
Afgelopen maand verdween er weer een hoop subsidie naar buitenland.
We hebben het al vaker geschreven: Tesla’s worden massaal geëxporteerd. En dat was vorige maand misschien wel erger dan ooit. Elektrische auto’s, en in het bijzonder de Tesla Model 3, gingen in grote getale de grens over.
ING heeft de cijfers voor ons: er werden in totaal 3.383 elektrische auto’s geëxporteerd in januari, waaronder 1.524 Tesla Model 3’s. Intussen werden er maar 945 EV’s geïmporteerd. Er werden wel 11.157 nieuwe elektrische auto’s op kenteken gezet, dus niet getreurd: onder de streep stijgt het aantal EV’s gewoon.
Desondanks is het zonde dat zwaar gesubsidieerde auto’s naar buitenland verdwijnen, zo betoogt de ING. “Met elke Tesla Model 3 die naar het buitenland gaat gooien we 20.000 euro subsidie weg”, aldus Erik Slaaf van ING. Op dit bedrag zijn ze uitgekomen door de bijtellingskorting van een Model 3 die vijf jaar in de lease zit bij elkaar op te tellen.
Als je uitgaat van dat bedrag is er alléén in januari al voor miljoenen aan subsidie de grens over gegaan. Nu is die subsidie niet helemaal weggegooid geld natuurlijk, want zo’n auto heeft wel vijf jaar in Nederland rondgereden. Maar het zou toch een betere investering zijn geweest als de auto hier ook blijft.
ING is daarom van mening dat de subsidie op occasions te vroeg is stopgezet. Vorig jaar kon je als particulier nog €2.000 subsidie krijgen bij het kopen van een tweedehands EV, maar dat feest is nu afgelopen.
Dat er juist nu veel Model 3’s de grens overgaan is overigens goed te verklaren. In 2019 gingen leaserijders massaal aan de Model 3 en nu zijn de leasecontracten na vijf jaar afgelopen. Zoals ING ook opmerkt is het dan niet gek dat er meer aanbod is dan vraag in Nederland. En dus verdwijnen ze naar buitenland.
Foto: Vrachtwagen vol met Model 3’s, gespot door @quintenbras
Tja, zolang NL EV rijden onaantrekkelijk blijft maken, is dit hun eigen schuld.
Plus bijtelling betalen over een bepaalde nieuwprijs moeten we ook maar eens vanaf.
Onaantrekkelijk blijft maken ?
Volgens mij is het standaard onaantrekkelijk maar is het EV kasplantje alleen met subsidie kunstmatig in leven gehouden. Eens de subsidie speen wegvalt kan het kasplantje alleen overleven in een kas waar wel nog de boel kunstmatig in leven wordt gehouden.
Er worden nog steeds EVs verkocht hoor.. Alleen doordat MRB op gewicht nergens op slaat gaan ze nu massaal de grens over.
Ach, een beetje normale EV is niet heel veel zwaarder dan een vergelijkbare hybride, want ook die zetelen tegenwoordig een knappe batterij mee.
Dus misschien toch eens de feiten bezien ipv in de defecte LP blijven hangen?
Zo goedkoop vind ik ze anders nog niet als ik online kijk naar gebruikte model 3’s…
40% van de nieuw prijs na 5 jaar is gewoon een goede prijs. Zeker gezien ze in onderhoud en energie spotgoedkoop zijn. Jarenlang is er gezeurd om betaalbare EVs voor Jan Modaal en nu ze er zijn gaat het zeuren maar door. Sommige mensen verdienen gewoon de trein.
Is dat niet van alle tijden? Ik pak even wat lease toppertjes van de afgelopen jaren:
– Mitsubishi Outlander PHEV
– Volvo V60 D6
– Volvo V40 D4
– https://www.autoblog.nl/nieuws/bijtellingstopper-megane-verdwijnt-massaal-door-export-86121
De tweedehands markt is niet in staat om al die leasewagens te absorberen. Het is voor velen nog steeds te duur, of het aanbod past niet bij de vraag. Zo wil iedereen nu een SUV en de Model 3 is geen SUV.
Nu kan je beweren dat er een bak subsidie over de balk is gesmeten maar reken eens uit hoeveel kilometers er zijn afgelegd met de auto’s die nu geexporteerd worden. Die kilometers zijn niet afgelegd met het verstoken van fossiele brandstoffen. Door export naar Europa gaat de rest van Europa schoner rijden.
Ondertussen hebben wij zelf zoveel belasting op onze auto’s dat we wederom winnen op het punt “oudste wagenpark van Europa”. Wil je je gesubsidieerde groene vloot binnenboord houden dan zal je het financieel aantrekkelijk moeten maken voor de 2e hands koper. Degene die nu in een 12 jaar oud hok zit.
Vergeet ook al die spaardieseltjes niet, die zo rond 2010 ‘bpm-vrij’ waren aan te schaffen – en ook als zodanig massaal werden verkocht en geleased. Eerst werd die bpm vrijstelling al keurig ‘verrekend’ door de dealers en importeurs (als in: grotendeels in eigen zak gestoken), wat de automobielsector met de toentertijd heersende bankencrisis bepaald niet slecht uit kwam. Met tienduizenden zijn die na vier, vijf jaar de grens over gestuurd. Het schijnt dat hiermee alleen al iets van 6 miljard euro aan belastinggeld is verdampt…
De automarkt voor Jan Modaal wordt met overheidsregeltjes finaal de nek omgedraaid. Er zijn inderdaad van die diesels waar de lucht schoner uit komt dan dat die erin gaat. Maar ze belasten het kapot. Nog zoeentje : autogas. LPG is een restproduct wat normaal wordt afgefakkeld omdat het niet nodig is. Het was een zeer goedkope en schone brandstof maar ook dat moest kapot.
Doe daarbij dat door Europese regels een Toyota Aygo van nog geen 8k nu ineens 20k kost en niemand koopt meer nieuw. We gaan naar een moment toe dat de gemiddelde Oostblokker iets beters rijdt dan wij.
@rwdtwer is geen enkele diesel waar de lucht schoner uitkomt dan erin gaat. Onmogelijk.
Misschien moet je dat betreffende artikel ook echt lezen ipv enkel de koptekst. Dan weet je waar men het over heeft. Dat wordt verkocht onder schonere lucht. Maar er is meer van invloed op luchtkwaliteit dat t ene omderdeel dat reduceert.
Bij wijze van spreken bedoelt hij. Lijkt me nogal duidelijk…
Spijker. Kop. Raak.
Inderdaad een creatieve rekenmethode. Ik heb 240K in 4 jaar gereden met mijn Tesla. De subsidie p/km zal best meevallen.
Het 4e jaar heb ik geen bijtelling gedaan, dus geen subsidie gehad??
Spijker op zijn kop.
Het is de schuld van de particulieren, de leaserijders zorgen dat de terreinen van de leasemaatschappijen vol staan met elektrische Tesla’s maar als de particulieren aan de beurt zijn om die goedkoop tweedehands te kopen geven ze niet thuis. Misschien is benzine rijden nog wel te goedkoop door de accijnskortingen die de regering om onduidelijke redenen in stand houdt
Nou zo goedkoop vind k die autos anders echt niet hoor als ik kijk online… Daarbij heb k zelf geen vraag naar een EV, en binnen mijn kennissenkring op mijn vader wellicht na ook niemand die een EV wilt… tis gewoon niet waar de 2e hands markt om vraagt, kan je dus beter de leaserijder aankijken om een auto te kiezen die beter past bij 2e hands verkoop (ff jou manier van denken omgezet)
Door subsidies te geven op producten waar normaal minder/geen vraag naar is krijg je de scheefgroei richting de tweedehandsmarkt waar diezelfde subsidie niet geldt. Het zijn auto’s waar de particulier niet op zit te wachten of zijn simpelweg te duur. Als de regering het wagenpark wil vergroenen zullen ze het rijden van een nieuwere auto (evt ev) moeten stimuleren en/of het rijden van een oudere auto ontmoedigen. Want ook hier staan 2 auto’s voor de deur welke minimaal 16 jaar oud zijn nu.
Te duur niet anders zou het buitenland toch ook geen intresse hebben in deze auto’s ?
Ik heb er wel naar gekeken, maar slim gerekend waren ze duurder dan (of een groter risico dan) een nieuwe met lage rente lening. Dus feitelijk waren de nieuwe te goedkoop wat ook best logisch was, want mede door subsidies kostte de Model 3 in 2019 zo rond de 60K.
Nu nieuw rond de 40K en die 5 jaar afgetrapte oude (met flink minder actieradius) nog steeds 19K.
19K is een logische prijs indien de nieuwprijs 60K is, maar er moet gerekend worden met 40K nieuwprijs (en eigenlijk nog lager ivm slechtere actieradius).
12K had een redelijk prijs geweest voor de occasions maar blijkbaar wordt er in het buitenland meer voor betaald.
Accijnzen op benzine verder verhogen gaat niet zolang de inkomens/vermogenskloof in Nederland zo groot blijft. Gestaag beter netwerk/infrastructuur en kleine maatregelen zoals subsidie op tweedehands helpt wel om EV verder in te laten dalen in Nederland.
Daarbij moet wel worden aangetekend dat de subsidie alleen mag worden toegekend als de tweedehands auto niet voor teveel wordt aangeboden. Net zoals EV subsidie op nieuwe auto’s niet duurder dan 45K had de tweedehands subsidie alleen mogen worden toegekend als de auto minimaal 15% afschrijving per jaar had gehad.
Moet trouwens zeggen dat het slecht je voeten kwijt kunnen op de achterbank van de oude model 3 ook een belangrijke reden voor mij was om er niet op in te gaan. De automarkt blijft gewoon moeilijk door pietluttige mensen zoals ik.
Die zogenaamde accijnskortingen zijn gewoon een door de staat zelf opgelegde belastinghoogte omdat ze die belasting tot zulke absurde hoogte hebben laten stijgen dat half zuidelijk Nederland over de grens gaat tanken.
En als je de rijen daar ziet staan weet je wat er niet de schatkist in vloeit. De tankzone des doods in Nederland is groot.
@mashell: ik denk dat het probleem ook nog steeds ligt bij het feit dat onze auto’s gewild zijn in de export. Op het weer na heeft een auto hier een zeer rustig leventje. Kennelijk loont het voor buitenlandse importeurs om massaal hier te gaan shoppen. En hey, ik keur tellerstanden terugdraaien niet goed maar als een gemiddelde Oost-Europeaan een 300k ervaren auto met 100k ziet en het ziet er naar hun maatstaven uit alsof het klopt, dan wordt die theorie over het luizenleventje weer bevestigd.
En het is een vicieuze cirkel. Prijs je de auto te laag om particulieren geïnteresseerd te maken, dan zijn exportbedrijven net zo happig. Dus prijs je hem hoger om de exportbedrijven buiten de deur te houden, maar dan gaat een particulier weer niet zo veel betalen ervoor. Dus blijf je ermee zitten totdat je de deur weer open zet voor beide.
Voor de aanschaf van mijn Mazda ben ik voor de grap gaan kijken naar of je nog voor redelijk geld een Prius 2 kan kopen. Waren toen 5k voor eentje met drie ton op de teller (en dat is een bug dus er staat waarschijnlijk meer op). Je lacht je rot. Want de rest rijdt allemaal nu rond in Oost-Europa, Afrika of noem eens een Verweggistan. 10k voor een Prius uit 2005 met twee ton op de teller, het stond er echt.
Als er subsidies nodig zijn om een product te slijten, is het product gewoon niet goed genoeg. Gezien subsidiëring in mindere mate toepasbaar was op occasion verkoop kun je je conclusies trekken. Elektrische auto’s rijden goed, maar als mobiliteitspropositie is het gewoon nog niet goed genoeg voor velen. Komt vanzelf als de EV verder doorontwikkelt, de ICE gaat immers ook al even mee. Over 25jr zullen er weinig redenen zijn om nog voor een ICE te kiezen.
Wat een dom rapport.
Als die tesla geen 4% bijtelling had, was die ook niet massaal geleased.
Dus je kunt nooit daar zomaar een bedrag aan hangen.
Dat een frikking bank dat niet snapt
Dit is de ING, de bank van de fossiele subsidies. meer verstand van clickbait dan van geld, economie en milieu.
4% was t/m 2019. Alle auto’s van 2020 vallen daar al niet onder en dat zijn er ook nog genoeg hoor.
Subsidie had deze exodus niet tegengehouden, het aanbod is simpelweg groter dan de vraag. Je kunt je sowieso afvragen hoe effectief die subsidie was, voor een niet onaanzienlijk deel verdween die gewoon in de zakken van handelaren die de prijzen van occasions er op aanpasten.
Persoonlijk vind ik dat bijtellingsverhaal er ook een beetje aan de haren bijgetrokken. Dat is ‘subsidie’ die de berijder van een auto krijgt om zakelijk in een EV te rijden. Het is dus strikt genomen niet zo dat die specifieke auto gesubsidieerd wordt.
Is dit een bekrompen denkwijze? Hoezo door de plee? De auto dragen in het buitenland toch ook bij aan een beter milieu. En het milieu stopt niet bij de grens.
Precies! Jammer voor de nl overheid dat in de statistiekjes NL meer uitstoot maar voor het klimaat is het juist gunstiger als ze in het buitenland ingezet worden als taxi bijvoorbeeld.
Communisme geeft altijd bovenal verliezers, buiten de bureaucraten om.
Kan de subsidie niet teruggevorderd worden bij export?
Lijkt me simpel te regelen.
MIA aankoop subsidie had al een terugbetaal component in de eerste 5 fiscale jaren. Subsidie op bijtelling stopt bij verkoop. Bij verkoop mag je nog even aftikken bij de belastingdienst als je te hard hebt afgeschreven
Als elektrisch (of wat voor aandrijving dan ook) veel goedkoper is dan lijkt het me ook niet meer dan logisch dat de bijtelling lager is. Grondbeginsel van bijtelling is dat het je nooit meer mag kosten dan het opbrengt.
Onze Oekraïnse buurman net voor 28.000€ een model x uit Nederland gaan halen. 285.000km op de klok en een certificaat bij waarin stond dat de batterij nog 92% capaciteit heeft…ik zou het zelf niet durven
Had je het wel gedurfd boor deze prijs als de auto een benzinemotor had gehad en 285.000 km had gereden?
@chrisvis: 92% vind ik best netjes als het gaat om een vroege Model X.
Juist als ik een tweedehands EV zou gaan shoppen zou ik een Tesla wel aandurven, behalve een paar rotte appel-verhalen hoor ik steeds vaker dat de batterijcapaciteit na tonnen aan kilometers nog dik in orde is.
Had het zeker niet gedurfd als het een benzine of diesel was. Even voor de volledigheid was van 2018, nieuwprijs meer dan 130.000€ volgens de factuur…
Maar wel een begrotingstekort van 1,2 miljard via een btw verhoging terug zien te verdienen. Als de overheid een bedrijf was waren ze al 20x failliet verklaard.
ING, de bank die het verschil tussen belastingkorting en subsidie niet kent en weigert te begrijpen dat een groot deel van de Tesla leaserijders anders niet zo’n dure auto had genomen. Natuurlijk heeft dit geld gekost, maar zeker niet 100% van de ‘gemiste’ bijtelling.
Tesla’s verdwijnen al jarenlang naar het buitenland, kijk maar eens filmpjes van Ove Kroger van jaren geleden, waar hij toch regelmatig een Model S in Nederland haalde voor klanten en zelfs een blinde kon aan zien komen dat handelaren liever meer verdienen aan een buitenlandse klant dan minder aan een Nederlander omdat er hier een dump plaatsvindt. Niet te vergeten geholpen door media en organisaties als de ANWB die ons voorhielden dat door de massale afloop van leaseperioden en bijtellingskorting de prijzen enorm zouden inzakken. Plak daar nog een kabinet aan vast dat MRB voor EVs onevenredig duur maakt door vast te houden aan brandstoftarieven en de korting op de MRB sneller afbouwt, wel de tijdelijke accijnsverlaging op brandstoffen langer in stand houdt maar niet de tijdelijke korting op energiebelasting voor laadpaal exploitanten en tweedehands aankoop niet langer stimuleert zoals in het buitenland nog wel gebeurt en je hebt de perfecte storm om zoveel mogelijk EVs naar het buitenland te zien vertrekken.