MRB-vrije Hummer H1, hoe doet-ie dat?

Auteur: , 104 Reacties

Om de kosten te drukken kun je overstappen op een ecogebakje, maar wegenbelastingvrij rijden is natuurlijk veel leuker! Probleem is alleen dat een Hummer H1 te jong is om hiervoor in aanmerking te komen, tenzij hij elektrisch is.

Een Hummer H1 uit 1980, hoe is dat mogelijk?

Een Hummer H1 is geen goedkope auto om te bezitten. Het gevaarte van 4.000 kilo rijdt zo’n 1 op 4, en je zou eigenlijk een C-rijbewijs moeten hebben om ‘m ergens te kunnen parkeren. Het bedrag dat je maandelijks aan MRB alleen al kwijt bent moet fenomenaal zijn, dus is het ideaal als je hierop kunt besparen. Echter, hoe de eigenaar van deze Hummer H1 dit voor elkaar heeft gekregen, is ons een raadsel.

Volgens de RDW is de datum van eerste toelating ergens in 1980. Dat is erg knap, want de Hummer H1 (op de markt vanaf 1992) bestond toen nog helemaal niet. Zelfs van zijn vorige incarnatie, de High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV, spreek uit als ‘Humvee’), reed in 1980 slechts één exemplaar: het protoype. De ‘Humvee’ zou pas vier jaar later klaar zijn voor de verkoop.

Natuurlijk zien we regelmatig oude Land Rovers en G-Klasses voorbij komen die een beetje zijn opgelapt naar moderne specs. Zolang het chassis oud is, maakt het voor de belastingdienst niet uit wat eroverheen is gebouwd. Dat een Land Rover of G-Klasse een opfrisbeurt krijgt is nog enigszins logisch omdat het chassis in al die jaren vrijwel identiek is gebleven, maar waar haal je een 1980 chassis van een Hummer H1 vandaan?

De kans is nihil dat we hier te maken hebben met het chassis van het ‘Humvee’ prototype. Voor het belastingvoordeeltje hoeven we het helaas niet meer te doen, maar wie een verklaring heeft voor dit mysterie mag het delen in de comments.

Waar komt deze Hummer H1 vandaan?104 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Zodra we er achter zijn ga ik het zelfde trucje uithalen. Droom auto voor mij.
Dus je betaalt geen MRB, en geen BPM? Cool! Alleen nog een LPG-installatie erin laten leggen zodat je brandstofkosten ook nog binnen de perken blijft en je hebt heel leuk speelgoed
@Edge: Daar zou ik ook in geïnteresseerd zijn, laat me weten als het lukt. Dieselen op LPG.
@Larick: Als je bij de voertuiggegevens kijkt, zie je dat deze H1 gewoon op benzine rijdt.
@Edge: Je hebt gelijk. Wist niet anders dat ze diesel waren. En daarmee is gelijk het jaartal duidelijk. 5,7 petrol V8 is alleen tussen ’95 en ’97 geleverd.
@Edge: mag je volgend jaar weer mrb betalen.
Onwetendheid van rdw? Die dus geen idee heeft hoe dit apparaat in te schalen?
hmmm. misschien heeft hij het chasisnr, van dat prototype te pakken gekregen. En erin gelast?
@toeter11: Legaal dan?
Het is een oude legerhummer?
@niekj: “Volgens de RDW is de datum van eerste toelating ergens in 1980. Dat is erg knap, want de Hummer H1 (op de markt vanaf 1992) bestond toen nog helemaal niet. Zelfs van zijn vorige incarnatie, de High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV, spreek uit als ‘Humvee’),”
@the-budel-guy: Sorry deel 2 ontbrak :P “reed in 1980 slechts één exemplaar: het protoype. De ‘Humvee’ zou pas vier jaar later klaar zijn voor de verkoop.”

Wel fijn zo’n edit knop -.-
@the-budel-guy: ik zal volgende keer eerst beter lezen, inderdaad danku
Wellicht een foutje? Maar met een 1985 chassis moet het ook al lukken.
Omgebouwd chassis van een GM big body frame? Suburban, minitruck of iets dergelijks?
@testpiloot: Dat zou ik ook gokken.
geïmporteerd en wat gesjoemeld met de cijfertjes?
Kan het geen chassis van een kitcar zijn?
@bsxc2: nee, want dan staat er op het kenteken niet dat het een HUMMER H1 is.
Er wordt hier gesproken over dat de motorrijtuigen belasting fenomenaal zou zijn? Kijk eens op de site voor de belastingdienst wat je betaalt aan belasting voor een vrachtauto?
@pet2r: deze auto staat geregistreerd bij de RDW als personenauto:

Voertuigsoort: Personenauto (M1 AA)
Carrosserietype: Sedan
Inrichting: sedan
Merk: HUMMER
Hebben landbouwvoertuigen een kenteken?
@Justin070: landbouwvoertuigen??
@Justin070: nee behalve als ze over de grens willen
@Justin070: “Landbouwvoertuigen die in Nederland geen kenteken nodig hebben, maar die ook in het buitenland gebruikt worden”. worden aangeduid in het kenteken met GV, dus dat lijkt mij hier niet het geval. Het enige wat zou kunnen dat het een ZZ voertuig is. Dit is een voertuig met bijzondere toelating van de RWD
@jj22: Kijk weer wat geleerd, dank u vriendelijk!
@jj22: dan zal er op de kentekenplaat ergens ZZ moeten staan..
Of is hij gewoon uit ’86 en dus belastingvrij
@Justin070: maar dat kan dus niet volgens de tekst…
@thomcarspotter:
Volgens deze advertentie wel:
http://www.autoscout24.nl/Details.aspx?id=208299065&cd=634626541340000000&asrc=st
@Justin070: hmm vreemd
@thomcarspotter: Rare is dat ze het in de advertentie over een 7,4 liter benzine uitvoering hebben.

Ik denk dat er gewoon een oldtimer chassis onder beide zit, zou ook direct de velgen verklaren die onder beide hummers zit.
@Justin070: Die Hummer waar je het over heeft, heeft een motorswap gehad (staat ook in de advertentie). De motorswap betreft een vroege 70s 454cu in (7.4L) versie van de Chevrolet Big-Block motor. Alleen in de vroege 70s kon die 7.4L motor zulke cijfers produceren. Bovendien is de grootste motor die in een H1 verkrijgbaar was een 6.6L turbodiesel.

OT: Geen idee, hoe diegene het heeft gedaan. Maar diegene is wel een baas! Alleen wat jammer dat hij niet zolang van zijn MRB-vrije ritten kan genieten :(
@toyotafortuner: I know, daarom zei ik het.
Maar als iemand de moeite heeft gedaan om er een andere motor in te hangen, is het niet onwaarschijnlijk dat diegene tevens een ander chassis heeft gebruikt.
@Justin070: anders controleer je het kenteken even bij de RDW: https://ovi.rdw.nl/
@Justin070: Dat is toch een andere auto? Geel, softtop, tegenover zwart, hardtop…? Kleur kun je wat aan doen, maar de carrosserie?
Mischien geen orgineel chassis?
Koets van de hummer op een aangepast chassis van een oude terreinwagen gezet, zou nog mogelijk moeten zijn want zo een hummer had volgensmij nu niet een erg modern chassis (ladder ofzo?)
@darrock: zou mogelijk kunnen zijn idd maar dan zijn ze wel aan het slapen bij rdw aangezien de carrosserie in principe niet relevant is voor type bepaling
Deze weegt leeg 2980, rijklaar 3080 kg. Is dus 1000 kg te licht?
@bungabungastig: ja, en de motor lijkt ook niet op die 8 cilinder diesel..
Vind 200 per maand aan mrb wel meevallen, voor een Raptor of een escalade betaal je net zo veel. En dit is gewoon een lompe vrachtwagen zonder enige echt vermogen.
RDW-ambtenaar kreeg ’s ochtends net bij het invoeren van de gegevens van deze Hummer een bakkie pleur voorgeschoteld van z’n collega. Vervolgens werd er over voetbal, lekkere wijven op de afdeling en dat zeikerige rotwijf die thuis zit gesproken. Toen ze eindelijk klaar waren was het alweer bijna het einde van de dag. Ambtenaar wist niet meer waar die mee bezig was maar wilde wel het gevoel hebben dat hij wat gedaan had die dag. Pakte een volgend dossiertje wat een Prius bleek te zijn en voerde dat in. En zo, dames en heren, heeft het kunnen gebeuren dat deze H1 mrb vrij rondrijdt.

True story…
@Rick-dos: Fake verhaal er werken helemaal geen lekkere wijven op de afdeling RDW. Voor de rest kan het kloppen :P
@the-budel-guy: Dat vinden jij en ik, maar die gasten weten niet beter. ;)
@Rick-dos: Een Prius uit 1986 .. stoer hoor ;)
In België durven ze al wel eens ingeschreven zijn als lichte vracht, dan vallen de taxen erop best wel goed mee.
@Hupke:
En dan mag je maar 80 en heb je een tachograaf?
@Hubert:

Nope, je mag er hetzelfde mee als met een personen wagen. Enige vereiste is dat de laadruimte (maar luxe viano’s& vito’s met passagierzetels vallen er ook onder) de lengte heeft van minstens een halve wielbasis.

Dus denk pajero, amarok, hummer,…
@Hupke: Dat betekent wel dat er in een normale auto gelijk een pajero, mercedes m, … geen achterbank meer zit :)
@osmo:

Dat betekend dat er ooit geen achterbank in heeft gestaan…

Ik weet een zelfstandige die en Viano heeft ingeschreven als lichte vracht en daar staan gewoon 8 (heel comfortabele) zitplaatsen in.
@Hupke: Zelfs gewone auto’s kunnen omgebouwd worden naar lichte vracht. Heb al een aantal malen advertenties gezien met Clio Rs-en en Focus Rs-en omgebouwd tot lichte vracht.

Heb hier zelfs een kerel aan m’n deur gehad voor een voorlip voor een Clio Sport, en die had hem laten ombouwen naar lichte vracht en had een LPG installatie laten steken.
Het zou makkelijk zijn als de fotograaf het aan de bestuurder gevraagd had.
Scheelt weer een hoop onzin.
@awesome: Ja, gewoon even uit de auto hangen op de snelweg, op het raampje kloppen en een gesprek beginnen. Hartstikke simpel :)
@fant: Als je tijdens het rijden foto’s kan maken, is dat niet veel moeilijker…
Een “leger” Ambulance? Die Ambulance’s zijn toch ook MRB vrij? Maar dat chassis uit 1980 kan echt niet.
Waarschijnlijk een aangepast chassis van een klein vrachtwagentje. Je zal toch grofweg dezelfde maten moeten hebben en iets wat het gewicht aankan. Dan eerst in GB op kenteken zetten en daarna aanbieden bij RDW.
@E34M5Touring: dan zou er toch geen hummer h1 op het kenteken staan?
Een geval als dit heb ik echt nog nooit gezien! Het kan niet anders dan dat dit bakbeest op een ander platform staat, toch?
@bass1103: dacht ik ook al aan ;)
Bij deze wil ik de eigenaar oproepen om ons van deze kwelling te verlossen. WHAT HAPPEND?
http://www.leger-voertuig-huren.com/humvee-hmmwv-leger-hummer-m998-kopen.html hier nog zo een. Ook met 1980 op de chassisplaat
@ruudw: Maar daar staat: date of dilvery: 07/80
@e550: 7e maand 1980 toch?
@ruudw: Tja, 80e maand 2007 lijkt me zelfs voor de RDW te lastig
Ik heb ook wel eens een brommer gekocht waarvan die jongen zei dat ze maar gewoon een leuk bouwjaar ervan hadden gemaakt bij de RDW omdat ze het niet zeker wisten…
Hummer replica?
Gewoon de buitenlandse papieren voor import vervalst?
Er zijn in Hollywood wel meer Hummer-bouwsels gemaakt voor de filmindustrie. Meende op een Chevy light truck frame.
@the-thing: Dan klopt het nog steeds niet. Normaal wordt het type en bouwjaar van het chassis gehouden, dus een Chevy Suburban chassis van 1980 zou kunnen, maar dan zou ie officieel een Suburban zijn, ondanks het uiterlijk…
Ik dacht dat een vrachtwagen (deze niet dus) amper wegenbelasting hoeft te betalen.

Heeft iemand hier cijfers van?

Maat van me rijd zakelijk en dus ook prive een F250. Vrachtwagen met C rijbewijs. Voordeel daar van. Geen bijtelling, dat kennen ze niet voor vrachtwagens. Wegenbelasting viel mee zei hij alleen de diesel. Tja 1:6 als je rustig rijd.
En dit dan?

http://www.schadeautos.nl/auto.php?id=645196
@ghost: Op het eerste zicht dezelfde als deze? Kleur, bouwjaar én motor zijn identiek :

http://www.autoscout24.nl/Details.aspx?id=208299065&cd=634626541340000000&asrc=st

Alleen is deze nog niet “brandschoon” .
@ghost: gevalletje vuurwerk schade als ik de tekst op de achterkant mag geloven

maar blijft idd een raar verhaal rond dit ding aangezien de h1 idd vanaf ’92 gebouwd werd dus zo misschien een oud leger hummertje kunnen zijn
hoogst waarschijnlijk betreft het hier een usa import, (kun je zien aan datum eerste toelating 28-02) amerikaanse import krijgen altijd 28-02 op de papieren, verder is het een 5,7 liter, wat een standaard chevrolet (small)blokmaat is, dus zeer waarschijnlijk zit hier een chevrolet suburban onder.
staat er “hummer”op de title, wordt het een hummer, wielbasis van deze is 332, en van een chevrolet suburban uit 1980 229..komt dus redelijk overeen..
hier nog een youtube filmpje van een dergelijke omgebouwde suburban..

http://www.youtube.com/watch?v=COjvSlZceJ0
@hjhj: 5,7 liter V8 was ook te krijgen in de H1.
@hjhj: zal inderdaad kloppen aangezien de wielbasis op kenteken ook 330,2cm is
die 5,7 liter dat klopt..
klopt inderdaad..
en nu nog een editknop mensen van autoblog!!
@hjhj: Daar smeken we al jaren om…en wat krijgen we? Een like knop…
@hjhj: En ironisch genoeg heb ik je een like gegeven…
@SimonMc: goed bezig! nu nog wat meer “likes” voor de editknop, dan valt het misschien op!
Hoe je het voormekaar krijgt bij een Hummer is mij niet geheel duidelijk, maar het gebeurd vaker.

Waarschijnlijk meer geluk dan wijsheid. Ik ken vanuit mijn ‘clubje’ een aantal auto’s welke niet goed geïmporteerd zijn. Op de duitse papieren staat bijv. niet alleen de datum van eerste toelating van specifiek het voertuig, maar ook de datum van eerste toelating van het type auto. Je zou verwachten dat de tiep-miepen bij de RDW de duitse papieren ondertussen wel zouden kennen, en het een van het ander kunnen onderscheiden.
Zo ken ik een auto ( waarvan ik eventueel het kenteken in de comments kan zetten, mocht ik ’t topic terug kunnen vinden ) welke als datum eerste toelating een datum heeft van ook zo rond 1982, terwijl het specifieke model pas in 1983 voor ’t eerst van de band liep. De auto zelf is nog een paar jaar jonger.

Dus: foutje bedankt misschien? Import vanuit een vaag land, waarbij de datum van eerste typegoedkeuring als datum van eerste toelating is overgenomen?
Van welk jaar dateert de aller aller eerste hmmv, que typegoedkeuring?

*of zit er gewoon een ladderchassis van een RaRo onder deze H2 geschroeft?*
Ik neem altijd voorrang bij wegenbelastingvrije auto’s… Ik betaal wél dus de weg is van mij! Zal bij deze niet meevallen… ;)
@Svenska_Aeroplan_AB: Zeker aangezien je LievelingsVoiture niet meer vernieuwbaar is…
adapting an older suburban or silverado (pre 1986), removing the complete body, mounting a pipe-frame to chassis and fitting a ‘plastic’ cover which looks like a Hummer H1.

Only thing that needs to change is the radiator, they seem to fit one of a range-rover.

http://www.youtube.com/watch?v=ib9HVVjvOtI
Dit is gewoon een geval van of een niet oplettende ambtenaar, of hij heeft de ambtenaar eens lief aan gekeken (en waarschijnlijk wel meer) zodat hij het jaartal even anders invoerd.
Is dit geen replica op basis van een Chevy/GMC Suburban? Die hebben namelijk ook een 7.4 V8 en er zijn kits te koop voor een Hummer ombouw op dit chassis.

Hoe er dan Hummer op het kentekenbewijs terecht komt…
Sowieso dat ie volgens de RDW maar 186 pk heeft, lijkt me alleen al erg “sterk”…
@Habing: idd als het echt een 5.7 v8 is dan moet het vermogen ergens tussen de 250 en 350 liggen
100% zeker dat het een replica is, waarschijnlijk op basis van een suburban zoals eerder gezegd. Als je bij een échte H1 de kentekengegevens opvraagt staat er bij merk namelijk AM General en niet Hummer! Ik heb dit soort dingen ook wel eens gezien bij Porsche speedster en 550 spyder replica’s die via de US of UK zijn binnengekomen en daar Porsche op de title hadden gekregen, hier wordt dat dan overgenomen door de RDW.
@hugo85: Die replica´s worden dus ´witgewassen´ door de rdw :).
@hugo85: Klopt inderdaad, heb ooit deze Hummer op de foto gezet (http://farm1.staticflickr.com/128/323394856_5e39b3b7af_o.jpg) en die staat bij de RDW als A.M. GENERAL in de boeken.
@maru: Vraag het de RDW zelf? Of kan dat niet ;p
Als je de geschiedenis en modellen van AM General mbt de Hummer na zoekt kom je al snel tegen dat de Hummer H1 op bezine alleen gemaakt is in twee jaartallen 1995 en 1996 !
Op dit kenteken staat idd vermeld benzine AM General en H1 en bouwjaar 1980 dus dit is een duidelijk geval van fraude.
De eerste Hummer H1 kwam pas in 1992 !! van de band rollen.
Wat betreft de Humvee (militaire hummer) de eerste produktie rolt pas in 1985 uit de fabriek. De eerste prototypen (7 stuks) zijn in 1982 gemaakt en zijn gebruikt voor meer dan 600.000 mijl gereden testen over en door alle soorten terrein.
In 1979 is met met een concept begonnen en in 1981 lag pas er de eerste blue-print. Voor de militaire versie dus !

Als dit een origniele Hummer is zijn er zeker geen originele papieren gebruikt ….
Hummer ziet er goed uit ik ben echt benieuwd hoe deze zware bak aan de juiste papieren is gekomen wel een beetje jammer dat je met zo een zware wagen geen zware aanhangwagen mag trekken 0 kg trekgewicht op het kenteken, leg maar eens uit als je aangehouden wordt, gaat niet goed komen.
En op de rdw site staat de kleur groen vermeld ipv zwart.
@bartkramer: Dat zegt niets. Als je je auto over laat spuiten hoef je dat niet te melden bij mijn weten.
@johnny23: fouuut dit moet wel degelijk word dan namelijk ook aangepast op je kenteken bewijs;)
@nicktexel:
OK, weer wat geleerd. De meningen lopen wat uiteen. Lees ook regelmatig dat als je ergens de originele kleur maar laat zitten het dan weer niet zou hoeven …
@johnny23: hmm dat zou ik dan weer niet weten maar had dit bij mijn huidige auto nadat ie een andere kleur werd gespoten

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).