‘old school’ hip hop, dus alles van vóór de millenniumwisseling. Er staat een andere blogger klaar om de beste moderne hip hop platen aan te raden. Zijn naam verklappen we niet, maar hij schrijft ook over auto’s.

Nas

Illmatic

Columbia, 1994

Nas - Illmatic '95

Als je je keuze moet beperken tot één hiphop-album in je collectie, laat het dan Illmatic zijn. Illmatic is het debuutalbum van Nas. De combinatie van snoeiharde confrontatie, poëtische creativiteit en de jazzy beats van onder andere Premier en Q-Tip zijn nog altijd onovertroffen. De vibe van het album is niet altijd even vrolijk, wat dat betreft werkt Hip Hop net zo goed als Blues. De kunst van dit album zit ‘m in het feit dat eigenlijk elke track bijzonder sterk is.
Top tracks: Life’s a Bitch, The World is Yours, One Love.

A Tribe Called Quest
The Low End Theory
Jive, 1991

A Tribe Called Quest - The Low End Theory '91

Uiteraard mag The Tribe niet ontbreken. Met hun tweede album gaan Q-Tip, Phife Dawg en Ali Shaheed nog meer richting de alternatieve Jazz-kant van de hiphop. Het album heeft niet het vrolijke van hun debuutalbum, maar de hoogstaande beats en extreem lekkere flow van het album maken dat meer dan goed. Met name de interactie tussen Q-Tip en de helaas onlangs overleden Phife Dawg zijn uniek, herkenbaar en onnavolgbaar. The Low End Theory is ook het album waar Busta Rhymes als onderdeel van Leaders of the New School definitief mee doorbrak.
Top Tracks: Jazz (we’ve got), Check The Rhyme, Scenario.

Black Star

Mos Def & Talib Kweli are Black Star

Rawkus, 1998

Black Star - Mos Def and Talib Kweli Are Black Star '98

Dit album is een beetje de Mazda 6 of The Big Lebowski onder de hip hop albums. Volgens de critici bijzonder goed, maar niet bekend bij het grote publiek. Het album kwam uit in een tijd waar Puff Daddy, Ja Rule en DMX aan het schreeuwen, schelden en opscheppen waren. Via het Rawkus-label, met Mos Def & Talib Kweli als tegengif op dat commerciële narcisme. Onder leiding van producer Hi-Tek kreeg dit album een zeer relaxte vibe. De kwalitatief hoogstaande teksten van Mos Def en Talib Kweli doen de rest. Wordt beter naarmate je er vaker naar luistert.
Top tracks: Respiration, Thieves in the Night, K.O.S.. Determination

MF Doom
Operation Doomsday
Fondle ‘Em Records, 1999

MF Doom - Operatin Doomsday '99

Mocht je denken dat bovenstaand album underground is, dan doet Operation Doomsday er een schepje erboven op. Net als Black Star kwam dit album uit in een tijd uit dat men behoefte had om radiovriendelijk te kruisgraaien en in de wilde weg te schelden. MF Doom is het alter ego van Daniel Dumille. Voorheen was hij bekend van KMD, maar zijn comeback was bizar. Zijn zeer creatieve rijmschema’s zorgen ervoor dat bijna elke rap van Doom onvoorspelbaar en briljant is. Vandaar dat hij vaak ‘The rapper’s favourite rapper’ wordt genoemd. Op Operation Doomsday worden die teksten gecombineerd met relaxte, maar unieke beats en samples.
Top tracks: Go with the flow, Rhymes like dimes, Doomsday.

2Pac

Me Against The World
Death Row, 1995

2Pac - Me Against The World '95

Uiteraard mag 2Pac niet ontbreken in een dergelijk overzicht. Tupac Shakur heeft in een bizar korte tijdspanne van iets meer dan 4 jaar tijd een enorm aantal nummers opgenomen. Het meeste werk is na zijn dood uiteindelijk (over)geproduceerd en uitgebracht. Van alle albums die verschenen toen ‘Pac nog leefde, is Me Against The World de meest coherente, introverte en meest oprechte. Ook de productie is hier spot-on: het album is meer gepolijst dan zijn voorgangers, maar er zit nog altijd een randje aan. Eindelijk had Tupac een album waarvan de productie zich kon meten met de teksten.
Top tracks: Me Against the World, So Many Tears, Lord Knows.

Killah Priest

Heavy Mental
Geffen/MCA, 1998

Killah Priest - Heavy Mental '98

Nog zo’n undergound rapper die eigenlijk op basis van zijn kwaliteiten veel bekender had mogen zijn. Het is niet anders, ook in de hip hop is kwaliteit niet altijd leidend. Over leiders gesproken, Killah Priest (die eigenlijk gewoon Walter Reed heet) is zijdelings aangesloten bij de Wu-Tang Clan. De invloeden van RZA zijn absoluut daar, maar Killah Priest gaat met zijn debuutalbum Heavy Mental net even de andere kant op. Het is nog duisterder, poëtischer en experimenteler. Voor het grootste gedeelte werkt het uitstekend. Het is wel typisch zo’n album dat je een paar keer moet beluisteren voordat ie lekker in het gehoor ligt. Daarna is het verplichte kost.
Top Tracks: From Then Till Now, B.I.B.L.E., One Step.

Mobb Deep

The Infamous
Loud, 
1995

Mobb Deep - The Infamous '95

Ook ‘The Infamous’ is zo’n album dat even de tijd nodig heeft om te groeien. Doe je dat, dan kom je erachter dat het een waar meesterwerkje is. Het is een van de meest ruige en gruizige East Coast hip hop platen die in de jaren ’90 zijn opgenomen. Deels door flow van de raps, die eigenlijk spot on zijn. De productie is echt rauw, wat uitstekend past bij de grimmige teksten van de heren. Dit zijn nog raps vanuit de ghetto voordat ze beroemd werden en konden performen voor hun lol. Op zoek naar het beste hardcore hip hop album uit New York? Zet The Infamous op.

Top Tracks: Shook Ones Part II, Cradle To The Grave, Give Up The Goods

Ice Cube
Lethal Injection
Priority Records, 1994

Ice Cube - Lethal Injection '94

De eerste drie solo-albums van Ice Cube worden door critici hoger aangeschreven, hij bewees ermee overduidelijk het creatieve brein van N.W.A. te zijn. Voor dit lijstje moet je Lethal Injection hebben. Bij zijn vierde deel was de meeste woede eruit en kon Ice Cube doen wat hij het beste doet: relaxed rappen. Je hoort overduidelijk dat deze plaat in Californië is opgenomen. Waar de East-Coast artiesten in dit lijstje overduidelijk jazz-invloeden kennen in hun samples, rust dit West Coast album zeer zwaar op de funk. De absolute grootheid van deze funk, George Clinton, werkte mee aan enkele nummers.
Top Tracks: You Know How We Do It, What Can I Do, Bop Gun.

Warren G
Regulate… G Funk Era
Def Jam, 1995

Warren G - G Funk Era '95

Nog een album dat zwaar leunt op funk is Regulate… G Funk Era. De naam geeft het natuurlijk al een beetje weg. De Hip hop is afkomstig uit New York (West Coast), maar in Los Angeles hadden ze zo hun eigen kijk op Hip Hop. Een exponent daarvan is Warren G. (Warren Griffin), hij creëerde er zijn eigen sound mee, de G Funk. Een relaxte variant van de opkomende West Coast Gangster Rap. Warren G is het stiefbroertje van Dr. Dre, van wie hij de muziek met de paplepel ingegoten krijgt. Samen met zijn beste friend Nate Dogg neemt hij het nummer Regulate op, een van de populairste hip hopnummers van de jaren ’90. Niet alleen bij de liefhebbers, maar ook bij het grote publiek.
Top Tracks: Regulate, This D.J., Do You See.

Dr. Dre
The Chronic
Death Row, 1993

Dr. Dre - The Chronic '93

Als we dan toch bezig zijn met jaren ’90 hip hop uit Californië mag ‘The Chronic’ natuurlijk niet ontbreken. Het is het debuutalbum van Dr. Dre waarin hij een van de eerste is die hiphop salonfähig maakt. Het knappe van Dr. Dre (Andre Young) is niet zozeer zijn skills als rapper (die overigens heel behoorlijk zijn), maar als producer. Ook blijkt hij een goed oog te hebben voor nieuw talent. In het geval van The Chronic wordt de carrière van ene Calvin Broadus (Snoop Doggy Dogg) gelanceerd. The Chronic is een van de betere albums voor lange, hete zomeravonden. Vanuit een relaxte cabrio, uiteraard.
Top Tracks: Let Me Ride, Nuthin’ But A G Thang, Lil Ghetto Boy.

Wu-Tang Clan
Enter The Wu-Tang: 36 Chambers
Loud / RCA Records, 1993

Wu-Tang Clan - Enter the Wu-Tang (36 Chambers) '93

Een van de grootste supergroepen in de hip hop is natuurlijk de Wu-Tang Clan. Het album heet 36 Chambers. Onder leiding van RZA werden met dit album meerdere carrières gestart van onder meer GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, Ol’ Dirty Bastard, Cappadonna, Masta Killa en U-God. De meeste waren later ook zeer succesvol, maar 36 Chambers is genesis: daar waar het begon. In tegenstelling tot bovenstaande albums is het overduidelijk een East Coast album, maar compleet anders dan wat we voor 36 Chambers gewend waren. De atmosferische hip hop sound (een USP van Wu-Tang) komt uitstekend tot zijn recht.
Top Tracks: C.R.E.A.M., Method Man, Clan In Da Front.

The Pharcyde
Lacabincalifornia
Delicious Vinyl, 1995

The Pharcyde - Lacabincalifornia '95

Het feit dat @ikschrijfookoverautos zich mag buigen over het nieuwere werk, betekent niet dat hij geen inspraak heeft gehad in dit lijstje. De welbehaarde auto-auteur heeft een bijna ziekelijke obsessie voor de betere hip hop. Zelf was ik voor ‘Bizarre Ride II: The Pharcyde’ gegaan, maar Lacabincalifornia is een goed alternatief. Het is een West Coast album, maar met een Vibe die eigenlijk meer past bij de betere East Coast albums. Volwassen productie, uitmuntende teksten en vooral geweldige beats. Het is dankzij het laidback karakter vooral de plaat voor in de auto. En daar was het allemaal om te doen in dit lijstje.
Top tracks: Runnin’, Drop, The E.N.D.

The Notorious B.I.G.
Ready To Die
Bad Boy Entertainment, 1994

The Notorious B.I.G. - Ready To Die '94

De East Coast albums die we behandeld hebben vallen een beetje in de alternatieve of specifieke hoek. Waren er dan geen grote commerciële successen in New York op het gebied van hip hop? Natuurlijk wel, met name The Notorious B.I.G. was (bijna letterlijk) het boegbeeld van Bad Boy Records, het label van Puff Daddy. Daddy wist Christopher Wallace (de echte naam van Biggie) fijn te slijpen tot een uiterst geraffineerde MC. De sound, de samples: allemaal heel erg catchy en radiovriendelijk. Gelukkig is B.I.G. authentiek en rauw genoeg om er met zijn geniale raps een goede draai aan te geven.
Top Tracks: Juicy, Big Poppa, The What

Outkast
Aquemini
LaFace, 1998

Outkast - Aquemini '98

Eigenlijk waren we nu al klaar met de lijst, maar er misten twee hele belangrijke en vooral relaxte albums. Het probleem is vooral dat deze artiesten op de radio zo veel kapot-gedraaid zijn dat je automatisch op ‘volgende’ drukt. Zo ook in het geval van OutKast, de groep van Andre 3000 en Big Boi. Voordat je elke dag 18 keer kon luisteren naar nummers als Ms. Jackson, Caroline en Hey Yah, maakten ze nog bijzonder gave hip hop. Op hun meesterlijke plaat Aquemini heb je dáár in elk geval geen last van. OutKast is niet East- of West Coast maar komen uit het zuiden van de Verenigde Staten. Wellicht dat de sound daardoor compleet anders is. De timing van de raps van Andre3000 op het titelnummer zijn ongehoord en nog altijd van grote klasse.

The Fugees
The Score
Sony BMG, 1996

Fugees - The Score '96

Potjandrie, we gaan toch geen album aanbevelen die je moeder zelfs in de kast heeft staan? Ja, dat gaan we wel doen. Kijk, zij heeft ‘The Score’ gekocht vanwege de remake van Roberta Flack’s ‘Killing Me Softly’. In mindere mate vond ze ‘Fugee-la’ wel geinig en herkende ze de Enya-sample van ‘Ready Or Not’. Hun re-interpretatie van ‘No Woman No Cry’ vond ze ook zo leuk. Die nummers mag je overigens overslaan, want de rest is te briljant om niet te missen. Dan kom je erachter dat ze een set gave, donkere en tegelijkertijd relaxte nummers hebben gemaakt. Commercieel een succes en door de purist goedgekeurd. Zelden waren er albums die zo compleet waren.
Top Tracks: How Many Mics, The Score, The Mask.

We weten het; Jay-Z, The Roots, J Dilla, Rick Ross, Common, LL Cool J, De La Soul, Busta Rhymes, Snoop Dogg, N.W.A, Rakim, Gang Starr, Geto Boys, Lupe Fiasco en DJ Quik hadden met gemak dit lijstje kunnen halen. Mocht deze succesvol zijn, zal er zeker een vervolg aan gegeven worden!87 reacties

Ik luister eigenlijk alleen klassiek in de auto…
@vonklausenburg: al dan wel instumentaal en tijdens het werk :)
Bij de moderne platen verwacht ik ongeveer:
Eminem
Marshall Matters
Slim Shady
B. Rabbit
En misschien nog een Mac Miller of Joyner Lucas?

Aan de tekst te lezen zal het niet @ikschrijfookoverautos zijn trouwens.
@gwnbmw: Mac miller – Watching movies with the sound off
doet het altijd erg goed tijdens een relaxte rit!
Sterk staaltje “ken je klassiekers”.
Dit moet zo wat de eerste lijst zijn hier waar ik volledig achter elke keuze sta. Impressive.

als ik toch nog een paar eervolle vermeldingen mag geven.
Above The Law – Living Like Hustlers
Big L – Lifestylez ov da poor and dangerous
Big Pun – Capital Punishment
Cypress Hill – Cypress Hill
Gangstarr – Moment of Truth
Snoop Doggy Dogg – Doggystyle
The DOC – No one can do it better
@shiva: eens!!
@shiva: Boo-Yaa T.R.I.B.E. New Funky Nation en dan ben ikhelemaal blij.
Mijn auto is allergisch voor dit, in mijn oren, soort bagger muziek
@lekkerlinksrijden: HET IS GEEN MUZIEK, HET IS RIJMEN MET EEN BEAT ERONDER!!!!
@mikje90: hiphop is véél meer dan dat. Voor mensen die niet thuis zijn in de hiphop, maar wel open staan voor nieuwe ontdekkingen, is het kijken van de korte documentaire ‘Rapping reconstructed’ van Vox een absolute aanrader: https://youtu.be/QWveXdj6oZU
Spendeer 12:44 van je tijd en je luistert nooit meer naar hiphop als voorheen.
@rrrobert: Ik heb het even voor je aangepast ;-). Inderdaad een zeer goede video waarin duidelijk wordt gemaakt hoe vernuftig het in elkaar zit.
@willeme: thanks!
@mikje90: rijmen doet het meestal zelfs niet eens
Alhoewel ik bijna alles in de auto draai, merk ik dat ik toch vaak onbewust de rock uit de 80’s en 90’s opzoek. En nee ik ben de 35 nog niet gepasseerd… nog lang niet…
Over relaxed gesproken…

Probeer eens wat Digable Planets Rebirth of Slick

https://youtu.be/cM4kqL13jGM

Black Sheep the choice is yours

Lost Boyz Renee

Brand Nubian Punks jump up to get beat down.

3rd Bass The gas face.
@Rick-dos: lost Boyz renee, geweldig inderdaad!!
Nah, beste muziek voor tijdens het rijden is (oude) trance. Dan vliegen de kilometers zo onder je door.
@willeme: schrijfstijl, autosmaak en deze muzieklijst: werkelijk geen speld tussen te krijgen!
Als ik onderweg naar dit soort muziek zou moeten luisteren, zou ik juist het gas extra diep intrappen. Zodat ik zo snel mogelijk thuis zou zijn, om wat beters op te zetten. Gojira of zo. Of My Dying Bride. Of Katatonia. Of, iets totaal anders, London Grammar, of Goldfrapp. Maar in ieder geval géén rapmuziek!
@henrie: helemaal mee eens, ik dacht precies hetzelfde. Muziek is subjectief, en ieder zn ding maar voor dit lijstje pas ik toch echt…
@henrie: My dying bride, wat een aparte naam om mee te starten… Wat een deprimerende sound en manier van zingen. Als ik die cd volledig moest afluisteren had ik hem wel al op een boom gestuurd…
@johnhert: Misschien moet je niet met My Dying Bride starten. Dat is inderdaad niet de meest toegankelijke muziek (to say the least). Katatonia is waarschijnlijk wat makkelijker verteerbaar. Het is niet voor iedereen, maar ik vind My Dying Bride persoonlijk een van de beste bands die ik ken (ook live trouwens!). Het album The Angel and the Dark River, met het immer onvolprezen openingsnummer The Cry of Mankind, is een van mijn favoriete albums. Het is duistere, misschien wel deprimerende muziek. Maar ik houd er van. Vrolijke muziek word ik strontchagrijnig van. Maar My Dying Bride is fantastisch. Hun wapenbroeders en tijdgenoten Paradise Lost en Anathema ook trouwens, hoewel die laatste band een heel andere (maar niet per se slechte) muzikale weg is ingeslagen trouwens…
@henrie: hahaha dat is ook wel echt het andere uiterste. Al moet ik zeggen dat ik op die muziek toch nog eerder snelheden heb gehaald die oom agent niet leuk vind…
@peug206: Het kan wel extremer hoor. Op vakantie dit jaar stond eerst het heerlijk relaxte Truth is a Beautiful Thing van London Grammar op. Toen die was afgelopen kwam ineens The Violent Sleep of Reason van Meshuggah voorbij. Werd niet door iedereen gewaardeerd… 😉
@henrie: dat krijg ik er zeker niet door. Gelukkig zit ik bijna altijd alleen in de auto 😉
Als oldskool hiphop liefhebber, de enige soort muziek die ik dagelijks luister zeg ik: chapeau! Mooie lijst!
I Will follow van U2, dan blijf ik trappen tot hij niet meer verder gaat.
@siebren: De KLPD achter je zingt met je mee…
@willeme: en als er dan toch een bij mag: Liquid swords, GZA.
@creaminator: Ik had er een top 50 van willen maken, want er zijn er teveel niet benoemd. Liquid Swords is bijzonder goed. Kleine pleister op de wond: B.I.B.L.E. staat ook op Killah Priest’s Heavy Mental. En die staat wel in de lijst ;-)
@willeme: Gewoon doen! Al maak je een Autoblog Spotify-account aan en gooi je de rest zonder uitleg in een playlist. Dat vinden wij prima hoor
@creaminator: chief Reakwon – only built 4 cuban lynx
@awesome: Rainy dayz wordt hier nog bijna dagelijks gedraaid.
Overigens ben ik eigenlijk een westcoast liefhebber. En The Chronic is uit 1992. En southernplayalisticadillacmuzik is beter dan Aquimini en er zit nog een automerk in de titel ook! En uiteraard mag Doggystyle niet ontbreken. En Hard to Earn van Gangstarr. Ik heb een idee: aangezien 90’s hiphop de beste muziek ooit is, moet er maar eens een poll komen voor de beste 90’s hiphoptracks. Maken we daar een mooie top 100 van. En aangezien ik hier dan maar de link leg met relaxed auto rijden kan er maar één plaat op 1. En dat is nuthin’ but a G thang. *mic drop*
Nog rijbewijsloos…

Maar in mijn denkbeeldige Amerikaanse youngtimer, zou er muziek van grofweg 1954 tot 1996 gedraaid worden: The Platters, Everly Brothers, The Cats, Bob Seger, Tom Petty, The Scorpions, eva.

Ik heb een ‘aparte muzieksmaak’, voor iemand van 25 en ik ben er trots op.
@toyotafortuner: 25 en nog steeds geen rijbewijs als autoliefhebber ??? Uitstekende muziek smaak overigens !
@johnhert: wat persoonlijke stuff gebeurde… En daar wil ik t op houdrn
@johnhert: Ik heb ook pas op mijn 29e mijn rijbewijs gehaald. Kwestie van prioriteiten. Op dit moment heb er overigens niks aan, want ik mag drie maanden geen auto rijden, maar dat is een ander verhaal…
@toyotafortuner: Jep, ’t zelfde hier. Helden als Queen, Deep Purple, Rory Gallagher en Rainbow staan standaard aan in de auto, vooral met Stargazer bromt de 5 cilinder tevreden mee.
@toyotafortuner: Dean Martin
@hollandbest: is ook zeker welkom
Voor easy listening rijgedrag zet ik meestal Jack and the Weatherman op, gewoon van NL’se bodem, heb ze (niet geheel verrassend) tijdens een cabrio tocht door Europa ontdekt. Outkast is idd ook prima te pruimen, evenals Sugar Hill gang en the Spinners voor die good ole 70’s groove. Als het hard moet gaan is het heel simpel, Piece of Mind van Iron Maiden of de laatste Fifa Soundtracks (zo heb ik ook Portugal.the Man ontdekt)
Jaaaaa, dit is echt mijn shit. Dagelijkse kost en ik heb alle albums die hier genoemd worden. Is het niet op Spotify is het wel daadwerkelijk op CD.

Maar als het echt gaat om albums waardoor je lekker rustig gaat rijden en chill gaat dan moet je Compton’s Most Wanted ook noemen. De eerste drie albums, genoemd It’s A Compton Thang, Straight Checkn ‘Em en Music To Driveby, zijn echt goed. Nummers als Late Night Hype, Growin’ Up In The Hood, Wanted, Compton’s Lynchin, Can I Kill It?, Hood Took Me Under (echte GTA San Andreas classic), Duck Sick (I en II), This Is A Gang, Niggaz Strugglin etc etc. Heerlijke muziek wat mij betreft.

Bedankt voor deze lijst mannen. Ik word er gewoon vrolijk van!
‘t Is me een raadsel waarom je naar dit soort op klanken gezette rijmelarij zou willen luisteren. Zeker als je een auto hebt, die zelf een fatsoenlijke soudtrack produceert.
@amghans: Na een paar uur monotoon gebrom van van je auto op cruisecontrol ga je op een gegeven moment toch echt wel verlangen naar wat lekkere muziek lijkt mij.
@jasbelle: als een autogeluidenliefhebber heb je dan toch echt wel de verkeerde route gekozen 🤪
Wat ik persoonlijk een heerlijk nummer vind, zeker op een late avond, is Promises van Calvin Harris feat. Sam Smith. Waarschijnlijk vind heel veel mensen dit bagger, dan hen ik ook een oudere favorietje; Bee Gees met You should be dancing.
Och dit maakt mij heel vrolijk. Voorheen altijd naar rock en electronix geluisterd. Sinds een jaar hip-hop ontdekt en luister sinds dien niks anders. En ik kan beamen dat het inderdaad klopt. Van hip-hop ben ik inderdaad rustiger en relaxter gaan rijden. En dat terwijl ik van een oude oldtimer e30 naar een sportieve e46 330iC ben gegaan.

Waar is overigens LL Cool J met zijn pareltjes gheghee.

Ik mag overigens aannemen dat in het volgende artikel Anderson. Paak naar voren komt..??
Als ik in de 2.3 10v rijd doet de RVS uitlaatlijn het prima. Die ooraids van hierboven wordt ‘m in geen enkel geval. Maargoed, als ik dan in de motorisch gezien niet zo klankvolle A3 poeder in je neusgat van kasparov op heb staan mag ik niks zeggen. Ieder z’n meug.
Niet perse mijn genre, maar het eerste album van N.E.R.D (in search off) mag er wezen.
Helemaal de remix van Provider door de band Zero 7 is een all time classic:
https://www.youtube.com/watch?v=m-OVSPMGGX0
Mijn bijdrage zijn wat recentere nummers maar ook erg fijn naar mijn mening:

1000 nights – FRENSHIP
(Mijn favoriet)

Something new – Axwell ingrosso

Freedom – Kiso

Going wrong – Armin van Buuren
(Uit 2008 alweer, maar doe hem er toch bij)

Girl at Coachella – Matoma

Hold on Deepend Remix – Chord Overstreet, Deepend

The Veldt – Deadmau5
(Kan me voorstellen dat velen dit helemaal niks vinden, vind hem zelf vooral ‘s nachts erg relaxing)
Dat eerste nummer van Wu Chronicles (veel beter album IMHO)… Chambers… Brings back memories…
Helaas maar alles uit dit lijstje is verboden om gedraaid te worden in mijn auto. Dit samen met 70’s en 80’s disco.
Voor relaxed touren luister ik toch liever naar de Peppers, waarbij in de zomer in een cabrio Road Trippin’ met stip op 1 staat…
@superfred: Californication en By the Way liggen nog altijd permanent in de auto!
Ik heb pindakaas gegeten…
@willeme: wat een geweldige albums, sommige was ik gewoon vergeten. Goeie dingen. 👍🏾💪🏾🥃
Mooi lijstje, maar dit blijft toch echt m’n favoriete relaxte autoplaat:
https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ
@Dizono: Ik dacht dat meer hiervan was; https://youtu.be/-dn7FtPVvoA
@smoked:
Zo’n sexy clip op dit uur… Daar gaat mijn nachtrust.
@dizono: Wow! Die heb ik lang niet meer gehoord! *Huilt klein beetje van binnen*
@dizono: haha, die foute kleren!!! Geweldig!
Love it
Dit lijstje 👌🏼👌🏼👌🏼 heel netjes!
Flitsmeister aan en het kan gewoon met Amon Amarth of Wintersun worden gecombineerd.

Echter is dit artikel dusdanig geschreven dat ik de albums gerust een kans zou willen geven.
Erg lekkere lijst. Veel dingen die ik al tijden niet meer gehoord heb.

Voor de mensen die het niet zo op ‘reppers’ hebben zijn er genoeg relaxte hiphop beats zonder. Aantal voorbeeldjes onder.
Nujabes – Aruarian Dance
https://www.youtube.com/watch?v=TYRDgd3Tb44
Ljones – Soul Below
https://www.youtube.com/watch?v=G9sybEmLpVc
Gramatik – Hit that jive
https://www.youtube.com/watch?v=_m2zGncgLjw
Heerlijk lijstje dit!
Zelf zou ik Midnight Marauders van de Tribe er nog bij doen, en dan is de playlist voor mij wel compleet!
Ik luister zelf allerlei genres, maar kom toch altijd terug bij 90’s hip hop.
Zelf vind ik het heerlijk om setjes op te zetten. Hierbij mijn bijdrage:

Radioshows uit de jaren 90 van DJ Eclipse (& Dj Stretch and Bobbito) waarin voornamelijk onbekende hiphop langs komt: Kijk even naar de meest geluisterde shows.
https://www.mixcloud.com/itsdjeclipse/
https://soundcloud.com/jsmoke/live-at-the-bbq-2000

En niet te vergeten staan er ook op NPR Tiny Desk ook wat van de betere hiphop maar dan live met band.
Zoek bijvoorbeeld op Rakim, GZA, Anderson Paak, Big Daddy Kane, Mac Miller, Smif n Wessun; maar staan nog veel meer op. https://www.youtube.com/user/nprmusic/featured
ik weet niet wat dat bij gaat dragen aan mijn veiligheid op de weg. Als een bezetene op de radioknoppen drukken op zoek naar iets prettigs kan nooit goed zijn. Dan liever iets waarbij het gaspedaal diep intrappen bij de muziek hoort. Ik ga toch niet te hard in mijn Volvo 340, al zou ik het willen…
Dit is idd heerlijke tour muziek, oldskool of nieuwe (goede) rap/hiphop en rustig cruisen.
Goed lijstje Willeme, naast verstand van auto’s heb je dus ook verstand van goede hip hop. Tegenwoordig luister ik in de auto alleen nog naar radio 1. Ben gek op de nieuws en Co bus.
Setje van Parrish Smith aan op SoundCloud, dan maak je mij gelukkig.
Van 2pac heb ik wel eens gehoord.
Ik kan de 90’s hiphop steeds meer waarderen, toen ik op de middelbare school zat luisterden alle mongolen naar deze muziek (de school stond in Rotterdam he) dus had ik er by association een hekel aan. Maar een goeie pre-2000 hiphop plaat kan me nu wel bekoren. Het moet ook niet teveel achter elkaar zijn.

Als ik zelf mijn rechtervoet in bedwang wil houden gaat het laatste album van Arcade Fire of van The war on drugs aan. Superrelaxte muziek waar zo af en toe nog eens een mooie zwierige gitaarsolo in voorkomt! En dat in deze tijd.

Oh ja, @ikschrijfookoverautos als er ook maar één Lil’ idiot in je lijstje voorkomt bel ik de politie! Wees gewaarschuwd!
Ik heb alle albums in een Spotify playlist gegooid; https://open.spotify.com/user/gullinl/playlist/1WKk0OUy9noWFlExyLWpez?si=hkzi01ygQZ6vBzOq9g8I4w

Helaas staat Killah Priest er niet in omdat het specifieke album niet bekend is op Spotify. Van Dr Dre staat alleen 2001 op Spotify, de rest kun je natuurlijk exclusief via Tidal beluisteren.
Van deze muziek ga ik juist harder rijden zodat ik eerder thuis ben en deze muziek niet langer hoef te horen.
Gewoon een bak herrie (lees black/deathmetal in willekeurige vorm) op de radio en ik ben een tevreden chauffeur. Wat niet wil zeggen dat ik deze lijst oldschool hiphop niet kan waarderen, ik ben tenslotte muzikant en algemeen muziekliefhebber, alleen vind ik hiphop of r&b in de auto altijd een beetje slaapverwekkend…
@tge1: waar ik echt doodmoe van wordt is reggae.
Hiphop is heuuuulemaal mijn ding niet.

En rustig rijden ook niet. Maar soms (meestal, want kinderen, woonwijk,…) kan het niet anders.

Bij de muziek van rob dougan of the box van orbital, of the test van the chemical brothers wordt ik wel heel kalm en hyper gefocust wat op zijn beurt wel perfect is om de auto snoeihard over een slingerbaan te jakkeren. Dus exact het omgekeerde effect van wat Willeme hier wil voorstellen.

Wat wel een positief effect heeft op het brandstofverbruik (laten we het pseudo rustig rijden noemen) zijn tragere ietwat melancholische nummers.
Scorpions – wind of change
Paolo Nutini – iron sky
Chris isaak – wicked game


En the future sound of London.
Luister eigenlijk amper naar muziek in de auto. Geniet meestal van het geluid van de motor. Dat is voor mij een ”eargasm”.
@maxidyne: twee uur eargasm per dag is er voor mij over. Muziek it is ;-)
Heerlijk lijstje met super albums er tussen. Echter als Pac fan zou ik eerder voor ‘All Eyez On Me’ kiezen. Topplaat van begin tot einde.
Geen Ultramagnetic MC’s? Geen EPMD? Geen Eric B? Geen Big Daddy Kane? Public Enemy? Marley Marl? Pete Rock? Etc. Etc. Beetje gemiste kans dit…
@rollingstoned: Ik had er liever een top 50 van gemaakt, maar om het een beetje leesbaar te houden is het een Top 15 geworden. Veel namen die je noemt stonden overigens absoluut op de shortlist. Net als 30 anderen ;-). Hadden allemaal erin kunnen staan.
Verdi:
Aïda
Nabucco

Mozart:
Requiem
Don Giovanni

Cecilia Bartoli

Ouwe platen van John Hiatt
De live platen van de Blues Brothers
Ouwe Cubaanse salsa en son
La-33 met fenomenale Colombiaanse salsa
Carole King
Desnoods Janis Joplin
Blood sugar sex magic en Californication van de Red Hot Chili Peppers
Funk
Norah Jones (heel relaxed)

Mag allemaal in mijn auto worden afgespeeld. Maar GEEN HIPHOP, RAP OF ANDERE HERRIE.Deze lijst klopt als een bus, But where is the love for:
– Gangstarr
– Group Home
– Smoothe de Hustler
– Blahzay Blahzay
– Frankie Cutlass
– Sadat X
– Large Professor
– Brand Nubian
– D.I.T.C. all group en solo albums… :)
– Cormega

Echt te veel om op te noemen uit de Golden Era….
@blitz: Heel veel liefde daarvoor! Ik ben zelf een enorm fan van Guru en Premier. En uiteraard is Brand Nubian een van de grondleggers van de hiphop zoals wij die nu kennen. Met muzieklijstjes kunnen er altijd nog wel 30 genoemd worden die er óók bij hadden kunnen staan ;-).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).