MINI Countryman 2017: rijtest en video

Auteur: , 32 Reacties

De nieuwe MINI Countryman is een Nederlands product. Maar kunnen we er ook trots op zijn?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Voordat we het over de Countryman gaan hebben, wil ik het eerst met je hebben over het merk MINI. Er is namelijk nogal wat veranderd bij het van oorsprong Engelse merk. Waar het vroeger ging om zoveel mogelijk bieden in een zo compact mogelijk jasje, lijkt het tegenwoordig te gaan om zoveel mogelijk gebakken lucht in een veel ruimer jasje. Echt, als je een compact autootje zoekt hoef je bij MINI eigenlijk helemaal niet meer aan te kloppen. Het kleinste wat ze hebben is een MINI Cooper, en die begeeft zich tegenwoordig in dezelfde klasse als de Peugeot 308. Alle alternatieve modellen zijn zelfs nog groter, zoals we al concludeerden tijdens de introductie van de nieuwe Clubman. Daar stelden we dat er niks mini meer is aan MINI. Dat stoort soms, want als je merknaam nota bene 100% gericht is op het aanduiden van het formaat van je auto, dan kun je dus gerust stellen dat ze de merkwaarden overboord gegooid hebben in Oxford. Of eigenlijk München, want MINI is natuurlijk behoorlijk Duits. Of Nederlands. Wat is het eigenlijk?

MINI Countryman Cooper S ALL4 2017 rijtest en video

Misschien moeten we bij MINI gewoon de gedachte loslaten dat het altijd maar om kleine auto’s moet gaan. Als we MINI gewoon zien als badge zonder bijbedoelingen, dan kunnen we stellen dat MINI een soort lifestyle-label is van BMW. En je weet hoe het met lifestylemerken werkt: je betaalt relatief veel ten opzichte van vergelijkbare auto’s, maar je krijgt praktisch gezien iets minder in ruil voor een kekke uitstraling. Daar is MINI supergoed in geworden de afgelopen tien jaar, met de Cooper, maar er kwamen ook grotere modellen zoals de Clubman (rijtest), Paceman en de Countryman. En die Countryman is dus de grootste MINI. De MAXI, zeg maar.

De vorige generatie was al best een grote auto, deze Countryman is nóg groter. Twintig (!!!) centimeter langer en drie centimeter breder om precies te zijn. Dat geeft ruimte voor vijf stoelen die ook nog eens dertien centimeter versteld kunnen worden in de lengterichting. Die middelste “stoel” achterin moet je niet toebedelen aan iemand met een lichaamsbouw forser dan die van een wandelende tak, want die is echt aan de smalle kant. Wel is er 450 liter bagageruimte, wat ongeveer even veel is als een BMW 5 Serie Touring van 15 jaar oud. Optioneel kan je de MINI overigens uitrusten met de Picnic Bench, wat nog een kussen oplevert dat je kan uitklappen uit de achterbak om op te zitten. Dan zou je dus twee, ehh, ‘balkonplaatsen’ kunnen creëren voor mensen die je net iets minder mag dan de andere passagiers.

MINI Countryman Cooper S ALL4 2017 rijtest en video

De nieuwe Countryman ligt eigenlijk helemaal niet zo beroerd op het netvlies als je het mij vraagt. Beter dan de andere producten van MINI momenteel, maar niet iedereen is dat met me eens getuige de comments onder ons eerste bericht over deze Countryman. De neus doet mij een beetje denken aan die van de Fiat 124, maar dat vind ik ook een fijn ogend autootje dus zo’n ramp is dat niet. Verder oogt de Countryman gewoon een stuk dikker en beter in proportie. De vorige generatie vond ik een vadsig karretje, deze Countryman oogt meer afgetraind.

MINI Countryman Cooper S ALL4 2017 rijtest en video

Nu zou ik graag willen zeggen dat ik het interieur ook goed gelukt vind, maar dat lukt me niet. Hoewel de centrale ring in het dashboard niet zo vreselijk groot is als dat hij op de officiële foto’s oogde, is het ding nog wel behoorlijk aanwezig. En het vreet ruimte die je eigenlijk wil besteden aan andere zaken, die je direct bij de hand wil hebben. In een MINI blijft het een zoektocht naar het juiste minuscule schakelaartje voor de juiste functie. Het is mij te druk en ergonomisch vind ik het niet erg sterk allemaal, maar goed. Het is wel herkenbaar MINI zullen we maar zeggen.

MINI Countryman Cooper S ALL4 2017 rijtest en video

Op motorisch vlak zijn er weinig verrassingen: de bekende driecilinder 1.5 met 136 pk en 220 Nm ligt in de Cooper Countryman, de 2.0 viercilinder met 192 pk en 280 Nm ligt in de Cooper S. Diesels zijn er ook: de 2.0 viercilinder levert als Cooper 150 pk en 330 Nm, als Cooper SD is er 192 pk en 400 Nm beschikbaar. Er volgt ook nog een plug-in hybride variant met de eerder genoemde 1.5 driecilinder en een elektromotor, die gecombineerd goed zijn voor 224 pk en 385 Nm. Als je die wil moet je de langste modelnaam ooit invullen op je orderformulier: MINI Cooper S E Countryman ALL4.

MINI Countryman Cooper S ALL4 2017 rijtest en video

Wij reden met de Cooper S Countryman ALL4, uitgerust met een achttraps Steptronic automaat (de gewone Cooper heeft een zestraps automaat) en vierwielaandrijving. Die is overigens op alle motoren optioneel. De Cooper S moet in 7,2 seconden naar de honderd kunnen sprinten, en we zijn geneigd die claim te geloven. Sterker nog: het blokje voelt best rap. Wel zijn we blij dat deze auto met ALL4 is uitgerust want op de modderige landweggetjes in Engeland is het met al dat vermogen op de voorwielen flink behelpen. De ALL4 zorgt ervoor dat je eigenlijk altijd je vermogen goed kwijt kan. En bovendien helpt het de stabiliteit verhogen en kun je er nog eens mee door een weiland baggeren of over een bospad hobbelen zonder je al teveel zorgen te maken dat je vast komt te zitten. Reken echter niet op schakelbare differentiëlen of iets dergelijks, zover gaat het nu ook weer niet. Dat blijkt ook wel een beetje uit het rondje dat MINI voor ons heeft uitgezet: er zijn weinig échte uitdagingen in verwerkt, alleen wat moddersporen en een paar flinke kuilen, that’s it.

MINI Countryman Cooper S ALL4 2017 rijtest en video

Verder valt op hoe geïnspireerd deze Countryman stuurt. We zouden ze een keer naast elkaar moeten zetten voor een strakke vergelijking, maar het voelt allemaal net wat strakker en directer dan de Seat Ateca, wat ik vooralsnog de strakst sturende compacte SUV vond. Het rijdt meer als een hatchback dan als een SUV met compacte buitenmaten. De besturing wordt kunstmatig zwaarder gemaakt als je de Sport-stand inschakelt. Het geeft iets meer beleving, maar eigenlijk niet meer gevoel. Wat wel leuk is aan de Sport-stand is dat je de auto wat beter hoort. De 2.0 wil best een beetje pruttelen en knallen bij gas los, maar overall bromt de auto ook wat sportiever in deze stand. Misschien kinderachtig, maar ik word er blij van. En een MINI mag best een beetje kinderachtig zijn.

MINI Countryman Cooper S ALL4 2017 rijtest en video

Al met al ben ik positief verrast door deze MINI. Natuurlijk, het is geen auto die je rationeel gezien snel zult kopen: een instapper heb je pas vanaf vanaf €32.900 en de Cooper S ALL4 die wij reden vanaf €45.600. Da’s ruim meer dan een Kodiaq, Ateca of Qashqai, terwijl die auto’s meer te bieden hebben qua ruimte en features. Maar tegelijkertijd is de BMW X1 (waarmee deze Countryman veel techniek deelt) pas vanaf dik €40.000 euro te bestellen. Ook de andere premium merken zijn écht een stukje prijziger. MINI gaat er eigenlijk een beetje tussen zitten: iets minder praktische bruikbaarheid, maar leuker om te rijden en een merkimago dat voor een hoop mensen aantrekkelijk is. En lelijk vind ik ‘m ook niet meer. Zo’n John Cooper Works (vanaf €50.900 euro) lijkt me stiekem heel leuk voor mijn vrouw, als één van jullie die over een paar jaar flink heeft afgeschreven. En daar kan ik zonder al teveel schaamte zelf ook wel eens een boodschap mee doen. Well played, MINI! Filmpje!32 reacties

“Misschien moeten we bij MINI gewoon de gedachte loslaten dat het altijd maar om kleine auto’s moet gaan.”

Dat is 16 jaar na het uitkomen van de ‘nieuwe’ MINI inderdaad geen gek idee!
Heel hip allemaal, maar mij trekt het niet.
1. Het blijven damesauto’s
2. Veeeeel te duur
3. Potsierlijke interieur is het ook niet echt.
@jippie: Zeker nooit een John Cooper Works gezien of gereden?
Leuke test, vind het echt een mooie auto!!
Another Brother with alotta mothers! Duits autotje met een Engelse naam gemaakt in Nederland. Volgens mij is het voor de ontwerpers ontzettend lastig om maar steeds weer een nieuwe variant op het oude thema te maken. Dan gaan inderdaad dingen als een lastige dashboard layout je behoorlijk in de weg zitten.

Ik vind de auto er van buiten prima uitzien, maar moet rillen van het interieur. Voor mij niet.
Goede review. Maar mijn god wat is zo’n Countryman een lelijk ding.. Met elk model worden ze groter en groter.
Leuk hoor en kun je er gelijk mee bij de politie
Leuk hoor rij je straks in een politieauto
@bmwe82: liever zelf sturen in een auto zoals de politie rijdt dan achterin meerijden in een politieauto.
Gezien het uitschrijven van de nieuwsbrief niet werkt, maar even hier.

@autblog verwijder gelieve mijn account..
@jrsmoke: ik heb je even uitgeschreven vd nieuwsbrief. Welke foutmelding kreeg je? want op zich zou dat gewoon moeten werken.
@jrsmoke: dan ben je hier bij het juiste loket. We staan allemaal in de rij om van die spam af te komen en kijken intussen een videootje van een malloot in een pipo autootje dat veel blijdschap geeft omdat het in ons land van de band loopt. Ach het is zo alweer carnaval kan ie mee in de optocht! Formulier in drievoud afdrukken, tekenen en de secretaris zal u uitmelding ter goedkeuring aan de voorzitter voorleggen. Prettige avond verder.
Natuurlijk is het niet ergonomisch en geeft een muisgrijze Skoda je meer waar voor je geld. Maar het leven mag ook LEUK zijn en dat is precies waar Mini nog steeds voor staat. Het rijdt geweldig en er is tenminste wat liefde aan het interieur besteed. Ik zou zelf met twee kinderen of zo de nieuwe Clubman zeker overwegen. Countryman is niet voor mij, ben niet zo van de SUV crossovers maar 100 keer liever dan zo’n duffe Seat.
@frederik: Seat Ateca Xcellence is verre van duf. Zelfs cross-over van 2016
In een MINI blijft het een zoektocht naar het juiste minuscule schakelaartje voor de juiste functie. Het is mij te druk en ergonomisch vind ik het niet erg sterk allemaal, maar goed.

Wat een azijn zeiken zeg dit….
Ik heb de vorige generatie meermaals als rental gehad. Ik vond dat altijd wel prettige auto’s. Beetje ondergemotoriseerd maar dat zal met de Cooper S en SD modellen geen probleem zijn. Vind de nieuwe wel een stuk frisser ogen. Interieur is typisch MINI. Ik vind het wel fraai. Al is het ergonomisch inderdaad soms niet helemaal lekker. Ik moest ook wel zoeken naar knopjes etc.
Laten we niet vergeten hoe knap het is dat BMW een succesnummer van MINI heeft gemaakt. Want dat is verschrikkelijk moeilijk. Van een retro sub-merkje naar een winstgevend volwaardig merk wat zeker mee doet qua verkoopcijfers. Bij Rolls-Royce heeft men dat ook geflikt kunnen we wel stellen. Knap.
Ik vind het een erg leuke auto. De vorige kon me ook al bekoren, maar deze nog meer.
Hij is wel aan de dure kant, maar je krijgt er wel wat leuks voor terug.
@berlinetta: En nu ben ik het een keertje niet eens met je. Ik heb een aantal keren gereden met een Countryman en vond het een beetje onder de maat. Ik vond hem niet des Mini’s rijden en qua interieur viel het me ook tegen. Ik kon er net niet lekker in zitten. Ik zou gaan kijken voor een leukere hatchback. Een Giulietta of de nieuwe Renault Megane. Doen er zeker niet voor onder.
@viezefreddyw: Ik heb er helaas nooit in gereden dus daar kan ik niet over oordelen. Ik vind het vooral een leuke auto om te zien, maar ik zou hem nooit kopen vanwege de hoge prijs. Als hij dan ook nog eens tegenvalt zoals jij stelt, dan zou ik er al helemaal nooit voor gaan.

En ja, heel eerlijk.. voor een beetje Countryman zit je al snel op 45k. Voor dat geld rij je ook een Giulia. Dan wist ik het wel.
@berlinetta: Ik vind hem echt schofterig duur. Ik heb even snel een blik geworpen op de site van Mini. De goedkoopste Countryman gaat vanaf € 32.900 euro over de toonbank. En dan heb je hem zo kaal als de poes van welke pornoster dan ook. In het geval van een vrouw is dat prettig, maar een kale Mini wilt niemand. Dieselen kan vanaf € 37.500. En ja, die is ook kaal. De Giulia gaat weg vanaf € 40.491 en als je hem een beetje wilt aankleden kom je ongeveer op dezelfde prijs uit als hoe je een Mini Countryman wilt aankleden.

Of even een andere vergelijking maken. Een Renault Talisman, wat ik een heel sjieke auto vind in de juist uitvoering, neem je al mee vanaf € 31.780 en de leuke Renault Megane vanaf € 21.340.

Ik vind de Mini schofterig duur, zeker als je kijkt wat je er voor terugkrijgt. Maar het zit hem waarschijnlijk in de naam..
Doe mij er maar een!
Apart dat remlicht, verwerkt in de haaienvin antenne!
Cryptisch einde van ’t artikel. Dus als iemand de vrouw van auteur CasperH flink heeft afgeschreven koopt hij een John Cooper Works?
136pk in een Cooper met het gewicht van een potvis? John zal zich omdraaien in zijn graf.
In de video lijkt het heel wat beter dan op de persfoto’s. Misschien is het stiekem toch wel een leuke auto.
Nog steeds zo weinig koppel in de cooper-S. Waarom? Uit een 2.0 turbo moet je minimaal 350nm halen. Zeker als je er nog een automaat aanknoopt. Onbegrijpelijke keuze van bmw..
Dat je het een SUV mag noemen…
@casperh: Ik heb eerste de Autoflog gekeken van de Mini voordat ik deze keek; dan is het toch knap dat je deze zo serieus weet te doen. Goede review iig.

Overigens: leuk horloge met bandje in Martini-livery. Wil je delen welk merk/type het is?
@gregorius: sure :) Guards Red Design RL72, het Martini-bandje heb ik er los bij besteld :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).